Δευτέρα, 2 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΣαντορίνη - Dive in Action: Καθαρίζουμε την Δευτέρα 8 Ιουνίου τον όρμο...

Σαντορίνη – Dive in Action: Καθαρίζουμε την Δευτέρα 8 Ιουνίου τον όρμο Φηρών

|

Με την αφορμή λοιπόν της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών στις 8 Ιουνίου, η «Dive in Action» μαζί με δύτες από τα καταδυτικά κέντρα του νησιού, τον σύλλογο Θήρας «Εν Οδώ» και την Εθελοντική Ομάδα Σαντορίνης οργανώνουν υποβρύχιο και παράκτιο καθαρισμό στον όρμο των Φηρών.

 Η θεμελιώδης σημασία του Ωκεανού στην ομαλή λειτουργία του πλανήτη και ο ουσιαστικός του ρόλος στην παραγωγή του 50% του διαθέσιμου οξυγόνου στον πλανήτη, θέτουν ερωτήματα που διαμορφώνουν μια νέα συνθήκη για το μέλλον. Σε ευρύτερη μεταφορά, οι συνέπειες από την ολοένα αυξανόμενη πίεση στην Ωκεάνια διαδρομή, μέσω της ρύπανσης των θαλασσών, της όξυνσης των υδάτων κ.α. έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη θαλάσσιο ισορροπία.

 Η προστασία του ωκεανού και η βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων, αποτελούν κρίσιμα ζητήματα και συμπεριλαμβάνονται στους βιώσιμους στόχους για την αειφόρο ανάπτυξη, δεδομένα που περιλαμβάνει η  ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών με στόχους οι οποίοι πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το έτος 2030.

 Η 8η Ιουνίου στο συμβολικό της χαρακτηρισμό ως “Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών”, μας υπενθυμίζει την ευθύνη απέναντι στα θαλάσσια ζητήματα και μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα προς την κατάκτηση αυτού του στόχου.

 Επιπλέον η επίκαιρη παρατεταμένη περίοδος αποκλεισμού, δίνει την ευκαιρία στον άνθρωπο να στραφεί και να προβληματιστεί στη σημασία που έχει το περιβάλλον στη ζωή του.

 Αυτή η ευκαιρία με όλους τους σχετικούς προβληματισμούς και συνειρμούς κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου αποκλεισμού, με την χαλάρωση στη βιομηχανική παραγωγή, τους περιορισμούς στη ναυσιπλοΐα και γενικότερα στις μετακινήσεις, χαρακτηρίσθηκε από τους περιβαλλοντολόγους ως μια περίοδος περιβαλλοντικής ανάπαυσης και δεν πρέπει να χαθεί.

 Στο νησί της Σαντορίνης η περίοδος αυτή έφερε την μεγάλη αλλαγή στον ετήσιο κύκλο των τελευταίων δεκαετιών με την καθυστέρηση της έναρξης της τουριστικής περιόδου ανοίγοντας στους κάτοικους και επιχειρηματίες μια νέα εποχή προβληματισμού.

101664143_1852903394845067_6968771883017699328_o.jpg

Με αφορμή την επιβεβλημένη ημερολογιακή μετακίνηση της έναρξης της τουριστικής περιόδου, δίνεται η ευκαιρία για περισσότερες δράσεις σε μια περίοδο παύσης, σε σημεία του νησιού που τα τελευταία χρόνια, λόγω της 12μηνης λειτουργίας του τουριστικού ρεύματος, δεν είχαμε την πρόσβαση να φροντίσουμε.

Ένα από αυτά είναι το παλιό λιμάνι, όρμος των Φηρών που επίσημα δεν έχει γίνει καμία εθελοντική δράση τα τελευταία χρόνια. Και όπως αναφέρει η ψυχή της δράσης, Δημήτρης Καμπανός «Η κατάδυση θα πραγματοποιηθεί μόνο από πιστοποιημένους δύτες, καθώς γνωρίζουμε πώς πρέπει να απομακρύνονται τα απορρίμματα χωρίς να θρυμματίζονται ή να προκαλούμε ζημιά στον βυθό. Είναι και πιο αποτελεσματικό έτσι – σε παλαιότερη δράση στον Ταξιάρχη ήμασταν 16 άτομα, πιστοποιημένοι και ερασιτέχνες, και ανασύραμε 300 κιλά απορριμμάτων, ενώ στο Αμμούδι ήμασταν μόνο 7 πιστοποιημένοι δύτες και ανασύραμε 320 κιλά».

Έτσι, τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020, παγκόσμια ημέρα των Ωκεανών η περιβαλλοντική οργάνωση Dive In Action, (Santorini Active Volcanic Environment) μαζί με τον Φυσιολατρικό, Εκδρομικό, Αθλητικό, Πολιτιστικό Σύλλογο Θήρας “Εν Οδώ” και την Εθελοντική Ομάδα Σαντορίνης  οργανώνουν υποβρύχιο και παράκτιο καθαρισμό στον όρμο των Φηρών, σε μια μοναδική ευκαιρία και με δεδομένο ότι η τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει αργότερα.

Το πρόγραμμα

Η συγκέντρωση στον όρμο των Φηρών είναι προγραμματισμένη για τις 11.00 και η δράση του παρακτίου καθαρισμού θα ξεκινήσει στις 11.30. Στο διάστημα αυτό θα γίνει ενημέρωση των εθελοντών για τον τρόπο δράσης στην επιφάνεια.

Από τις 11.30 έως τις 12.00 θα γίνει η οργάνωση και ενημέρωση των δυτών για τον υποβρύχιο καθαρισμό. Θα πραγματοποιηθούν 2 καταδύσεις. Στους καθαρισμούς επιφάνειας και υποβρυχίως χρησιμοποιούνται επαναχρησιμοποιούμενα υλικά γάντια σάκοι κλπ.

 – Θα γίνει ενημέρωση για τη θαλάσσια περιβαλλοντική προστασία, αναφορά στους τρόπους διαχείρισης των οικιακών και επαγγελματικών απορριμμάτων, τρόποι και λύσεις για τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης και θα δοθούν ποτήρια μόνιμης χρήσης για στιγμιαία ροφήματα σε όσους είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν την προσπάθεια μας.

 – Μετα τον καθαρισμό θα γίνει καταμέτρηση καταγραφή και διαχωρισμός των σκουπιδιών και οι εθελοντές θα μπορούν να παρακολουθήσουν και να δράσουν συμμετέχοντας στη διαχείριση των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Πρόσκληση για συμμετοχή στη δράση έχει γίνει στα Καταδυτικά Κέντρα του νησιού, ομάδες και τοπικές επιχειρήσεις. Συνδράμουν ο Δήμος Θήρας, η ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ, το Επαρχείο Θήρας, το Λιμεναρχείο Θήρας ενώ τη δράση υποστηρίζουν η HELMEPA και το πρόγραμμα Sea Change Greek Islands του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη.    

Σημαντική για άλλη μια φορά η παρουσία της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας που θα διαθέσει σκάφος από το λιμάνι του Αθηνιού προς τον όρμο Φηρών για την μετακίνηση των εξοπλισμών και εθελοντών που δεν έχουν δυνατότητα να κατεβούν από τα Φηρά.

Η δράση αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα Vivid Blue 2020 (Ζωντανό Μπλε) της Dive In Action και θα ακολουθήσει μια σειρά δράσεων και ενημερώσεων σε θαλάσσια περιβαλλοντικά ζητήματα στη Σαντορίνη και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. Επίσης προγραμματίζονται σε συνεργασία με το πρόγραμμα Sea Change Greek Islands του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λασκαρίδη διπλοί υποβρύχιοι καθαρισμοί σε 10 νησιά των Κυκλάδων, 3 υποβρύχιοι καθαρισμοί στην Σαντορίνη και 2 στην Ανάφη. Παράλληλα προετοιμάζεται με πρόταση, η έναρξη διαβούλευσης με επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχεία, βάση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας ΕΕ/904/2019 για τον μείωση των πλαστικών μιας χρήσης.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Β. Φλεριανός: “Η διατήρηση των Κούρων στο Φλεριό δεν αφορά μόνο την ιστορία, αφορά και το παρόν και το μέλλον του τόπου μας”

Ο Βασίλης Φλεριανός μιλά δημόσια για την αξία της αυθεντικότητας και της ιστορικής συνέχειας, προτείνοντας in situ ανάδειξη αντί της απομάκρυνσης των μνημείων από τον τόπο τους.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Θαλάσσια Πάρκα: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να χαρτογραφήσει την προστασία της θάλασσας

Λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει δύο μεγάλες ζώνες προστασίας στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με στόχο την ουσιαστική διαχείριση και τον έλεγχο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κτικάδος Τήνου: Συγκίνηση στην ανάληψη καθηκόντων του νέου Εφημέριου π. Γεωργίου Παλαμάρη

Με βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση, η ενορία του Τιμίου Σταυρού αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο Ανδριώτη και υποδέχτηκε τον νέο της εφημέριο, π. Γεώργιο Παλαμάρη, με τιμή, δάκρυα και ελπίδα.

Πανελλαδικές 2025: Συνεχίζονται τη Δευτέρα με μαθήματα προσανατολισμού

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο στα ΓΕΛ – Με αισιοδοξία ξεκίνησε η φετινή εξεταστική περίοδος, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη

Σαντορίνη: Έκτακτη διαφημιστική καμπάνια στο Sky TV για την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει 30.000 ευρώ σε καμπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω προκλήσεων λόγω των σεισμικών φαινομένων

Σύρος: Μπαράζ δικών για τα αιολικά με επίκεντρο κατοίκους και αιρετούς της Τήνου

Περί τους 130 πολίτες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος κι η έπαρχος, θα καθίσουν στο εδώλιο, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, επειδή αντιστάθηκαν με ειρηνικές διαμαρτυρίες στην ετσιθελική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και αντιμετωπίστηκαν με ξυλοδαρμούς από τα ΜΑΤ και μαζική αγωγή SLAPP

Φολέγανδρος: Αναβαθμισμένο και 24ωρης λειτουργίας το ελικοδρόμιο του νησιού

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης – Ένα από τα καλύτερα ελικοδρόμια στη νησιωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τους πιλότους

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.