Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΚυκλάδες - Ηλιόπουλος: "Δύσκολα θα έχουμε φέτος ταχύπλοα στα νησιά μας"

Κυκλάδες – Ηλιόπουλος: “Δύσκολα θα έχουμε φέτος ταχύπλοα στα νησιά μας”

|

Ο Μάριος Ηλιόπουλος – ισχυρός άνδρας της Sea Jets – μιλάει για την καλοκαιρινή σεζόν που … έρχεται – Χαρακτηρίζει ως δύσκολο το φετινό καλοκαίρι, αποκλείει την έξοδο των μεγάλων ταχύπλοων με εξαίρεση το Tera Jet και σημειώνει ότι θα ζήσουμε με … επταήμερα και τριήμερα… 

Απόβραδο Σαββάτου 9 Μαΐου. Μόλις εμείς εδώ στην ιστοσελίδα enandro.gr είχαμε διαβάσει τα διθυραμβικά ρεπορτάζ των διεθνών ΜΜΕ για την Ελλάδα και θελήσαμε να ρωτήσουμε τι περίμεναν οι Έλληνες ακτοπλόοι για το καλοκαίρι. Τηλεφωνήσαμε, λοιπόν, στον Μάριο Ηλιόπουλο για να διερευνήσουμε τι θα γίνει με τον τουρισμό στα νησιά το καλοκαίρι και αν θα δούμε ταχύπλοα στο Αιγαίο εφέτος.

Ο Μ. Ηλιόπουλος είναι ο πρώτος ακτοπλόος που ξεκίνησε με ταχύπλοα στην Ελλάδα κι είναι ο μεγάλος παίκτης και ο Master των ταχυπλόων παγκοσμίως. Μέχρι πέρσι τα ταχύπλοα πλοία της οικογένειας ξεπερνούσαν τις 280 διασυνδέσεις στο Αιγαίο. Συνεπώς, η γνώμη του και οι πληροφορίες του είναι πολύτιμες για ένα ρεπορτάζ για το τι περιμένουμε το καλοκαίρι του κορονοϊού στο Αιγαίο.

Τον ξαφνιάσαμε για την ώρα που πήραμε. Και μας ξάφνιασε με τον χώρο που βρισκόταν. Τον βρήκαμε προσκεκλημένο σε δείπνο στο σκάφος του καπετάν Γιαννούλη Καμπάνη. Ήταν μαζί με μια παρέα ακτοπλόων και τραπεζιτών. Ανάμεσα τους και γνωστοί Ανδριώτες. Συζητούσαν το ίδιο θέμα: «τι περιμένουν από αυτό το καλοκαίρι του κορονοϊού;»

Μας ξάφνιασε με την ανοικτή διάθεση του να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα με ταχύτητα. Και διαπιστώσαμε για πολλοστή φορά την ευθύτητα και την ικανότητα του να είναι σκληρά ειλικρινής απέναντι στις δυσκολίες.

Πρώτο ερώτημα: 

Θα βγουν ταχύπλοα εφέτος στο Αιγαίο; Κι αν ναι πόσα;

Απάντηση κατηγορηματική:

  • Βασικά δεν προβλέπω να βγουν ταχύπλοα. Δεν υπάρχουν οργανωμένα γκρουπ ούτε ζήτηση από το εξωτερικό. Δεν υπάρχει προετοιμασία. Μόνο κάποιους μεμονωμένους τουρίστες και επιβάτες εσωτερικού προσδοκούμε.

Τα ταχύπλοα του Μάριου Ηλιόπουλου δεμένα. Γι’ εφέτος δεν προβλέπονται να ξεκινήσουν διαδρομές…

Δεύτερο ερώτημα:

Εσείς τι θα κάνετε; Θα βγάλετε κάποιο πλοίο;

Απάντηση:

  • Εκτός των άγονων όχι κάτι ιδιαίτερο. Αν βγει θα είναι το Terra Jet από την Ραφήνα. Με δεδομένο το πρωτόκολλο του (2.000 επιβάτες) μπορεί με το 50% που θα έχουμε εφέτος να πάρει 1.000 άτομα. Με δεδομένη την περιορισμένη κίνηση που περιμένουμε θα μπορεί με μια διαδρομή να «σκουπίσει» αν υπάρχει βεβαίως κίνηση.

Τρίτο ερώτημα:

Τι κίνηση περιμένεις δηλαδή;

Απάντηση πάλι κατηγορηματική:

  • Τον Αύγουστο τον βλέπω να έχει κίνηση περίπου δυο επταήμερων πασχαλινών εβδομάδων και τον Ιούλιο δύο τριημέρων του Αγίου Πνεύματος κυρίως για αυτές τις περιόδους αιχμής one way.

Τέταρτο ερώτημα:

Δεν βλέπεις να αλλάζει κάτι προς το καλύτερο;

Απάντηση κοφτή:

  • Όχι για την ώρα. Το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο.

Και η κρίσιμη ερώτηση:

Να το πούμε ένα καλοκαίρι που δεν θα έχουμε ταχύπλοα παρά μόνο σαν εξαίρεση και πως και τα συμβατικά δεν θα βγουν όλα;

Και η απάντηση:

  • Δες την γραμμή της Άνδρου – Τήνου – Μυκόνου. Ποιος θα βάλει όλα τα πλοία του;

Και ως κατάληξη:

 Άρα μιλάμε για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι;

Και η απάντηση:

  • Το καλοκαίρι όπως το ξέραμε πρακτικά… μόλις τελείωσε! Ας δούμε τι μπορούμε να περισώσουμε και ας ξεκινήσουμε για του χρόνου με στόχο την ανάκαμψη μιας και ορισμένες σταθερές και συνήθειες θα αναπροσαρμοστούν τόσο στα συμβατικά όσο και στα ταχύπλοα. Να μην πω και για τις πιθανές ανακατατάξεις ακόμα και στην κρουαζιέρα… Αυτό που κερδίσαμε είναι η αξιοπιστία της Ελλάδας και η τεράστια επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης κερδίζοντας πρωτιά στην αντιμετώπιση του ιού.

Κάπου εκεί ολοκληρώσαμε τον σύντομο διάλογο. Καταγράψαμε τις απαντήσεις. Και ιδίως την βασικότερη: δύσκολα θα έχουμε ταχύπλοα εφέτος στο Αιγαίο. Περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε ένα καλοκαίρι εντελώς διαφορετικό από όλα όσα ξέραμε για τον τουρισμό μας, για τα νησιά μας και την ακτοπλοΐα μας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σίφνος: Πρώτη στην Ελλάδα για την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής, σύμφωνα με τη The Sun

Διεθνής διάκριση για το νησί του Τσελεμεντέ, που αναδείχθηκε κορυφαία επιλογή για αυθεντικές εμπειρίες και ποιοτικές υπηρεσίες σε προσιτές τιμές.

Hermoupolis Heritage: Πολίτες έβαψαν και καθάρισαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Μια εθελοντική πρωτοβουλία που δείχνει πως η αγάπη για την πόλη ξεκινά από τις μικρές, καθημερινές πράξεις φροντίδας.

Ισραηλινή επίθεση στη Ντόχα: Επικίνδυνη κλιμάκωση με στόχο στελέχη της Χαμάς

Σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις για την επιχείρηση στην πρωτεύουσα του Κατάρ – Βαριές κατηγορίες περί «μαφιόζικης τακτικής» από αναλυτές.

Ευχαριστήριο των γονέων – κηδεμόνων Αγγιδιών προς το ΚΤΕΛ Νάξου

Με λόγια συγκίνησης οι οικογένειες εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την ασφαλή και συνεπή μεταφορά των παιδιών στα σχολεία.

Ενοικιάζεται δυάρι νεόδμητο στο Καστράκι Νάξου

Πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα με θέα θάλασσα και βουνό, διαθέσιμο από 1 Σεπτεμβρίου 2025 έως 30 Ιουνίου 2026

Μια βραδιά αφιερωμένη στην Κέρο στο πλαίσιο του Koufonisia Festival (photos)

Με ξεχωριστές παρουσιάσεις, ντοκιμαντέρ και την παρουσία της τ.ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, το Κουφονήσι τίμησε την ιστορία και το μυστήριο της Κέρου.

Αμοργός: Επανέναρξη δρομολογίων δημοτικής συγκοινωνίας (πίνακας)

Ο Δήμος Αμοργού ανακοίνωσε την επιστροφή των δρομολογίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

Σαντορίνη – Δήμος: Επαναλειτουργεί η λεωφορειακή γραμμή Επισκοπής Γωνιάς – Καμαρίου

Από τις 10 Σεπτεμβρίου 2025 ξεκινούν ξανά τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Θήρας, προσφέροντας δημόσια συγκοινωνία από την περιοχή του ΑΒΙΣ έως την Καμάρα.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ο Αλέξανδρος Καλαμπόγιας η τρίτη φετινή μεταγραφή

Ο 22χρονος γκαρντ με εμπειρία από Ίκαρο Καλλιθέας και Ηλιούπολη ενισχύει την ομάδα της Νάξου για τη νέα σεζόν.

Αύγουστος 2025: Ο τρίτος πιο θερμός στην ιστορία σύμφωνα με το Copernicus

Καύσωνες στην Ευρώπη και την Ασία, εκατοντάδες θάνατοι στην Ισπανία και ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασιών στη Γαλλία – «Επείγουσα η μείωση εκπομπών», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.