«Ξεκουράζονται» βουβοί δεκάδες αιώνες στην γη του νησιού – Ο λόγος για τους πέτρινους γίγαντες, τους κούρους που έχουν εντοπιστεί σε Απόλλωνα, και Φλεριό (Μέλανες) …
Από τα πιο εντυπωσιακά και μοναδικά αξιοθέατα της Νάξου και τα οποία κεντρίζουν το ενδιαφέρον τόσο με την επιβλητική εικόνα τους, όσο και με τον τρόπο δημιουργίας τους. Μιλάμε για τους κούρους, που δείχνουν να κοιμούνται…
Οι γιγάντιοι Κούροι του νησιού, τα περίφημα θεαματικά γλυπτά της Νάξου, συνταντώνται σκόρπιοι σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες, προκαλώντας δέος και θαυμασμό σε όποιον τους αντικρίσει. Ο μεγαλύτερος απ’ όλους είναι εκείνος που βρίσκεται κοντά στον Απόλλωνα, έχει μήκος 10 μέτρα και χρονολογείται από τον 6ο αι. και μετά. Συναντάται στην είσοδο του αρχαίου λατομείου της περιοχής, κοντά στην είσοδο του χωριού, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για προσωποποίηση του θεού Διούνυσου ή του θεού Απόλλωνα. Καλό πάντως είναι να τον δείτε από απόσταση γιατί κοντά δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία άμορφη μάζα πέτρας…
Οι άλλοι δύο εντοπίζονται στις περιοχές Μέλανες και Φλεριό. Τον ένα από τους δυο Κούρους στο Φλεριό είναι αρκετά δύσκολο να τον δούμε γιατί βρίσκεται σε μέρος με δύσκολη πρόσβαση. Τον άλλο, ο οποίος χρονολογείται στον 7ο π.Χ. αιώνα και έχει μήκος περίπου 6,5 μέτρα, τον βλέπουμε «ξαπλωμένο» στο έδαφος μέσα σε ένα χωράφι γεμάτο ελιές, ιδιοκτησία της οικογένειας Κονδύλη, στην ίδια θέση που τον δούλευε ο αρχαίος τεχνίτης. Τον Κούρο αυτόν ονόμασαν «Ελληνα», λόγω του εντυπωσιακού μεγέθους και της δύναμης που αποπνέει ως γλυπτό.
Οι πιθανότεροι λόγοι για τους οποίους το συγκεκριμένο έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ είναι δύο. Σύμφωνα με την ιστορία, λοιπόν, κατά την διάρκεια της δημιουργίας του παρατηρήθηκαν μεγάλες ρωγμές κι έτσι το έργο παρέμεινε στο ίδιο σημείο.
Από την πλευρά τους οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ή απεβίωσε ο πελάτης που παρήγγειλε την δημιουργία του ή κάποιο σημαντικό πολιτικό γεγονός της εποχής δεν επέτρεψε την ολοκλήρωσή του. Λέγεται, σύμφωνα πάντα με τις φιλολογικές πηγές της αρχαιότητας, ότι ο τύραννος Λύγδαμις, μόλις κατέλαβε την εξουσία κατάσχεσε όλες τις παραγγελίες των πλουσίων αρχόντων του νησιού στα λατομεία. Επίσης, πάντα κατά τις πηγές, αργότερα μερικά από αυτά, αλλά όχι όλα, τα ξαναπούλησε στους αρχικούς ιδιοκτήτες.
Τα τεράστια αυτά δημιουργήματα όπως διαβάζουμε στη σελίδα του newbeast.gr χρονολογούνται από την αρχαϊκή περίοδο -7ος- 6ος αιώνας-, ενώ η δημιουργία τους συνδέεται με την αντίληψη που είχαν οι άνθρωποι της εποχής για τους Θεούς, οι οποίοι παρουσιάζονται ανθρωπόμορφοι, ωστόσο πολύ ψηλότεροι και μεγαλύτεροι από τους κοινούς θνητούς. Για αυτό τον λόγο πιστεύεται ότι μάλλον παριστάνουν κάποιους σημαντικούς θεούς των αρχαίων κατοίκων της Νάξου, με καλύτερο παράδειγμα τον Θεό του κρασιού Διόνυσο.