Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - Μητσοτάκης: Αυτά είναι τα πέντε νέα μέτρα για την Οικονομία

Ελλάδα – Μητσοτάκης: Αυτά είναι τα πέντε νέα μέτρα για την Οικονομία

|

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την ενίσχυση της οικονομίας – Μητσοτάκης ” Το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου μειώθηκε λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο” – Τι αναφέρει η Φώφη Γεννηματά  (video)

Νέο πακέτο μέτρων, ύψους περίπου 3,5 δισ ευρώ, ανακοίνωσε από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή, στο πλαίσιο στήριξης της απασχόλησης εν μέσω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.  Με βάση το … κόστος: Ποσό ύψους 1,5 δις. ευρώ αφορά τη μείωση της προκαταβολής φόρου. Ενα δις. ευρώ είναι ο 3ος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής ενώ το υπόλοιπο 1 δις. ευρώ αφορά σε επιδότηση εργοδοτικών εισφορών.

Η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών σε ποσοστό 60% επεκτείνεται και για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο κάτι που θα κοστίσει 600 εκατ. ευρώ επίσης. Επίσης επιδοτούνται σε ποσοστό 100% οι εργοδοτικές εισφορές εποχικών επιχειρήσεων για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Ως εποχικές ο πρωθυπουργός όρισε τις εταιρείες που παράγουν το 50% του κύκλου εργασιών τους στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Όπως ανακοίνωσε στην “Ώρα του Πρωθυπουργού” ο Κ. Μητσοτάκης, μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις που ο τζίρος τους του Α’ εξαμήνου 2020 ήταν μικρότερος κατά 35% (σε σχέση με το Α’ εξαμήνου 2019) και μειώνεται για τις λοιπές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα κυμαίνεται από 30% έως 70%. Μηδενική θα είναι η προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις. Μισή προκαταβολή φόρου θα καταβάλλουν οι ελ. επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης, εξήγγειλε:

  • Πρώτον, μηδενισμό προκαταβολής φόρου για εποχικές επιχειρήσεις, εκείνες που καταγράφουν 50% του τζίρου τους το γ’ τρίμηνο του έτους. Οπως διευκρίνισε, επί της ουσίας, όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν φέτος προκαταβολή. Μισή προκαταβολή θα καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.
     
  • Δεύτερον, τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής. Αυτή θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή. Θα καταβάλλεται με βάση τον τζίρο Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου. Οπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, 7.000 επιχειρήσεις του τουρισμού θα πάρουν επιστρεπτέα προκαταβολή την επόμενη εβδομάδα, ενώ 120.000 επιχειρήσεις έχουν ωφεληθεί συνολικά.
     
  • Τρίτον, επιδότηση κατά 60% όλων των εργοδοτικών εισφορών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία, που επεκτείνεται και για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
     
  • Τέταρτον, οι εποχικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.
     
  • Και πέμπτον, επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής εργασίας των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού.

“Το πρόγραμμά μας δεν αφήνει κανέναν ακάλυπτο. Τα επιδόματα ανεργίας έχουν επεκταθεί. Καθώς βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι στατικό. Οι παρεμβάσεις μας είναι δυναμικές. Έχουμε φυλάξει πυρομαχικά. Θέλω να θυμίσω ότι καθόλη τη διάρκεια της κρίσης το κράτος ενίσχυσε τα ταμειακά του διαθέσιμα”. επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊνού και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: “Προσπαθούμε αυτή την ύφεση την εξωγενή να την κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ήπια και μέσα στην κρίση να θέσουμε τα θεμέλια για μια γρήγορη ανάπτυξη, όταν βρεθεί το εμβόλιο του κορονοϊού”. Και συμπλήρωσε: “το να επιχειρούμε να κάνουμε προβλέψεις για το ύψος της ύφεσης το 2020 είναι θεωρητική άσκηση. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να μιλήσω με τα δεδομένα τα οποία έχουμε. Η ύφεση το 1ο τρίμηνο του 2020 ήταν σημαντικά μικρότερη από την αντίστοιχη στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου μειώθηκε λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η εθνική οικονομία τα πήγε σχετικά καλύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη”.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης αρχικά αναφέρθηκε στην έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό, και τα εγκαίνια των οποίων έγιναν νωρίς σήμερα το πρωί, παρουσία του πρωθυπουργού: “Σήμερα είναι καλή ημέρα για την ανάπτυξη στη χώρα, 19 χρόνια από όταν έκλεισε το αεροδρόμιο του Ελληνικού εκκινούν τα έργα για τη νέα επένδυση που θα δημιουργήσει 80.000 θέσεις εργασίας. Το να φτάσουμε σε αυτό το σημείο δεν ήταν καθόλου αυτονόητο. Κάνοντας και τη δική μας αυτοκριτική και εμείς είχαμε υποτιμήσει τον βαθμό συνθετότητας και προβλημάτων που κληρονομήσαμε από το παρελθόν. Καταφέραμε να επιλύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα και σήμερα η επένδυση αυτή να ξεκινάει” ανέφερε.

Γεννηματά: Τα μέτρα που έχετε πάρει είναι ανεπαρκή και υλοποιούνται με μεγάλη καθυστέρηση

Κατά την ομιλία της για την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σχετικά με την Οικονομία και την Εργασία, η κ. Φώφη Γεννηματά ανέφερε: “Κύριε πρωθυπουργέ, ζήτησα να έρθετε σήμερα στη Βουλή για να δώσετε απαντήσεις στον Ελληνικό λαό που αγωνιά και περνά ήδη δύσκολα. Ακολουθείτε λάθος δρόμο. Δέσμιοι των συντηρητικών πολιτικών σας, των δογματικών αγκυλώσεων σας. Δέσμιοι της ανικανότητας των Υπουργών σας”.

Και συμπήρωσε: “Θα μιλήσετε για τις συνέπειες της πανδημίας. Αναμφίβολα επιβάρυναν την κατάσταση. Οι Κυβερνήσεις όμως φαίνονται στα δύσκολα. Δεν είναι για να παρατηρούν και να χρησιμοποιούν ως άλλοθι τις δυσκολίες. Τα μέτρα που έχετε πάρει είναι ανεπαρκή και υλοποιούνται με μεγάλη καθυστέρηση”.

Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι δεν έχει υπάρξει καμία στήριξη των αγροτών και της παραγωγής. “Καμία ενέργεια για την στήριξη των κτηνοτρόφων, των πτηνοτρόφων, των αλιέων, των ελαιοπαραγωγών, της αμπελουργίας, των εντατικών καλλιεργειών, των αγροτικών επιχειρήσεων. Για τη νέα ΚΑΠ ούτε κουβέντα. Οι αγρότες μένουν ακάλυπτοι”.
Ως προς τον τουρισμό, ανέφερε: “Ο Τουρισμός να δοκιμάζεται σκληρά. Παρά τα ωραία λόγια, μόνο το 30%-35% περίπου των εποχιακών ξενοδοχείων έχει ως τώρα ανοίξει. Δεκάδες χιλιάδες εποχιακά εργαζόμενοι θα ζήσουν μέσα σε συνθήκες φτώχειας”. Η κ. Γεννηματά, επίσης, είπε: “Αποτέλεσμα της πολιτικής σας είναι ότι δεν υπάρχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Μετά τα μέτρα ρευστότητας που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, οφείλατε να εξασφαλίσετε προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Αλλά, αφήσατε ασύδοτες τις Τράπεζες να κάνουν “κουμάντο” και να βάζουν εμπόδια”.

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, η κ. Γεννηματά ανέφερε: “Τα μεγάλα θύματα της πολιτικής είναι οι εργαζόμενοι. Συνειδητά εκμεταλλεύεστε την κρίση ως ευκαιρία, για να εξαπολύσετε μια άνευ προηγουμένου επίθεση απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα.
Αντί του Προγράμματος Επιδότησης Εργασίας που είχαμε προτείνει, προτιμήσατε να δώσετε ένα επίδομα φτώχειας διατηρώντας τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας.
Παράλληλα, για όσους δουλεύουν επιχειρείτε να εφαρμόσετε το δόγμα “μισός μισθός με μισή δουλειά”. μέσω του Προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Οδηγεί στην γενίκευση της μερικής απασχόλησης και της μείωσης του μισθού των εργαζομένων κατά 20%. Διαμορφώνετε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας”.

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανελλήνιες 2024: Αποζημίωση για τους μαθητές που θα δώσουν εξετάσεις εκτός έδρας (!!!)

Πανελλήνιες 2024: Για μία ακόμη χρονιά, αποζημίωση για όσους μαθητές δώσουν εξετάσεις μακριά από τα σπίτια τους

ΕεεεΚ Νάξου: Μία κίνηση αγάπης (μέσω ΛΕ.ΜΟ.Ν.) από την Ολγα Κομνηνού (photos)

Γ. Πρωτοπαπαδάκης για την δωρεά στο ΕΕΕΕΚ Νάξου: “Θερμά, ευχαριστούμε την κα Κομνηνού” (video)

Κυριακή Πάσχα: Στις 8.30 το βράδυ το “Blue Star Naxos” θα αφήσει τον Πειραιά για Σύρο – Παροναξία – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

Ημέρες γιορτής και το Blue Star Naxos θα κινηθεί με τροποποιημένο δρομολόγιο στο δρομολόγιο της άγονης

Ευρωπαϊκή Ενωση: Μάχη για το ντονέρ μετά τη πρόκληση των Τούρκων

Οργή από τους Ευρωπαίους εστιάτορες για τις προτάσεις των Τούρκων να υποχρεωθούν όλες οι φέτες ντονέρ να κόβονται «οριζόντια... με πάχος 3 έως 5 χιλιοστά»

Κυριακή Πάσχα: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια των “Blue Star Delos” και “Blue Star Paros”

Δεμένα τα πλοία της Blue Star Ferries το πρωί της Κυριακής του Πάσχα

Σύρος – Αγιο Φως: Με ιδιωτικό σκάφος (χορηγία της ONEX) έφτασε στην Ερμούπολη

Το Άγιο Φως υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Σύρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης και φορείς του νησιού.

Naxos Island Tours: Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι την Δευτέρα 6 Μαϊου για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Νάξος: Γεύμα “Στο λαδόχαρτο” για τους άσους του Ολυμπιακού Εσε και Καρβάλιο

Η πρώτη ...επαφή με την κουζίνα και γαστρονομία της Νάξου για τους Εσε και Καρβάλιο το "Στο Λαδόχαρτο"

Πάσχα – Αγιο Φως: Στις 19:30 θα βρίσκεται στο “Ελ. Βενιζέλος”

Ολοκληρώθηκε στα Ιεροσόλυμα η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Νάξος: Πρωτομαγιά στη Δημοτική Επιτροπή η …μάχη για την αύξηση των δημοτικών τελών

Συνεδρίαση την Πρωτομαγιά της Δημοτικής Επιτροπής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Βασικό θέμα; Η αύξηση στα δημοτικά τέλη

Εκτακτο – Κυριακή Πάσχα: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Naxos από τον Πειραιά

Το Blue Star Naxos αναμένεται να αναχωρήσει από τον Πειραιά την Κυριακή του Πάσχα στις 20:30 το βράδυ για Σύρο - Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες