Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚινηματογράφοςΑμοργός: Οι ...Κόρες (“Tochter") βάζουν το νησί και πάλι στο επίκεντρο του...

Αμοργός: Οι …Κόρες (“Tochter”) βάζουν το νησί και πάλι στο επίκεντρο του κινηματογράφου

|

Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμοργού και σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα ξεκινούν τα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας “Tochter” (Κόρες) –  Ποιες χώρες εμπλέκονται στην παραγωγή, τι λέει ο Δήμαρχος και πότε ολοκληρώνονται τα γυρίσμαα

Από το .. Απέραντο Γαλάζιο στις … Κόρες… Η Αμοργός τρεις σχεδόν δεκαετίες μετά την ταινία – σταθμός στην ιστορία του νησιού, αναμένεται να ανοίξει και πάλι την αγκαλιά της ώστε να υποδεχτεί τους λάτρεις του κινηματογράφου… 

Οπότε κλακέτα, 1, 2, 3 και … πάμε. Το αναφέρουμε αυτό γιατί σε μερικές εβδομάδες, το νησί των Ανατολικών Κυκλάδων, πρόκειται να “πρωταγωνιστήσει” σε μία ακόμη διεθνή κινηματογραφική παραγωγή, την ταινία “Tochter” (Κόρες). Από τα μέσα Ιουνίου και έως τα τέλη Ιουλίου, η Αμοργός στο σύνολο της θα γίνει ένα απέραντο στούντιο.

Πρόκειται για μία ελληνο-γερμανο-ιταλική παραγωγή της εταιρείας «Heretic», με παραγωγούς τους Γεώργιο Καρναβά και Κωνσταντίνο Κοντοβράκη, σε σκηνοθεσία Nana Neul και σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία παραγωγής «Heimatfilm» και την ιταλική «Simila».

Μία σχέση πατέρα-κόρης με φόντο την Αμοργό

Και όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα “Κοινή Γνώμη” σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, που έκανε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Αμοργού, κ. Καλλιόπη Δεσποτίδη, προκειμένου το Δημοτικό Συμβούλιο να δώσει την άδειά του στις εταιρείες παραγωγής να χρησιμοποιήσουν χώρους στο νησί για τα κινηματογραφικά γυρίσματα, πρόκειται για μία ελληνο-γερμανο-ιταλική παραγωγή, η οποία πρόκειται να προβάλει ακόμη περισσότερο το νησί σε διεθνές επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, ο διευθυντής παραγωγής, κ. Γεώργιος Νούνεσης, εκ μέρους της εταιρείας παραγωγής “Heretic”, με αίτησή του προς το Δήμο Αμοργού, ζήτησε άδεια κινηματογράφησης της ταινίας “Tochter” (Κόρες) στην Αμοργό, προσκομίζοντας επιπλέον τη σχετική βεβαίωση από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, όπως επίσης και επιστολή διευκόλυνσης γυρισμάτων του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Η εταιρεία παραγωγής “Heretic”, με παραγωγούς τον κ. Γεώργιο Καρναβά και τον κ. Κωνσταντίνο Κοντοβράκη, έχει αναλάβει τη συμπαραγωγή της νέας κινηματογραφικής ταινίας μεγάλου μήκους, με τίτλο “Tochter” (Κόρες), σε σκηνοθεσία Nana Neul, σε συνεργασία με τη Γερμανική εταιρεία παραγωγής “Heimatfilm” και την Ιταλική εταιρεία παραγωγής “Simila”.

Η ταινία, η οποία ανήκει στην κατηγορία του κωμικού δράματος, επικεντρώνεται στην πολύπλοκη σχέση πατέρα και κόρης, περιγράφοντας ένα ταξίδι, το οποίο ξεκινά οδικώς από τη Γερμανία και καταλήγει στην Αμοργό.

Τα γυρίσματα είναι προγραμματισμένα να πραγματοποιηθούν στην Αμοργό, μετά τις 20 Ιουνίου, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Τα σημεία ενδιαφέροντος για τα γυρίσματα είναι:

1) Εν πλω στον κόλπο της Αιγιάλης και σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών στον κόλπο της Νικουριάς

2) Στο λιμένα της Αιγιάλης

3) Στην παραλία της Αιγιάλης

4) Στον κεντρικό δρόμο περιμετρικά της κεραίας τηλεπικοινωνιών και

5) στη Χώρα, στο σημείο που βρίσκεται το Αστυνομικό Τμήμα.

Επιφυλάξεις σχετικά με τους τόπους γυρισμάτων

Η μοναδική επιφύλαξη που διατυπώθηκε, σχετικά με την άδεια του Δήμου για τα γυρίσματα της ταινίας, ήρθε από τη Δημοτική Σύμβουλο, κ. Δήμητρα Νομικού, η οποία σημείωσε ότι «σίγουρα είναι μία μεγάλη προβολή για τον τόπο, απλώς θα έπρεπε να είναι και σε άλλα σημεία. Αμοργός είναι και η Αιγιάλη και τα Κατάπολα και η Κάτω Μεριά. Καλό θα ήταν αν μπορούν να συμπεριλάβουν και άλλα, πιο κομβικά σημεία του νησιού, ώστε ο θεατής να έχει μία γενική εικόνα».

Απαντώντας, ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Κώστας Γρίσπος, εξήγησε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τον κ. Γιώργο Καρναβά και πως, μετά και από δική του πρόταση να υπάρξουν γυρίσματα και σε άλλες περιοχές του νησιού, τονίστηκε, πως η ταινία βασίζεται σεναριακά στην Αιγιάλη κι έτσι δεν πρόκειται να γίνουν κάπου αλλού γυρίσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Γρίσπο, «όταν μας είπε ότι τα πλάνα θα γυριστούν στην Αιγιάλη κι εμείς προτείναμε ως βέλτιστη λύση, να συμπεριληφθούν και κάποιες άλλες τοποθεσίες της Αμοργού στην ταινία. Η σεναριογράφος, ωστόσο, έχει γράψει ότι η ιστορία διαδραματίζεται στην Αιγιάλη, γι’ αυτό και έχει επιλέξει αυτά τα συγκεκριμένα δύο σημεία. Με προσπάθεια βάλαμε μέσα τη Χώρα. Δεν ήθελε να πάει κάπου αλλού».

Τα λεγόμενα του κ. Γρίσπου επιβεβαίωσε και η Αντιδήμαρχος, κ. Δεσποτίδη, η οποία ωστόσο τόνισε, ότι η προβολή που θα έχει όλο το νησί της Αμοργού μέσα από μία διεθνή κινηματογραφική παραγωγή θα είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Την αντίθεσή του στην όποια τοπικιστική προσέγγιση, τόνισε ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Μανώλης Βασάλος, επισημαίνοντας, ότι «είναι λίγο αστείο να συζητάμε, από τη στιγμή που έρχεται στην Αμοργό μία τόσο μεγάλη παραγωγή, για τους τόπους των γυρισμάτων. Δεν κάνουμε ένα τουριστικό σποτ, οι άνθρωποι αυτοί έρχονται να κάνουν μία ταινία».

Στο ίδιο κλίμα και ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Κώστας Ρούσσος, συμπλήρωσε, ότι παρ’ ό,τι το “Απέραντο Γαλάζιο” γυρίστηκε αποκλειστικά στην Αγία Άννα, ακόμη και 30 χρόνια αργότερα, επισκέπτες της Αμοργού επισκέπτονται καταλύματα σε όλο το νησί και ως εκ τούτου κατέληξε, πως «το πού θα γυριστεί η ταινία δεν έχει τόση σημασία, αρκεί να δείχνει την Αμοργό».

Επιπλέον, ενημέρωσε, πως από την ελληνική εταιρεία παραγωγής έχει δηλωθεί η πρόθεση να υπάρξει επίσκεψη στο νησί, πριν την ημερομηνία έναρξης των γυρισμάτων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή Αμοργιανών σε πλάνα όπου θα χρειαστούν κομπάρσοι, ενώ η Αντιδήμαρχος Τουρισμού πρόσθεσε, ότι οι εταιρείες παραγωγής έχουν καταστήσει σαφές ότι θα τηρηθούν επίσης όλα τα μέτρα πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με τήρηση αποστάσεων, ακόμη και με ημερήσιες απολυμάνσεις.

Τέλος, ο Δήμαρχος Αμοργού, κ. Λευτέρης Καραΐσκος, έκλεισε τον κύκλο των τοποθετήσεων, προτού το θέμα ψηφιστεί ομόφωνα θετικά, συμφωνώντας πως μία διεθνής παραγωγή αναμένεται να έχει τεράστιο όφελος προβολής για το νησί, σημείωσε όμως, πως προκειμένου ο Δήμος να έχει σαφή εικόνα πριν δώσει την έγκρισή του θα πρέπει να έχει έγκαιρα το σενάριο, καθώς «θα πρέπει να ελεγχθούν τα ποιοτικά κριτήρια, σχετικά με το πώς θα εγκρίνουμε να προβληθεί το νησί».

Η φωτογραφία είναι του κου Αντώνη Βεκρή (Antonis Vekris)


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και “Το σπίτι μας είναι και των άλλων”

Η άγρια ζωή της Νάξου χάνει το σπίτι της. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, πριν χάσουμε και το δικό μας.

Naxos Medical: Αγγειοχειρουργικό ιατρείο, εξειδικευμένη φροντίδα δίπλα μας

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας επιστρέφει (για μία ακόμη φορά) στη Νάξο για να προσφέρει εξειδικευμένες αγγειοχειρουργικές εξετάσεις στο πλευρό των κατοίκων

Αντίο Μίμη: Θλίψη στην οικογένεια της ΑΕΚ για τον Δημήτρη Χατζηχρήστο

Βαρύ πένθος στην οικογένεια της ΑΕΚ, αλλά και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Χατζηχρήστου, μιας από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της εξέδρας στη χώρα μας.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Σίφνος: Οι «Φρυκτωρίες» φωτίζουν ξανά τις Κυκλάδες, σημείο συνάντησης πολιτισμού (αφίσα)

Την Κυριακή 8 Ιουνίου, 14 νησιά των Κυκλάδων ενώνονται συμβολικά μέσω των Φρυκτωριών, τιμώντας την ιστορική μνήμη και την ανάγκη για επικοινωνία και συλλογικότητα

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταρά: Γιατί για εμάς, το περιβάλλον δεν είναι μια μέρα, είναι τρόπος ζωής

Το Τυροκομείο Πιτταρά στη Νάξο τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με πράξεις που ξεκινούν από τη γη και καταλήγουν στο τραπέζι μας

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια Μουσικής: Το Καλοκαίρι γεμίζει (και φέτος) ήχους και δημιουργία (αίτηση)

Με την καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνούς φήμης συνθέτη Αλέξανδρου Καλογερά, τα μουσικά εργαστήρια προσφέρουν δωρεάν εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους από τις 23 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου 2025 (αίτηση)

Νάξος: «Αυτές που κάψαν το σανίδι», θεατρικό αφιέρωμα στις γυναίκες του ρεμπέτικου

Δύο παραστάσεις αφιερωμένες στις σπουδαίες γυναικείες φωνές του ρεμπέτικου τραγουδιού, με την καθοδήγηση του Χρήστου Ζέκα, από την Ομάδα 9+ Έντεκα.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις