Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΚυκλάδες - ΕΚΑΒ: Ασκήσεις ετοιμότητας όλη την εβδομάδα

Κυκλάδες – ΕΚΑΒ: Ασκήσεις ετοιμότητας όλη την εβδομάδα

|

Με βασικό σλόγκαν «Είμαστε σε Ετοιμότητα & Εκπαιδευμένοι… Μένουμε Ασφαλείς» θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα που έρχεται (25 – 30 Μαϊου) επιχειρησιακό πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας του ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες – Δείτε πότε θα γίνουν οι δράσεις σε Σύρο, Πάρο, Νάξο, Τήνο, Μύκονο και Σαντορίνη 

Το ΕΚΑΒ, βάσει του Πανελλαδικού σχεδίου δράσης του σχετικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Υγειονομικών Σχηματισμών και τον συντονισμό της παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών & κρίσεων, θα πραγματοποιήσει πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης & ασκήσεων για την διαχείριση ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών SARS-CoV-2, από τους Επαγγελματίες Υγείας αλλά και τα στελέχη των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων & υπηρεσιών της νησιωτικής χώρας.

Με βασικό γνώμονα την επερχόμενη σταδιακή άρση των μέτρων για τον Τουρισμό και την απαιτούμενη προστασία της δημόσιας υγείας των επισκεπτών αλλά και των κατοίκων των τουριστικών προορισμών της νησιωτικής Ελλάδας, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ) και το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) του ΕΚΑΒ, δημιούργησε ένα πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης & ασκήσεων με το κωδικό όνομα «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.» (Stay Alert Fully Educated), το οποίο απευθύνεται (κατά κύριο λόγο) στα υγειονομικά στελέχη των νησιών του Αιγαίου (νησιά που διαθέτουν Νοσοκομεία και κυρίως Κέντρα Υγείας ή Περιφερειακά Ιατρεία) αλλά και στα στελέχη των κατά τόπους εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την πραγματοποίηση αεροδιακομιδών αλλά και πλωτών διακομιδών (Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή). Ο βασικός στόχος του προγράμματος ΕΚΑΒ be S.A.F.E. είναι να διασφαλιστεί η ετοιμότητα αλλά και η επάρκεια των γνώσεων όλων των στελεχών των Νοσοκομείων, των Κ.Υ., των Περιφερειακών Ιατρείων, των Λιμενικών, των εμπλεκόμενων στελεχών Περιφερειακής ή και Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α., σχετικά με την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας αλλά και στην παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας (ανά περίπτωση) για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών κατά το χρονικό στάδιο πριν την ασφαλή  διακομιδή ενός ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού SARS-CoV-2, σε κάποιο ορισμένο Νοσοκομείο Αναφοράς Covid-19.
 
Το πρώτο στάδιο του προγράμματος ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης & ασκήσεων «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.» θα ξεκινήσει στις 26 Μαΐου 2020 και θα περιλαμβάνει τα εξής Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας:

Τρίτη 26/5/2020
Άφιξη της επιχειρησιακής ομάδας του ΕΚΑΒ στην Σύρο, πραγματοποίηση ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης & ασκήσεων του Υγειονομικού προσωπικού του Νοσοκομείου Σύρου αλλά και των στελεχών του Λιμεναρχείου Σύρου στη διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού SARS-CoV-2.
 
Τετάρτη 27/5/2020
Πραγματοποίηση ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης & ασκήσεων του Υγειονομικού προσωπικού του ΚΥ Τήνου, του ΚΥ Μυκόνου αλλά και των στελεχών των κατά τόπους Λιμεναρχείων στη διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού SARS-CoV-2.

Πέμπτη 28/5/2020
Πραγματοποίηση ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης & ασκήσεων του Υγειονομικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείο-ΚΥ Υγείας Νάξου, του ΚΥ Πάρου, του Περιφερειακού Ιατρείου Αντιπάρου αλλά και των στελεχών των κατά τόπους Λιμεναρχείων στη διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού SARS-CoV-2.
 
Το πρώτο στάδιο του προγράμματος ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης & ασκήσεων «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.», θα πραγματοποιηθεί υπό την επιχειρησιακή επίβλεψη του Προέδρου του ΕΚΑΒ κου Παπαευσταθίου Νίκου και του Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου (2η Υ.ΠΕ.) κου Ροϊλού Χρήστου, ενώ θα παραβρεθεί η Γενική Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας κα Καλογήρου Χριστιάνα.
 
Το πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης & ασκήσεων «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.», θα συνεχιστεί σε ανάλογους Υγειονομικούς σχηματισμούς (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία) και Λιμεναρχεία στην Αλόννησο, στην Αμοργό, στην Ανάφη, στην Αστυπάλαια, στη Θάσο, στην Ιθάκη, στην Ίο, στη Κάρπαθο, στη Κάσο, στη Κίμωλο, στο Κουφονήσι, στους Λειψούς, στη Μεγίστη, στη Μήλο, στη Νίσυρο, στους Παξούς, στη Πάτμο, στη Σαμοθράκη, στη Σέριφο, στη Σίκινο, στη Σίφνο, στη Σκιάθο, στη Σκόπελο, στη Σκύρο, στη Σύμη, στη Τήλο, στη Φολέγανδρο κ.α.
Παράλληλα όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία, αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης του εκάστοτε έκτακτου περιστατικού SARS-CoV-2 (ύποπτου ή επιβεβαιωμένου), θα είναι αναρτημένα σε ειδικό πεδίο στην ιστοσελίδα του ΕΚΑΒ από όπου, ανά πάσα χρονική στιγμή (24 ώρες το 24ώρο), τα εμπλεκόμενα υγειονομικά αλλά και επιχειρησιακά στελέχη από όλη την Ελλάδα θα έχουν την δυνατότητα παρακολούθησης του αντίστοιχου οπτικοακουστικού υλικού.
 
Το πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης & ασκήσεων «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.» θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Ιουνίου 2020 ενώ οι μετακινήσεις των επιχειρησιακών ομάδων του ΕΚΑΒ, προς τους νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, θα πραγματοποιηθεί με την συνδρομή (όπου απαιτηθεί) των πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Δελτίο Ενημέρωσης 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σε πύρινο κλοιό ο Ωρωπός: Εκκενώθηκε το Ασπροχώρι – Σε ετοιμότητα η Μαλακάσα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Ωρωπό – Εκκενώθηκαν σπίτια, απειλείται η δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα – Ενεργοποιήθηκε το 112, πάνω από 140 πυροσβέστες στο πεδίο

«Στη Σκιά του Ζα»: Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025 από τον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου

Συναυλίες, αφιερώματα, εκδηλώσεις παράδοσης και ιστορίας στο Φιλώτι – Ένα καλοκαίρι γεμάτο τέχνη και συγκίνηση στην καρδιά της Νάξου

Πάρος: Το καλύτερο νησί στον κόσμο για το 2025, διεθνής θρίαμβος για τις Κυκλάδες

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό Travel + Leisure ανέδειξε την Πάρο στην 1η θέση παγκοσμίως – Σημαντικές διακρίσεις και για άλλους ελληνικούς προορισμούς

Στοπ σε κρίσιμα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, σε αβεβαιότητα η νησιωτική ανάπτυξη

Μεγάλες περικοπές στο σχέδιο "Ελλάδα 2.0" αφήνουν εκτός δεκάδες υποδομές σε υγεία, ενέργεια και παιδική μέριμνα – Πλήγμα για νησιά και τοπικές κοινωνίες

“Εξοικονομώ” με νέα μορφή από το 2026: Με συμμάχους τους παρόχους ρεύματος

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται ριζικές αλλαγές στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης – Πάνω από 300.000 ωφελούμενα νοικοκυριά, ESCO μοντέλο και Κάρτα Δικαιούχου φέρνουν νέα εποχή στο «Εξοικονομώ».

Ανδρος – «Όταν ξεκίνησα, η θάλασσα ήταν ακόμα ζωντανή»: Ο ψαράς Δημήτρης Ζάννες αφηγείται τη ζωή του

Ο Ανδριώτης ψαράς Δημήτρης Ζάννες μιλά για την αγάπη του για τη θάλασσα, την κρίση στην αλιεία και τον ρόλο του αλιευτικού τουρισμού σε ένα επάγγελμα που σβήνει σιωπηλά.

Ο Ζαν Τάμπακ στα εγκαίνια του Rizes Gastro Taverna στη Σαντορίνη

Ο πρωταθλητής του NBA και προπονητής παγκόσμιου κύρους τίμησε με την παρουσία του μια ξεχωριστή γαστρονομική βραδιά

ΑΠΑΣ Νάξου στον 1ο Όμιλο της “National League 1”, ποιοι είναι οι αντίπαλοί (πίνακας)

Ανακοινώθηκαν οι όμιλοι της National League 1 για τη σεζόν 2025-2026 – Δυνατές ομάδες και υψηλό επίπεδο στον γεωγραφικό όμιλο της Νάξου

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Λαμπρός εορτασμός της Αγίας Κυριακής στη Μέση

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής

ΚΟΚ – Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους: 3.959 παραβάσεις σε μία εβδομάδα

Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. και αυστηροποίηση των ποινών με τον νέο ΚΟΚ – Στο Νότιο Αιγαίο 374 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Γ. Καρνέζης: “Οι σκέψεις μου για το μέλλον των Κούρων στη Χώρα της Νάξου”

Και η απάντηση στη δημοσίευση στη Naxos Press της πολιτικού του κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Γιαννακά