Πέμπτη, 10 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - "Δύναμη Δημιουργίας": Δεν θα ανεχτούμε εκπτώσεις στη συμμετοχή της Κοινωνίας...

Νάξος – “Δύναμη Δημιουργίας”: Δεν θα ανεχτούμε εκπτώσεις στη συμμετοχή της Κοινωνίας σε ότι την αφορά

|

Ανακοίνωση εξέδωσε η “Δύναμη Δημιουργίας” – δημοτική παράταξη Νάξου και Μικρών Κυκλάδων –  σχετικά με το ΠΕΑΛ Νάξου και τη μελέτη που είναι προς διαβούλευση τονίζοντας “Δεν θα ανεχθούμε εκπτώσεις στην ενημέρωση και τη συμμετοχή της κοινωνίας σε όσα την αφορούν” 

Ανακοίνωση εξέδωσε η “Δύναμη Δημιουργίας” – δημοτική παράταξη Νάξου και Μικρών Κυκλάδων –  σχετικά με το ΠΕΑΛ Νάξου και τη μελέτη που είναι προς διαβούλευση τονίζοντας “Δεν θα ανεχθούμε εκπτώσεις στην ενημέρωση και τη συμμετοχή της κοινωνίας σε όσα την αφορούν” 

“Ενημέρωση σχετικά με την περιβαλλοντική μελέτη για τα έργα ανάπτυξης του λιμανιού και για την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να αφήσει στο σκοτάδι τους πολίτες. H μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων με τίτλο «Έργα Ανάπτυξης λιμένα Νάξου του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων», αυτό δηλαδή που εδώ και κάποια χρόνια αναφέρεται ως «masterplan», αφορά αναμφίβολα σε έργα, τα οποία θα επηρεάσουν την ζωή μας στη Χώρα αλλά και σε ολόκληρη τη Νάξο. Θα περίμενε κανείς ότι ο Δήμαρχος, που όπως λέει έχει ευαισθησίες, θα μεριμνούσε ώστε η μελέτη και τα συνοδευτικά έγγραφα και σχέδια, να είναι στη διάθεση όλης της κοινωνίας και να καταστεί δυνατό να τεθούν ερωτήσεις και παρατηρήσεις στο μελετητή. Ξαφνικά όμως είδαμε να καλούνται τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου σε συνεδρίαση (13/5) με τηλεδιάσκεψη, δηλαδή χωρίς την παρουσία πολιτών, φορέων και Μ.Μ.Ε., αλλά όπως διαπιστώσαμε και χωρίς καν την παρουσία του μελετητή. Το θέμα θα περνούσε χωρίς καμία δημοσιότητα, χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση. Οποιαδήποτε δικαιολογία περί εκτάκτων συνθηκών και, ως εκ τούτου, περιορισμών, δεν πρέπει να πείθει κανένα. Όπως είπαμε, μια τέτοια μελέτη είναι τεράστιας σημασίας (είτε κάποιος συμφωνεί, είτε διαφωνεί με αυτήν, το σίγουρο είναι ότι το όποιο έργο θα μείνει για πάντα και δεν θα είναι μικρό) και εφόσον η διαδικασία προοδεύει (παρά τον κορωνοϊό και καλώς προοδεύει), πρέπει να γίνεται σεβαστή η διαδικασία των συλλογικών οργάνων του Δήμου, αλλά και να διευκολύνεται η απρόσκοπτη συμμετοχή του πολίτη στις συνεδριάσεις, οι οποίες είναι και πρέπει να παραμείνουν δημόσιες.

96678929_1509690089214058_5874189499013005312_n.jpg

Σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου, δια των επικεφαλής των παρατάξεων ζήτησαν έγκαιρα από τον Δήμαρχο να μη συζητηθεί το θέμα κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης (13/5), αλλά να προηγηθεί ενημερωτική συνεδρίαση, παρουσία των μελετητών, στα πλαίσια της επιτροπής διαβούλευσης με τη συμμετοχή φορέων, πολιτών και με την παρουσία των Μ.Μ.Ε. Το αίτημα μας έγινε δεκτό (η αλήθεια είναι ότι ο Δήμαρχος δεν είχε το περιθώριο να αρνηθεί) και έτσι δίνεται η δυνατότητα και ο χρόνος στα μέλη του συμβουλίου αλλά και σε όλους τους πολίτες να λάβουν γνώση της μελέτης και των σχεδίων, και σε συνδυασμό με την ενημέρωση που θα ακολουθήσει, να διαμορφώσουν την δική τους άποψη. Άλλωστε ο ίδιος ο επικεφαλής της μελετητικής ομάδας είχε πει δημόσια και μάλιστα πολλές φορές, ότι όταν ολοκλήρωνε τα σχέδια θα τα έφερνε να «τα συζητήσουμε» δημόσια.

Από τη μεριά μας επισυνάπτουμε στην παρούσα ανάρτηση όλα τα έγγραφα της μελέτης. Τα έγγραφα αυτά είναι δημόσια διαθέσιμα στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο όπου γίνεται και η διαβούλευση για το έργο. Συγκεκριμένα στον ιστότοπο https://eprm.ypen.gr/, κάνοντας εγγραφή με τα στοιχεία εισόδου του Taxisnet, στην ενότητα “Έργα / Δραστηριότητες σε δημοσιοποίηση – διαβούλευση” εμφανίζεται ο σύνδεσμος ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΡΓΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΙΜΕΝΑ ΝΑΞΟΥ με ΠΕΤ 1908158213.  Η δημόσια διαβούλευση θα διεξάγεται μέχρι τις 28/05/2020. 

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα της “Δύναμης Δημιουργίας” στο διαδίκτυο 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Νεκρός εντοπίστηκε 62χρονος, έπεσε σε χαράδρα

Νάξος: 62χρονος εντοπίστηκε νεκρός μετά από πτώση σε χαράδρα

Πανναξιακός ΑΟΚ: Με 2-0 νίκες πέρασε τα Μελίσσια και τον τελικό αντιμετωπίζει τον Ιωνικό Νικαίας

Σε έναν εντυπωσιακό αγώνα διάρκειας τριών ωρών ο Πανναξιακός νίκησε 92-88 στην έξτρα περίοδο τα Μελίσσια και με 2-0 νίκες προκρίθηκε στον τελικό - Αντίπαλος ο Ιωνικός Νικαίας με μειονέκτημα έδρας

Γ. Πολυχρονάκος : “Η κυβέρνηση στερεί πόρους από τα Λιμενικά Ταμεία”

Γ. Πολυχρονάκος : “Η κυβέρνηση στερεί πόρους από τα Λιμενικά Ταμεία γιατί δεν θέλει να πάρει ουσιαστικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αύξηση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων”

Σαντορίνη – Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων: Ανοίγει αύριο (11/04) ο αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι

Ανοίγει ξανά από αύριο 11 Απριλίου για το κοινό ο Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου Θήρας

Κυκλάδες: Εννέα Λιμενικά Ταμεία διαμαρτύρονται για την μείωση κατά 50% στα λιμενικά Τέλη

Διαμαρτυρία εννέα λιμενικών Ταμείων για τη μείωση του ποσοστού είσπραξης λιμενικών Τελών - Ποια είναι, τι αναφέρουν στην επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας

Οικόπεδα: Τα …αγκάθια για τον καθαρισμό τους, τι λένε δήμαρχοι

Τα κόστη, τα εμπόδια και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες για τη διαδικασία και τη συμπλήρωση της δήλωσης. Μιλούν πολιτικός μηχανικός, ιδιοκτήτης συνεργείου καθαρισμού και δήμαρχοι

Νέες ταυτότητες: Υποχρεωτικός πλέον ο Προσωπικός Αριθμός

Νέες ταυτότητες: Υποχρεωτικός ο Προσωπικός Αριθμός – Αντικαθιστά ΑΜΚΑ και ΑΦΜ

ΠΟΕΔΗΝ: Ερχεται Πάσχα και τα νησιά δεν έχουν γιατρούς, η εικόνα στις Κυκλάδες

Χωρίς γιατρούς τα νησιά – Άγονες οι προκηρύξεις παρά τα νέα κίνητρα - Ποια είναι η εικόνα στις Κυκλάδες

Μ. Κόνσολας: Το πρώτο βήμα για τη συγκράτηση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έγινε

Μάνος Κόνσολας : «Η πρώτη κίνηση για τη συγκράτηση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»

Η Αίγλη του Ζαφειριού

Στον κόσμο του Χόλιγουντ, αυτά τα πολύτιμα πετράδια έχουν πρωταγωνιστήσει σε εμβληματικές ιστορίες αγάπης και λάμψης

Νάξος: Νεκρός εντοπίστηκε 62χρονος, έπεσε σε χαράδρα

Νάξος: 62χρονος εντοπίστηκε νεκρός μετά από πτώση σε χαράδρα

Πάσχα – Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια: Κι όμως για τη Νάξο η μείωση αγγίζει το -13% (πίνακες)

Στο τραπέζι βρίσκεται η πιθανή αύξηση τη θερινή περίοδο, με φόντο τις αλλαγές στη χρήση καυσίμων και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και των ακτοπλοϊκών εταιριών.

kerras cruises: Προσκυνηματική εκδρομή στην Σχοινούσα, εορτή της Παναγίας Ακαθής

Σάββατο 5 Απριλίου και με την Kerras Crouises υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης στη Σχοινούσα για την εορτή της Παναγίας Ακαθής

SeaJets: Ξεκινάει σήμερα η καθημερινή σύνδεση Πειραιά – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Από σήμερα Παρασκευή 4 Απριλίου ξεκινάει - για πρώτη φορά τόσο νωρίς - με δύο ταχύπλοα η σύνδεση Πειραιάς - Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση του “Blue Star Paros” στη γραμμή Πειραιάς – Νάξος

Πότε θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη δρομολόγηση του Blue Star Paros στη γραμμή Πειραιάς - Πάρου - Νάξου

Square Lime: Η Νάξος κινείται ανοδικά (έως 15%), ζητούνται ξενοδοχεία σε Σύρο – Μήλο

Μπουτίκ ξενοδοχεία: Τα νησιά που κερδίζουν το 2025 – Ο Αύγουστος βγαίνει... εκτός υψηλής σεζόν

Blue Star Naxos: Αλλαγή ημέρας δρομολογίου, επιστρέφει Σάββατο κι όχι Κυριακή

Σάββατο αντί για Κυριακή η επιστροφή του Blue Star Naxos από Αμοργό και Μικρές Κυκλάδες προς Πειραιά

Νάξος: Οι φίλοι του Ολυμπιακού βγάζουν σε δημοπρασία φανέλες για καλό σκοπό

Οι φίλοι του Ολυμπιακού βγάζουν σε δημοπρασία μέσω διαδικτύου φανέλες ερυθρόλευκων παικτών για καλό σκοπό..

Βασ. Φλεριανός: “Περισσότερες από 150 γυναίκες κυρίως στην ορεινή Νάξο έκαναν δωρεάν μαστογραφίες” (video)

Ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας Βασίλης Φλεριανός σε έναν μίνι απολογισμό για την πορεία της Κινητής Μονάδας Μαστογραφίας που βρέθηκε στη Νάξο (video)

Δωδεκάνησα – Αρκιοί: Διώχνουν τους κατοίκους επικαλούμενοι το … Οθωμανικό Δίκαιο

Έγγραφο-ντροπή του Υπουργείου Οικονομικών προς κάτοικο των Αρκιών Δωδεκανήσου αμφισβητεί το 2025 την νομιμότητα αγοραπωλησίας που έγινε το 1991 με αναφορές στον ...Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή