Τετάρτη, 27 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΑμοργός: Δυναμικό παρών στην διανησιωτική διαμαρτυρία ενάντια στις ΒΑΠΕ

Αμοργός: Δυναμικό παρών στην διανησιωτική διαμαρτυρία ενάντια στις ΒΑΠΕ

|

Εντυπωσιακή η παρουσία των κατοίκων της Αμοργού στη πλατεία Καταπόλων την Κυριακή (31/05) στην διανησιωτική διαμαρτυρία ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών – Το ψήφισμα του Δήμου Αμοργού (φωτογραφίες)

Στην διανησιωτική διαμαρτυρία ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων που πραγματοποιήθηκε Κυριακή 31 Μαΐου 2020  σε νησιά των Κυκλάδων με κεντρικό σύνθημα «Ούτε στα νησιά ούτε πουθενά, ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά» , μετά από   κάλεσμα  των  Ενεργών Πολίτων Αμοργού, συμμετείχαν  κάτοικοι του νησιού μας  από όλα τα χωριά, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία για την εγκατάσταση ΒΑΠΕ στην Αμοργό καθώς και την αλληλεγγύη τους στα άλλα νησιά.

Μεταξύ άλλων στην κοινή ανακοίνωση των νησιών που διαβάστηκε κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας στην πλατεία Καταπόλων αναφέρθηκε:

«…Οι παρακάτω φορείς και συλλογικότητες των νησιών των Κυκλάδων, προασπιζόμενοι το φυσικό περιβάλλον, το τοπίο, την ιστορία, τον πολιτισμό και τις προοπτικές ήπιας ανάπτυξης των νησιών μας, ζητάμε την άμεση αναστολή όλων των εργασιών εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών σταθμών στα εμβληματικά τοπία των νησιών και των βουνών μας και επανασχεδιασμό από μηδενική βάση. Ο αγώνας μας είναι κοινός και η αλληλεγγύη του κάθε τόπου προς τους υπόλοιπους δεδομένη.

  • Δημοτική Επιτροπή Άνδρου
  • Δημοτική Επιτροπή Αγώνα κατά των ανεμογεννητριών Δήμου Τήνου
  • Δημοτική Επιτροπή Αγώνα Πάρου
  • Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου
  • Ενεργοί Πολίτες Αμοργού »

Των συγκεντρώσεων είχε προηγηθεί ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου για τα αιολικά πάρκα στα νησιά των Κυκλάδων με το οποίο ζητά την αναστολή οποιασδήποτε αδειοδότησης και εργασιών εγκατάστασης αιολικών πάρκων μέχρι να εκπονηθεί ειδικό χωροταξικό σχέδιο, καθώς και τη δεσμευτική έγκριση των κατά τόπους αρμόδιων Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής όσον αφορά τη διαδικασία αδειοδότησής τους. Εξάλλου, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να εκπροσωπηθεί νομικά ενώπιον του ΣτΕ, κατά την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης κατά της αρχικής Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τα Αιολικά Πάρκα στα νησιά.

Επίσης σημειώνουμε ότι ο Δήμος Αμοργού με ομόφωνή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει καταθέσει προσφυγή κατά αδειών παραγωγής που δώθηκαν πρόσφατα σε υβριδικούς σταθμούς από την ΡΑΕ χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο τοπικός χωροταξικός σχεδιασμός για την ενέργεια και χωρίς την συμμετοχή του Δήμου και σε σημεία που υποβαθμίζουν το περιβάλλον και το φυσικό κάλλος του νησιού μας.

Δελτίο Ενημέρωσης από τον Δήμο Αμοργού (φωτογραφίες από τη σελίδα στα social media της Ελευθερίας Ψυχογιού)


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

9ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» – Ένα μουσικό ταξίδι στη λαϊκή μας παράδοση

Από τον γραφικό κόλπο του Κινίου ξεκινά η φετινή διοργάνωση με αφιερώματα, εκθέσεις και συναυλίες – Είσοδος ελεύθερη.

ΚΚΕ ΤΕ Νοτίων Κυκλάδων: «Η δωρεάν μετακίνηση σωματείων περιορίζεται μόνο στις άγονες γραμμές»

Κριτική στην κυβέρνηση για το μέτρο στήριξης των ερασιτεχνικών σωματείων – «Πρόκειται για μισό μέτρο που δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες».

Λίπωμα: Πότε είναι αθώο και πότε χρειάζεται αφαίρεση

Η διάγνωση γίνεται κυρίως με κλινική εξέταση. Σε σπάνιες περιπτώσεις το λίπωμα μπορεί να εξελιχθεί σε λιποσάρκωμα, που είναι κακοήθης όγκος.

Φόρτωμας: Σύνδεση της Τήνου με την Καβάλα σε ετήσια βάση

Φόρτωμας: "Η ένταξη της Τήνου και των Κυκλάδων σε μια τόσο σημαντική ακτοπλοϊκή γραμμή δημιουργεί νέες προοπτικές για τα νησιά μας"

Κέα: Στην τελική ευθεία η αποκατάσταση του λιμανιού στο Βουρκάρι με χρηματοδότηση 359.600 €

Μετά από τέσσερα χρόνια προσπαθειών, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για το έργο που θα αναβαθμίσει τις λιμενικές υποδομές και θα ενισχύσει την ασφάλεια και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Μεγάλη φωτιά στο Λαύριο, εκκενώσεις μέσω 112, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο

Η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Παλιοκαμάριζα, καίει χαμηλή βλάστηση και κινητοποίησε επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Παρουσίαση του βιβλίου «Οδοιπορικό στη Νάξο» του Τάσου Αναστασίου

Ο Ιστορικός Όμιλος Νάξου «Αρσός» και η Πολιτιστική Εταιρεία «Αρχιπέλαγος» διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον πολιτιστικό και περιηγητικό πλούτο της Νάξου.

Νέα ακτοπλοϊκή εποχή για την Τήνο, απευθείας σύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα και το Λαύριο

Μετά την Κρήτη, η Τήνος αποκτά απευθείας ακτοπλοϊκή γραμμή με τη Βόρεια Ελλάδα, ενισχύοντας την τουριστική ανάπτυξη και την προσβασιμότητα του νησιού 365 ημέρες τον χρόνο

Ηρακλειά: Μαρία Αναματερού στο Φεστιβάλ «Φάνης Γαβαλάς»

Στις 28 Αυγούστου, το φεστιβάλ «Φάνης Γαβαλάς» στην Ηρακλειά ζωντανεύει με τη μελωδική φωνή της Μαρίας Αναματερού υπό το ανοιχτό ουρανό του Αιγαίου.

Πάρος: Επιμνημόσυνη δέηση και αποκαλυπτήρια προτομής του Μεγάλου Ευεργέτη Φραγκίσκου Ι. Βελέντζα

Την Κυριακή 31 Αυγούστου, ο Δήμος Πάρου και η Κοινότητα Κώστου τιμούν τον Φραγκίσκο Ι. Βελέντζα με δέηση και αποκαλυπτήρια της προτομής του.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.