Κυριακή, 1 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΠανελλαδικές 2020: Έως τις 10 Ιουλίου οι βαθμοί

Πανελλαδικές 2020: Έως τις 10 Ιουλίου οι βαθμοί

|

Στις 10 Ιουλίου αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων . – Εως τις 17 Ιουλίου θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά τα μηχανοφραφικά δελτία και προσοχή στις μικρές και μεγάλες παγίδες

Μέχρι τις 10 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι επιδόσεις των υποψηφίων που συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό δελτίο έως τις 17 Ιουλίου ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής η οποία αναμένεται – όπως κάθε χρόνο – κοντά στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Όπως αναφέρουν τα Φοιτητικά Νέα, οι βαθμολογικές επιδόσεις θα γνωστοποιηθούν στις 10 Ιουλίου και οι υποψήφιοι θα βλέπουν τις επιδόσεις τους σε όλα τα μαθήματα μέσω του προσωπικού τους κωδικού.

Αναφορικά με τις βάσεις εισαγωγής, ακόμη είναι πρόωρη κάθε εκτίμηση καθώς θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεων προκειμένου να υπάρξει σύγκριση μεταξύ του 2019 και του 2020.

Βέβαια, η φετινή χρονιά είναι ξεχωριστή καθώς μπορεί να μην υπάρχει διαφοροποίηση στον αριθμό των εισακτέων που ανακοινώθηκε, ωστόσο μία σειρά αλλαγών – όπως η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας – δημιουργεί νέα δεδομένα για τους υποψηφίους.

«Ασανσέρ» οι βάσεις εισαγωγής

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, φαίνεται πως θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα. Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, τα δυσκολότερα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά αλλά και οι χαμηλότερες επιδόσεις που αναμένεται στο μάθημα της Κοινωνιολογίας που εισήχθη αντί των Λατινικών, είναι τα δύο δεδομένα που φαίνεται, σε μία πρώτη ανάγνωση, να σπρώχνουν τις βάσεις προς τα κάτω.

Ωστόσο, αναλυτές υποστηρίζουν πως η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας δεν θα επιφέρει δραματική πτώση στις βάσεις εισαγωγής, ενώ οι πρωτοκλασάτες και περιζήτητες σχολές – όπως οι Νομικές –  θα σταθούν στο… ύψος τους.

Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο θετικών επιστημόνων, η εικόνα που υπάρχει για τις βάσεις εισαγωγής είναι ότι θα υπάρχει πτώση σε αρκετές ομάδες σχολών.

Η πτωτική πορεία των βάσεων θα συνεχιστεί και φέτος, κυρίως στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές αλλά όχι στις υψηλόβαθμες. Οι Στρατιωτικές Σχολές θα σημειώσουν μικρή αύξηση γιατί εκτός των άλλων είναι ελκυστικές για πολλούς υποψηφίους, επειδή στους δύσκολους καιρούς αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο.

Οι Ιατρικές Σχολές που δεσπόζουν στο τρίτο επιστημονικό πεδίο (Σχολών Υγείας και Ζωής) βρίσκονται πάντα στην κορυφή των προτιμήσεων και δεν φαίνεται να πέσουν κάτω από τα 19.000 μόρια.

Είναι γνωστό ότι το Πεδίο αυτό το επιλέγουν κατά κανόνα οι άριστοι μαθητές που στοχεύουν να εισαχθούν σε μια Ιατρική Σχολή ή σε κάποια Σχολή Βιολογίας.

Οι βάσεις των Ιατρικών Σχολών θα επανέλθουν στα επίπεδα που συναντούσαμε πριν από δύο χρόνια και όχι στα περσινά που εμφάνισαν κάποια πτώση.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδια για τις Νοσηλευτικές Σχολές γιατί ενώ ο συνολικός αριθμός των θέσεων παραμένει σταθερός, έχουμε ανακατανομή των προσφερόμενων θέσεων μεταξύ των Σχολών σε όλη την Ελλάδα.

Οι ευκαιρίες άμεσης επαγγελματικές αποκατάστασης αλλά και οι προοπτικές για απορρόφηση των αποφοίτων στο Δημόσιο που παρέχουν αρκετά τμήματα, είναι ένας από τους παράγοντες που αναμένεται να ανεβάσει τον πήχη για την εισαγωγή στις σχολές του 4ου  επιστημονικού πεδίου.

Τα ευκολότερα θέματα σε όλα σχεδόν τα μαθήματα σε συνδυασμό με την κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας φαίνεται πως οδηγούν σε περαιτέρω αύξηση των βάσεων ακόμη και σε σχολές υψηλής ζήτησης.

«Πόλο έλξης» για χιλιάδες υποψηφίους θα αποτελέσουν και φέτος οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές που προσφέρουν μια σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση και ως εκ τούτου αναμένεται να σημειώσουν άνοδο στις βάσεις εισαγωγής.

Τα SOS για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Οι υποψήφιοι ακόμη και όταν πάρουν στα χέρια τους τις βαθμολογίες δεν θα μπορούν να προβλέψουν που θα κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής. Ως εκ τούτου, θα πρέπει οι επιλογές τους να γίνουν ιεραρχικά με βάση τις πραγματικές τους προτιμήσεις.

Οι πρώτες σχολές που θα δηλώσει ο υποψήφιος, καλό είναι να αποτελούν εκείνες που θα ήθελε πραγματικά να εισαχθεί, άσχετα με τον αριθμό των μορίων που έχει συγκεντρώσει. Δεν πρέπει όμως να ιεραρχούνται οι σχολές κατά φθίνουσα σειρά μορίων μόνο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ενδιαφέροντα, οι κλίσεις και οι προτιμήσεις του υποψηφίου. Οι προτιμήσεις για τις σχολές πρέπει να ανταποκρίνονται κυρίως στα επιστημονικά ενδιαφέροντα και δευτερευόντως στα οικογενειακά και οικονομικά δεδομένα του.

Η πρώτη  ομάδα σχολών που θα επιλέξει αρχικά ο κάθε υποψήφιος  – και που λογικά αποτελείται από μικρό αριθμό σχολών- θα πρέπει να δηλωθεί, ξεκινώντας από τις από τις υψηλόβαθμες προς τις χαμηλόβαθμες και παράλληλα, από την κοντινότερη πόλη προς την πιο μακρινή.

Ένα απλό παράδειγμα αποτελούν οι Ιατρικές και Νομικές σχολές. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να δηλώσουν ως πρώτη επιλογή το τμήμα που βρίσκεται πιο κοντά στον τόπο κατοικίας του και μετά να ακολουθήσουν τα τμήματα που εδρεύουν στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Οι προβλέψεις για τις βάσεις, αν και πολύ σημαντικές ως πληροφορία, δεν θα πρέπει να αποτελέσουν βασικό άξονα επιλογής ή/και κατάταξης των σχολών στο μηχανογραφικό. Το ότι μία σχολή στην οποία θα ήθελε να εισαχθεί ένας υποψήφιος προβλέπεται να σημειώσει άνοδο στη βάση της, με περισσότερα μόρια από εκείνα που έχει συγκεντρώσει ο υποψήφιος, δεν αποτελεί παράγοντα αποκλεισμού της σχολής αυτής από το μηχανογραφικό.

Καλό θα ήταν, ανεξαρτήτως του αριθμού των μορίων που έχει συγκεντρώσει, ο κάθε υποψήφιος να δηλώσει όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα από το επιστημονικό πεδίο που έχει επιλέξει, ώστε να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής σε κάποιο τμήμα με επιστημονικό ενδιαφέρον για τον υποψήφιο.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα Foititikanea,gr

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Θαλάσσια Πάρκα: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να χαρτογραφήσει την προστασία της θάλασσας

Λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει δύο μεγάλες ζώνες προστασίας στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με στόχο την ουσιαστική διαχείριση και τον έλεγχο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κτικάδος Τήνου: Συγκίνηση στην ανάληψη καθηκόντων του νέου Εφημέριου π. Γεωργίου Παλαμάρη

Με βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση, η ενορία του Τιμίου Σταυρού αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο Ανδριώτη και υποδέχτηκε τον νέο της εφημέριο, π. Γεώργιο Παλαμάρη, με τιμή, δάκρυα και ελπίδα.

Πανελλαδικές 2025: Συνεχίζονται τη Δευτέρα με μαθήματα προσανατολισμού

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο στα ΓΕΛ – Με αισιοδοξία ξεκίνησε η φετινή εξεταστική περίοδος, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη

Σαντορίνη: Έκτακτη διαφημιστική καμπάνια στο Sky TV για την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει 30.000 ευρώ σε καμπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω προκλήσεων λόγω των σεισμικών φαινομένων

Σύρος: Μπαράζ δικών για τα αιολικά με επίκεντρο κατοίκους και αιρετούς της Τήνου

Περί τους 130 πολίτες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος κι η έπαρχος, θα καθίσουν στο εδώλιο, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, επειδή αντιστάθηκαν με ειρηνικές διαμαρτυρίες στην ετσιθελική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και αντιμετωπίστηκαν με ξυλοδαρμούς από τα ΜΑΤ και μαζική αγωγή SLAPP

Φολέγανδρος: Αναβαθμισμένο και 24ωρης λειτουργίας το ελικοδρόμιο του νησιού

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης – Ένα από τα καλύτερα ελικοδρόμια στη νησιωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τους πιλότους

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.