Κυριακή, 15 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Συρμαλένιος: Να στηριχτούν οι νέοι επιχειρηματίες του τουρισμού

Κυκλάδες – Συρμαλένιος: Να στηριχτούν οι νέοι επιχειρηματίες του τουρισμού

|

Συρμαλένιος, Παππάς και Νοτοπούλου με ερώτηση τους στην Βουλή και προς τον αρμόδιο υπουργό ζητούν τη στήριξη των νέων επιχειρηματιών με ΚΑΔ τουριστικών επαγγελμάτων – Τι αναφέρουν στην ερώτησή τους 

Ερώτηση για τη στήριξη των νέων επιχειρηματιών που ασχολούνται με τα τουριστικά επαγγέλματα κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος (μαζί με τους Νίκο Παππά και Κατερίνα Νοτοπούλου).  Όπως αναφέρει στην ερώτηση, οι νέοι ηλικιακά επιχειρηματίες με αυξημένα προσόντα κλήθηκαν να σηκώσουν ένα μεγάλο βάρος κατά την διάρκεια της πολύχρονης οικονομικής κρίσης των μνημονίων. Πρόκειται για εκπροσώπους της γενιάς εκείνης που κατά μεγάλο ποσοστό αναγκάστηκε να ξενιτευτεί στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος μιλάει πλέον για τις επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και οικονομία του brain drain («διαρροή εγκεφάλων»).

Όσοι επέλεξαν να μείνουν, λόγω της παρατεταμένης κρίσης βρέθηκαν αντιμέτωποι με πλήθος προβλημάτων στο να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους με αποτέλεσμα να κλείσουν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις τους. Προς επίλυση αυτού του προβλήματος, ο ΟΑΕΔ με την 2/2019 προκήρυξη του εκπόνησε δράση στήριξης με τίτλο «Πρόγραµµα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας πέντε χιλιάδων (5.000) ανέργων, πρώην αυτό-απασχολουµένων, µε στόχο την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας» με επιλέξιμους ΚΑΔ σχεδόν το σύνολο των δραστηριοτήτων, πλην όσων ρητά ορίζονταν σχετικά.

Το πρόγραμμα στόχευε στην τόνωση της επιχειρηματικότητας μετά από την οικονομική καθίζηση κατά την προηγούμενη δεκαετία και το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για τις Κυκλάδες, αυτό σήμαινε ότι πολλοί πτυχιούχοι νέοι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν ξανά, προσφέροντας στην ανάπτυξη και στις τοπικές κοινωνίες. Ιδιαίτερα σημαντική η ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού. Σημειώνεται εδώ ότι ο τουρισμός λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής της οικονομίας.

Σήμερα όμως με την πανδημία και την διαφαινόμενη κατάρρευση του εισερχόμενου τουρισμού, πλήθος μικρών επιχειρήσεων βρίσκονται αντιμέτωπες με επικείμενο λουκέτο, καθώς όντας εξαρτώμενες από τον εισερχόμενο τουρισμό, δε μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στα τρέχοντα έξοδα τους. Για παράδειγμα, οι ΚΑΔ. 79. Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες, καθώς και το σύνολο των υποκατηγοριών του ανωτέρου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οδηγούνται σε παύση εργασιών.  

Όπως αναφέρει ο βουλευτής Κυκλάδων:

  1.  Στα προκηρυχθέντα μέχρι στιγμής κυβερνητικά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικής δεν υπάρχει πρόβλεψη για νέες τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες είτε δεν πρόλαβαν να έχουν τζίρο είτε δεν έχουν προσλάβει ακόμα προσωπικό, λόγω της πανδημίας και της εποχικής τους λειτουργίας.
  2. Καθίσταται μη βιώσιμη η λειτουργία τους καθώς οι προβλέψεις για την τουριστική σεζόν φέρουν εξαιρετικά χαμηλά τις τουριστικές εισροές
  3.  Οι τουριστικές επιχειρήσεις βρίσκονται επί της ουσίας εν αναμονή της επόμενης τουριστικής περιόδου του 2021 και εκθέσεις, καθώς και παρόμοιες μορφές προώθησης, βρίσκονται σε καθεστώς αναμονής ή ακύρωσης, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται επί της ουσίας δυνατότητα κλεισίματος συμβολαίων
  4. Υπάρχει το φαινόμενο επιχειρηματίες με διαφορετικό νομό πρώτης κατοικίας και έδρας επιχείρησης να μη μπορούν εδώ και βδομάδες να μεταβούν στην επιχείρηση τους
  5. Σημειώνεται ότι, επί της ουσίας, λόγω της προαναφερθείσας εποχικής λειτουργίας και της παντελούς έλλειψης ρευστότητας, οι νέοι επιχειρηματίες οδηγούνται σε οικονομικό αφανισμό
  6. Υφίσταται με αυτό το πρόγραμμα ένα συγκεκριμένο εργαλείο ενίσχυσης των νέων επιχειρηματιών και οφείλει η πολιτεία να το προσαρμόσει στις παρούσες συνθήκες, και όχι να αφήσει την επιχείρηση να κλείσει ή να γίνει κόκκινη και μετά να φτιάξει ένα άλλο πρόγραμμα για να στηρίξει τον επιχειρηματία.

Δείτε την ερώτηση αναλυτικά στο τέλος του άρθρου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

25 χρόνια Φεστιβάλ Νάξου: Τέχνη, Επιστήμη και Περιβάλλον ενώνονται στον Πύργο Μπαζαίου

Μια επετειακή διοργάνωση με εικαστικά, επιστημονικές διημερίδες, μουσική, χορό και θέατρο, τιμά την πολιτιστική ψυχή της Νάξου από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2025

Κιάτο, ώρα γάμου: 550 κιλά ρύζι και ένας φορτωτής… αγάπης! (video)

Ξέχνα τις χούφτες – Στον γάμο της χρονιάς έπεσε ρύζι με τον τόνο. Κυριολεκτικά. (video)

Γ. Χατζημάρκος: “Με σχέδιο και επιμονή προχωρά η διαχείριση απορριμμάτων στο Νότιο Αιγαίο”

Η Γενική Συνέλευση του ΦοΔΣΑ επιβεβαίωσε την πρόοδο, τις δυσκολίες και τη συνέχεια του έργου για ένα καθαρότερο και πιο υπεύθυνο μέλλον στα νησιά

Δύο φανέλες, μία φιλία, Όταν τα παιδιά μας θυμίζουν τι σημαίνει πραγματικός αθλητισμός

Σε μια περίοδο που οι τελικοί Ολυμπιακού–Παναθηναϊκού στιγματίστηκαν από ένταση και προσωπικές επιθέσεις, μια εικόνα από τις εξέδρες στη Μύκονο, μάς διδάσκει το αυτονόητο: το μπάσκετ είναι γιορτή, όχι πεδίο μίσους.

Taste Atlas – Κυκλάδες: Στην παγκόσμια πεντάδα της Γαστρονομίας για το 2025 (πίνακας)

Σύμφωνα με τον διεθνή οδηγό Taste Atlas, οι Κυκλάδες αναδεικνύονται ως ο 5ος καλύτερος γαστρονομικός προορισμός στον κόσμο — ψηλότερα από τη Σικελία, τη Νορμανδία και τη Βουργουνδία.

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταρά: Η γραβιέρα της Νάξου που κέρδισε Ελλάδα και “Γαστρονόμο”

Ο Νικόλας Πιτταράς από το Κουρουνοχώρι (Μέλανες) και το τυροκομείο που αναδεικνύει τη δύναμη της παράδοσης, της γης και της αγάπης για τα ζώα

Γιορτή του Πατέρα: Τιμώντας τους ήρωες που στέκονται διακριτικά, σταθερά δίπλα μας

Στις 15 Ιουνίου 2025 γιορτάζουμε την πατρική αγάπη, την προσφορά, τις σιωπηλές θυσίες και τις μνήμες που μένουν για πάντα

Έως και 101 km/h οι άνεμοι στο Αιγαίο, πρωτιά (τι παράξενο) για το Πόρτο Τήνου

Ισχυρές ριπές βορείων ανέμων καταγράφηκαν στις Κυκλάδες και την Κρήτη το Σάββατο 14 Ιουνίου – Πρώτη η Τήνος με 101 km/h, μέσα στη λίστα και η Αμοργός, η Ανάφη και η Σχοινούσα.

Κέρος: Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τίμησε δύο σπουδαίους αρχαιολόγους

Σε μια συγκινητική τελετή στο Κουφονήσι, τιμήθηκαν ο αείμνηστος Lord Colin Renfrew και ο Dr Michael Boyd για τη σπουδαία αρχαιολογική τους προσφορά στην Κέρο και το Δασκαλιό – Τιμητική διάκριση και στην ΕΡΤ για το ντοκιμαντέρ «Το αίνιγμα της Κέρου».

Με Οδηγό το Διαβήτη: 1.120 ραντεβού ζωής στα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων

Η επετειακή 10η εκστρατεία δωρεάν εξετάσεων και ενημέρωσης χάρισε πρόληψη, ελπίδα και ανθρώπινη φροντίδα σε Κύθνο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο και Σέριφο

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος

Συρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

Κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαίρετη περίφραξη αιγιαλού και προσβολή ιστορικού μνημείου – Σιωπή από τις Αρχές εν αναμονή της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Μυρίση: Εκεί που η παράδοση ανασαίνει, Πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος στην Κωμιακή

Στο λαγκάδι του Μυρίση, ανάμεσα στο πράσινο και τις αναμνήσεις, οι άνθρωποι ξανασμίγουν στη γιορτή του Αγίου Πνεύματος, κρατώντας ζωντανή την ψυχή του τόπου.