Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΈξοδοςΕλλάδα: Η Νάξος ανάμεσα στα πέντε νησιά που ξεχωρίζουν για το φαγητό...

Ελλάδα: Η Νάξος ανάμεσα στα πέντε νησιά που ξεχωρίζουν για το φαγητό τους

|

Νησιά για καλοφαγάδες: Πέντε προορισμοί (από τη Νάξο και τη Σίφνο έως τη Κρήτη και τη Κέρκυρα) που θα ευχαριστηθείτε φαγητό στις διακοπές σας

Και το φαγητό, για κάποιους είναι ένας από τους λόγους για να επισκεφθούν έναν τόπο και ένα στοιχείο που αφήνει ανεξίτηλο σημάδι στη μνήμη τους. Τέτοιες αναμνήσεις σε κάνουν να νοσταλγείς το ταβερνάκι δίπλα στη θάλασσα ή το μικρό εστιατόριο στο πλακόστρωτο στην πλατεία του χωριού, ενώ το τραπέζι είναι γεμάτο καλούδια.

Ολόκληρη η Ελλάδα φημίζεται για τη γαστρονομία της και τα πιάτα που ικανοποιούν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι οι ταξιδιώτες που υμνούν την ελληνική κουζίνα και φορτώνουν βαλίτσες με τοπικά εδέσματα και λιχουδιές.

Νάξος
Το κυκλαδίτικο νησί με τις χρυσές παραλίες και τα αρχοντικά χωριά, έχει παράδοση στην κουζίνα. Η γη της Νάξου γεμίζει το τραπέζι με αγνά και φρέσκα υλικά. Ενα από αυτά είναι η φημισμένη γραβιέρα Νάξου, η οποία θα έχει θέση σε κάθε σας γεύμα, καθώς δεν γίνεται να της αντισταθείς. Με γλυκιά και λεπτή γεύση και πολύ χαρακτηριστική επίγευση μεταμορφώνεται σε σαγανάκι, τρώγεται τριμμένη και φυσικά σκέτη, συνοδεύοντας κάθε πιάτο, όπως άλλωστε και όλα τα τυριά του νησιού (κεφαλοτύρι, μυζήθρα, ξινότυρο).

Ένα αγαπημένο ναξιώτικο φαγητό είναι το ρόστο! Πρόκειται για χοιρινό μπούτι σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με σκόρδο, το οποίο συνοδεύεται με πατάτα Νάξου, τηγανητή ή πουρέ. Σκέτη λιχουδιά! Τη δική του φήμη έχει και το κατσικάκι Νάξου, που μαγειρεύεται στο λαδόχαρτο, αρωματίζεται με θυμάρι και ρίγανη. Φυσικά, δεν γίνεται να βρεθείς στη Νάξο και να μην φας πατάτα. Τηγανητή ή ψητή, η πατάτα Νάξου είναι διάσημη σε ολόκληρη τη χώρα για τη γεύση της. (Μην ξεχάσεις να πάρεις για το σπίτι!).

eikona_viber_2020-06-25_11-25-46.jpg

Σίφνος
Εκτός από έναν τόπο, που σε μαγεύει σε κάθε γωνιά, η Σίφνος, που ξεχώρισε η Daily Mail, αποτελεί προορισμό για εκείνους που θέλουν να ευχαριστηθούν το φαγητό. Δεν γίνεται να βρεθείς στο νησί και να μην γευτείς το μαστέλο. Το σιφνέικο πιάτο με κατσικάκι ή αρνάκι ψήνεται σε κεραμικό σκεύος μέσα στον ξυλόφουρνο, πάνω σε κληματόβεργες και λιώνει στο στόμα.

Τη δίκη της «γλύκα» έχει και η ρεβιθάδα. Χυλωμένη, μελωμένη στο τσικάλι, η ρεβιθάδα, σύμφωνα με την παράδοση, ψήνεται στον ξυλόφουρνο και σερβίρεται στο κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα προϊόντα που θα δοκιμάσεις στη Σίφνο είναι η γυλωμένη μανούρα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο τυρί, βουτυράτο, με ιδιαίτερη και αρκετά πικάντικη γεύση.

Κρήτη
Για το φαγητό της Κρήτης μπορούν να γραφτούν πολλές μα πολλές σελίδες. Εδώ, θα ευχαριστηθείς φαγητό και θα το σκέφτεσαι όπου και να βρεθείς. Τα γούστα στο φαγητό μπορεί να διαφέρουν, αλλά το αντικριστό είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να φας. Το κρέας λιώνει στο στόμα, τα αρώματα μπλέκουν μεταξύ τους και το αποτέλεσμα είναι η ίδια η νοστιμιά.

Χοχλίοι. Αυτό το πιάτο είτε το αγαπάς, είτε το μισείς. Οι χοχλιοί γίνονται στιφάδο, γιαχνί και μπουμπουριστοί. Οι περισσότεροι αγαπούν τους μπουμπουριστούς, έναν κλασσικό κρητικό μεζέ, ο οποίος σηκώνει και τη ρακή του! Ενα άλλο φαγητό, που ξεχωρίζει, είναι τα αυγά με σταμναγκάθι. Η πικράδα του χόρτου «δένει» απίστευτα με τα αυγά και αποτελεί ένα πιάτο που σίγουρα θα ευχαριστηθείς στις διακοπές σου στην Κρήτη.

sofrito.jpg

Κέρκυρα
Το νησί των Φαιάκων έχει δύο εμβληματικά, πεντανόστιμα φαγητά: Την παστιτσάδα και το σοφρίτο. Η πατσιτσάδα με κόκορα ή μοσχάρι σβήνεται με κόκκινο κρασί και μαγειρεύεται με τα αρώματα της κανέλας, της δάφνης, το μοσχοκάρυδο και της φρεσκοκομμένης ντομάτας. Το χοντρό μακαρόνι, που γεμίζει σάλτσα, συνοδεύει άψογα το πιάτο. Από την άλλη το σοφρίτο, δημιουργείται με λεπτές φέτες μοσχαριού, οι οποίες αλευρώνονται και μένουν ελάχιστα στο τηγάνι. Στη συνέχεια μαγειρεύονται με άσπρη σάλτσα, σκόρδο, μαϊντανό και άσπρο κρασί. Λατρεμένος μεζές το τοσιγαρέλι, δηλαδή αγριόχορτα τσιγαριστά με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο.

Η παράδοση της Κέρκυρας είναι γεμάτη με πιάτα, όπως το σαβόρο, οι θεϊκές πορπέτες και η τίνγκολα, ωστόσο, πολλοί την ξεχωρίζουν για τα γλυκά της. Η συκομαΐδα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά εδέσματα του νησιού. Μοιάζει με… μπιφτέκι και ζυμώνεται με σύκα, ούζα, μαστίχα και μούστο. Εχει πιπεράτη γεύση και τυλίγεται με φύλλο καρυδιάς. Οι κερκυραϊκές πασταφρόλλες (και όχι πασταφλόρες, όπως τις λέμε εμείς), θα γλυκάνουν το ταξίδι σου με τη ζύμη και τη μαρμελάδα τους.

Σκύρος
Το νησί των Σποράδων με την απλότητα και την ομορφιά του έχει τη δική του γαστρονομική παράδοση. Πριν φας οτιδήποτε άλλο στη Σκύρο, θα δοκιμάσεις αστακομακαρονάδα. Θα είναι το πρώτο πιάτο και το τελευταίο πιάτο, που θα φας στο νησί, που θεωρείται «μάνα» της αστακομακαρονάδας. Το άγριο κατσίκι, από την άλλη, έχει τη δική του χάρη και όπως και να το φας κοκκινιστό ή λεμονάτο, θα ενθουσιαστείς με τη γεύση του.

Εάν είσαι μερακλής και σου αρέσουν αυτές οι γεύσεις, δοκίμασε χωρίς δεύτερη σκέψη κατσικίσιο συκωτάκι στιφάδο. Μπουκιά και συχώριο! Στο τραπέζι μην ξεχάσεις να βάλεις μυζήθρα και ξινοτύρι, ενώ φεύγοντας πάρε στη βαλίτσα σου μέλι, θυμαρίσιο ή από πεύκο.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις που μπορείτε να βρείτε στο naxospress.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Σίκινος επενδύει στον βιώσιμο τουρισμό με δημιουργία οργανισμού διαχείρισης προορισμού

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού – Στόχος η ολοκληρωμένη και στρατηγική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού

ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ: Το Ελικοδρόμιο Θηρασιάς, επανέρχεται στην υπηρεσία των πολιτών

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες αναβάθμισης – Έτοιμο να εξυπηρετήσει ανάγκες ΕΚΑΒ, Σωμάτων Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας

Κατερίνα Μονογυιού: “Αναγκαία η Δίκαιη Αναμοριοδότηση των Σχολείων στις Κυκλάδες”

Παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού για τη στήριξη των εκπαιδευτικών σε Θήρα και Νησιά – Έκκληση για άμεση αναθεώρηση μοριοδότησης με γνώμονα την ισότιμη εκπαίδευση

Με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε ο Φίλιππος Φόρτωμας

Συζητήθηκαν εκτενώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων αναφορικά με ζητήματα εκπαίδευσης

Τα νησιά της σιωπής. Εκεί όπου ακόμα μπορείς να ακούσεις τον εαυτό σου – Ηρακλειά και Σίκινος ανάμεσά τους

Κι όμως υπάρχουν ακόμα νησιά στο Αιγαίο που δεν τα έχει αγγίξει η τουριστική λαίλαπα.

Naxos Summer Camp 2025: Καλοκαίρι γεμάτο θάλασσα, παιχνίδι και νέες εμπειρίες!

Από 30 Ιουνίου στον Άη Γιώργη – Κολύμβηση, survivor games, ποδόσφαιρο, ζωγραφική, χορός και πολύ γέλιο για παιδιά 4-14 ετών!

Αμοργιανό Φεστιβάλ 2025: Τιμώντας την Παναγία και τους Ήρωες της Κινάρου

Η Αμοργός γιορτάζει με τέχνη, μουσική και μνήμη — Ένα τριήμερο πολιτιστικής συγκίνησης από 7 έως 9 Ιουνίου

«Το Μυστικό του Αρχιπελάγους»: Ιστορικό μυθιστόρημα με την υπογραφή του Γ. Καστελλάνου

Μια πρώτη συγγραφική εμφάνιση που εντυπωσιάζει με ιστορικό βάθος και λογοτεχνική ωριμότητα

«Το Γλέντι»… αλλιώς! ONIRAMA & Νίκος Οικονομίδης ενώνουν κόσμο, βιολί και καλοκαίρι (video)

Η πιο feel-good διασκευή του καλοκαιριού είναι εδώ: Νησιώτικο βιολί, ηλεκτρική ενέργεια και ρυθμός που δεν κάθεται ποτέ

Μια ιστορική βραδιά: Οι Κονιτοπουλαίοι επανενώνονται στο Άλσος Βεΐκου

Στις 22 Ιουλίου, η οικογένεια-σύμβολο της νησιώτικης μουσικής ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, σε μια γιορτή της παράδοσης και των ριζών μας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.