Πέμπτη, 24 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΑμερική: Κατάκτηση του διαστήματος και ... γεμίσαμε σκουπίδια sos

Αμερική: Κατάκτηση του διαστήματος και … γεμίσαμε σκουπίδια sos

|

Μετά από δέκα χρόνια είχαμε επιτυχημένη εκτόξευση διαστημοπλοίου από αμερικανικό έδαφος – Η ιδιωτική εταιρεία Space X έγραψε ιστορία – Τι γίνεται με τα σκουπίδια στο διάστημα;

Το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας εστιάστηκε και πάλι στο διαστημικό κέντρο Κένεντι της Φλόριντα, την περασμένη εβδομάδα. Για πρώτη φορά ύστερα από εννέα χρόνια, Αμερικανοί αστροναύτες επέστρεψαν στο Διάστημα με πύραυλο που εκτοξεύθηκε από αμερικανικό έδαφος και μέσα σε αμερικανικό διαστημόπλοιο. Η προγραμματισμένη για την Τετάρτη εκτόξευση αναβλήθηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών και η επόμενη προσπάθεια ολοκληρώθηκε επιτυχώς αυτό το Σαββατοκύριακο.

Παρά την προσωρινή αναποδιά, το εγχείρημα αποκτά διαστάσεις ορόσημου. Επί σχεδόν μία δεκαετία, οι Αμερικανοί αστροναύτες υποχρεώνονταν να ταξιδεύουν από τη Γη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) από το ρωσικό διαστημικό κέντρο του Καζαχστάν, ως φιλοξενούμενοι της Ρωσίας. Το αντίτιμο για την επιστροφή των ΗΠΑ στο Διάστημα ήταν, ωστόσο, σημαντικό. Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που μια ιδιωτική εταιρεία, η SpaceX του Ελον Μασκ, και όχι η κρατική διαστημική υπηρεσία αναλαμβάνει την αποστολή να στείλει ανθρώπους στο Διάστημα. Τη διεύθυνση της αποστολής έχει η SpaceX (υπό την επίβλεψη της NASA), ενώ έχει κατασκευάσει και τον πύραυλο Falcon 9, που φέρει στην κορυφή του τη διαστημική κάψουλα Crew Dragon της εταιρείας.

Είναι δεδομένο ότι πλέον ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνει όλο και πιο σοβαρό ρόλο στις διαστημικές αποστολές, αρχικά γι’ αυτές σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. Η ίδια η NASA θα επικεντρωθεί στην αποστολή επανδρωμένου διαστημοπλοίου στη Σελήνη έως το 2024. Η εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών στην αποστολή ανθρώπων στο Διάστημα ελπίζεται ότι θα επιτρέψει σύντομα σε όλο και περισσότερους ιδιώτες να πραγματοποιούν διαστημικά ταξίδια. Στην αρχή οι τιμές θα είναι απαγορευτικές για όσους δεν είναι πολύ πλούσιοι, ωστόσο ο ανταγωνισμός των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, μεταξύ άλλων η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος και η Virgin Galactic του Βρετανού επιχειρηματία Ρίτσαρντ Μπράνσον, μαίνεται. Ηδη, η SpaceX έχει κλείσει συμβόλαιο με δύο εταιρείες για διαστημικές αποστολές. Η πρώτη αφορά επίσκεψη στον ΔΔΣ και η δεύτερη περιστροφή γύρω από τη Γη σε ελλειπτική τροχιά και σε ύψος δύο με τρεις φορές μεγαλύτερο από τα περίπου 400 χλμ. από την επιφάνεια της Γης όπου βρίσκεται σήμερα ο ΔΔΣ.

Η επιτυχής εκτόξευση αυτό το Σαββατοκύριακο, θα δώσει την ευκαιρία στους δύο αστροναύτες της NASA Νταγκ Χέρλεϊ και Μπομπ Μπένκεν να κλείσουν και ένα λογαριασμό του παρελθόντος. Στο εσωτερικό της καταπακτής του ΔΔΣ όπου θα προσδεθεί το διαστημόπλοιό τους βρίσκεται σφραγισμένη μέσα σε πλαστικό μια μικρή αστερόεσσα. Μαζί της βρίσκεται και το αινιγματικό μήνυμα: «Πέταξε στο STS-1 και STS-135. Να αφαιρεθεί μόνο από πλήρωμα που έχει εκτοξευθεί από το KSC». Η συγκεκριμένη σημαία βρισκόταν εντός του πρώτου διαστημικού λεωφορείου το 1981 (αποστολή STS-1) και επίσης εντός του διαστημικού λεωφορείου «Ατλαντίς» κατά την τελευταία αποστολή (STS-135) των διαστημικών λεωφορείων. KSC σημαίνει απλώς Διαστημικό Κέντρο Κένεντι. Ο Χέρλεϊ ήταν μέλος του πληρώματος της αποστολής STS-135.

Τα… σκουπίδια

Η αυξημένη διαστημική δραστηριότητα τις τελευταίες δεκαετίες, από την εκτόξευση διαστημοπλοίων μέχρι χιλιάδων δορυφόρων, εμπορικών και στρατιωτικών, έχει δημιουργήσει μια νέα σοβαρή απειλή για τους αστροναύτες, αλλά και για τους δορυφόρους, τα διαστημικά… σκουπίδια.

Από το 1957 και την εκτόξευση του Σπούτνικ μέχρι σήμερα έχουν εκτοξευθεί σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη περισσότεροι από 2.200 δορυφόροι. Μόνο η εταιρεία SpaceX έχει εκτοξεύσει 60 δορυφόρους τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ αναμένεται να εκτοξεύσει 12.000 στο πλαίσιο του προγράμματος Starlink για την παροχή φθηνού Ιντερνετ μέσω δορυφόρων. Τα συντρίμμια που έχουν προκληθεί από τη φυσική φθορά των δορυφόρων, από συγκρούσεις ή από την ανατίναξή τους έχουν μέγεθος από λίγα χιλιοστά μέχρι αρκετά μέτρα. Υπολογίζεται ότι περίπου 20.000 αντικείμενα με διάμετρο άνω των 10 εκατοστών βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα kathimerini.gr / φωτογραφία Reuters


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αγία Άννα & Πλάκα SOS: Ενημερωτική Δράση για τη Σωτηρία του Κεδροδάσους και των Αμμοθινών

Το Κίνημα «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» καλεί τους επισκέπτες να μάθουν – και να προστατεύσουν – τις πολύτιμες φυσικές ομορφιές που κινδυνεύουν να χαθούν.

Μύκονος στο σκοτάδι: Σοβαρά προβλήματα από διακοπές ρεύματος εν μέσω τουριστικής περιόδου

Βλάβη σε μετασχηματιστή άφησε χωρίς ρεύμα την καρδιά του νησιού — Αναστάτωση σε κατοίκους, επαγγελματίες και επισκέπτες.

Μέτρα κατά του καύσωνα στην αγορά εργασίας – “Παύση delivery” και άλλων υπαίθριων εργασιών στη Νάξο

Ο Σύλλογος Εστίασης “Φιλοξενία” ενημερώνει για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων εν μέσω θερμικής καταπόνησης – Υποχρεωτική παύση εξωτερικών εργασιών 11:00-17:00

Πύρινη Κόλαση στην Κύπρο: Δύο νεκροί, δεκάδες χωριά στις φλόγες

Καταστροφική πυρκαγιά σε Λεμεσό και Πάφο με νεκρούς, εκκενώσεις 12 κοινοτήτων, εκατοντάδες καμένα σπίτια και 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης στις φλόγες

Καλοκαιρινός Χορός στη Βίβλο Νάξου με Βαζαίο, Σιγάλα και εκλεκτούς μουσικούς!

Το Σάββατο 26 Ιουλίου στις 23:00, ο προαύλιος χώρος του Νηπιαγωγείου Βίβλου μετατρέπεται σε γιορτή με αυθεντικό κυκλαδίτικο γλέντι και ζωντανή μουσική!

Το “Seamore” της Attica Group φέρνει το μέλλον της ακτοπλοΐας στο κινητό σου

Με το νέο app “seamore”, η ταξιδιωτική εμπειρία στα πλοία Blue Star Ferries, Hellenic Seaways, Superfast και Anek Lines γίνεται πιο έξυπνη, γρήγορη και προσωπική.

Ο ZAF “μάγεψε” τη Νάξο με τη φωνή του, τις μουσικές του διαδρομές και δήλωσε γοητευμένος από το νησί (video)

Μια βραδιά γεμάτη συναίσθημα, μελωδία και ζεστή ενέργεια από τον νεαρό καλλιτέχνη που αγαπά τη μουσική όσο και το νησί μας.

Ειδική Αγωγή με Καρδιά: Σε τροχιά ολοκλήρωσης τα ειδικά σχολεία στη Νάουσα Πάρου

Ένα όραμα γίνεται πράξη: Σχεδόν έτοιμα το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πάρου – Επίσκεψη Αντιδημάρχου και Προέδρου Παιδείας στον χώρο των εργασιών

Η Μήλος δείχνει τον δρόμο της προσβασιμότητας, σε λειτουργία εκ νέου τα seatrac για ΑμεΑ

Η πρόσβαση στη θάλασσα είναι δικαίωμα για όλους και ο Δήμος Μήλου το αποδεικνύει στην πράξη: πλήρης επαναλειτουργία των αυτόνομων μηχανισμών σε Πλάθιενα και Παπικινού, έπεται και των Πολλωνίων

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Πανναξιακός ΑΟΚ: Μεταγραφικό restart με τέσσερα νέα πρόσωπα και στόχος η κορυφή

Νέα πρόσωπα, νέο πάθος, μία αποστολή: η επιστροφή στη National League 1 – Σβάρνας, Μαραβέγιας, Καλαμπογιάς και Μιλόσεβιτς έρχονται για τη μεγάλη ανατροπή