Τρίτη, 5 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΝάξος: Στο επίκεντρο της Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας

Νάξος: Στο επίκεντρο της Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας

|

Η Νάξος σε ρόλο πρωταγωνιστή – 4η Κατασκήνωση Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας – Από τις 16 έως τις 21 Ιουλίου στον Μάραγκα –  “Βιώνουμε τη Δημοκρατία – Εκπαιδευόμαστε ως πολίτες” – Μέχρι πότε η κατάθεση συμμετοχών από τα σχολεία της Νάξου

Για τέταρτη χρονιά η Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση προσκαλεί μαθητές Λυκείου 15-18 ετών από όλη την Ελλάδα, και μάλιστα από τη Νάξο και τις Κυκλάδες, στην κατασκήνωση Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας, μια καινοτόμο διοργάνωση που συνδυάζει διακοπές με προσωπική ανάπτυξη. Ο σχεδιασμός, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα βασιστεί στο τρίπτυχο «Σκέψη – Λόγος – Δράση», καθώς και σε αρχές της δημοκρατικής παιδείας, όπως η ισοτιμία και η επιλογή.  Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των μαθητών, στην ενθάρρυνση ανάληψης πρωτοβουλιών και, για πρώτη φορά φέτος, στη δημιουργία ενός ενεργού δικτύου νέων, που θα συνεχίσει τη συνεργασία του και μετά την κατασκήνωση.

Υποστηρικτές της κατασκήνωσης είναι και φέτος το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση»-ΕΚΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα για τη Δημοκρατική Εκπαίδευση (EUDEC-Greece), η «Άφιξις» – Εικονικές Δίκες «Πρωταγόρας», η Ερευνητική Παιδαγωγική Ομάδα «Σείριος» και ο Ρητορικός Όμιλος Φιλοσοφικής – ΕΚΠΑ.

Η κατασκήνωση θα φιλοξενηθεί στο Maragas Beach, Αγ. Άννα-Πλάκα (https://www.maragasbeachnaxos.com/el/), σε ένα εξαιρετικό και ασφαλές περιβάλλον.

Οι εκπαιδευτές της κατασκήνωσης είναι έμπειροι και μάχιμοι εκπαιδευτικοί και παιδαγωγοί διαφόρων ειδικοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η οργανωτική ομάδα συμμετέχει εθελοντικά και προετοιμάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με επιμορφώσεις και σταθερή συνεργασία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: α) την καθημερινή γνωριμία των μαθητών με τη φύση και τον πολιτισμό του νησιού (εκδρομές στη Χώρα και σε χωριά, επισκέψεις σε μουσεία, παραδοσιακές βραδιές, ενημέρωση από τοπικούς πολιτιστικούς φορείς κ.ά.), και β) την κύρια δραστηριότητα της κατασκήνωσης, που είναι η συμμετοχή σε μια ποικιλία καθημερινών τρίωρων βιωματικών εργαστηρίων προσωπικής ανάπτυξης: ρητορική, επικοινωνία, δημιουργική γραφή, δημιουργία βίντεο, επίλυση συγκρούσεων, ανθρώπινα δικαιώματα, δημιουργική σκέψη, προσομοίωση πολιτικών θεσμών, εικονικές δίκες, φιλοσοφικές συζητήσεις, debate, TED talks και δημόσια ομιλία, αυθόρμητος λόγος, εκφραστική ανάγνωση, αυτοσχεδιασμός, παραδοσιακοί χοροί και παραδόσεις, ρητορική της εικόνας και γκράφιτι…, αλλά και επιπλέον προτάσεις από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Φέτος θα εγκαινιαστούν και αγγλόφωνα εργαστήρια, με στόχο τη συμμετοχή μαθητών που διαμένουν ή που έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό και δεν μιλούν καλά Ελληνικά.

open-mind.jpg

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής στα εργαστήρια είναι δωρεάν, εφόσον θέλει να συμμετάσχει κάποιος μαθητής (από τη Νάξο) μόνο σε αυτά. Το κόστος διαμονής, διατροφής, μετακινήσεων κ.λπ., το οποίο διατίθεται αποκλειστικά για την κάλυψη των εξόδων συμμετεχόντων και εκπαιδευτών, ανέρχεται στα 250 ευρώ (με διαμονή σε BED TENT 2-3 ατόμων με κρεβάτια, σεντόνια και πόρτα που κλειδώνει, ή οικογενειακή σκηνή 5-6 ατόμων με φουσκωτά στρώματα και τραπέζι/καρέκλες), στα 220 ευρώ (με διαμονή σε σκηνή δική σας) ή στα 230 ευρώ (με διαμονή σε σκηνή ενοικιαζόμενη, για 1-3 άτομα) και περιλαμβάνει τα εξής:
• 5 διανυκτερεύσεις
• Διατροφή (πρωινό κάθε μέρα σε μπουφέ, 3 μεσημεριανά και 3 βραδινά γεύματα σε εστιατόριο, σνακ καθημερινά στο διάλειμμα των εργαστηρίων)
• Εισιτήρια από και προς Νάξο
• Μετακίνηση με πούλμαν από και προς το λιμάνι της Νάξου
• Εκδρομές με πούλμαν εντός του νησιού
• Αναμνηστικό T-shirt
• Βεβαίωση συμμετοχής
• Εγγραφή μέλους στο Δίκτυο Νέων για τη Δημοκρατία στην Εκπαίδευση (μετά από συμπλήρωση σχετικής αίτησης) και παρακολούθηση των σχετικών εκδηλώσεων μέσα στην επόμενη σχολική χρονιά.

Οι εγγραφές θα ολοκληρωθούν στις 19/6/20, με αποστολή προκαταβολής, μη επιστρέψιμης, 150 ευρώ, για την κράτηση των εισιτηρίων και της διαμονής στο Maragas Beach. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Από κάθε σχολείο θα γίνονται δεκτοί έως 5 μαθητές.

Φόρμα εγγραφής: https://forms.gle/CdaVerQHusF6JCSC6 

Σημαντικές οδηγίες για την ΕΓΓΡΑΦΗ:
Η αίτηση συμμετοχής για μαθητές / αποφοίτους που δεν έχουν κλείσει το 18ο έτος, γίνεται υποχρεωτικά από τον γονέα / κηδεμόνα. Η δήλωση πρέπει να φέρει σφραγίδα για το γνήσιο της υπογραφής από αστυνομικό τμήμα ή ΚΕΠ και να προσκομισθεί την ημέρα έναρξης της κατασκήνωσης στην οργανωτική επιτροπή. Διαφορετικά δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει ο ενδιαφερόμενος. Το πλήρες κείμενο της υπεύθυνης δήλωσης και επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να δείτε στη φόρμα εγγραφής.
Σε περίπτωση ομαδικής εγγραφής 5 μαθητών, το ανώτατο, κάθε μαθητής θα ακολουθήσει ατομικά την παραπάνω διαδικασία.

Όλες οι πληροφορίες και συνεχής ενημέρωση εδώ: https://openyourmindcamp.weebly.com/, https://www.facebook.com/OYM2020/  
Ε-mail: openyourmindcamp@gmail.com
και με SMS στο τηλέφωνο 6944414077


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς–Πάρος–Νάξος–Κουφονήσια–Κατάπολα για 6 & 13 Αυγούστου

Το “HIGHSPEED 4” θα εκτελέσει τα δρομολόγια του “HELLENIC HIGHSPEED” – Δείτε τις ώρες αναχώρησης και άφιξης

Βασιλική Κατερίνη: «Όταν τραγουδάω στο νησί μου, αυτό χτυπάει στην καρδιά!» (video)

Μια ειλικρινής συζήτηση για την οικογένεια, τη μουσική, τις ρίζες και το μέλλον μέσα από τη συχνότητα της Ραδιοφωνίας Κυκλάδων 101,3.

ΥΠΑ: Σε εξέλιξη οι αναβαθμίσεις σε αεροδρόμια Σύρου, Κυθήρων και Ιωαννίνων

Επιθεωρήσεις από τη Διοίκηση της ΥΠΑ σε κρίσιμες υποδομές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας – Στόχος η αναβάθμιση λειτουργίας, αισθητικής και τουριστικής διασύνδεσης

Γ. Πολυχρονάκος: «Η Δημόσια Υγεία στις Κυκλάδες είναι ο μεγάλος ασθενής»

Καταγγελία από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. για τεράστια κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νησιά – Προειδοποίηση για επιδείνωση το φθινόπωρο

Νάξος – Ο Γιάννης Κασιδάκης στα «Φανάρια»: Ενίσχυση με φόντο το μέλλον

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου υποδέχεται τον 20χρονο forward με εμπειρία και φιλοδοξίες – Χτίζει ομάδα που παίζει, διεκδικεί και εμπνέει!

Συρματόπλεγμα στην Πορτάρα: «Έκνομη ενέργεια» λέει ο Δήμαρχος Νάξου Δ. Λιανός (video)

Αντιδράσεις για την πρόχειρη περίφραξη στο εμβληματικό μνημείο – Τι είπε ο Δήμαρχος στην εκπομπή του OPEN και ποια μέτρα ζητά να ληφθούν άμεσα. (video)

Επίκαιρο ερώτημα αφελούς πολίτη: Ο τουρίστας βεβήλωσε την Πορτάρα; ή, οι αρχαιολόγοι την βεβηλώνουν διαχρονικά;

Εμείς βλέπουμε να εξαφανίζεται όλο  και πιο πολύ, από την αιολική ενέργεια, το κονίαμα της λιθοδομής θεμελίωσης. Μπορεί να μας διαβεβαιώσει η αρχαιολογική υπηρεσία ότι αδίκως ανησυχούμε;

«Νότες του Καλοκαιριού» στο Σαγκρί – Μουσικές διακοπές για παιδιά απόψε στα Δημήτρια

Διαδραστική μουσική εκδήλωση στο πλαίσιο των Θερινών Εργαστηρίων Μουσικής Νάξος 2025 – Από τις κατασκευές μέχρι τα τραγούδια και τα θαλασσινά παιχνίδια!

Ναός Απόλλωνα: Άμεση αντικατάσταση των συρματοπλεγμάτων με ένα καλαίσθητο καθορισμό του μνημειακού χώρου.

Ο Μιχάλης Φραγκίσκος γράφει για τον ναό του Απόλλωνα, την εικόνα που προσβάλει και τι πρέπει να γίνει ...

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.