Δευτέρα, 19 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΕλλάδα: Θέλεις πλαστικό ποτήρι από την 1η Ιανουαρίου 2022; Θα το πληρώνεις...

Ελλάδα: Θέλεις πλαστικό ποτήρι από την 1η Ιανουαρίου 2022; Θα το πληρώνεις ακριβά

|

Ποια είναι τα νέα δεδομένα από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τα πλαστικά και …χαρτικά μίας χρήσης – Τι άλλες αλλαγές έρχονται

Περιβαλλοντικό τέλος 0,04 ευρώ (+ΦΠΑ) θα τεθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2022 σε πλαστικά και «χάρτινα» (πλαστικοποιημένα) ποτήρια μιας χρήσης, καθώς και σε περιέκτες τροφίμων. Επιπλέον, καφέ, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης θα πρέπει να διαθέτουν εναλλακτικά, επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα στους πελάτες τους. Από τον Ιούλιο του 2021, όλες οι δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές θα πρέπει να έχουν βρύσες με πόσιμο νερό. Αυτά είναι τα σημαντικότερα από τα μέτρα που θα συνοδεύσουν την ενσωμάτωση της οδηγίας που έχει στόχο τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης με συγκεκριμένους, μετρήσιμους στόχους.

Τα μέτρα παρουσιάστηκαν χθες στο υπουργικό συμβούλιο και κατόπιν σε εκδήλωση από τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη. Θα είναι κομμάτι του σχεδίου νόμου με το οποίο θα  ενσωματωθεί η οδηγία 2019/904/ΕΕ για τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών στο περιβάλλον. Το πιο γνωστό από τα μέτρα που περιλαμβάνει η οδηγία είναι η απαγόρευση σε όλη την Ε.Ε. από τον Ιούλιο του 2021 της κυκλοφορίας μιας σειράς από προϊόντα μιας χρήσης: μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, κυπελλάκια και περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ, αναδευτήρες ποτών, μπατονέτες με πλαστικό καλαμάκι, στηρίγματα για μπαλόνια και οξοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες.

Επίσης:

• Τα κράτη καταρτίζουν σειρά μέτρων για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης έως το 2026.

• Από το 2024 τα πλαστικά μπουκάλια που έχουν πλαστικά καπάκια θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνο εφόσον το καπάκι δεν αποσπάται.

• Εως το 2025 πρέπει να συλλέγονται χωριστά για ανακύκλωση το 77% των πλαστικών μιας χρήσης και έως το 2029 το 90%.

• Τα μπουκάλια από ΡΕΤ θα πρέπει να περιέχουν από το 2025 τουλάχιστον 25% ανακυκλωμένο πλαστικό.

• Διευρύνεται η ευθύνη των παραγωγών των προϊόντων αυτών. Οι παραγωγοί και εισαγωγείς πλαστικών προϊόντων πρέπει να αναλαμβάνουν το κόστος συλλογής και επεξεργασίας των προϊόντων τους, το κόστος καθαρισμού του περιβάλλοντος και ευαισθητοποίησης του κοινού. Το ίδιο ισχύει και για όσους παράγουν προϊόντα καπνού με φίλτρο ή φίλτρα. Να σημειωθεί ότι η διάθεση πόρων από τη βιομηχανία για την ενημέρωση του κόσμου θα είναι πλέον νομική τους υποχρέωση… και όχι κάποια «εταιρική κοινωνική προσφορά».
Με την ενσωμάτωση της οδηγίας, η Ελλάδα ανακοίνωσε και τα μέτρα που επέλεξε να λάβει για να πετύχει τους υποχρεωτικούς στόχους:

• Θεσπίζεται περιβαλλοντικό τέλος στα ποτηράκια και τους περιέκτες τροφίμων μιας χρήσης. Να σημειωθεί ότι το τέλος θα αφορά και τα εμφανιζόμενα ως χάρτινα, τα οποία είναι στην πραγματικότητα πλαστικοποιημένα (αλλά αντίθετα με τα «σκέτα» πλαστικά δεν ανακυκλώνονται), καθώς συχνά υπάρχει αυτή η «παρεξήγηση» στο κοινό. Τα χρήματα θα καταλήγουν στο Πράσινο Ταμείο και από εκεί στους δήμους για περιβαλλοντικές δράσεις.

• Για τον περιορισμό των πλαστικών φιαλών νερού ή αναψυκτικών, από τον Ιούλιο του 2021 θα πρέπει να υπάρχουν βρύσες σε όλες τις παιδικές χαρές και τους δημοτικούς αθλητικούς χώρους. Ενάμιση έτος μετά, από τον Ιανουάριο του 2023 θα δημιουργηθεί ένα σύστημα επιστροφής των πλαστικών μπουκαλιών στα σημεία αγοράς (με επιστροφή ενός ποσού που θα καθοριστέι αργότερα, πιθανότατα 0,10-0,15 ευρώ). Δεν θα είναι υποχρεωτικό για όλα τα καταστήματα να δέχονται πίσω τα πλαστικά μπουκάλια αλλά μόνο από κάποια τετραγωνικά και πάνω (δεν έχει διευκρινιστεί).

Το σχέδιο νόμου (που θα δοθεί σύντομα για διαβούλευση) θα περιλαμβάνει και τις κυρώσεις που θα επιβάλλονται σε παραγωγούς, επιχειρήσεις και συστήματα ανακύκλωσης που δεν εφαρμόζουν την οδηγία. 

Ενσωμάτωση τεσσάρων κοινοτικών οδηγιών

Εκτός από την οδηγία για τα πλαστικά μιας χρήσης, η Ελλάδα θα πρέπει να ενσωματώσει μέσα στο έτος ακόμα τέσσερις κοινοτικές οδηγίες. Πιο συγκεκριμένα:

1. Νέα οδηγία για τα απόβλητα (2018/851):

• Ορίζονται νέοι στόχοι για την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση: Τουλάχιστον 55% κατά βάρος έως το 2025, 60% έως το 2030, 65% έως το 2035. Για να λάβουν παράταση έως 5 έτη, τα κράτη θα πρέπει να υποβάλουν έως το 2023 αναλυτικό σχέδιο.

• Εως το τέλος του 2023 τα κράτη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα βιολογικά απόβλητα δεν αναμειγνύονται με τα υπόλοιπα, αλλά συλλέγονται χωριστά.

2. Οδηγία 2018/852 για τα απόβλητα συσκευασίας:

• Αναθεωρούνται οι στόχοι για τις συσκευασίες, προκειμένου να ανακυκλώνεται έως το 2025 το 50% των πλαστικών, το 20% του ξύλου, το 70% των σιδηρούχων μετάλλων, το 50% του αλουμινίου, το 70% του γυαλιού και το 75% του χαρτιού και χαρτονιού. Το 2030 τα αντίστοιχα ποσοστά ανακύκλωσης πρέπει να είναι 55% για τα πλαστικά, 30% για το ξύλο, 80% για τα σιδηρούχα μέταλλα, 60% για το αλουμίνιο, 75% για το γυαλί και 85% για το χαρτί και το χαρτόνι. Γενικώς, έως το τέλος του 2030 πρέπει να ανακυκλώνεται το 70% των αποβλήτων συσκευασίας.

3. Οδηγία 2018/850 για την υγειονομική ταφή:

• Τα κράτη εξασφαλίζουν ότι από το 2030 δεν θα θάβονται απόβλητα που είναι κατάλληλα για ανακύκλωση ή άλλου είδους ανάκτηση. Από το 2035 δεν πρέπει να θάβεται περισσότερο από το 10% των αποβλήτων κατά βάρος.

4. Οδηγία 2018/849 για οχήματα, μπαταρίες, ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά απόβλητα:

• Εισάγονται κίνητρα για την εφαρμογή της ιεράρχησης των αποβλήτων.

 

Με πληροφορίες από την εφημερίδα kathimerini.gr

 

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Πατρίδα μ’ αραεύω σε» – Η Νάξος θυμάται, σέβεται, τιμά (video)

Δύο Νάξιοι μουσικοί, ο Κώστας Κατσιούλης και ο Γιάννης Τσαγκλής, αποτίνουν φόρο τιμής ερμηνεύοντας το συγκινητικό τραγούδι «Πατρίδα μ’ αραεύω σε».

Φιλ. Φόρτωμας: Παρέμβαση στη Βουλή για εποχικούς πυροσβέστες στη Σύρο

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή τις προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών στην νήσο Σύρο

“Γαλάζιες Σημαίες”: Ο Δήμος Ρόδου χαράζει νέο δρόμο για τις παραλίες του

Με αποχή από τη διαδικασία πιστοποίησης για το 2025, ο Δήμος Ρόδου προτάσσει τη διαφάνεια, την ισοτιμία και την ουσιαστική ποιότητα ως προτεραιότητες για τις ακτές του νησιού.

Το Νερό Στερεύει: Από τον Άρδα έως την Ευρώπη, η κρίση νερού είναι ήδη εδώ

Μια πενταετής συμφωνία Ελλάδας–Βουλγαρίας για τον ποταμό Άρδα δεν αρκεί να σταματήσει τον κατήφορο: η λειψυδρία επεκτείνεται, τα δίκτυα «αιμορραγούν», οι αγρότες αγωνιούν και η πολιτεία καλείται να δράσει

KixaMiner: Αποκτήστε έως και 5.289 δολάρια σε ημερήσιο παθητικό εισόδημα μέσω της εξόρυξης cloud

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε την έννοια της εξόρυξης στο cloud, θα σας παρουσιάσουμε το Kixa Miner - μια κορυφαία πλατφόρμα εξόρυξης στο cloud - και θα δείξουμε πώς μπορεί να σας βοηθήσει να κερδίζετε 5.289 δολάρια ή περισσότερα ημερησίως.

Αμοργός: Μαγεία για μικρούς και μεγάλους με το Θέατρο Μαριονέτας «Γκότση»

Δύο υπέροχες παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο φέρνουν το παραμύθι και το συναίσθημα κοντά στα παιδιά και τις οικογένειες του νησιού

Δήμαρχος Αμοργού: “Γιορτή ορεινού τρεξίματος, εθελοντισμού και φιλοξενίας το Amorgos Trail Challenge”

Το 8ο Amorgos Trail Challenge στέφθηκε με επιτυχία – Συγκινητικό μήνυμα του Δημάρχου Ελευθέριου Καραΐσκου για όσους στήριξαν τη διοργάνωση

Αμερική: Ο Τζο Μπάιντεν διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του προστάτη, συγκινεί η στήριξη από Ομπάμα και Τραμπ

Η είδηση για την υγεία του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ προκάλεσε κύμα συμπαράστασης από φίλους, πολιτικούς αντιπάλους και πρώην συνεργάτες του – «Θα παλέψει με αποφασιστικότητα», δηλώνει ο Μπαράκ Ομπάμα

Πρόταση Ημέρας: Παστιτσάδα χωριάτικη με κόκορα

Και με άλλα κρέατα κάνουν παστιτσάδα (ή παστιτσάδο). Αλλά με τον κόκορα -παραδοσιακό γιορτινό φαγητό της υπαίθρου που κάποτε βασιζόταν σε όσα παρήγαγε η οικογένεια- είναι αξεπέραστη

Γ. Χατζημάρκος: «Στη Σαντορίνη μας, δεν σταματάμε μέχρι να επιστρέψει η ζωή σε πλήρη κανονικότητα»

Η έκδοση του ΦΕΚ για την επαναλειτουργία περιοχών της Σαντορίνης σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου αποκατάστασης και αισιοδοξίας για τον τουριστικό προορισμό-σύμβολο του Αιγαίου.

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.

Μιχ. Πολυτάρχου: Γράφει ιστορία, νέο πρωτάθλημα, νέα άνοδος (!!!)

Ο Ναξιώτης αρχηγός οδηγεί τη Δάφνη Δαφνίου στη National League 1 με ηγετική εμφάνιση και 19 πόντους στον τελικό

Νάξος: Η ψύχραιμη προσγείωση, ο γλάρος και η μάχη για τα “Likes”

Ψύχραιμη προσγείωση και υπερβολικές αντιδράσεις: Τι πραγματικά συνέβη με τον γλάρο στην πτήση της Ολυμπιακής στη Νάξο