Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΑνάφη: Τι συμβαίνει με τον Ρούκουνα;

Ανάφη: Τι συμβαίνει με τον Ρούκουνα;

|

Μάχη στο εφετείο Σύρου για τον Ρούκουνα την πιο διάσημη παραλία της Ανάφης.. Η Περιφερειακή Ενότητα Θήρας έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για δημιουργια μεγάλου μονοπατιού (10,6 χιλιόμετρα) που θα περνάει από τον Ρούκουνα, όμως ο Δήμος Ανάφης μέσω της δικαστικής οδού θέλει να γλυτώσει το πρόστιμο που του έχει επιβληθεί από τη Περιφέρεια για χρήση μηχανικών μέσων..

Ο Ρούκουνας είναι ίσως η διασημότερη παραλία της Ανάφης. Η πρόσβαση σε αυτή έχει τα τελευταία χρόνια πυροδοτήσει έναν μικρό πόλεμο στο νησί, που ξεκίνησε με τη διάνοιξη δρόμου δίπλα στο ρέμα που οδηγεί στην παραλία, συνεχίστηκε με την υποβολή καταγγελιών και ελέγχους, και έχει πλέον καταλήξει στα δικαστήρια. Ο Συνήγορος του Πολίτη ανακοίνωσε το κλείσιμο της υπόθεσης, με την ένταξη στο ΕΣΠΑ έργων από την Περιφέρεια για τα μονοπάτια του νησιού, ενώ ο δήμος υποστηρίζει ότι όλα ξεκίνησαν από μικροσυμφέροντα στην περιοχή.

Το 2016 ο δήμος προχώρησε στον καθαρισμό της βλάστησης δίπλα στο ρέμα, με σκοπό να δημιουργήσει μια δίοδο για οχήματα (όχι όμως των λουομένων, αλλά μόνο για την εξυπηρέτηση της παραλίας, όπως υποστηρίζει). Ακολούθησαν καταγγελίες στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και στον Συνήγορο του Πολίτη, καθώς εθεάθησαν μηχανήματα εκσκαφών, ενώ οι τοπικές αρχές διατάχθηκαν να παύσουν κάθε εργασία στο σημείο που, σημειωτέον, βρίσκεται μέσα σε περιοχή Natura.

H Περιφερειακή Ενότητα Θήρας διενήργησε έλεγχο και διαπίστωσε ότι ο δρόμος είχε διανοιχθεί με μηχανικά μέσα (παρότι δεν υπήρχε τέτοια άδεια), επιβάλλοντας πρόστιμο στον Δήμο Ανάφης. Ακολούθησε νέος έλεγχος και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ζήτησε την αποκατάσταση του μονοπατιού και την τοποθέτηση μπάρας που θα εμποδίζει την είσοδο οχημάτων, όπερ και εγένετο. Από την πλευρά του ο δήμος υποστήριξε ότι οι καταγγελίες «εξυπηρετούσαν» ιδιοκτήτη παρακείμενης ταβέρνας που διαθέτει ιδιωτική πρόσβαση για τους πελάτες του και δεν επιθυμούσε να διανοιχθεί άλλη πρόσβαση.

Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που δημοσιοποίησε ο Συνήγορος, έπειτα από βροχοπτώσεις των προηγούμενων ετών το διανοιγμένο μονοπάτι γέμισε «νεροφαγώματα», με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί. Ο Συνήγορος επενέβη εκ νέου προς την Περιφερειακή Ενότητα Θήρας, η οποία πρόσφατα εξασφάλισε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για τη δημιουργία ενός μεγάλου μονοπατιού στο νησί (10,6 χλμ., από τη Χώρα έως τη Μονή Ζωοδόχου Πηγής και την κορυφή του Καλάμου), το οποίο διέρχεται και από τον Ρούκουνα, ενώ ενέκρινε τον καθαρισμό του ρέματος.

Για τον δήμο πάντως η υπόθεση δεν τελείωσε εκεί: «Προσφύγαμε στο Εφετείο Σύρου για να ακυρωθεί η απόφαση της Περιφέρειας για την επιβολή προστίμου και η υπόθεση δικάζεται αύριο (σ.σ.: σήμερα)», λέει ο δήμαρχος Ανάφης, Ιάκωβος Ρούσσος στην εφημερίδα ¨Καθημερινή”. «Το ρέμα έχει καταπατηθεί από διαφόρους που έκαναν μετά καταγγελίες για να μην πλησιάσει κανείς άλλος τον Ρούκουνα. Δεν θέλαμε να κατεβαίνουν οι λουόμενοι με οχήματα, αλλά να μπορεί να κατέβει ένα απορριμματοφόρο να καθαρίσει. Αποφασίσαμε να αναθέσουμε μελέτη για τη δημιουργία οδικής πρόσβασης σε όλες τις παραλίες στο νησί γιατί η υπόθεση έχει καταντήσει αηδία, ο κάθε ιδιώτης μπορεί να ανοίξει μια δίοδο και να την έχει κλειστή και ο δήμος να μην μπορεί να ανοίξει δρόμο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις εδώ που έχουν σχέση με το περιβάλλον και βρίσκονται στο naxospress.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Έργα συντήρησης και βελτίωσης στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης

Έργα συντήρησης και βελτίωσης στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης στη πόλη της Νάξου - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος

Blue Star Ferries: Εκτακτο δρομολόγιο απόψε (22:00) του Paros με προορισμό την Πάρο

Εκτακτο δρομολόγιο σήμερα (11/04. 22:00) από τον Blue Star Paros στη γραμμή Πειραιάς - Πάρος και επιστροφή

Καθολική Εκκλησία – Επισκοπή Σύρου: Δεκτή παραίτηση του Σεβασμιώτατου Πέτρου, ποιος είναι ο διάδοχος

Εγινε δεκτή από τον Πάπα η παραίτηση που υπέβαλε ο Σεβασμιώτατος Πέτρος Στεφάνου - Νέος Επίσκοπος, ο Σεβασμιώτατος Σεβαστιανός Ροσσολάτος.

Λεονταρίτης – Φολέγανδρος: Σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή αθλητικού πάρκου

Ο Γιώργος Λεονταρίτης - χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων - έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών στο αθλητικό πάρκο στην Φολέγανδρο

Πάρος: Διπλή διεθνής διάκριση από την American Express Travel και τo Forbes

Η Πάρος επιλέγεται ως μοναδικός Ελληνικός προορισμός για το 2025 από την American Express Travel και προβάλλεται από το “Forbes”

Φάρος του Αλυκού: Προετοιμάζεται, ανοίγει αύριο (12/04) τις πόρτες του και μας περιμένει

Σάββατο 12 Απριλίου και ο "Φάρος του Αλυκού" ανοίγει τις πύλες του... Πως μπορείτε να κάνετε κράτηση

Σαντορίνη: Έγινε το 1ο σεμινάριο «Γνωριμία με τη Σαντορίνη: ο Τόπος, ο Χρόνος, οι Άνθρωποι». Στις 7 Μαΐου το επόμενο

Περισσότεροι από εκατό ενδιαφερόμενοι ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση του Δήμου Θήρας και παρακολούθησαν σχεδιασμένες εισηγήσεις.

Γιάννης Βασαλάκης: “1896 – Το παρασκήνιο γύρω από τη νίκη του Σπύρου Λούη”

H νίκη του Σπύρου Λούη, o πρώτος μαραθωνοδρόμος που τερμάτισε ποτέ στο Καλλιμάρμαρο Χαρίλαος Βασιλάκος και το παρασκήνιο γύρω από αυτόν τον Μαραθώνιο

Κικίλιας: Ερχεται διαγωνισμός άγονων γραμμών 4ετους διάρκειας

Βασίλης Κικίλιας: Κλειστός διαγωνισμός 4 χρόνων για τις άγονες γραμμές - Τι είπε για λιμενικά Τέλη και υποδομές

Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις έως 50% σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για μετακινήσεις

Πάσχα: Εκπτώσεις έως 50% σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς – Σε ποιες εταιρείες

Νάξος: Νεκρός εντοπίστηκε 62χρονος, έπεσε σε χαράδρα

Νάξος: 62χρονος εντοπίστηκε νεκρός μετά από πτώση σε χαράδρα

Πάσχα – Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια: Κι όμως για τη Νάξο η μείωση αγγίζει το -13% (πίνακες)

Στο τραπέζι βρίσκεται η πιθανή αύξηση τη θερινή περίοδο, με φόντο τις αλλαγές στη χρήση καυσίμων και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και των ακτοπλοϊκών εταιριών.

Square Lime: Η Νάξος κινείται ανοδικά (έως 15%), ζητούνται ξενοδοχεία σε Σύρο – Μήλο

Μπουτίκ ξενοδοχεία: Τα νησιά που κερδίζουν το 2025 – Ο Αύγουστος βγαίνει... εκτός υψηλής σεζόν

Νάξος: Οι φίλοι του Ολυμπιακού βγάζουν σε δημοπρασία φανέλες για καλό σκοπό

Οι φίλοι του Ολυμπιακού βγάζουν σε δημοπρασία μέσω διαδικτύου φανέλες ερυθρόλευκων παικτών για καλό σκοπό..

Βασ. Φλεριανός: “Περισσότερες από 150 γυναίκες κυρίως στην ορεινή Νάξο έκαναν δωρεάν μαστογραφίες” (video)

Ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας Βασίλης Φλεριανός σε έναν μίνι απολογισμό για την πορεία της Κινητής Μονάδας Μαστογραφίας που βρέθηκε στη Νάξο (video)

Δωδεκάνησα – Αρκιοί: Διώχνουν τους κατοίκους επικαλούμενοι το … Οθωμανικό Δίκαιο

Έγγραφο-ντροπή του Υπουργείου Οικονομικών προς κάτοικο των Αρκιών Δωδεκανήσου αμφισβητεί το 2025 την νομιμότητα αγοραπωλησίας που έγινε το 1991 με αναφορές στον ...Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή

Aegean Air: Προσφέρει δυνατότητα αλλαγής ή ακύρωσης εισιτηρίων λόγω της απεργίας την 9η Απριλίου

Ευελιξία για τα ταξίδια στις 9/4 μέχρι να οριστικοποιηθεί η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Seajets: Εκτακτη δρομολόγηση Μεγάλη Πέμπτη του “Champion Jet 1”

Με βάση την σχετική ενημέρωση από το ταξιδιωτικό πρακτορείο Passenger στη Νάξο, θα υπάρξει έκτακτη δρομολόγηση του Champion Jet 1 - Πότε;

Σεισμική ακολουθία – Κυκλάδες: “Το επίπεδο των κρατήσεων χειρότερα και από τον κορωνοϊό”

Πάσχα: Πώς επηρεάζουν σεισμοί και πλημμύρες τις κρατήσεις στα τουριστικά νησιά με επίκεντρο τις Κυκλάδες

Express Skopelitis: Παράταση στη .. παράταση και έλευση την Μεγάλη Εβδομάδα

Παρατείνεται η .. παράταση ακινησίας του Express Skopelitis - Την Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να επιστρέψει στην ρουτίνα του