Δευτέρα, 2 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα - Μάτι: Τον περασμένο Μάιο έγινε η κηδεία ενός ακόμη θύματος...

Ελλάδα – Μάτι: Τον περασμένο Μάιο έγινε η κηδεία ενός ακόμη θύματος από την πυρκαγιά του 2018 (!!!)

|

Η γραφειοκρατία κράτησε άταφη δύο χρόνια, σορό γυναίκας που είχε “κατηγοριοποιηθεί” ως θύμα της πυρκαγιάς δύο χρόνια…. Η απίστευτη ιστορία και η αποκάλυψη ότι ακόμη 15 σοροί περιμένουν την … λύτρωση μέσω ταφής

Απίστευτο… Η σορός μιας γυναίκας που είχε εντοπισθεί στις 31 Ιουλίου του 2018 κοντά στις Φλέβες έφερε εγκαύματα και είχε «κατηγοριοποιηθεί» από την Πυροσβεστική ως θύμα της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, ετάφη τελικά τον Μάιο του 2020 σε νεκροταφείο του Πειραιά, καθώς δεν έγινε δυνατόν να αναγνωρισθεί από κάποιον συγγενή ή οικείο.

Συμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το σώμα βρέθηκε από το Λιμενικό  3,5 χιλιόμετρα από το ακρωτήριο Καβούρι και με βάση την έκθεση της ιατροδικαστού Σουλτάνας Μαριανού η ανακάλυψη της σορού έγινε 7-8 μέρες μετά τον θάνατο. Το σώμα βρέθηκε σε κατάσταση σήψης και ανήκε σε μία γυναίκα 45 έως 50 ετών. «Ο θάνατός της προήλθε λόγω πνιγμού και όχι λόγω εγκαυμάτων», σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Λιμενικού προς την Εισαγγελεία Πειραιά ένα χρόνο αργότερα και ενώ η γυναίκα παρέμενε άταφη.

Προηγουμένως, οι υπηρεσίες του Κοιμητηρίου του Σχιστού είχαν απευθυνθεί στο Λιμενικό τον Ιούνιο του 2019, σημειώνοντας ότι στο Κοιμητήριο του Σχιστού βρισκόταν ακόμα μια γυναίκα «πνιγμένη και όχι καμένη» που είχε μεταφερθεί εκεί τον Ιούλιο του 2018, και ενώ κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου σιγά σιγά όλοι οι σοροί είχαν διακομισθεί, ακόμα και σακούλες με υπολείμματα των ζώων, η σορός αυτής της γυναίκας παραμένει.

Το νεκροταφείο επέμεινε στο διάβημά του προς το Λιμενικό στην ανάγκη να προχωρήσει η ταφή έστω και «δωρεάν» προκειμένου να καθαρίσει και να κλείσει τα ψυγεία που είχαν χρησιμοποιηθεί για τη φωτιά στο Μάτι (σ.σ. και πιο πριν για το αεροπορικό ατύχημα του αεροσκάφους «Ηλιος»). Από τη σχετική αλληλογραφία μεσολάβησε ένας ακόμα χρόνος καθώς η διοίκηση του νεκροταφείου του Σχιστού άλλαξε, η νέα διοίκηση δεν δεχόταν να γίνει δωρεάν ταφή, ενώ φαίνεται ότι κάποια από τα έγγραφα σχετικά με τη θανούσα είχαν χαθεί και έπρεπε να επανεκδοθούν.

Τελικά το γραφείο που είχε αναλάβει τη διακομιδή των σορών από το Μάτι ανέλαβε με δικές του δαπάνες την ταφή, τον Μάιο του 2020. Να σημειωθεί ότι το νεκροτομείο Αθηνών δεν διαθέτει δικούς του ψυκτικούς θαλάμους, ενώ το νεκροταφείο του Σχιστού είναι το μόνο που διαθέτει παρόμοιες εγκαταστάσεις –κατάψυξη για σορούς που είναι σε σήψη– χωρίς όμως να χρησιμοποιούνται (σήμερα).

«Ορφανές» σοροί

Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 15 σοροί, κυρίως απόρων και μοναχικών ανθρώπων, στο γραφείο που είχε αναλάβει τη συλλογή τους στο Μάτι, ενώ άλλες τόσες υπάρχουν συνολικά στα γραφεία τελετών στην Αττική. Ενας παλιότερος νόμος υποχρεώνει τις Αρχές να διαθέτουν τις σορούς αυτές για ιατρική έρευνα αλλά τις περισσότερες φορές οι μόνοι «διαχειριστές» τους είναι τα γραφεία κηδειών.

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στοίχημα – Βραζιλία: Μάχη ουραγών με την ισοπαλία να έχει το πρώτο λόγο

Παϊσαντού - Κρισιούμα: Μάχη ουραγών με τριπλασιασμό και ο πρώτος λόγος η ισοπαλία...

Νάξος ως πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, το μήνυμα του Γιάννη Μαργαρίτη

Ο Έπαρχος Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων τονίζει την ανάγκη για ποιοτικό τουρισμό, σεβασμό στο περιβάλλον και ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας στο Συνέδριο Βιώσιμης Ανάπτυξης

Σίφνος: “Με τα Χέρια και την Καρδιά”, δομεί το μέλλον με πέτρα και συμμετοχή (αφίσα)

Συμμετοχικό εργοτάξιο, παραδοσιακή ξερολιθική τέχνη, νεανική μαθητεία και κοινότητα χτίζουν μαζί τα νέα υδροφράγματα του νησιού – μια εμπειρία που ενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Β. Φλεριανός: “Η διατήρηση των Κούρων στο Φλεριό δεν αφορά μόνο την ιστορία, αφορά και το παρόν και το μέλλον του τόπου μας”

Ο Βασίλης Φλεριανός μιλά δημόσια για την αξία της αυθεντικότητας και της ιστορικής συνέχειας, προτείνοντας in situ ανάδειξη αντί της απομάκρυνσης των μνημείων από τον τόπο τους.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Θαλάσσια Πάρκα: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να χαρτογραφήσει την προστασία της θάλασσας

Λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει δύο μεγάλες ζώνες προστασίας στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με στόχο την ουσιαστική διαχείριση και τον έλεγχο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κτικάδος Τήνου: Συγκίνηση στην ανάληψη καθηκόντων του νέου Εφημέριου π. Γεωργίου Παλαμάρη

Με βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση, η ενορία του Τιμίου Σταυρού αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο Ανδριώτη και υποδέχτηκε τον νέο της εφημέριο, π. Γεώργιο Παλαμάρη, με τιμή, δάκρυα και ελπίδα.

Πανελλαδικές 2025: Συνεχίζονται τη Δευτέρα με μαθήματα προσανατολισμού

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο στα ΓΕΛ – Με αισιοδοξία ξεκίνησε η φετινή εξεταστική περίοδος, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη

Σαντορίνη: Έκτακτη διαφημιστική καμπάνια στο Sky TV για την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει 30.000 ευρώ σε καμπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω προκλήσεων λόγω των σεισμικών φαινομένων

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ξεκινούν μικρές (βλ πέργκολα) αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις

Με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, το Αεροδρόμιο Νάξου προχωρά σε σημαντικές εργασίες υποδομής. Τοποθέτηση πέργκολας, νέα συρόμενη πόρτα και ανακαίνιση τουαλετών