Τετάρτη, 16 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΠάρος - Πλακιωτάκης: Ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες για ανέλκυση του "Εξπρές Σάμινα'

Πάρος – Πλακιωτάκης: Ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες για ανέλκυση του “Εξπρές Σάμινα’

|

Συνάντηση Υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη με τον Δήμαρχο Πάρου Μάρκο Κωβαίο με επίκεντρο το “Εξπρές Σάμινα” – Το αντιρυπαντικό φράγμα και η υπόσχεση για άμεση ανέλκυση του πλοίου

Ενοχλημένοι και στα… κάγκελα είναι οι κάτοικοι της Πάρου που βλέπουν αυτές τις ημέρες στις ακτές του νησιού μόλυνση από την διαρροή καυσίμων (!!!) από το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα». Ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, όπως διαβάζουμε στη προσωπική του σελίδα στα social media ενημέρωσε στις 30 Ιουνίου ότι ” Τοποθέτηση αντιρρυπαντικού φράγματος στην ευρύτερη ζώνη γύρω από το ναυάγιο. Εντείνουμε τις προσπάθειες και τις επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ανέλκυση του“.

Και σήμερα, Δευτέρα 6 Ιουλίου, βρέθηκε στην Αθήνα σε συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, στον οποίο παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση του ναυαγίου που αισίως πλέον κλείνει 20 χρόνια (!!!) και την ανάγκη ανάληψη άμεσης και αποτελεσματικής δράσης.

Ποιο το αποτέλεσμα; Η δήλωση του Υπουργού κου Πλακιωτάκη που αναφέρει “Είχαμε μία χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση με τον Δήμαρχο Πάρου, για ένα ζήτημα που ταλανίζει και απασχολεί την τοπική κοινωνία και αφορά το θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού τα τελευταία 20 χρόνια. Αποφασίστηκε να υπάρξουν άμεσες ενέργειες έτσι ώστε να προστατευτεί  κατ’αρχήν το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ παραλλήλως εκκινούν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέλκυση του ναυαγίου του «Εξπρές Σάμινα».

Να σημειωθεί εδώ ότι μετά από πρόσφατη ποιοτική ανάλυση των θαλάσσιων υδάτων στην περιοχή του κόλπου της Παροικίας, πιστοποιήθηκε η καθαρότητα και η καταλληλότητά τους για κολύμβηση σε όλες τις περιοχές που βρέχονται από τον κόλπο. Ήδη στην περιοχή του ναυαγίου, βρίσκονται 3 αντιρρυπαντικά σκάφη, ένα μεγάλο σκάφος του Λιμενικού και ένα φουσκωτό και έχει επίσης τοποθετηθεί φράχτης αντιρρύπανσης…

73325024_3051415514928300_3083779419526490191_o.jpg

Ελπίζουμε να μην μείνει μόνο στα λόγια…  Εμείς να σημειώσουμε ότι από τις 23 Ιουνίου ο Δήμος Πάρου έχει εκδώσει την ακόλουθη ανακοίνωση, στην οποίαν αποτυπώνεται, κατά το δυνατόν ολοκληρωμένα, το πρόβλημα:

«Ενημέρωση από τον Δήμο Πάρου για την εμφάνιση σποραδικών ρύπων στη θαλάσσια περιοχή και ακτογραμμή της Παροικιάς. Σεβόμενοι πλήρως το ενδιαφέρον και την ανησυχία των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της Πάρου, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την εμφάνιση σποραδικών ρύπων στην θαλάσσια περιοχή και ακτογραμμή της Παροικιάς, και τις ενέργειες από πλευράς του Δήμου Πάρου και των αρμόδιων αρχών για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Από τις 12/06/2020 οπότε και ενημερώθηκε για πρώτη φορά η Λιμενική Αρχή για την ύπαρξη μικρής έκτασης ρύπανσης στην παράκτια περιοχή της Παροικιάς, πραγματοποιούνται έλεγχοι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ενώ ενημερώθηκε άμεσα η αρμόδια Δ/νση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ναυτιλίας και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου.

Ο Δήμος Πάρου προέβη σε περισυλλογή των ρύπων από την ακτογραμμή και έκτοτε διενεργεί ελέγχους και καθαρισμούς όπου απαιτείται, ενώ έχει προγραμματίσει δειγματοληψία και ανάλυση των θαλάσσιων υδάτων. Επίσης, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με ειδική αντιρρυπαντική εταιρεία, διενεργεί συνεχείς έρευνες με ειδικό σκάφος και επεμβαίνει όπου και εφόσον απαιτείται σε καθαρισμό του θαλάσσιου χώρου.

Επιπλέον, στην περιοχή του ναυαγίου του Εξπρές Σάμινα, το Λιμενικό Σώμα, με ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος, εκτελεί καθημερινές εργασίες καθαρισμού με διελεύσεις και χρήση απορροφητικών υλικών.

Με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών συντάσσεται δικογραφία κατά των υπαιτίων. Στο πλαίσιο αυτό, διορίσθηκε πραγματογνώμονας -καταδυτικό συνεργείο, το οποίο διενήργησε αυτοψία στο ναυάγιο και λήψη δειγμάτων των πετρελαιοειδών ρύπων, ενώ ανάλογες ενέργειες έγιναν και από την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Συγχρόνως, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Ι. Κωβαίος, με επιστολή του στον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, τον ενημέρωσε για τον κίνδυνο θαλάσσιας ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής στο μέλλον και αιτήθηκε εκ νέου την ανέλκυση του πλοίου ως οριστική λύση, ενώ ζήτησε συνάντηση μαζί του, η οποία προγραμματίστηκε για τις 6 Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, εάν και εφόσον απαιτηθεί, οι εργασίες περιορισμού των πετρελαιοειδών ρύπων και καθαρισμού στην περιοχή γύρω από το ναυάγιο θα συνεχιστούν και ως εκ τούτου, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους λουόμενους».

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Πάρος τίμησε τη Γαλλική Εθνική Εορτή και την ιστορική φιλία με τη Γαλλία

Σεμνή τελετή στο μνημείο των ναυαγών της φρεγάτας Le Superbe — Παρουσία της Γαλλικής Πρεσβείας και του Δημάρχου Πάρου, η 14η Ιουλίου έγινε ημέρα μνήμης, τιμής και φιλίας.

Λίνφιλντ – Σέλμπουρν: «Μιλάει» η έδρα στον επαναληπτικό του Champions League

Οι Βορειοϊρλανδοί κυνηγούν την ανατροπή και την πρόκριση – Στο 2.42 η νίκη τους, με τη Σέλμπουρν να κρατά μικρό προβάδισμα από το πρώτο ματς.

Γαλλία στον γκρεμό: Ο Μπαϊρού κόβει αργίες και δαπάνες, η Λεπέν καραδοκεί

Μέτρα λιτότητας 43,8 δισ. ευρώ, οργή για την κατάργηση αργιών και απειλή πρότασης μομφής — η Γαλλία σε τροχιά πολιτικής ανατροπής καθώς το χρέος σφίγγει τον κλοιό και η άκρα δεξιά ανεβαίνει.

Θεατρική Ομάδα Κύθνου: “Η μαμά Ρόζα” έρχεται στη Νάξο για να σκορπίσει άφθονο γέλιο!

Μια απολαυστική κωμωδία της θεατρικής ομάδας Κύθνου παρουσιάζεται σε Απείρανθο και Δαμαλά – Διασκευή και σκηνοθεσία από τον Γιώργη Βενετούλια

Συνάντηση της Ένωσης Λιμενικών Ν.Α. Αιγαίου με τον νέο Λιμενάρχη Θήρας Παναγιώτη Βαρελά

Σε άριστο κλίμα η πρώτη επαφή με τον νέο Πλωτάρχη του Λιμεναρχείου Θήρας – Στο επίκεντρο τα προβλήματα του προσωπικού και οι δεσμεύσεις για βελτίωση των συνθηκών

Φιλ. Φόρτωμας: Πράσινο φως για πάνω από 5 εκατ. ευρώ στις Κυκλάδες

19 Δήμοι των Κυκλάδων ενισχύονται από το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ και του Πράσινου Ταμείου – Πρόσθετη στήριξη για τους μικρότερους νησιωτικούς Δήμους

«Η Μεγάλη Ιστορία του Οοουύφφφφφφ!» στο Γλινάδο, μουσικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους

Το Γλινάδο υποδέχεται ένα μαγικό μουσικοθεατρικό δρώμενο από τα Θερινά Εργαστήρια Μουσικής υπό τον Αλέξανδρο Καλογερά – μια φαντασμαγορική παράσταση γεμάτη χιούμορ, μουσική και φαντασία!

Κολοκυθοκεφτέδες: ο απόλυτος καλοκαιρινός μεζές με άρωμα παράδοσης και… κεφαλογραβιέρας

Μια ξεχωριστή συνταγή της λαϊκής κουζίνας με ρίζες από την Κεφαλονιά που κάνει το ταπεινό κολοκυθάκι πρωταγωνιστή στο τραπέζι. Ιδανικοί για μεζέ με ουζάκι ή σαν κυρίως πιάτο με φρέσκια σαλάτα.

Νάξος – Γλινάδο γιορτάζει και θυμάται: Τα θυρανοίξια του Μοναστηριού, έργο μνήμης από τον Μανόλη Σέργη

Μια μοναδική πνευματική και ιστορική συγκυρία: Θυρανοίξια του παλιού μοναστηριού των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων και η έκδοση του νέου έργου «Μελέτες Ναξιακής Λαογραφίας, τ. ΣΤ΄»

Καρκίνος Πνεύμονα: Όταν η Αναπνοή Γίνεται Ζήτημα Ζωής

Από τα ύπουλα πρώιμα συμπτώματα μέχρι τις καινοτόμες θεραπείες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Golden Plates 2025: Ο chef Νίκος Δημητροκάλης και το Dal Professore σε Νάξο και Αττική έκλεψαν τη παράσταση

Με φόντο τη θάλασσα και πρώτη ύλη την αυθεντικότητα, οι Κυκλάδες σάρωσαν στα φετινά βραβεία γαστρονομίας Golden Plates, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις που επιβεβαιώνουν το διεθνές γευστικό αποτύπωμά τους.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

SeaJets: Το “TERA JET 2” ξεκινά τα δρομολόγια του, πρώτη αναχώρηση από Πειραιά στις 11 Ιουλίου

Το νέο ταχύπλοο της SEAJETS φτάνει Νάξο, Πάρο, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά με διπλή επιστροφή – Αναλυτικό πρόγραμμα του πρώτου δρομολογίου

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.