Σάββατο, 9 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - covid 19: Στο στόχαστρο μπαίνει και η Μύκονος;

Κυκλάδες – covid 19: Στο στόχαστρο μπαίνει και η Μύκονος;

|

Την Παρασκευή 21 Αυγούστου αναμένεται η αξιολόγηση για τη πορεία των μέτρων – Δεν αποκλείεται όμως ακόμη και σήμερα (18/08) να έχουμε εξελίξεις γιατί στο στόχαστρο μπαίνουν τρεις περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσά τους και η Μύκονος

Θα έχουμε και συνέχεια; Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες ήταν ξεκάθαρος: εάν χρειαστεί θα πάμε και σε άλλες περιοχές με εφαρμογή lockdown… Και την προσεχή Παρασκευή 21 Αυγούστου θέτουν ως ορόσημο τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των επιπλέον μέτρων που εφαρμόζονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ηδη από το Σάββατο 15 Αυγούστου έχει τεθεί σε ισχύ τοπικό lockdown σε Πάρο και Αντίπαρο, ενώ νέα, πιο αυστηρά μέτρα εφαρμόζονται από χθες Δευτέρα 17 Αυγούστου και στην Αττική, με όριο 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, περιορισμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κ.ά.

Σε περίπτωση που στο τέλος της εβδομάδας αρχίσει να διαφαίνεται τάση ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η κυβέρνηση εκτιμάται ότι δεν θα προχωρήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων. Διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν επιπλέον περιορισμοί στην Αττική, όπου εξάλλου εντοπίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που ισχύει τις τελευταίες τρεις ημέρες σε Πάρο και Αντίπαρο. Παρότι υπόψη των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί επιστημονικά μοντέλα που προβλέπουν τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να αγγίζει ή και να ξεπερνά τα 700 στο τέλος του μήνα, η γενική εκτίμηση των αρμόδιων αξιωματούχων είναι ότι τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα ο μέσος όρος θα παραμείνει γύρω στα 200 ημερησίως (με διακύμανση από 170 έως 230) και τον δείκτη μετάδοσης (R0) να κυμαίνεται από 0,94 έως 1,09.

Θετικά εξάλλου αξιολογούνται τα έως τώρα αποτελέσματα των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού που έχουν τεθεί σε ισχύ από την Παρασκευή 7 Αυγούστου στον Πόρο και από τις 9 Αυγούστου στον Αμπελώνα Λάρισας, όπου σε ένα εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν αντίστοιχα πάνω από 10 κρούσματα COVID-19. Αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πάντως που παρακολουθούν καθημερινά την κατανομή των νέων κρουσμάτων και ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των ιχνηλατήσεων αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο το «μοντέλο Πόρου» να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.
Αρμόδια πηγή που μίλησε στην «Καθημερινή» υπό τον όρο της ανωνυμίας έκανε αναφορά σε «τρεις τουλάχιστον περιοχές για τις οποίες υπάρχει αυξημένη ανησυχία», ενώ άλλη πηγή ενημέρωσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν ακόμα και εντός της ημέρας επιπλέον μέτρα για το νησί της Μυκόνου. Κι αυτό διότι από τις ιχνηλατήσεις προκύπτει ότι πολλά από τα κρούσματα που εντοπίζονται π.χ. στην Αττική είχαν προηγουμένως ταξιδέψει στη Μύκονο. Παρομοίως, τα μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο αποφασίστηκαν όταν εντοπίστηκαν σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος (π.χ. Ιωάννινα, Φλώρινα) ασθενείς με COVID-19, κυρίως νεαρής ηλικίας, που είχαν επιστρέψει από ταξίδι στα δύο αυτά νησιά των Κυκλάδων.
 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ καλεί τον κόσμο να «πάρει θέση» – Κυκλοφόρησαν οι κάρτες διαρκείας 2025-26

Η ομάδα της Νάξου ξεκινά το νέο της ταξίδι στη National League 2 και καλεί τους φιλάθλους να γίνουν ο «13ος παίκτης» μέσω της στήριξης με κάρτα διαρκείας.

Έκτακτη ενημέρωση για την ύδρευση στα Κουφονήσια – Εκτός λειτουργίας η μία Μονάδα Αφαλάτωσης

Πρόβλημα επάρκειας νερού το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Αυγούστου – Έκκληση για περιορισμό κατανάλωσης.

Αποκατάσταση του Ιερού Μονυδρίου Αγίων Τεσσαράκοντα στο Γλινάδο Νάξου

Με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ολοκληρώθηκε η στερέωση, ανακατασκευή και αποκατάσταση του ιστορικού μοναστηριακού συγκροτήματος – Τα θυρανοίξια στις 9 Αυγούστου από τον Μητροπολίτη Καλλίνικο.

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος 2025: Μαγικές μουσικές βραδιές σε Μύκονο, Σίφνο και Νάξο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων διοργανώνει τρεις ξεχωριστές εκδηλώσεις στις 9 Αυγούστου, με το φως της πανσελήνου να αγκαλιάζει αρχαιολογικούς χώρους και σκηνές.

Η Νάξος στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού – Παρουσίαση και ανοιχτή συζήτηση από τον Σύλλογο Μονιατών «Η Τέχνη»

Το Σάββατο 9 Αυγούστου, στον Άγιο Δημήτριο, μια αρχαιολογική βραδιά αφιερωμένη στον ρόλο της Νάξου στην προϊστορία της Ελλάδας.

Νάξος – “ΑΝΕΤΕΙΛΕΝ ΜΕΝ Α ΣΕΛΛΑΝΑ”: Βραδιά Πανσελήνου στο Αρχαίο Ιερό των Υρίων

Το Σάββατο 9 Αυγούστου, η Νάξος υποδέχεται την αυγουστιάτικη πανσέληνο με μια μοναδική μουσική και ποιητική διαδρομή στο Ιερό των Υρίων.

Σύγκρουση στο Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου για την Πορτάρα – Δικαστική οδός ή πολιτική λύση;

Ένταση, αποχωρήσεις και βαριές κουβέντες στην έκτακτη συνεδρίαση για το συρματόπλεγμα – Η πλειοψηφία ψήφισε ασφαλιστικά μέτρα, η αντιπολίτευση ζητά διάλογο με το Υπουργείο Πολιτισμού

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

“HELLENIC HIGHSPEED” – Αμοργός: Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού, πότε σταματάει για αντικατάσταση καταπέλτη

Το ταχύπλοο συνεχίζει κανονικά τα δρομολόγιά του έως τις 5 Αυγούστου – Πώς εξελίχθηκε το περιστατικό και πότε προγραμματίζονται οι εργασίες αποκατάστασης

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Νάξος: Την Τρίτη 5 Αυγούστου το τελευταίο αντίο στον Βασίλη Σταμ. Βαλληνδρά

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου, στη Χώρα Νάξου, στις 14:00