Η ανησυχία είναι δεδομένη… Τα μέτρα για το κλείσιμο των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 12 το βράδυ, φέρνει κόσμο σε παραλίες ή σοκάκια – Ο Σεπτέμβριος που …χάνεται λόγω της έξαρσης της πανδημίας
Ο 25χρονος έγινε άφαντος από την Αντίπαρο και ματαίως τον αναζητούσαν οι υγειονομικές αρχές του νησιού και ειδικά όσοι ήταν επιφορτισμένοι με την ιχνηλάτηση. Ωστόσο, τρία 24ωρα αργότερα, «ανέβασε» το θετικό του τεστ στα στοιχεία του ΕΟΔΥ ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο της Μυκόνου, το ένα από τα δύο που κάνουν τεστ εκτός από το Κέντρο Υγείας. Και δεν είναι ασφαλώς αυτό το μόνο παράδειγμα νεαρού επισκέπτη των δημοφιλών νησιών στις Κυκλάδες, που αλλού αρρώστησε και αλλού διαγνώσθηκε με κορωνοϊό. Δύο ακόμα –και αυτοί νεαροί– επισκέπτες της Πάρου βρέθηκαν θετικοί, αυτοί σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο των Αθηνών.
«Οι νέοι δεν θέλουν από τη στιγμή που κάνουν πυρετό ή έχουν άλλο σύμπτωμα που να μαρτυράει κορωνοϊό να μένουν αποκλεισμένοι στα νησιά, μπαίνουν στο αεροπλάνο ή στο πλοίο και φεύγουν. Αυτό εξηγεί έως ένα βαθμό το γεγονός ότι στην Αθήνα την Τρίτη καταγράφηκαν πάνω από 80 κρούσματα, ενώ ο πληθυσμός της πόλης είχε συρρικνωθεί», λέει χαρακτηριστικά στην «Καθημερινή» πηγή του μηχανισμού ιχνηλάτησης στη Μύκονο, όπου έχουν παρουσιασθεί παρόμοια προβλήματα με εκείνα της Πάρου και της Αντιπάρου (σ.σ. το νησί εμφανίζει από τα τεστ των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων υψηλό διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ενώ το δημόσιο Κέντρο Υγείας έχει μηδενικά θετικά δείγματα).
Αυτά τα περιστατικά, όπως και άλλα παρόμοια στη Ζάκυνθο, στην Κέρκυρα και στα Δωδεκάνησα, οδήγησαν τον Νίκο Χαρδαλιά και την επιτροπή των επιστημόνων να εισηγηθούν τα μέτρα για το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης τα μεσάνυχτα. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επέμενε σε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα και σε αυτό δεν ήταν μόνος του. Σε ορισμένες περιπτώσεις και οι παράγοντες των τοπικών κοινωνιών ζήτησαν από την Πολιτική Προστασία να ληφθούν πιο σκληρά μέτρα. Ετσι, το Σαββατοκύριακο που τα κρούσματα σε Πάρο – Αντίπαρο διπλασιάσθηκαν και ξεπέρασαν τα 20 (από 350 άτομα που υπεβλήθησαν σε τεστ) το ένα νησί αρχίζει να… κοιτάζει με καχυποψία το άλλο. Η αλήθεια είναι πως οι Αρχές, ιδιαίτερα η αστυνομία στη Νάουσα της Πάρου, έχουν κλείσει καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά επίσης αλήθεια είναι ότι οι ιδιοκτήτες δεν φαίνεται να θορυβούνται από τα μέτρα αυτά.
Είναι κοινό μυστικό ότι στην Αντίπαρο έγιναν πάρτι σε βίλες, όπως άλλωστε και στη Μύκονο. Ετσι, ο δήμος αλλά και το Κέντρο Υγείας της Αντιπάρου πρότειναν να εξετασθεί η διακοπή της συγκοινωνίας με φεριμπότ με την Πάρο, ή ακόμα να χρησιμοποιούνται μάσκες στους δημόσιους χώρους του νησιού που μοιραία θα λειτουργήσουν ως χώροι υποδοχής των νέων ανθρώπων μετά το κλείσιμο των μπαρ κ.λπ. τα μεσάνυχτα. Ο κ. Χαρδαλιάς έφτασε στο σημείο να επιχειρεί να διασκεδάσει τους φόβους των ντόπιων, ενώ οι προτάσεις τους είχαν υποβληθεί πριν από την ανακοίνωση για το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η εφαρμογή της απαγόρευσης λειτουργίας του τοπικού πορθμείου έμοιαζε ανεφάρμοστη, καθώς θα ήταν αδύνατον να διαχωριστεί η «ήρα από το στάρι» και να επιτραπεί π.χ. στους κατοίκους του νησιού που είχαν πάει στην Πάρο για δουλειές να επιστρέψουν στη βάση τους.
Οι συνέπειες
Η εφαρμογή του μέτρου του κλεισίματος τα μεσάνυχτα οδήγησε σε προβλήματα που ήταν βέβαιο ότι θα προκύψουν. Στη «Χώρα της Μυκόνου τα σοκάκια πλημμύρισαν», λέει στην «Κ» ο Γιάννης Θεοχάρης, πρόεδρος των κέντρων διασκέδασης και εστίασης, που χαρακτήρισε το μέτρο μεροληπτικό «γιατί δεν ισχύει για όλες τις περιοχές της χώρας». Παραδέχεται ωστόσο ότι η επιδημιολογική κατάσταση έχει επιβαρυνθεί, με το δεύτερο κύμα της νόσου να είναι «προ των πυλών».
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον κ. Θεοχάρη είναι ότι απομακρύνεται η προοπτική ο Σεπτέμβριος να είναι «ένας καλός Ιούνιος», καθώς η επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και το γεγονός ότι το δεύτερο κύμα φαίνεται να έρχεται στις αρχές του φθινοπώρου, οδηγεί σε ακυρώσεις κρατήσεων που είχαν γίνει για τον Σεπτέμβριο. Η εικόνα αυτή υπάρχει λίγο-πολύ σε όλους τους νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς.