Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΕλλάδα: Η μείωση της τουριστικής κίνησης φέρνει και μείωση στη ζήτηση ηλεκτρικής...

Ελλάδα: Η μείωση της τουριστικής κίνησης φέρνει και μείωση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας

|

Τον Ιούνιο η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στα περισσότερα νησιά της χώρας ήταν μειωμένη ακόμη και σε ποσοστό πάνω από 30% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. – Oι καταναλωτές θα απαλλαγούν πλήρως από τις χρεώσεις ΥΚΩ μετά το 2030

Μπορεί η μειωμένη τουριστική κίνηση στα νησιά να ταλαιπωρεί ξενοδόχους και εν γένει τον τουριστικό κλάδο, ωστόσο οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα θα επωφεληθούν από την ελάφρυνση του κόστους για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Η υποτονική οικονομική δραστηριότητα στα νησιά λόγω της πανδημίας COVID-19 έχει μειώσει σημαντικά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να μειωθεί αντιστοίχως και το υψηλό κόστος για την κάλυψή της, αφού τα περισσότερα μη διασυνδεδεμένα νησιά τροφοδοτούνται με ρεύμα που παράγεται από τους κατά τόπους αυτόνομους πετρελαϊκούς σταθμούς της ΔΕΗ.

Το κόστος αυτό επιμερίζεται στο σύνολο των καταναλωτών της χώρας μέσω των χρεώσεων για υπηρεσίες κοινής ωφελείας (ΥΚΩ), που υπολογίζεται σε ετήσια βάση περί τα 600-800 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου. Ο συνδυασμός χαμηλών τιμών πετρελαίου φέτος και μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά αναμένεται να περιορίσει σημαντικά το σχετικό κονδύλι, ελαφρύνοντας αντιστοίχως τους λογαριασμούς ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με την έναρξη του επόμενου έτους.

Τον Ιούνιο η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στα περισσότερα νησιά της χώρας ήταν μειωμένη ακόμη και σε ποσοστό πάνω από 30% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ενώ και σήμερα σε πολλά νησιά η μείωση εξακολουθεί να κινείται πάνω από το 20%. Ετσι, ενώ τα προηγούμενα χρόνια η ΔΕΗ έσπευδε να εγκαταστήσει πρόσθετα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση σε ρεύμα τη θερινή περίοδο, φέτος κάτι τέτοιο δεν απαιτήθηκε, με εξαίρεση την Κρήτη. Με απόφαση της ΡΑΕ, η ΔΕΗ προχώρησε στην εγκατάσταση πρόσθετης ισχύος 58 MW για την περίοδο 1η Ιουλίου με 31 Αυγούστου, με δυνατότητα παράτασης της χρήσης της για ένα μήνα, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΔΕΔΔΗΕ, πριν ξεσπάσει η πανδημία, τον περασμένο Νοέμβριο είχε εκτιμήσει το έλλειμμα ενέργειας στην Κρήτη στα 93,5 MW.

Τέλος οι χρεώσεις ΥΚΩ από το 2030 …

Oι καταναλωτές θα απαλλαγούν πλήρως από τις χρεώσεις ΥΚΩ μετά το 2030, όταν θα ολοκληρωθεί σταδιακά το επενδυτικό πρόγραμμα ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, συνολικού ύψους 4,3 δισ. ευρώ. Τον Δεκέμβριο αναμένεται η λειτουργία της πρώτης «μικρής» διασύνδεσης της Κρήτης, που θα καλύπτει το 34% της απαιτούμενης ενέργειας του νησιού. Με την ολοκλήρωση και της «μεγάλης» διασύνδεσης Ηρακλείου – Αττικής το 2023, η Κρήτη θα ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά από το ηπειρωτικό σύστημα και οι ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ενέργειας θα σβήσουν.

Ο σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ σε βάθος δεκαετίας προβλέπει διασύνδεση σχεδόν όλων των ελληνικών νησιών με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας έως το 2029. Μετά τις διασυνδέσεις των Κυκλάδων που έχουν ολοκληρωθεί (Ανδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος και Σύρος), τον Σεπτέμβριο θα μπει στην «πρίζα» η Νάξος και θα ολοκληρωθεί η δεύτερη διασύνδεση της Σύρου με το Λαύριο, βελτιώνοντας περαιτέρω την αξιοπιστία τροφοδότησης στις Κυκλάδες.

Σύμφωνα με το πλάνο του ΑΔΜΗΕ, έως το 2024 θα διασυνδεθούν και τα νησιά των νοτίων Κυκλάδων, δηλαδή η Φολέγανδρος, η Μήλος, η Σαντορίνη και η Σέριφος. Εως το 2027 αναμένεται να διασυνδεθούν και τα Δωδεκάνησα, ενώ έως το 2029 θα ενταχθούν στο Σύστημα Μεταφοράς και τα νησιά Βορείου Αιγαίου.

Με πληροφορίες από την kathimerini.gr

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πιπεριές Φλωρίνης με ξινοτύρι Πιτταρά και με την υπογραφή της Μαριέττας Γαλάνη

Η συνεργάτιδα του naxospress και ερευνήτρια της τοπικής κουζίνας μας χαρίζει μια παραδοσιακή συνταγή με ιστορία, μυστικά και γεύση που ταξιδεύει.

Νάξος – Σαγκρί: Μαθήματα προσφοράς από τα παιδιά, δώρισαν στο σχολείο πολυμηχάνημα από το χαρτζιλίκι τους

Πέντε μικρές φίλες πέρασαν το καλοκαίρι τους δημιουργικά και στήριξαν με αγάπη το Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Λεβερκούζεν – Άιντραχτ Φρανκφούρτης: Η αλλαγή προπονητή φέρνει νέα δεδομένα και πίστη στην έδρα

Οι «ασπιρίνες» ψάχνουν την πρώτη νίκη, απέναντι στην αήττητη Άιντραχτ που βρίσκεται στην κορυφή.

Νάξος – Κωμιακή: “Έφυγε” πλήρης ημερών η Μαρία Κορρέ

Μέσα σε λίγες ώρες, το χωριό βυθίστηκε στη θλίψη με τον χαμό δύο αγαπημένων μορφών της τοπικής κοινωνίας.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)

Πρώτη επιτυχής τηλε-θρομβόλυση στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

Με τη χρήση τηλεϊατρικής, οι γιατροί απέτρεψαν μόνιμη βλάβη σε ασθενή με οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο – Σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση της υγειονομικής φροντίδας στις Κυκλάδες.

Το Brainobrain έρχεται για πρώτη φορά στη Νάξο – Ένα πρόγραμμα που αναπτύσσει το μυαλό και την προσωπικότητα των παιδιών

Το διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνδυάζει τον άβακα, το NLP και την ανάπτυξη soft skills ανοίγει τις πόρτες του στη Χώρα Νάξου.

Κλήρωση Κυπέλλου και Πρωταθλήματος ΕΠΣ Κυκλάδων – Τα ζευγάρια και οι όμιλοι

Στην Ερμούπολη της Σύρου πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για την Α΄ και Β΄ φάση του Κυπέλλου Κυκλάδων, καθώς και για την κατάρτιση των ομίλων της Α΄ Κατηγορίας.

Διάκριση για το 2ο Γυμνάσιο Νάξου, εθνική Ετικέτα Ποιότητας eTwinning για το έργο «Heritage on a plate»

Το σχολείο τιμήθηκε για τη δημιουργική σύνδεση της γαστρονομικής παράδοσης με τα ψηφιακά εργαλεία και την τεχνητή νοημοσύνη, σε συνεργασία με σχολεία του εξωτερικού.

Η Ίος στην κορυφή με το σκοτύρι – Το ελληνικό τυρί που ξετρελαίνει τους Ολλανδούς

Έρευνα του Griekenland.net κατατάσσει την Ίο πρώτο γαστρονομικό προορισμό για τους φίλους του τυριού, με το παραδοσιακό σκοτύρι να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Συγκέντρωση στη Νάξο για τα Τέμπη: Φωνή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης δικαιοσύνης

Πολίτες της Νάξου ενώθηκαν στη φωνή διαμαρτυρίας για την τραγωδία των Τεμπών, ζητώντας απαντήσεις και απονομή δικαιοσύνης.