Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΑιγαίο: Και τον Σεπτέμβριο θα έχουμε (δυνατά) μελτέμια

Αιγαίο: Και τον Σεπτέμβριο θα έχουμε (δυνατά) μελτέμια

|

Σύμφωνα με την καταγραφή του Αστεροσκοπείου ο μέσος όρος των ημερών με ισχυρά μελτέμια τον Ιούλιο από το 2009 και μετά είναι 15,8 ημέρες.- Τι περιμένουμε άραγε τον φετινό Αύγουστο και γιατί κοιτάζουν προς … Σεπτέμβριο

Τις ημέρες που ο Ιούλιος παρέδιδε τη σκυτάλη στον Αύγουστο, για να συνεχιστεί η αέναη ακολουθία των εποχών, το θερμόμετρο «τίμησε» την αλλαγή με υψηλές θερμοκρασίες και συνθήκες καύσωνα σε πολλές περιοχές της χώρας, μετά ένα σχετικά δροσερό Ιούλιο. Εναν Ιούλιο που χαρακτηρίστηκε από την έντονη παρουσία των μελτεμιών, σχεδόν σε καθημερινή βάση, κατατάσσοντας τον φετινό Ιούλιο στην πρώτη θέση των τελευταίων 12 ετών, που μετριούνται συστηματικά οι αέρηδες – «ευεργέτες» του Αιγαίου.

«Φέτος είχαμε τον Ιούλιο πλούσια και ισχυρά μελτέμια. Μάλιστα, με βάση τον σταθμό που έχει το Αστεροσκοπείο στο δημαρχείο της Τήνου, φέτος καταγράφηκαν 26 μέρες με δυνατό μελτέμι, δηλαδή με τις ριπές του ανέμου να ξεπερνούν την ταχύτητα των 50 χιλιομέτρων την ώρα. Είναι οι περισσότερες μέρες από το 2009 που ξεκινήσαμε να καταγράφουμε αυτή την πληροφορία. Τον Ιούλιο του 2016 είχαν παρουσιαστεί 23 μέρες με ισχυρά μελτέμια», λέει στην «Καθημερινή» ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr. Ριπές ανέμου άνω των 50 χλμ./ώρα παραπέμπουν σε ανέμους εντάσεως έξι μποφόρ και άνω, αν και δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση.

Σύμφωνα με την καταγραφή του Αστεροσκοπείου ο μέσος όρος των ημερών με ισχυρά μελτέμια τον Ιούλιο από το 2009 και μετά είναι 15,8 ημέρες. «Τον Αύγουστο συνήθως το μελτέμι είναι πιο συχνό σε σχέση με τον Ιούλιο, αν και όχι κάθε έτος», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος. Πραγματικά ο μέσος όρος από το 2009 εμφανίζει 20,2 μέρες με ισχυρά μελτέμια τον Αύγουστο.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως σύμφωνα με τους ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για συσχέτιση της διαδικασίας της κλιματικής αλλαγής με την ενίσχυση των μελτεμιών στο Αιγαίο. «Υπάρχουν μελέτες που εξετάζουν τα κλιματικά δεδομένα όπως αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή. Καθώς φαίνεται να ενισχύεται στο μέλλον η τάση για ισχυρή παρουσία των υψηλών θερμοκρασιών και των χαμηλών πιέσεων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου τους καλοκαιρινούς μήνες, αναμένεται με αυξημένη παρουσία των μελτεμιών. Μάλιστα, υπάρχει εκτίμηση πως θα διαμορφωθούν συνθήκες που θα επεκτείνουν τη δράση των μελτεμιών και τον Σεπτέμβριο», λέει στην «Κ» ο κ. Λαγουβάρδος.

Πώς σχηματίζονται

Τα μελτέμια, θα λέγαμε πολύ σχηματικά, σχηματίζονται από τον συνδυασμό αντικυκλώνων στα Βαλκάνια με υψηλές πιέσεις από τη μια και χαμηλές πιέσεις με ζέστη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο από την άλλη. Ετσι διαμορφώνεται ο εναέριος «ποταμός» που φέρνει πιο δροσερό αέρα από τα βόρεια προς την πολυνησία του Αιγαίου και τα ανατολικά παράλια της Εύβοιας και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

«Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η τάση θα είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία θα ανακουφίσει από την αυξανόμενη θερμοκρασία. Από την άλλη δεν είναι πανάκεια. Τα μελτέμια δεν επιδρούν στη Δυτική Ελλάδα που συχνά πιάνει πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές τις ημέρες. Επίσης, ακόμα κι εκεί όπου εμφανίζεται το μελτέμι δεν μπορεί να αντιστρέψει την τάση ανόδου της θερμοκρασίας, η επίδρασή του εξαντλείται. Την Πέμπτη το μεσημέρι, για παράδειγμα, ενώ ο Διόνυσος και η Πεντέλη στα βόρεια του νομού Αττικής είχαν 31° C και 32° C αντίστοιχα, το κέντρο της Αθήνας και ο Πειραιάς έβραζαν με 38 βαθμούς Κελσίου. Εφτά βαθμοί διαφορά θερμοκρασίας μέσα στον ίδιο νομό!», υπογραμμίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

«Η ισχυρή παρουσία των μελτεμιών φέτος συνέβαλε στο να είναι σχετικά δροσερός ο Ιούλιος. Ο φετινός Ιούλιος είχε δύο θερμά επεισόδια, στις αρχές και στο τέλος του, αλλά στο διάστημα από 5-25 Ιουλίου οι τιμές της θερμοκρασίας ήταν ελαφρά χαμηλότερες από τους μέσους όρους της τελευταίας δεκαετίας. Και ο Ιούνιος ήταν σχετικά δροσερός, πολύ κοντά στις κανονικές τιμές για την εποχή», συμπληρώνει ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου. Οι δύο πρώτοι μήνες του καλοκαιριού δεν ακολούθησαν τη θερμή εισβολή του Μαΐου, με αρκετά σαραντάρια να καταγράφονται στις 16-17 Μαΐου, με κορύφωση τους 41,1 βαθμούς Κελσίου στις Μοίρες Ηρακλείου.

Οσον αφορά τις βροχοπτώσεις ο φετινός Ιούνιος είχε αρκετές βροχές, με διασπορά σε όλη τη χώρα και αρκετή αστάθεια, όπως συμβαίνει αρκετές χρονιές με τον πρώτο μήνα του θέρους, που κουβαλά μερικές από τις συνήθειες της «παιχνιδιάρικης» άνοιξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου πάντως και ο Ιούλιος είχε βροχές, με μεγαλύτερη επικέντρωση όμως στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως στον Αγιο Δημήτριο στην Πιερία η μηνιαία καταγραφή ήταν 230 χιλιοστά βροχής, ενώ στο Βελβεντό Κοζάνης 180 χιλ., καθόλου μικρές ποσότητες για καλοκαιρινό μήνα.

Τι μας επιφυλάσσει ο Αύγουστος; Γενικά, ο τρίτος καλοκαιρινός μήνας, ο πλέον συνδεδεμένος με τις καλοκαιρινές διακοπές, δεν είναι ο πιο ζεστός, συνήθως το θερμόμετρο δεν φτάνει στα ύψη του Ιουνίου και του Ιουλίου. Αλλά κανείς δεν προδικάζει πού θα κινηθεί ο επερχόμενος Αύγουστος, εάν βρεθεί στα πιο δροσερά επίπεδα των δύο πρώτων μηνών του θέρους ή θα ανεβάσει τιμές στη θερμοκρασιακή κλίμακα.
Τα ιστορικά στοιχεία

Στην ιστορία έχουν καταγραφεί ισχυροί καύσωνες τον Αύγουστο. Ο ισχυρότερος αυγουστιάτικος καύσωνας της μεταπολεμικής περιόδου στη χώρα μας σημειώθηκε στις 20-26 Αυγούστου 1958. Η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στις 23 Αυγούστου στα Τρίκαλα, όταν το θερμόμετρο απογειώθηκε στους 47,2 βαθμούς Κελσίου(!), ενώ και στη Λάρισα έπιασε 45° C. Οι καυτές θερμοκρασίες συνεχίστηκαν την επόμενη μέρα, με το θερμόμετρο να δείχνει 43,6° C στην Αθήνα, 43,5° C στην Ελευσίνα και 43,2° C στη Θεσσαλονίκη. Το 1994, κύματα καύσωνα έπληξαν από 10-15 Αυγούστου την Κεντρική Ελλάδα, με θερμοκρασίες έως και 44° C σε Λαμία και Αλίαρτο.

Στην ιστορία πάντως θα μείνει ο τραγικός Αύγουστος του 2007, όχι τόσο για την αποπνικτική ζέστη το τριήμερο 24-26 Αυγούστου (υψηλότερες θερμοκρασίες οι 42,4 βαθμοί Κελσίου σε Αργος, Πύργο και Κόνιτσα), αλλά κυρίως για τις πολύνεκρες πυρκαγιές σε Ηλεία, Μεσσηνία, Αρκαδία και Νότια Εύβοια.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Έκρηξη αφίξεων (30% το πρώτο εξάμηνο) στο αεροδρόμιο, οι υποδομές στο … κόκκινο

Με αύξηση 45% τον Ιούνιο και 30% στο εξάμηνο, η τουριστική ζήτηση απογειώνεται, αλλά το αεροδρόμιο της Νάξου φτάνει στα όριά του – Επιτακτική η ανάγκη για αναβάθμιση

Νάξος – Φιλοξενία: «Όχι στην απομάκρυνση των Κούρων», σαφές μήνυμα από τον Σύλλογο Μαζικής Εστίασης

Η «Φιλοξενία» υπερασπίζεται την παραμονή των Κούρων του Φλεριού στον φυσικό τους χώρο – Πρόταση για ήπια ανάδειξη του αρχαιολογικού τοπίου

Η Αμοργός τραγουδά Πουλόπουλο: Μελωδικό αφιέρωμα σε έναν διαχρονικό ερμηνευτή

Στην καρδιά του καλοκαιριού, το νησί τιμά με συγκίνηση και τέχνη τον Γιάννη Πουλόπουλο – Μια συναυλία-γιορτή με κοινωνικό πρόσημο

Εκτακτο: Παραιτήθηκε ο Μάνθος Μανθόπουλος από Πρόεδρος του Δ.Σ. Σύρου

«Σοβαροί προσωπικοί λόγοι» επικαλείται στην επιστολή του ο πρώτος τη τάξει δημοτικός σύμβουλος – Σαφείς αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής αρχής

Μείωση τελών και ενίσχυση τουριστικής προβολής προτείνει ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας

Αντιμετώπιση της πτώσης της επισκεψιμότητας μέσω οικονομικής ελάφρυνσης και ανακατανομής πόρων προς στοχευμένες δράσεις προβολής

Το Αιγινήτειο Νοσοκομείο στην Αμοργό: Ελπίδα και γνώση για την Άνοια και τη Νόσο Πάρκινσον

Η ιατρική ομάδα του Καθηγητή Σωκράτη Παπαγεωργίου φέρνει στην Αμοργό τη φροντίδα, την πρόληψη και την ενημέρωση μέσα από το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής

Αμερική: Άνοιξε η μεγαλύτερη χρονοκάψουλα του κόσμου – Μια ματιά στο 1975

Πάνω από 5.000 αντικείμενα και ένα ολοκαίνουργιο Chevy Vega αποκαλύφθηκαν μετά από 50 χρόνια στη Νεμπράσκα

Απόκοσμος ουρανός στην Ουάσινγκτον: Καταιγίδα, αστραπές και ουράνια τόξα σε μία μέρα

Απειλητικά σύννεφα, αστραπές και στο τέλος, χρώματα ελπίδας – Η φύση εν δράσει στην καρδιά του καλοκαιριού

Πάρος: Διακοπή οχλουσών οικοδομικών εργασιών για το καλοκαίρι, ποια είναι τα νέα δεδομένα

Νέο καθεστώς περιορισμών σε όλο το νησί με στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη – Αναλυτικά οι ημερομηνίες και οι εξαιρέσεις ανά περιοχή

Παραλαβή νέου σχολικού εξοπλισμού από τον Δήμο Θήρας σε συνεργασία με την ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε

Θρανία, καρέκλες και εξειδικευμένος εξοπλισμός ενισχύουν τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων – Σταθερή μέριμνα για τη βελτίωση των υποδομών εκπαίδευσης στο νησί

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Νάξος – Τρίποδες: Αναπαράσταση Παραδοσιακού Γάμου, όταν η παράδοση ξαναζωντανεύει (photos)

Με χρώματα, ήχους και συγκίνηση, η Βίβλος τίμησε τα παλιά έθιμα του γάμου, ενώνοντας γενιές και πολιτισμούς στην καρδιά της Νάξου.