Οι νησίδες στο Νότο των Κυκλάδων, κοντά στην Ανάφη αποτελούν την τελευταία κατοικία του Αρτέμη (Αρτένα) και του Μαυροπετρίτη … Οι ημερίδες που έγιναν (μέσω τηλεδιάσκεψης) υπό την σκέπη και του … πράσινου Πατριάρχη, του κκ Βαρθολομαίου…
Τρεις βραχονησίδες, που το όνομά τους μαρτυρεί και το σχήμα τους, η Παχιά, τα Φτενά και η Μακριά, λούζονται νωχελικά στα νότια της νήσου Ανάφης και χωρίζουν ειρηνικά το Αιγαίο από το Κρητικό Πέλαγος. Τελευταία κατοικία σημαντικών και προστατευόμενων ειδών όπως ο Αρτέμης , αρτένα κατά τους ντόπιους, αλλιώς το άλμπατρος της Μεσογείου. Ένα θαλασσοπούλι που δαμάζει τον δυνατό κυκλαδίτικο άνεμο, τρώει κοιμάται ζευγαρώνει πάνω στα κύματα ενώ για να γεννήσει σέρνεται κυριολεκτικά προς τη φωλιά του- καθότι δεν μπορεί να περπατήσει, πάνω σ’ αυτές ακριβώς τις νησίδες που είναι και η μεγαλύτερη αποικία του στις Κυκλάδες. Συχνά οι ψαράδες τον ακούνε να κλαίει σπαρακτικά σαν μωρό τις νύχτες. Ρωτήστε τους…
Στις ίδιες νησίδες αλλά και απέναντι στις απόκρημνες ράχες του Κάλαμου, του τρομερού Μονόλιθου της Ανάφης, το κομψό αρπακτικό της πριγκίπισσας Ελεονόρας, ο Μαυροπετρίτης, επίσης εκδιωγμένο από την ανθρώπινη δραστηριότητα, βρίσκει τελευταίο καταφύγιο και κατοικιά μαζί στην εσχατιά τούτη των Κυκλάδων, μέχρι βέβαια μια άλλη δραστηριότητα του ανθρώπου να το εκδιώξει κι από κει. Που φαίνεται ότι δε θα αργήσει πολύ καθότι το 2028 σχεδιάζεται να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στην Παχιά και οι υπογραφές έχουν πέσει…600 ήδη καταγεγραμμένα άτομα που έρχονται από ένα μακρινό ταξίδι για να συνεχίσουν ένα ακόμη πιο μακρινό προς Μαδαγασκάρη, ξαποσταίνουν, φωλιάζουν και αναπαράγονται στον Κάλαμο και την Παχιά και ίσως η εγκατάσταση των Α/Γ να επηρεάσει αρνητικά την τροφή τους που είναι κυρίως τα άλλα μεταναστευτικά πουλιά.
Στο αποκρουστικό ερώτημα του σύγχρονου ανθρώπου «τι τα θέλουμε τα πουλιά ;» που άκουσα πρόσφατα σε μια διαμάχη για την προστασία ή μη του Μαυροπετρίτη, που είτε το θέλουμε είτε όχι το γεράκι αυτό προτιμά το Αιγαίο, τις ακατοίκητες νησίδες και τα απόκρημνα βράχια του κι ενώ οφείλουμε ως χώρα να διαφυλάξουμε το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού του, τον οποίο φιλοξενούμε, την ίδια αυτή στιγμή στήνουμε ανεμογεννήτριες δίπλα στη φωλιά του
…αλλά και στα αγωνιώδη ερωτήματα της εποχής γενικότερα : ανεμογεννήτριες ή όχι, ευκαιρία ή απειλή, ανάπτυξη ή βιοποικιλότητα…
…θα βρω αναπάντεχα προτάσεις και λύσεις σε μια τηλε-διαβούλευση που διοργάνωσαν τα Κ.Π.Ε. Έδεσσας Γιαννιτσών σε συνεργασία με άλλα Κ.Π.Ε. όπως της Άμφισσας και των Μολάων και με Πανεπιστήμια όπως το Τμήμα Δασοπονίας του Α.Π.Θ. , με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος (5/06).
Πράγματι σε τρεις διαδοχικές τηλε-διαβουλεύσεις με σχολεία και φορείς όλης της επικράτειας θα τεθούν επί τάπητος τα κρίσιμα αυτά ερωτήματα. Και η παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος θα είναι όντως μόνο η αφορμή. Γιατί όπως δήλωσε η προϊσταμένη του Κ.Π.Ε. Έδεσσας Γιαννιτσών κ. Σοφία Θεοδωρίδου
«Για μας κάθε μέρα είναι Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος»
Φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί απ’ όλη την Ελλάδα ακόμη κι από λύκεια του εξωτερικού, όπως των Βρυξελλών και το Ζωγράφειο Λύκειο στην Πόλη, αντάμωσαν μαζί στις 4/06, 9/06 και 18/06 σχηματίζοντας ένα εκπληκτικό μωσαϊκό διαφορετικών ανθρώπων, πόλεων και χωριών με ένα κοινό γνώμονα : την αγάπη και την ευαισθησία προς το περιβάλλον. Από την Κρήτη μέχρι τη Φλώρινα, από τη Σπάρτη μέχρι τον Έβρο, από την Ανάφη μέχρι τη Χίο… ένας χάρτης της Χώρας που βάφτηκε πράσινος και έγινε πεδίο ώσμωσης μαζί κι ανταλλαγής απόψεων.
Υπό την άψογη διοργάνωση της κ. Σοφίας Θεοδωρίδου και της ακούραστης ομάδας της, κεντρικοί ομιλητές ο κ. Θεοχάρης Ζιάγκας, Πρόεδρος του Τμήματος Δασοπονίας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. και ο κ. Μιχάλης Θεοχαρόπουλος, Προϊστάμενος του Κ.Π.Ε. Άμφισσας.
Ένας Θεοχάρης λοιπόν και ένας Θεοχαρόπουλος και πλήθος άλλων εκλεκτών ομιλητών ένωσαν τις δυνάμεις τους με τα δραστήρια Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) που χρόνια τώρα συνεπικουρούν στην περιβαλλοντική παιδεία των παιδιών μας και αυριανούς ενεργούς πολίτες μας. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Κ.Π.Ε. Έδεσσας ήταν το πρώτο που το 2006 διοργάνωσε την πρώτη τηλεπιμόρφωση /σύγχρονα και ασύγχρονα/ στο πλαίσιο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου “Νερό και βιώσιμη Ανάπτυξη” που έγινε ποτέ σε ελληνικό σχολείο και δομή εκπαίδευσης.
Πρώτη θεματική ενότητα της τηλε-διαβούλευσης στις 4/06 τα χερσαία αιολικά πάρκα που έλυνε όλες τις απορίες σχετικά με την κερδοσκοπία των εταιρειών εγκατάστασης Α/Γ, τα πραγματικά- μάλλον στοχαστικά- οφέλη από τη χρήση τους, την ανυπολόγιστη και μη αντιστρεπτή μεταβολή που προκαλούν στα δασικά συστήματα, στους υδάτινους πόρους και στην διάβρωση της βιοποικιλότητας στις περιοχές όπου τοποθετούνται. Βασικό στόχος η σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών αλλά και ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη λήψη αποφάσεων που θα συνδυάζουν αειφορία και ανάπτυξη.
Στο κορυφαίο ζήτημα της προστασίας του Υδάτινου πλούτου της χώρας συνεχίστηκε η δεύτερη θεματική ενότητα στις 9/06 με θέμα τη δράση του νερού στα δασικά οικοσυστήματα και το έδαφος. Πώς το νερό δημιουργεί γεωμορφές, αυτές με τη σειρά τους βιοποικιλότητα και εν τέλει όλα μαζί πολιτισμό. Με ιδιαίτερη έμφαση στις Κυκλάδες που είναι ένα βήμα πριν την ερημοποίηση, με παράδειγμα προς αποφυγή την Ολλανδία που δεν έχει πόσιμο νερό λόγω ανεξέλεγκτων βιομηχανικών ρύπων αλλά και προς μίμηση αυτό της Μονεμβασίας που μπορεί να πείνασε αλλά ποτέ δε δίψασε… το τελικό συμπέρασμα όλων ήταν ότι αν δεν περιορίσουμε την ανθρώπινη παρέμβαση στα γεωσυστήματα
«Δυστυχώς εμείς θα διψάσουμε».
Τελευταία θεματική στις 18/06 με τίτλο «Το οδοιπορικό της ψυχής μας στο κατώφλι των καιρών» με θέμα το ιστορικό του θεσμού των Περιβαλλοντικών Δράσεων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας στην Κωνσταντινούπολη που πραγματοποιούνται από το 2009 έως σήμερα υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. Του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και δικαίως αποκαλείται πλέον ο Πράσινος Πατριάρχης.
Κάθε χρονιά και μια περιβαλλοντική ημερίδα των μαθητών μας στη νοσταλγική πόλη της Λωξάντρας, που φιλοξενείται κυρίως στο Ζωγράφειο Λύκειο της Πόλης αλλά και με επισκέψεις στο Φανάρι και την Ίμβρο. Μόνη εξαίρεση φέτος που λόγω της πανδημίας η ημερίδα με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή : Απειλή ή Ευκαιρία ;» αναβλήθηκε. Όμορφες δράσεις που στοχεύουν στην περιβαλλοντική ηθική και επαγρύπνηση μικρών και μεγάλων όπως άλλωστε απαιτούν οι καιροί μας. Και επειδή μόνο στην Πόλη δύο Ήπειροι συναντιούνται με βασικό συγκολλητικό υλικό τον πανανθρώπινο καημό και πόνο, δε θα μπορούσε να ήταν πιο εύστοχο το θέμα προηγούμενης ημερίδας με τίτλο « Η θάλασσα που μας ενώνει».
Με φόντο εικόνες από το Γαλατά, τον Κεράτιο και το Βόσπορο, ομιλητές και προσκεκλημένοι μαζί με την κύρια διοργανώτρια του θεσμού κ. Δέσποινα Μιχελάκη, σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, έστω και διαδικτυακά, ανακάλεσαν το γλυκό αντάμωμα όλων αυτών των χρόνων 2009-20019 με το Πράσινο Πατριαρχείο και την Ομογένεια. Κλείνοντας βέβαια με την ευχή να συναντηθούν ξανά δια ζώσης στην ημερίδα της επόμενης άνοιξης στην Πόλη των Πόλεων…
Από την ακριτική Ανάφη όπου ακούμε τον Μαυροπετρίτη και τον Αρτέμη να εκπέμπουν s.o.s. …μέχρι τους επιστήμονες που στοχάζονται πάνω στο πρωτοφανές επιδημικό φαινόμενο ως συνέπεια της συνεχούς διάβρωσης της βιοποικιλότητας ανά τον κόσμο…
Από τον κάθε εκπαιδευτικό και μαθητή που καλείται ο καθένας από το δικό του μετερίζι να βάλει ένα λιθαράκι -μικρό ή μεγάλο- στο μόνο ανάχωμα ενάντια στην περιβαλλοντική κατρακύλα που έχουμε πάρει κι ακούει στο όνομα αειφόρος ανάπτυξη…αλλά και μέχρι τον κάθε πολίτη του κόσμου…
Ας φτάσει ο ταπεινός αντίλαλος από τα λόγια της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου :
«Η υποβάθμιση ή καταστροφή του περιβάλλοντος δε συνιστά μόνο κατακριτέα πράξη προσωπικής και κοινωνικής αφροσύνης αλλά και σοβαρόν πνευματικό αμάρτημα»
Διότι το ελάχιστο που οφείλουμε είναι σεβασμό προς το Δημιουργό μας. Ο Οποίος δε δημιούργησε μόνον εμάς…
Διαβάστε εδώ τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του Naxospress.gr