Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΑνδρος - Στρόφιλας: Ηρθε η ώρα να αποκαλυφθεί η αρχαιότερη πόλη του...

Ανδρος – Στρόφιλας: Ηρθε η ώρα να αποκαλυφθεί η αρχαιότερη πόλη του Αιγαίου;

|

Συνεργασία της EMOS PEHA (ποια είναι και τι δράσεις έχει αναλάβει) προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το επίπονο, χρονοβόρο και πολυδάπανο έργο της αρχαιολογικής ανασκαφής στο Στρόφιλα της Άνδρου – Η αρχή με τον Αγιο Ιωάννη τον Θεολόγο

Την προσπάθειά της να συνδράμει, με τη βοήθεια μελών και ιδιωτών, προκειμένου να συνεχιστεί η ανασκαφή στον πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο του Στρόφιλα Άνδρου, συνεχίζει η EMOS PEHA.

Η EMOS PEHA έχει ανακοινώσει από την αρχή του έτους, την έναρξη συνεργασίας στην διεξαγωγή της ανασκαφής στον Στρόφιλα της Άνδρου, τον μεγαλύτερο οικισμό Νεολιθικής Εποχής που έχει βρεθεί στην Ευρώπη και ο οποίος ήρθε στο φως κατά την διάρκεια ανασκαφών από τη Δρ. Χριστίνα Τελεβάντου, Διευθύντρια της ανασκαφής και επίτιμης αναπληρώτριας Διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Σύμφωνα με κείμενο της ίδιας της κ. Τελεβάντου, που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της ΕΜΟS, «η συστηματική ανασκαφή Στρόφιλα Άνδρου της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας διεξάγεται υπό την διεύθυνση της αρχαιολόγου Δρος Χριστίνας Α. Τελεβάντου με ομάδα επιστημονικών συνεργατών διαφόρων ειδικοτήτων, αποκαλύπτοντας τα ερείπια ενός καλά διατηρημένου, μεγάλου οχυρωμένου οικισμού ηλικίας τουλάχιστον 7000 ετών, ο οποίος άκμασε κατά την Τελική Νεολιθική περίοδο (4500-3200 π.Χ.) και είναι μοναδικός στις Κυκλάδες και στην εγγύτερη γεωγραφική περιοχή (Εύβοια, Αττική), ανατρέποντας την επικρατούσα εικόνα για το Νεολιθικό Αιγαίο. Μέχρι τώρα έχει έλθει στο φως το τείχος και τμήμα του οικισμού, καθώς και πληθώρα κινητών ευρημάτων, όπως κεραμικά, λίθινα, οστέινα, μετάλλινα και ειδώλια.

Η συνέχιση των ανασκαφών και της επιστημονικής τεκμηρίωσης των ευρημάτων, έργο επίπονο, χρονοβόρο και πολυδάπανο, θα συμβάλει ουσιαστικά στη μελέτη της γένεσης και διαμόρφωσης του προϊστορικού Αιγαίου. Παράλληλα εργασίες συντήρησης και προστασίας του μνημείου και των ευρημάτων θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση και ανάδειξη του χώρου ως επισκέψιμου για το κοινό».

Σειρά στοιχείων τον καθιστούν σημείο αναφοράς της αιγαιακής και ευρύτερα της μεσογειακής προϊστορικής αρχαιολογίας.

  • Η μεγάλη έκταση, ο πυκνός πολεοδομικός ιστός, τα ιδιαίτερα μεγάλα κτήρια (αψιδωτά και τετράπλευρα), τα έργα συλλογικού χαρακτήρα (οχύρωση, μέγαρο, χώροι λατρείας – εντός οικισμού κλειστό ιερό θεότητας της θάλασσας και εκτός οικισμού υπαίθριος χώρος λατρείας της Μεγάλης θεάς της Φύσης, με είδος βαίτυλου – και ευρεία χρήση συμβολικών και αφηγηματικών βραχογραφιών).
  • Η πληθώρα των υψηλής ποιότητας ευρημάτων και η προηγμένη τεχνολογία (π.χ. μεταλλοτεχνία, λιθοτεχνία, κεραμική).
  • Οι εκτεταμένες βραχογραφίες με θέματα συμβολικά (δακτυλιόσχημο, φαλλόσχημο, πέλματα, κοιλότητες σε σπειροειδή διάταξη), γραμμικά (σπείρα, μαίανδρος), εικονιστικά (πλοία, ζώα – κατσίκια, ελάφια, τσακάλια, πάπια, ψάρια, δελφίνια-) και αφηγηματικές σκηνές (άνθρωποι σε κυνήγι άγριων ζώων – μια από τις βασικές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής -, χορευτές, πομπή πλοίων που δηλώνουν οργανωμένα ταξίδια, κυνήγι ελαφιών από τσακάλια, θαλάσσιος βυθός με παράσταση δελφινιού με το μικρό του κ.ά.)
  • Ο έντονος ναυτικός χαρακτήρας του οικισμού (ναυπηγική/ναυσιπλοΐα/εμπόριο) ο οποίος τεκμηριώνεται από τις αρχαιότερες στις Κυκλάδες απεικονίσεις πλοίου – 120 και πλέον-, κυρίαρχο σύμβολο της κοινότητας.
  • Η χρήση ενός αναπτυγμένου και ευρύτατα διαδεδομένου κώδικα επικοινωνίας με χρήση συμβόλων, όπως το δακτυλιόσχημο (σύμβολο θεϊκής παρουσίας/επίκλησης), τα πέλματα (σύμβολο ανθρώπινης παρουσίας), κοιλότητες σε διάταξη σπείρας (σύμβολο υδάτινου στοιχείου-θάλασσας) και σύμβολα γονιμότητας, όπως φαλλός και τρίγωνο εφηβαίου

2_1_1.jpg

Πρώτα ο Αγ. Ιωάννης Θεολόγος σήμερα ο Στρόφιλας

Αξίζει να αναφερθεί, πως η ΕΜΟS έχει συμβάλλει στη χρηματοδότηση των εργασιών αποκατάστασης στο μετόχι του Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη Θεολόγου στην Άνδρo, το οποίο είχε υποστεί σοβαρές ζημίες εξαιτίας της κακοκαιρίας οι οποίες έχρηζαν άμεσης αποκατάστασης.

Πλέον, οι δράσεις της εταιρείας εστιάζουν στον Στρόφιλα και την πολύ σημαντική ανασκαφή. Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η εταιρεία σημειώνει:

«Η EMOS PEHA ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας στην διεξαγωγή της ανασκαφής στον Στρόφιλα της Άνδρου, τον μεγαλύτερο οικισμό Νεολιθικής Εποχής που έχει βρεθεί στην Ευρώπη και ο οποίος ήρθε στο φως κατά την διάρκεια ανασκαφών από τη Δρ. Χριστίνα Τελεβάντου, Διευθύντρια της ανασκαφής και επίτιμης αναπληρώτριας Διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο οικισμό της Νεώτερης Νεολιθικής Εποχής που έχει εντοπιστεί στο Αιγαίο. Η ανασκαφή αυτή φωτίζει άγνωστες πτυχές της ιστορικής περιόδου κυρίως αναφορικά με την τέχνη.

Ο Στρόφιλας αποτελεί την “αρχαιοτέρα πόλη της Ευρώπης” και χρονικά τοποθετείται στο 4.500 – 3.300 π.Χ. Η έκταση του οικισμού φτάνει τα 30 στρέμματα και εντυπωσιάζει τους επιστήμονες εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους αλλά και του βαθμού διατήρησής του.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η ανασκαφή αποκάλυψε “το μεγαλύτερο και καλύτερα σωζόμενο οργανωμένο και εξαιρετικά πυκνοδομημένο οικισμό της Νεολιθικής Εποχής του νησιωτικού Αιγαίου που ερευνάται μέχρι σήμερα”.

H EMOS PEHA προτίθεται να στηρίξει επιστημονικά και οικονομικά την συνέχιση των ανασκαφών στην περιοχή, προσφέροντας χρηματοδότηση, εθελοντές και ειδικευμένο προσωπικό αρχαιολόγων».

Στη συνέχεια, η εταιρεία καλεί ιδιώτες, φορείς και κάθε ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί σχετικά στα τηλέφωνα της εταιρείας και να συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση της ανασκαφής.

strofilas.jpg

Ποια είναι η EMOS PEHA

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, η EMOS είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία που στοχεύει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην αναβίωση της λαϊκής παράδοσης της Χερσονήσου του Αίμου.

Όπως αναφέρεται, «αποστολή μας είναι να συγκεντρώσουμε τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για την επίτευξη των στόχων μας και να κινητοποιήσουμε όσους αγαπούν την ιστορία της Βαλκανικής χερσονήσου να ενταχθούν στην ομάδα μας. Έτσι όλοι μαζί θα συμπράξουμε ώστε να δοθεί νέα ζωή στα πολιτιστικά μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, που αποτελούν διαχρονικά κοσμήματα των βαλκανικών χωρών».

Η EMOS επιδιώκει την υλοποίηση των παρακάτω στόχων:

  • Συντήρηση, καθαρισμός και ευπρεπισμός αρχαιολογικών χώρων και πολιτιστικών μνημείων:

«Πόσα πολιτιστικά μνημεία των βαλκανικών χωρών δεν βρίσκονται στο έλεος των καιρών εξαιτίας της αδυναμίας της κρατικής μηχανής; Πόσα καταστρέφονται, μαραζωμένα και άχαρα, ως συνέπεια της στέρησης της στοιχειώδους φροντίδας του ανθρώπου, μένοντας στείρες πνευματικές μήτρες; Η EMOS εισέρχεται δυναμικά στο πεδίο της φροντίδας των πολιτιστικών μνημείων, με δράσεις για τον καθαρισμό του περιβάλλοντα χώρου τους και την επαρκή σήμανση των δρόμων που οδηγούν σε αυτά».

  • Αναστήλωση και αποκατάσταση πολιτιστικών μνημείων

«Πολλές φορές το πέρασμα του χρόνου και η εγκατάλειψη οδηγούν μοιραία τα έργα των προγόνων μας στη φθορά και τον θάνατο. Η EMOS έχει ως στόχο την αναστήλωση και αποκατάσταση των μνημείων μέσω της εξεύρεσης οικονομικών πόρων, της προσφοράς εθελοντικής εργασίας και της κινητοποίησης των αρμόδιων αρχαιολογικών υπηρεσιών των βαλκανικών χωρών».

  • Χρηματοδότηση, υποστήριξη και εκκίνηση ανασκαφών

«Η εγκατάλειψη και ακύρωση αρχαιολογικών ανασκαφών είναι σύνηθες φαινόμενο στις μέρες μας, εξαιτίας της έλλειψης οικονομικών πόρων. Άμεση συνέπεια αυτής της δυσλειτουργίας είναι ότι πολλά πολιτιστικά μνημεία ανεκτίμητης αξίας παραμένουν θαμμένα στο έδαφος, καταδικασμένα στην αιώνια λησμονιά. Η EMOS φιλοδοξεί να εμπνεύσει χορηγούς και εθελοντές και να συνεργαστεί με τους αρχαιολόγους και τις κρατικές αρχές, ώστε να οργανώσει διεξοδικά και με συνέπεια κάθε πτυχή των αναγκαίων αρχαιολογικών ανασκαφών».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα koinignomi.gr

Διαβάστε τις τελευταίες ειδήσεις για τον πολιτισμό στις σελίδες του naxospress.gr

 

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καστράκι: Τα σπινθηροβόλα μάτια του Εσταυρωμένου έβλεπαν τον κόσμο

Ο Γιώργος Καρνέζης γράφει για την παρουσία του Κυριάκου Σαλτερή στα πολιτιστικά δρώμενα του Καστρακίου

Ρήγμα Ανύδρου: Εδωσε σεισμό 4.3 R μεταξύ Αμοργού – Σαντορίνης

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού και κοντά στη Σαντορίνη - Η δόνηση ταρακούνησε το νησί ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα

Νάξος – Τραγαία: Μεγάλο Σάββατο με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…”

Νάξος: Μεγάλο Σάββατο στην Τραγαία με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…” (video)

Ανδρος: Το όνειρο του Κλειστού Γυμναστηρίου γίνεται πραγματικότητα

Το όνειρο του Κλειστού στην Άνδρο γίνεται πραγματικότητα – Άνοιξε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του - Τι αναφέρει ο δήμαρχος κος Σουσούδης

Κάλυμνος: Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Κροτίδες: Κατάσχεση 130.000 τεμαχίων – Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Πρόταση Ημέρας: Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές

Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές με την σφραγίδα της Κέρκυρας

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

“Πρέβελης”: Ετοιμάζεται σιγά σιγά για το τελευταίο του ταξίδι, στη Τουρκία

Το "Πρέβελης" κλείνει το κύκλο της ιστορίας του. Από χθες στην Ελευσίνα και από εκεί περιμένει το .. πράσινο φως για τα διαλυτήρια στην Τουρκία