Πέμπτη, 1 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΒιβλίοΕλλάδα: "Τα ματς της ζωής μας" διά χειρός Νίκου Παπαδογιάννη

Ελλάδα: “Τα ματς της ζωής μας” διά χειρός Νίκου Παπαδογιάννη

|

O Νίκος Παπαδογιάννης ξετυλίγει το γαϊτανάκι των μπασκετικών αναμνήσεων, από το ονειρεμένο Ευρωμπάσκετ του 1987 μέχρι το μεγάλο ραντεβού του μέλλοντός μας…. Σε απλά ελληνικά, το δεύτερο βιβλιό του, “τα ματς της ζωής μας” είναι στις προθήκες των βιβλιοπωλείων

Δεν ξέρω που βρήκε η πρώτη έκρηξη του Ελληνικού μπάσκετ, τον Νίκο Παπαδογιάννη… Η μάλλον ξέρω. Οπως διαβάζω στον πρόλογο του βιβλίου του, του δεύτερου, “τα ματς της ζωής μας” … τον βρήκε ακροβολισμένο στα μετόπισθεν, αλλά με τη σφεντόνα στο χέρι. Αμούστακο μειράκιο ακόμη, παρακολούθησε τον θρίαμβο του 1987 χαμένος κάπου ανάμεσα στις κερκίδες του ΣΕΦ και στα γραφεία της Απογευματινής, που του εμπιστεύτηκε την πρώτη γραφομηχανή. Διέπρεψε ωστόσο στους πανηγυρισμούς, στο σιντριβάνι της Ομόνοιας.

Στις τρεις και σχεδόν μισή δεκαετίες που ακολούθησαν, ο Νίκος… τα είδε όλα. Ολυμπιάδες, φάιναλ-φορ, Μουντομπάσκετ, Ευρωμπάσκετ, πράγματα, θαύματα και τραύματα. Στα 29+2 κεφάλαια του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας, ο συγγραφέας σάς ξεναγεί στα αλησμόνητα ματς της ζωής του, όπως τα έζησε από απόσταση αναπνοής, με κομμένη την ανάσα.

Η φωνή του βράχνιασε από τις περιγραφές, τα χέρια του έβγαλαν ρόζους από το γράψιμο, τα πόδια του κουράστηκαν από το αδιάκοπο κυνήγι της είδησης, οι κρόταφοι γκριζάρισαν από τα χρόνια της θητείας, αλλά η ψυχή του εξακολουθεί να σκιρτάει όποτε ακούει τον χτύπο της πορτοκαλί μπάλας.

Συνήθως ο Νίκος λείπει, αλλά -όπως λέει το παλαιό δημοσιογραφικό κλισέ- επέστρεψε και γράφει. Αν δεν σας πολυενδιαφέρει το μπάσκετ, τόσο το καλύτερο. Το βιβλίο δεν απευθύνεται τόσο στον κολλημένο με την μπάλα θαμώνα των γηπέδων, όσο στον περιστασιακό θεατή, αλλά πιστό αναγνώστη και ταξιδευτή.

Αθλητισμός δεν είναι η νίκη, αλλά το ταξίδι. Και ο Νίκος το ταξίδι δεν το χορταίνει”.

Δίνοντας συμβουλές

Οκκκ να σας πω κι εγώ που βρήκα τον Νίκο Παπαδογιάννη… Στα γραφεία του Τριπόντου, του γνωστού μπασκετικού περιοδικού.. Μερικά χρόνια αργότερα από τη βουτιά στο σιντριβάνι της Ομόνοιας. Μπορεί εκείνο το βράδυ του Ιουνίου το 1987 να είμαστε και δίπλα δίπλα. Ποιος ξέρει. Χιλιάδες άλλωστε βρεθήκαμε σε εκείνο το σημείο… Στο “Τρίποντο” όμως; Στην Κωνσταντινουπόλεως; Είχα μπει σε μία όμορφη παρέα. Και ο Νίκος ήταν εκεί. Οπως ήταν εκεί και σε όσα ταξίδια βρέθηκα παρακολουθώντας αγώνες μπάσκετ.. Και ήταν εκεί για να μου δίνει μικρές ή και μεγάλες συμβουλές. Κυρίως για το πως θα απολαύσω ένα βράδυ στη Μαδρίτη ή στο Παρίσι … Που θα φάω καλό φαγητό ή θα ακούσω καλή μουσική… Εξω από τα συνηθισμένα…

Γιατί ξέρετε; τα ματς της ζωής μας δεν είναι πάντα μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου… Είναι και έξω. Και ο Νίκος ήταν πάντα εκεί. Βέβαια, η μοναδική εικόνα που έχω είναι να χτυπάει μία γραφομηχανή μετά μανιάς.. Από τους τελευταίους εραστές της γραφομηχανής. Το αστείο στο “Τρίποντο” ήταν απλό “Ο Παπαδογιάννης μπορεί να σου περιγράψει εναν αγώνα, είτε μπάσκετ, είτε ποδοσφαίρου και να σε πάει στο γήπεδο, προσφέροντας του απλά μια λέξη… Και τα άλλα είναι δική του δουλειά”… Και ήταν καλός. Οπότε; Εμπιστευτείτε τον…  Δεν θα χάσετε…

nikos-papadogiannis-video-portrait-culturenow-makaronidis-e1533555223879.jpg

Ποιος είναι ο Νίκος Παπαδογιάννης

Ο Νίκος Παπαδογιάννης συστήνεται ως πολίτης του κόσμου. Πρωτομπήκε σε γήπεδο όταν ήταν παιδάκι στα Χανιά, πρωτοπέταξε με αεροπλάνο το 1984 και ταλαιπωρεί τους αναγνώστες επί παντός του επιστητού από το 1987. Είναι από τους τυχερούς που έκαναν την τρέλα τους επάγγελμα και το επάγγελμά τους τρέλα. Έχει καλύψει τέσσερις Ολυμπιάδες, δύο Μουντιάλ και απροσμέτρητο μπάσκετ σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ονειρεύεται να μεταναστεύσει στην Κόστα Ρίκα, να χαριεντίζεται με τα πιθηκάκια και να κολυμπάει με τα σαλάχια. Μαθαίνει περισσότερα από τις ήττες παρά από τις νίκες. Όποια πέτρα και αν σηκώσετε, θα τον βρείτε από κάτω. Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο του, μετά το Ο Νίκος λείπει (εκδόσεις Key Books). Γεννήθηκε το 1966 και, όταν δεν λείπει, ζει στην Αθήνα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Aegean Air: Ιστορικές επιδόσεις το 2024, ισχυρή εκκίνηση και στρατηγική ανάπτυξης για το 2025

Αύξηση επιβατικής κίνησης, ενίσχυση στόλου και επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υπηρεσίες χαρακτηρίζουν την πορεία της AEGEAN, σύμφωνα με την παρουσίαση του CEO Δ. Γερογιάννη.

Ο «Τυφώνας» που καθαρίζει τις ελληνικές ακτές – Μια θαλάσσια αποστολή ελπίδας και αλλαγής

Με 17,8 εκατομμύρια σκουπίδια λιγότερα, το επιχειρησιακό πλοίο του Ιδρύματος Λασκαρίδη ταξιδεύει από νησί σε νησί για να αποκαταστήσει το φυσικό μας περιβάλλον και να δώσει νέα πνοή στις παραλίες της Ελλάδας.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Παγώνουν, τι είπε ο Κικίλιας από τη Σύρο (video)

Η μείωση των λιμενικών τελών συγκράτησε το μεταφορικό κόστος. Αποφεύχθηκαν αυξήσεις έως και 15%, ύστερα από τις πρωτοβουλίες του υπουργού Nαυτιλίας. Πίνακας με παραδείγματα

Ανδρος: Η Μονή Παναχράντου εγκαινιάζει τη μόνιμη συλλογή «Τέχνης Φυλακτήριον»

Ένας νέος πνευματικός και καλλιτεχνικός θεσμός με τη συμμετοχή 46 σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών, στην καρδιά της μοναστικής ζωής.

Δραματικές ελλείψεις διασωστών στο ΕΚΑΒ: Στο «κόκκινο» τα νησιά ενόψει καλοκαιριού (video)

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ προειδοποιεί για σοβαρούς κινδύνους σε Κυκλάδες και ηπειρωτικές περιοχές λόγω αδυναμίας 24ωρης λειτουργίας των ασθενοφόρων.

Κώδικα Αυτοδιοίκησης: Ενίσχυση γονεϊκότητας και κοινωνικής πολιτικής από τους δήμους

Επιδοτήσεις έως 3.000€ για κάθε γέννηση, στήριξη εκπαιδευτικών και δομών υγείας φέρνει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Ζητείται αναδρομική ισχύς για αδικημένες οικογένειες.

Ανάσα στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Μειώσεις μέσω λιμενικών τελών ανακοίνωσε ο Β. Κικίλιας

Μεσοσταθμική μείωση 3,2% και σημαντικές εκπτώσεις για οικογένειες υπόσχεται η κυβέρνηση, με στόχο πιο προσιτά ταξίδια στα νησιά για το 2025.

Η 10η γενιά Pokémon εμπνέεται από τις Κυκλάδες

Η θρυλική σειρά Pokémon φαίνεται να στρέφει το βλέμμα της στο Αιγαίο, αντλώντας έμπνευση από το κυκλαδίτικο τοπίο και τις θαλάσσιες μετακινήσεις μεταξύ νησιών.

Σίφνος – Κινητές Ιατρικές Μονάδες: Ολιστική Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας το τριήμερο 8-10 Μαΐου

Δωρεάν εξετάσεις από 12 ειδικότητες, σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών και πρόγραμμα πρόληψης πτώσεων για άτομα άνω των 65 ετών – Μόνο ηλεκτρονικά τα ραντεβού.

Κίνα: Από την ανάβαση με ιδρώτα, στην άνεση με κυλιόμενες σκάλες

Στην Κίνα, ένα φιλόδοξο έργο μεταμορφώνει την παραδοσιακή ανάβαση στο βουνό Lingshan, ύψους 1.500 μέτρων, με την εγκατάσταση κυλιόμενων σκαλών που επιτρέπουν στους επισκέπτες να φτάσουν στην κορυφή με άνεση.

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία, το “Blue Star Naxos” θα ταξιδέψει λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Απεργία των πλοίων την Πρωτομαγιά με βάση την απόφαση της ΠΝΟ - Πως θα κινηθούν τα πλοία της Blue Star Ferries;

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο