Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΕλλάδα: Συμφωνία με εννέα χώρες σε τέσσερα σημεία για άνοιγμα συνόρων

Ελλάδα: Συμφωνία με εννέα χώρες σε τέσσερα σημεία για άνοιγμα συνόρων

|

Η επιστροφή στην κανονικότητα, στο θέμα του τουρισμού και των μετακινήσεων και των ταξιδιών στην Ευρώπη, στη σκιά των απαγορεύσεων που επέβαλε η πανδημία του COVID-19 βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας – Τι αναφέρει η συμφωνία 

Σε κοινό πλαίσιο αρχών με τελικό στόχο την αποκατάσταση της ελεύθερης και ασφαλούς μετακίνησης πολιτών και της επανεκκίνησης των διασυνοριακών ταξιδιών συμφώνησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Μάλτας της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δέκα χωρών, που συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης, χαιρετίζουν τις οδηγίες που εξέδωσε την 13η Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις οποίες θεωρούν σημαντική βάση για τη συμφωνία μεταξύ των εταίρων ως προς το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων.  Κι όπως τονίζεται: «Η ελεύθερη μετακίνηση και τα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη αποτελούν θεμελιώδες στοιχείο του ευρωπαϊκού σχεδίου. Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών, είτε πρόκειται για επαγγελματικούς, εκπαιδευτικούς ή απλώς ιδιωτικούς σκοπούς, βάσει των αρχών της αναλογικότητας και της αποφυγής των διακρίσεων».

«Ωστόσο, στο πλαίσιο της τρέχουσας πανδημίας του COVID-19, η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει ακόμη περισσότερα: την ελευθερία του ταξιδιού με ασφάλεια εντός της ΕΕ!» αναφέρεται στην κοινή δήλωση στην οποία σημειώνεται ότι οι ΥΠΕΞ των εν λόγω χωρών χαιρετίζουν «τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13 Μαΐου 2020 στις ανακοινώσεις της για τον τουρισμό και τις μεταφορές για το 2020 και μετά, μια σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας και την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, σχετικά με την προοδευτική αποκατάσταση των υπηρεσιών μεταφορών και τη συνδεσιμότητα και για την προοδευτική επανέναρξη των τουριστικών υπηρεσιών και για τα πρωτόκολλα υγείας σε ιδρύματα φιλοξενίας. Αντιπροσωπεύουν μια σημαντική βάση για συζητήσεις μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων με σκοπό την επίτευξη συμφωνιών επί των κριτηρίων και των χρονοδιαγραμμάτων για τα επόμενα βήματα».

Οι ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι συμφώνησαν στις εξής αρχές:

–   Η προσέγγιση των σταδιακών βημάτων με συντονισμό και συμφωνία μεταξύ των μελών της ΕΕ είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί μία σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα ως προς τα διασυνοριακά ταξίδια.

–  Στην αναζήτηση τρόπων που να επιτρέπουν τα ταξίδια αποφεύγοντας παράλληλα τον κίνδυνο αύξησης κρουσμάτων.

–  Θα είναι βασικό, σημειώνεται επίσης στην κοινή ανακοίνωση, να διασφαλιστεί ότι «οι πολίτες μας  θα μπορούν να όχι μόνο να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ευρώπη αλά και να επιστρέφουν ασφαλώς στην πατρίδα τους. Έτσι πρέπει να συντονίσουμε  τις συνθήκες για την άρση των περιορισμών και της καραντίνας καθώς και της αποκατάστασης των μεταφορικών υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό  θα είναι επίσης σημαντικό να εργαστούμε σε μία κοινή αντίληψη υγειονομικών πρωτοκόλλων και διαδικασιών».

–   Οι ΥΠΕΞ των δέκα χωρών σημειώνουν επίσης ότι η αποκατάσταση των διασυνοριακών ταξιδιών μπορεί να επιτευχθεί προοδευτικά, υπό τον όρο ότι οι υφιστάμενες θετικές τάσεις θα συνεχίζουν να οδηγούν σε παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις στις χώρες προέλευσης και προορισμού. 

Η προτροπή σε επιχειρήσεις και πολίτες

Στο ίδιο πλαίσιο οι 10 ΥΠΕΞ καλούν τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους σχετικούς ιδιωτικούς φορείς να χρησιμοποιήσουν τις επόμενες εβδομάδες για να λάβουν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την προστασία των ταξιδιωτών μόλις αποκατασταθεί η ελευθερία κυκλοφορίας και ταξιδιών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στην ασφάλεια των ταξιδιών.

Επίσης, ενθαρρύνουν τους πολίτες να συνεχίσουν να λαμβάνουν προσεκτικά υπόψη τις πληροφορίες για την υγεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές.

Κλείνοντας, οι ΥΠΕΞ που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη τονίζουν ότι, παρόλο που επί του παρόντος η κατάσταση σχετικά με την πανδημία του COVID-19 συνεχίζει να διαφέρει από χώρα σε χώρα, είναι κοινός μας στόχος να συντονίσουμε την προσέγγισή μας μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων όσο το δυνατόν πιο στενά με σκοπό την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας και της ασφαλούς μετακίνησης στο εγγύς μέλλον.

Αντίστοιχη συζήτηση τον επόμενα μήνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη συζήτηση μεταξύ των ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί και τον επόμενο μήνα.

Αύριο είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών ομάδας κρατών – μελών της ΕΕ και κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, με πρωτοβουλία του Νίκου Δένδια και του ομολόγου του της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ, επίσης για την προσεκτική επιστροφή στην κανονικότητα και τη συνεργασία για το κοινό όφελος.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δήμος: Παράταση έως 31 Οκτωβρίου για τις εργασίες στο αεροδρόμιο

Καθυστερήσεις στις πληρωμές οδήγησαν σε διακοπή εργασιών – Ζητήματα με αγωγούς και κτηριακές υποδομές επισημάνθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το «ζήτημα της Σίφνου» στη χαρτογραφία του Πτολεμαίου

Η υπερβολική απεικόνιση του μεγέθους του νησιού στον χάρτη της Οικουμένης και η ιστορική της σημασία λόγω των ορυχείων αργύρου και μολύβδου.

Ξεκινά η μεγάλη επένδυση των 30 εκατ. ευρώ για την αναβίωση του Ξενία Κύθνου

Με άδεια οικοδομής και σε διαβούλευση η ΜΠΕ, δρομολογείται η ανακαίνιση του ιστορικού συγκροτήματος στα Λουτρά Κύθνου με ορίζοντα ολοκλήρωσης 2-3 ετών.

Iσχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στα Νέα Στύρα – Έγινε αισθητός σε Αττική και Κυκλάδες

Αναστάτωση προκάλεσε η νυχτερινή δόνηση, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται σοβαρές ζημιές – Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι και οι τοπικές αρχές.

Γιατί οι παίκτες επενδύουν σε ακριβές καρέκλες παιχνιδιού;

Εργονομία καρέκλας: Γιατί οι παίκτες ηλεκτρονικών σπορ κάθονται σε θρόνους των 1500 δολαρίων

Ανησυχία στο Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου για το μέλλον της κρουαζιέρας λόγω αυξημένων τελών

Ο Πρόεδρος Αθ. Κουσαθανάς – Μέγας προειδοποιεί πως τα 20€ ανά επιβάτη σε Μύκονο και Σαντορίνη απειλούν να μειώσουν τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2026.

Ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

Νέος Επικουρικός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος και τρεις ειδικευόμενοι γιατροί ανέλαβαν καθήκοντα, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία της Κλινικής.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Νέα μεταγραφή με τον γκαρντ Χρήστο Μαραβέγια

Ο 25χρονος Μαραβέγιας, με πλούσια εμπειρία στις εθνικές κατηγορίες και δυνατό μακρινό σουτ, ενισχύει το ρόστερ του Πανναξιακού ενόψει της National League 2.

Νάξος: Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή στις 10 Σεπτεμβρίου, ο ΒΙΟΚΑ Απόλλωνα έρχεται στο προσκήνιο

Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2025, στις 12:00 το μεσημέρι, συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στο Δημοτικό Κατάστημα.

Καταργείται το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης από τον Ιανουάριο 2026

Τερματισμός μίας αδικίας – Ελάφρυνση για πάνω από 1 εκατ. συνδρομητές

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.