Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΕλλάδα: Τα χειρότερα για την ακτοπλοϊα έρχονται το 2021

Ελλάδα: Τα χειρότερα για την ακτοπλοϊα έρχονται το 2021

|

Με τη ζημιά να υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ όλοι θεωρούν τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο χαμένη – Μεγάλο πρόβλημα και με τα ταχύπλοα – Η πρώτη πρόβλεψη για τον Ιούνιο μιλάει για μείωση κίνησης ακόμη και στο 90%

Στην μετα-κορωνοϊό κανονικότητα, υπό προϋποθέσεις, επανήλθε η ακτοπλοΐα αλλά τα στελέχη των εταιρειών του κλάδου είναι απαισιόδοξα για το καλοκαίρι του 2020.

Έως τις 15 Ιουνίου τα πλοία ταξιδεύουν με πρωτόκολλο 50% τα συμβατικά και ταχύπλοα και 55% τα συμβατικά με καμπίνες. Μετά, βλέποντας και κάνοντας αναλόγως με τη ζήτηση. O YNA, Γιάννης Πλακιωτάκης έχει ζητήσει από τον ΕΟΔΥ αύξηση 10% του πρωτοκόλλου εν όψει του Αγίου Πνεύματος.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι ταξιδεύουν 35 από τα 85 συνολικά πλοία της ακτοπλοΐας τα οποία κάνουν 36 δρομολόγια την εβδομάδα. Το ακορντεόν παραμένει κλειστό. Για το αν θα δρομολογηθούν και άλλα πλοία μέσα στο καλοκαίρι θα εξαρτηθεί και αυτό από τη ζήτηση.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τα ταχύπλοα. Είναι πιθανόν να μην λύσει κάβους κανένα αυτό το καλοκαίρι. Σύμφωνα με οικονομικά στελέχη εταιρειών, θα πρέπει το πρωτόκολλο να φθάσει το 100% και να καλυφθεί από τη ζήτηση ώστε να μπορέσουν να ταξιδέψουν.

Επίσης, στηρίζονται στους τουρίστες που με αφετηρία τον Πειραιά, τη Ραφήνα και το Ηράκλειο της Κρήτης ταξιδεύουν προς τα κυκλαδονήσια στα οποία μένουν από μία έως δύο ημέρες συνήθως. Αυτός ο «ενδιάμεσος τουρισμός» όπως λέγεται είναι το 35% της ακτοπλοϊκής δραστηριότητας. Όμως εκτιμάται ότι δύσκολα θα υπάρξει ικανοποιητικό τουριστικό ρεύμα από το εξωτερικό και αυτό κάνει χειρότερη την κατάσταση και μαραζώνει τα όποιες ελπίδες υπάρχουν.

Οι ακτοπλόοι εκτιμούν ότι η τουριστική κίνηση θα αρχίσει στα μέσα Ιουλίου αφού για να έρθουν ξένοι τουρίστες θα χρειαστεί να περάσει περισσότερο από ένας μήνας.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις η κίνηση τον Ιούνιο θα είναι έως 90% μειωμένη σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.

«Ο Ιούνιος είναι χαμένος μήνας. Δεν υπάρχουν κρατήσεις ούτε από το εσωτερικό ούτε από το εξωτερικό. Υπολογίζουμε ότι η κίνηση μέσω πλοίων της ακτοπλοΐας θα γίνει πιο αισθητή από τα μέσα Ιουλίου έως και τον Σεπτέμβριο και θα φθάσει το 50% σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019. Αυτό είναι τα αισιόδοξο σενάριο» τονίζουν κύκλοι της ακτοπλοΐας.

Η επιμέρους άρση των περιορισμών οδήγησε σε μία κινητικότητα η οποία όμως εκτιμάται ότι δεν θα έχει συνέχεια. Οι ακτοπλόοι θεωρούν ότι τώρα φεύγουν όσοι έχουν εξοχικά σε νησιά, κυρίως συνταξιούχοι και όσοι πάνε να ανοίξουν την επιχείρησή τους ή να εργαστούν και ότι μετά θα «κάτσει» η ζήτηση. Μάλιστα απαντώντας σε όσους προσβλέπουν στον εσωτερικό τουρισμό επισημαίνουν:

«Με τα δημοτικά σχολεία να ανοίγουν 1η Ιουνίου και τη σχολική χρονιά από 1η Σεπτεμβρίου η τουριστική περίοδος για τον εσωτερικό τουρισμό περιορίζεται στον Ιούλιο και έως 20 Αυγούστου, αφού πρέπει οι οικογένειες να επιστρέψουν στην βάση τους για να προετοιμαστούν ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς».

Με τη ζημιά για το 2020 να υπολογίζεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ όλοι θεωρούν τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο χαμένη. Στόχος είναι να κάνουν διαχείριση ζημιών.

Υψηλόβαθμο στέλεχος ακτοπλοϊκού ομίλου επεσήμανε στο «NM» : «Μέσα στο 2020 θα ζήσουμε όλοι, μικροί -μεγάλοι. Τα σοβαρά προβλήματα θα εμφανισθούν την επόμενη χρονιά. Το 2021 θα είναι το έτος μηδέν για την ακτοπλοΐα» και προσέθεσε:

«Οι κρίσεις συνήθως οδηγούν σε εξαγορές ή συγχωνεύσεις. Οι μεγάλοι αγοράζουν τους μικρούς. Το εναλλακτικό σενάριο είναι οι μικρομεσαίες εταιρείες να ενώνονται μεταξύ τους για να γίνουν μεγάλες και να αντέξουν. Όμως στην ελληνική ακτοπλοΐα οι προβληματικές προσωπικές σχέσεις μεταξύ των ιδιοκτητών «ιδιωτικών» ακτοπλοϊκών εταιρειών εμποδίζουν την υλοποίηση αυτού του σωτήριου για εκείνες σεναρίου.

Τώρα είναι ορατό το ενδεχόμενο κάποιοι να πουλήσουν τον στόλο τους και να βγουν από το παιχνίδι. Ήδη μαθαίνουμε ότι εταιρεία έχει βγάλει, μέσω brokers, τα πλοία της προς πώληση».

Όσο αφορά για το ποια αιτήματα έχουν προς την κυβέρνηση κύκλοι της ακτοπλοΐας τονίζουν:

«Θα πρέπει να υπάρξει ενδιαφέρον από το κράτος για χορήγηση αναπτυξιακών δανείων αφού το κεφάλαιο κίνησης δεν είναι ανάπτυξη. Αν θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας τον κορωνοϊό θα πρέπει να μεγαλώσουμε τις εταιρείες μας. Θα πρέπει άμεσα να δοθούν δάνεια ανάπτυξης για να γίνουν επενδύσεις και όχι να δοθούν στο «καμένο χρήμα».

Για τις γραμμές της Αδριατικής επικρατεί ασάφεια.

Οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις δεν έχουν επίσημη ενημέρωση πότε θα ανοίξουν οι γραμμές για να ταξιδεύουν επιβάτες.

Βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, παρατάθηκε ο χρόνος περιορισμού μέχρι 31 Μαΐου για συνδέσεις με πλοίο όσον αφορά στη μεταφορά επιβατών, της Ελλάδας με Ιταλία, Αλβανία και Τουρκία.

Επιτρέπονται τα φορτηγά-οχήματα για την διακίνηση εμπορευμάτων ώστε να μην αποσυντονιστεί η εφοδιαστική αλυσίδα αλλά όχι επιβάτες.

Η κοινοπραξία ΑΝΕΚ – Superfast ενημέρωσε τα πρακτορεία της ότι εισιτήρια επιβατών θα μπορούν να εκδώσουν μετά την 31η Μαΐου και τους ζήτησαν να ακυρώσουν όσα εισιτήρια αγοράστηκαν για τις δυο τελευταίες εβδομάδες του Μαΐου.

Την ίδια ώρα οι Ιταλοί αναμένεται να ανοίξουν τα σύνορα στις 3 Ιουνίου.

Όμως τα ταξίδια στην Αδριατική αφορούν και τα δύο κράτη οπότε πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Κύκλοι της ακτοπλοΐας εκτιμούν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να αρθούν οι περιορισμοί για τους επιβάτες στις 15 Ιουνίου.

Για καλό και για κακό πάντως οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις προετοιμάζονται για την 1η Ιουνίου, απλώς για τους τύπους, αφού τα ιταλικά λιμάνια ανοίγουν αργότερα.

Στις γραμμές της Αδριατικής δραστηριοποιούνται 11 πλοία από Πάτρα-Ηγουμενίτσα προς τα λιμάνια Πρίντεζι-Μπάρι-Ανκόνα-Βενετία. Οι εταιρείες είναι ο Όμιλος Γκριμάλντι στον οποίο ανήκουν οι Μινωικές και η κοινoπραξία ΑΝΕΚ-Superfast.

Πηγή: newmoney.gr

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: Το καλύτερο νησί στον κόσμο για το 2025, διεθνής θρίαμβος για τις Κυκλάδες

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό Travel + Leisure ανέδειξε την Πάρο στην 1η θέση παγκοσμίως – Σημαντικές διακρίσεις και για άλλους ελληνικούς προορισμούς

Στοπ σε κρίσιμα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, σε αβεβαιότητα η νησιωτική ανάπτυξη

Μεγάλες περικοπές στο σχέδιο "Ελλάδα 2.0" αφήνουν εκτός δεκάδες υποδομές σε υγεία, ενέργεια και παιδική μέριμνα – Πλήγμα για νησιά και τοπικές κοινωνίες

ΑΠΑΣ Νάξου στον 1ο Όμιλο της “National League 1”, ποιοι είναι οι αντίπαλοί (πίνακας)

Ανακοινώθηκαν οι όμιλοι της National League 1 για τη σεζόν 2025-2026 – Δυνατές ομάδες και υψηλό επίπεδο στον γεωγραφικό όμιλο της Νάξου

ΚΟΚ – Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους: 3.959 παραβάσεις σε μία εβδομάδα

Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. και αυστηροποίηση των ποινών με τον νέο ΚΟΚ – Στο Νότιο Αιγαίο 374 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους

Γιώργος Πρίντεζης στην Ηρακλειά: Ο θρύλος του μπάσκετ δείπνησε στο εμβληματικό “Αράκλεια”

Μετά το AegeanBall Festival, ο Πρίντεζης χαλάρωσε στις Μικρές Κυκλάδες, απολαμβάνοντας τις γεύσεις του Γιάννη Γαβαλά σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του Αιγαίου.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Σαντορίνη – 9 Ιουλίου 1956: Ο φονικός σεισμός και το τσουνάμι που σημάδεψαν το Αιγαίο

69 χρόνια από τον σεισμό μεγέθους έως 7,8 Ρίχτερ στην Αμοργό – 54 νεκροί, 100 τραυματίες και κύματα άνω των 20 μέτρων στη Σαντορίνη - Η ανάρτηση της κας Νομικού

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Γ. Καρνέζης: “Οι σκέψεις μου για το μέλλον των Κούρων στη Χώρα της Νάξου”

Και η απάντηση στη δημοσίευση στη Naxos Press της πολιτικού του κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Γιαννακά

Σίκινος – Β. Μαράκης: “Το λιμάνι που περιμέναμε – Ξεκινά η επέκταση τον Σεπτέμβριο” (video)

Ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης μιλά για την πολυαναμενόμενη επέκταση του λιμανιού και τις εξελίξεις σε βασικά ζητήματα του νησιού