Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΝάξος: Ποντάρουν στον Αύγουστο, ζόρια για τα τοπικά προϊόντα

Νάξος: Ποντάρουν στον Αύγουστο, ζόρια για τα τοπικά προϊόντα

|

Σε δύσκολη φάση τα νησιά μας αυτό το καλοκαίρι υπογραμμίζουν οι επαγγελματίες -Τι λένε οι Γιώργος Μαργαρίτης, Κούλα Καπρή, Μιχάλης, Σέργης, Μιχάλης Μαργαρίτης για τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουν στην εποχή του κορωνοϊού – Ο Δημήτρης Καπούνης (ΕΑΣ) καταθέτει την άποψή του

Μουδιασμένοι είναι οι επαγγελματίες της Νάξου καθώς λόγο της πανδημίας του covid-19 η επισκεψιμότητα στο νησί βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι «ρομαντικοί» οι οποίοι περιμένουν ανάκαμψη έστω και μέσα στον Αύγουστο.

Του Χρήστου Χατζησπύρου (protothema.gr)
Το άλλοτε γεμάτο από τουρίστες νησί της Νάξου, έχει πληγεί ιδιαίτερα από τα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας, όπως και τα περισσότερα τουριστικά μέρη της χώρας, παρόλα αυτά όμως υπάρχουν άνθρωποι στο νησί που με αισιοδοξία ατενίζουν το μέλλον και περιμένουν τον Αύγουστο να αυξηθεί η τουριστική κίνηση με αποτέλεσμα να αυξηθεί και η κατανάλωση ώστε αλυσιδωτά να δουλέψουν όλοι.

Οι επαγγελματίες του νησιού παρόλο που κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να επηρεάσουν θετικά την κατάσταση βλέπουν ότι ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται και η επισκεψιμότητα σε σύγκριση με πέρσι ειναι πεσμένη 70% ενω ίδια μειώσει υπάρχει και στα τοπικά προϊόντα που αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και τον Αύγουστο οι επαγγελματίες είπαν στο Protothema.gr πως θα είναι καταστροφή.

Γ. Μαργαρίτης: Έχουμε πρόβλημα με την ζήτηση του κρέατος

Ο Γιώργος Μαργαρίτης, κτηνοτρόφος από την Αγία Άννα της Νάξου, διατηρεί μια από τις μεγαλύτερες μονάδες βοοειδών στο νησί, μιλώντας στο Protothema.gr τόνισε μεταξύ άλλων τα προβλήματα που προστέθηκαν από το «lockdown» της πανδημίας στην οικογενειακή επιχείρηση του.

IMG_9843

«Το επάγγελμα αυτό το έχω ξεκινήσει από πολύ μικρός. Τώρα έχω μια μεγάλη μονάδα με αγελάδες και εργάζομαι επαγγελματικά. Το επάγγελμα μου ειναι μια δουλειά σκληρή καθως πρέπει να είσαι 365 μέρες τον χρόνο αιχμάλωτος. Δεν υπάρχουν Κυριακές, αργίες και γιορτές, δηλαδή δεν υπάρχει προσωπική ζωή. Αυτό που ζήσαμε με τα μέτρα της πανδημίας ήταν κάτι το πρωτόγνωρο για μας. Νόμιζα ότι δεν θα αγγίξει τον πρωτογενή τομέα και την κτηνοτροφία αλλά τελικά μας άγγιξε έμμεσα λόγω του τουρισμού. Αυτή την στιγμή οι πληρωμές μας έχουν πάει πολύ πίσω, δεν υπάρχει ρευστότητα. Βλέπω στην αγορά ότι το κρέας των μοσχαριών δεν τραβάει αφού έχουν παγώσει οι παραγγελίες όπως επίσης και στα προϊόντα μαναβικής.

Το μοναδικό προϊόν που έχει κάπως κρατηθεί είναι το γάλα. Τα κέρδη ειναι πολύ λιγοστά πλέον και θα κρατηθώ όσο μπορώ να δω πως θα πάει η κατάσταση αν δω ότι δεν διορθώνετε τότε ίσως μειώσω την παραγωγή μου. Η μονάδα μου αυτήν την στιγμή δίνει τέσσερις τόνους αγελαδινό γάλα το όποιο πηγαίνει στο τυροκομείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου για την παρασκευή της ξακουστής γραβιέρας μας η οποία αποτελείται απο 80% αγελαδινού γάλατος. Εάν σταματήσει η ΕΑΣ Νάξου την δραστηριότητα της πέθανε το 60% του πρωτογενή τομέα παραγωγής και το 90% της κτηνοτροφίας. Θέλει πολύ καλή εμπειρία η παραγωγή του τυριού και η ΕΑΣ Νάξου στο χώρο αυτο πολλά χρόνια και πλέον είναι στην κορυφή της χώρας μας. Όταν οι ξένοι δοκιμάσουν την γραβιέρα μας τρελένονται από την γεύση της».

Κούλα Καπρή: Πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε τέτοια κατάσταση

Η Κούλα Καπρή, είναι ιδιοκτήτρια  παραδοσιακής ταβέρνας στην περιοχή της Αγίας Άννας από το 1970 και μας εξήγησε πως στην επαγγελματική της πορεία ποτέ δεν είχε ζήσει κάτι ανάλογο όσον αφορά τα μέτρα καταπολέμησης του κορονοϊού ενώ υπογράμμισε ότι παρόλο που άνοιξε από τον Μάιο δεν έχει ακόμα καταφέρει να ισοσκελίσει τα έσοδα με τα έξοδα της επιχείρησης της μιας και δεν υπάρχει αρκετος κόσμος που να παραθερίζει στο νησί.

IMG_9862

«Ο σύζυγος μου είναι ο μάγειρας και εγώ εξυπηρετώ τους πελάτες μας. Όλα τα προϊόντα μας είναι ντόπια από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών της Νάξου. Για τα φαγητά μας χρησιμοποιούμε μόνο τοπικά προϊόντα όπως τις πατάτες μας και τα τυριά μας. Τα ψάρια μας είναι όλα πελαγίσια, με το που βγει το καΐκι πάμε το πρωί και ψωνίζουμε. Εκπληρούμε όλες τις προϋποθέσεις των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ και τις πολιτικής προστασίας προκειμένου να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε τους πελάτες μας από τον covid-19.

Υπάρχουν οι αποστάσεις, το προσωπικό φοράει μάσκες ενώ τα μαχαιροπίρουνα και το ψωμί μπαίνουν σε σακουλάκια… Πενήντα χρόνια που είμαστε σε λειτουργία ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα έκλεινα το μαγαζί αναγκαστικά, ανοίξαμε ξανά στις 25 Μαΐου και από τότε προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος ήταν κάπως πεσμένοι. Τώρα τον Ιούλιο δουλέψαμε με Έλληνες αλλα ηταν πεσμένα όμως ο Αύγουστος δείχνει να μπαίνει δυναμικά, σύμφωνα και με τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία και μακάρι να δουλέψουμε προκειμένου να βγάλουμε τα έξοδα μας, εμείς προσωπικά πήραμε πίσω όλο το προσωπικό μας γιατί υπάρχει μια σχέση χρόνων» είπε μεταξύ άλλων.

Μ. Σέργης: Η Νάξος είναι ένας από του πιο δημοφιλείς προορισμούς του καλοκαιριού

Ο Μιχάλης Σέργης είναι ξενοδόχος στον Άγιος Προκόπιο της Νάξου, έχει μια μικρή τουριστική μονάδα την με έξι δωμάτια, τόνισε πως η πληρότητα σε σχέση με πέρσι ειναι πεσμένη περίπου στο 80% ενώ ο Αύγουστος θα ειναι κάπως καλύτερα.

IMG_9906

«Η κατάσταση φέτος είναι δύσκολη λόγω φυσικά της πανδημίας και των μέτρων καταπολέμησης της. Έχουμε πληγεί πολύ γιατί τώρα ξεκινάμε να δουλεύουμε, προς τα τέλη του Ιουλίου, ο Αύγουστος φαίνεται να ειναι καλύτερος γιατί υπάρχουν ήδη κρατήσεις αλλα και πάλι θα βγουν μερικά από τα έξοδα γιατί δεν δουλέψαμε όλη την σεζόν. Η πληρότητα σε σχέση με πέρσι ειναι πεσμένη περίπου στο 80% ενώ ο Αύγουστος θα ειναι κάπως καλύτερα. Χρειαζόμαστε βοήθεια και στήριξη από το κράτος γιατί τα πάγια έξοδα τρέχουν ενώ η δουλειά άνοιξε τώρα.

Το νησί μας η Νάξος είναι ένας από του πιο δημοφιλής προορισμούς του καλοκαιριού όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για τους ξένους. Οι επισκέπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε από τα ασφαλέστερα νησιά ενω μέσω πανδημίας και τηρούμε όπλα τα πρωτόκολλα για τον covid-19» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Μ. Μαργαρίτης: Αποφάσισα πως η ζωή μου ειναι το καΐκι

Ο Μιχάλης Μαργαρίτης είναι επαγγελματίας ψαράς στην Νάξο παρόλο που σπούδασε μαθηματικά γύρισε στο νησί του να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση τους στην θάλασσα, «Με το ψάρι ασχολούμε από 15χρονων παιδάκι και εχω φτάσει 32. Έχω σπουδάσει μαθηματικός αλλά η αγάπη μου για την θάλασσα και το νησί με έφεραν πίσω να συνεχίσω την οικογενειακή παράδοση στην αλιεία, είμαι φρέσκοπαντρεμένος και τώρα πρέπει να δουλέψουμε και λίγο παραπάνω. Σπούδασα στο μαθηματικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Σάμο. Στην αρχή για λίγο και αφού είχα πάρει πτυχίο το προσπάθησα να ασχοληθώ με την επιστήμη αλλά δεν τράβαγε, έτσι αποφάσισα πως η ζωή μου ειναι το καΐκι και η θάλασσα.

Το καΐκι έχει περισσότερη δουλειά και κούραση αλλά μένει ένα μεροκάμματο παραπάνω. Η Νάξος μας, ειναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και από τα πιο όμορφα. Οι παραλίες του νησιού είναι παγκοσμίως ξακουστές όπως η παραλίες του Αγίου Προκοπίου, της Αγίας Άννας, του Μάργα και της Πλάκας οι οποίες κάθε χρόνο βραβεύονται με μπλε σημαίες. Φέτος είναι μια περίεργη χρόνια για όλους μας λόγω τον μέτρων της καταπολέμησης του covid-19. Ο κόσμος σε μεγάλο βαθμό δεν έχει έρθει στο νησί μας όπως παλαιότερα αλλά περιμένουμε τον Αύγουστο να αυξηθούν οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία και να υπάρξει κίνηση γιατί πρέπει ο επαγγελματικός κόσμος να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Η Νάξος διαθέτει τα πάντα, από το φρέσκο ψάρι που βλέπετε μέχρι και μακαρόνια, έχει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία και γεωργία και παράγει την γραβιέρα μας που είναι το σήμα της Νάξου και αλλα προϊόντα» είπε.

IMG_9886

Δ. Καπούνης: “Ελπίζω να μπορέσουμε να επιβιώσουμε

Στο Protothema.gr μίλησε και ο προεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρης Καπούνης ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε την πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην ζήτηση των προϊόντων καθώς λόγω της μη επισκεψιμότητας οι επαγγελματίες δεν αγοράζουν προϊόντα από την Ένωση ενώ τόνισε και την ανάγκη για ελέγχους του υπουργείου καθώς κάποιοι πονηροί νοθεύουν την πατάτα Νάξου με γαλλικές και αιγυπτιακές.

IMG_9908

«Το πρώτο τρίμηνο του 2020 πηγαίναμε πολύ καλά με μια αυξητική τάση πάνω απο 15% σε όλα τα προϊόντα όμως στο εξάμηνο του 2020 είμαστε κάτω περίπου στο 25%. Όμως όσον αφορά τις πωλήσεις των τυριών είναι καλές στην υπόλοιπη Ελλάδα εκτός Νάξου και νήσων. Αυτό οφείλεται αφενώς γιατί δεν έχει ανοίξει εντελώς η ακτοπλοΐα ώστε να μεταφερθούν τα προϊόντα και αφετέρου γιατί δεν υπάρχει επισκεψιμότητα στα νησιά. Επίσης πεσμένη είναι και η κίνηση σε γάλα, γιαούρτι και κρέας με αποτέλεσμα η μείωση που υπάρχει σε αυτά τα μέρη ακουμπάει το 70%. Ελπίζω να μπορέσουμε να επιβιώσουμε γιατί τα πράγματα ειναι πολύ δύσκολα.

Δηλαδή ο καθημερινός τζίρος της ένωσης ειναι πολύ μειωμένος απο πέρσι. Δεν λειτουργεί το εστιατόριο μας το «1926» στο λιμάνι, το πρατήριο μας που έχει τα παραδοσιακά Ναξιώτικα προϊόντα, τουρισμός δεν υπάρχει όποτε και εκεί είναι γύρω στο 70% κάτω. Η διανομή τοπικών προϊόντων σε Νάξο και μικρές Κυκλάδες, Αμοργό, Πάρο και Σαντορίνη ειναι επίσης 70% κάτω. Τα κρέατα μας μοσχάρια και αιγοπρόβατα αφού δεν υπάρχει κόσμος να καταναλώσει στην μαζική εστίαση και αυτό πάνω από 70%.

Ελπίζω ότι θα κρατηθεί ο πρωτογενής τομέας με κάποιες διορθωτικές κίνησης που θα γίνουν από την ένωση και να κλείσουμε με έναν ισολογισμό ο οποίος να μην ειναι κάτω απο 25% μείον απο το 2019. Αυτός ειναι ο στόχος της ένωσης δηλαδή να χάσουμε πέντε εκατομμύρια απο πωλήσεις. Ευελπιστούμε το 2021 να ειναι καλύτερο. Έχουμε στόχο να εκσυγχρονίσουμε τις εγκαταστάσεις μας με ενα καινούργιο τυροκομείο, με μειωμένα κόστη περισσότερες ποσότητες τυροκομικών έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναπληρώσουμε το χαμένο έδαφος του 2020» . 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

45 βαθμοί στη σκιά: Ο καύσωνας «ψήνει» τη Δυτική Ελλάδα – Ασφυκτική η κατάσταση και στην Αττική (πίνακας)

Από τη Σκάλα Μεσσηνίας έως την Αμφιλοχία, οι θερμοκρασίες σπάνε τα όρια – 24 σταθμοί κατέγραψαν πάνω από 42°C, σύμφωνα με το meteo.gr – Πού λειτουργεί το μελτέμι ως «καταβάτης»

Εθνική μάχη με τις φλόγες: Σπίτια καίγονται, χωριά εκκενώνονται σε 6 περιοχές της Ελλάδας

Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Κύθηρα, Θεσσαλονίκη και τώρα και η Ήπειρος βρίσκονται στο έλεος της φωτιάς – Εικόνες απόλυτης καταστροφής, αγώνας επιβίωσης από πολίτες και Πυροσβεστική

Η Δονούσα και ο θησαυρός της: Η παραλία Κέδρος στις κορυφαίες παγκοσμίως

Ο Κέδρος της Δονούσας γοητεύει παγκόσμια, κατακτώντας μια θέση ανάμεσα στις ωραιότερες παραλίες του κόσμου σύμφωνα με το Forbes — ένας τόπος φυσικής μαγείας, ιστορίας και απόλυτης ηρεμίας.

Σ.Α.Ε.Κ. Νάξου στο Φιλώτι: Γεφυρώνοντας το σχολείο με την αγορά εργασίας

Ανώτερη Επαγγελματική Κατάρτιση στον τόπο μας με ειδικότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Νάξου – Μια μοναδική ευκαιρία για νέους και νέες

Αμοργός – Γιορτή Ψημένης Ρακής: Μια νύχτα γεμάτη παράδοση, χορό και αρώματα του νησιού!

Το Σάββατο 26 Ιουλίου 2025 στα Κατάπολα η Αμοργός στήνει ένα γλέντι που μυρίζει ψημένη, ακούγεται σαν βιολί και χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά του καλοκαιριού.

Η Νάξος έγινε ξανά πανεπιστημιακή πολιτεία, oλοκληρώθηκε το 22ο Θερινό Σχολείο «Μανώλης Μαρμαράς»

Για 22η συνεχή χρονιά, φοιτητές και επιστήμονες συνάντησαν τη γεωγραφία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου Νάξου – Φέτος με αφορμή τα 30 χρόνια του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Νίσυρος – Μήλος – Κίμωλος ενωμένες: Κατηγορηματικό “όχι” στη γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας

Με ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, οι νησιωτικές κοινωνίες απαιτούν την εξαίρεση από κάθε σχεδιασμό εξόρυξης λιθίου, επικαλούμενες σοβαρούς κινδύνους για περιβάλλον, τουρισμό και δημόσια υγεία.

Διπλή θαλάσσια εμπειρία για παιδιά από το Naxos Water Sports με κολύμβηση & ιστιοπλοΐα!

Από 28 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου, μικροί Ναξιώτες και επισκέπτες μαθαίνουν τα μυστικά της θάλασσας μέσα από δημιουργικά καλοκαιρινά προγράμματα.

Lennart Neubauer: Η μάχη στη Fuerteventura, ο τραυματισμός και η υπόσχεση επιστροφής

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής από τη Νάξο πάλεψε με πόνο, έγραψε την υψηλότερη βαθμολογία του event και αποχαιρέτησε την Καναρία με ένα μεγάλο “θα επιστρέψω”.

«Ζωολογικός Ήχος»: Παιδιά, τραγούδια και φαντασία στον Πύργο Μπαζαίου με τον Γιώργη Χριστοδούλου

Μια γιορτή για μικρούς και μεγάλους με τα ωραιότερα παιδικά τραγούδια για ζώα στην ελληνική γλώσσα, έρχεται την Τετάρτη 30 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Νάξου.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.