Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΑιγαίο: Καταδίωξη θαλαμηγού στα... όρια και η διαφορετική οπτική προσέγγιση

Αιγαίο: Καταδίωξη θαλαμηγού στα… όρια και η διαφορετική οπτική προσέγγιση

|

Καθημερινό φαινόμενο τείνει να γίνει η παρουσία θαλαμηγών στα .. όρια και το κρυφτούλι στο Αιγαίο κρύβει κινδύνους. Τι λένε οι Έλληνες και τι οι Τούρκοι για το τελευταίο επεισόδιο – ξημερώματα Τρίτης – στα ανοιχτά της Ρόδου

Καταδίωξη μιας λευκής θαλαμηγού με χρήση πυρών ακινητοποίησης από περιπολικό σκάφος του ελληνικού Λιμενικού σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στα ανοιχτά της Ρόδου. Η θαλαμηγός κρίθηκε ύποπτη καθώς έπλεε κοντά στις δυτικές ακτές του νησιού χωρίς αναμμένους φανούς. Σύμφωνα με το Λιμενικό, ο κυβερνήτης της δεν ανταποκρίθηκε στα σήματα για έλεγχο, ανέπτυξε ταχύτητα, προσπάθησε με επικίνδυνους ελιγμούς να εμβολίσει το ελληνικό σκάφος και τελικά κατόρθωσε να ξεφύγει στα τουρκικά ύδατα, όπου τη συνόδευσαν δύο τουρκικές ακταιωροί.

Τι είχε αναφέρει το Υπουργείο; “Μεταμεσονύχτιες ώρες σήμερα, σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατά τη διάρκεια περιπολίας  του, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή πλησίον δυτικών ακτών ν. Ρόδου, θαλαμηγό σκάφος λευκού χρώματος να κινείται ύποπτα πλησίον των ακτών χωρίς αναμμένους φανούς ναυσιπλοΐας. Μετά από συνεχή χρήση ηχητικών/φωτιστικών σημάτων από το πλήρωμα του  σκάφους προς τη θαλαμηγό προκειμένου αυτή να σταματήσει προς έλεγχο, ο Κυβερνήτης της δεν συμμορφώθηκε και ανέπτυξε ταχύτητα, εκτελώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς και επιχειρώντας να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Ακολούθησαν βολές σε ασφαλείς τομείς, σύμφωνα με τους προβλεπόμενους κανόνες εμπλοκής, προκειμένου το ανωτέρω σκάφος να ακινητοποιηθεί προς έλεγχο. Μετά από καταδίωξη, η θαλαμηγός κινήθηκε προς τις τουρκικές ακτές και εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα συνοδευόμενη από δύο τουρκικές ακταιωρούς, οι οποίες είχαν καταφθάσει στην περιοχή”.

Η απάντηση της Τουρκικής πλευράς

Σε ανακοίνωσή της για το ίδιο περιστατικό η τουρκική Ακτοφυλακή ανέφερε ότι έλαβε σήμα στις 03.40 για πυροβολισμούς κατά ιδιωτικού σκάφους. Οταν το προσέγγισε εντόπισε σε αυτό δύο τραυματισμένους Τούρκους πολίτες, ο ένας εκ των οποίων μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Μαρμαρίδας σε σοβαρή κατάσταση, καθώς και έναν Σύρο ο οποίος είχε υποστεί κάταγμα στο χέρι. Το σκάφος, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, βυθίστηκε κατά τη ρυμούλκησή του. Από την τουρκική ανακοίνωση προκύπτει ότι η θαλαμηγός είχε μόνο αυτούς τους τρεις επιβάτες.

Προηγούμενα περιστατικά

Τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου, ξανά στη Ρόδο, είχε καταγραφεί ένα παρόμοιο περιστατικό με χρήση πυρών από ελληνικό πλήρωμα. Τότε εντοπίστηκε, αρχικά από περίπολο στη στεριά, μια ύποπτη φουσκωτή λέμβος η οποία προσέγγιζε την παραλία κοντά στο αεροδρόμιο του νησιού. Δεν ήταν εφικτό μέσα στο σκοτάδι να φανεί πόσα άτομα επέβαιναν σε αυτή. Δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού που κλήθηκαν να επέμβουν, πρόλαβαν το φουσκωτό στον δρόμο του γυρισμού προς την Τουρκία. Επιχείρησαν μάταια με σειρήνα, φωτεινά σήματα και μέσω τηλεβόα να πείσουν τον χειριστή και μοναδικό πλέον επιβάτη να σταματήσει, ώσπου η καταδίωξη έληξε με πυρά ακινητοποίησης. Η λέμβος βυθίστηκε και ο 55χρονος Τούρκος χειριστής συνελήφθη.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος του αναφέρεται ότι εκείνη τη νύχτα αποβίβασε τουλάχιστον έξι αλλοδαπούς στο νησί, από τους οποίους εντοπίστηκαν στη στεριά μόνο οι τρεις. Του αποδόθηκε και άλλο ένα δρομολόγιο διακίνησης το οποίο είχε πραγματοποιηθεί δύο ημέρες νωρίτερα. Σε εκείνο το περιστατικό φέρεται να μετέφερε επτά Σύρους από τη Μαρμαρίδα στη Ρόδο, χωρίς να γίνει αντιληπτός από το Λιμενικό. Ενας από τους διακινούμενους τον αναγνώρισε αργότερα ως χειριστή και της δικής τους βάρκας σε φωτογραφία που του έδειξαν οι Λιμενικοί. Από τον έλεγχο των δακτυλικών του αποτυπωμάτων φάνηκε ότι είχε συλληφθεί στην Ελλάδα δύο ακόμη φορές, για κλοπή στο Μενίδι τον Δεκέμβριο του 1989 και για παραβάσεις του νόμου περί όπλων και εκρηκτικών στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1990.

Στα τέλη Ιουλίου ακόμη μία θαλαμηγός προερχόμενη από τα τουρκικά παράλια απασχόλησε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου. Κατευθυνόταν προς το νησί με περίπου 70 επιβάτες. Τότε ειδοποιήθηκε και τελικά παρενέβη η τουρκική Ακτοφυλακή εμποδίζοντας το σκάφος να συνεχίσει το ταξίδι του προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα.  

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Άνδρος – Λειψυδρία: Τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης και χρηματοδότηση 190.000 ευρώ

Με σχέδιο άμεσης παρέμβασης, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου επιχειρεί να ανακουφίσει το νησί από την οξεία λειψυδρία, μέσα από μονάδες αφαλάτωσης και γεωτρήσεις.

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Beach Party 2025 στον Αμμίτη για καλό σκοπό – Επιστρέφει πιο δυνατό από ποτέ!

Στις 5 Αυγούστου στην Παραλία Αμμίτης – Πολιτιστικοί Σύλλογοι ενώνουν δυνάμεις σε ένα καλοκαιρινό πάρτι με μουσική, φαγητό και φιλανθρωπική διάθεση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 39 Δήμοι της Ελλάδας λόγω λειψυδρίας, SOS από το Αιγαίο και την Κρήτη

Η Ελλάδα «στεγνώνει»: Δήμοι από το Αιγαίο μέχρι τη Θράκη ζητούν βοήθεια – Η ανεπάρκεια νερού γίνεται καθημερινή απειλή για πολίτες, γεωργία και τουρισμό

Νάντια Σαλτερή: «Ο Μητσοτάκης έχασε τους ψηφοφόρους του Κέντρου – Επιστρέφουμε με αίτημα Προανακριτικής»

Η Τομεάρχης Ισότητας του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Ν.Δ. για την κάλυψη Βορίδη – Αυγενάκη και κατήγγειλε πολιτική υποκρισία και θεσμικό ευτελισμό.

Ισχυροί άνεμοι σάρωσαν το Αιγαίο, στα 100 km/h η ριπή στην Τήνο! (πίνακας)

Το στενό Τήνου – Μυκόνου «πήρε κεφάλι» με ριπές 100 χιλιομέτρων την ώρα – Ποια νησιά ακολούθησαν στην κατάταξη

Περιστατικό με το Hellenic Highspeed στην Αμοργό: Καταπέλτης έπεσε στη θάλασσα (video)

Ακινητοποιήθηκε το πλοίο ανοιχτά των Καταπόλων – Αντικατέστησε το Highspeed 4 στη γραμμή Πειραιά – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

Δύο νέα παιδιά από τη Σίφνο πρόσφεραν κατάλυμα στη γιατρό του νησιού

Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, η δημόσια έκκληση του Δήμου για φιλοξενία της γιατρού βρήκε συγκινητική ανταπόκριση από τον Πέτρο Τσαλά και την Ελένη Καλογήρου

Επανεκκίνηση για τις Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος στη Βόρεια Νάξο

Δύο ιστορικά μονοπάτια με αφετηρία την Κωμιακή επανενεργοποιούνται με στόχο την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου του νησιού

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.