Παρασκευή, 23 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΗρακλειά: Ο chef Γιάννης Γαβαλάς μας προτείνει "λαχανοντολμάδες με φρέσκα μυρωδικά"

Ηρακλειά: Ο chef Γιάννης Γαβαλάς μας προτείνει “λαχανοντολμάδες με φρέσκα μυρωδικά”

|

Το πιάτο της ημέρας… Ο δικός μας, ο Γιάννης Γαβαλάς – από την Ηρακλειά και ιδιοκτήτης του εστιατορίου “Αράκλεια” (στην Ηρακλειά να σωστά το καταλάβατε) μας προτείνει για σήμερα “λαχανοντολμάδες με φρέσκα μυρωδικά και σάλτσα λεμόνι” 

Από τη στιγμή που μένουμε σπίτι, καλό είναι να μάθουμε κάποια πράγματα. Οπως να μαγειρεύουμε. Κάνει καλό έτσι κι αλλιώς. Με την αρωγή του γνωστού περιοδικού “Γαστρονόμος” γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους. Και ανάμεσα σ’ αυτούς που έστειλαν πρώτοι είναι ένας δικός μας.. Ο σεφ Γιάννης Γαβαλάς – ιδιοκτήτης του εστιατορίου “Αράκλεια” στην Ηρακλειά, τον τόπο καταγωγής του – που ετοίμασε “λαχανοντολμάδες με φρέσκα μυρωδικά”.

Συνταγή που χαρακτηρίζεται ως … δύσκολη… Η πρόταση που καταθέτει είναι για 4 έως 6 άτομα, ο χρόνος προετοιμασίας είναι στα 45 λεπτά και ο συνολικός χρόνος για να ετοιμαστεί το φαγητό η μία ώρα…  Μάλιστα, όπως σημειώνει και ο ίδιος στην σελίδα του στα social media “Η Αγάπη είναι η δύναμη. Μαγειρεύουμε γιατί το αγαπάμε… Μένουμε σπίτι γιατί τους αγαπάμε και μας αγαπούn: 

Υλικά

  • 1 μέτριο λάχανο αφράτο
  • 350 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • ½ μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • ½ μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος και λίγο ακόμα για το γαρνίρισμα
  • ¼ μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένο
  • 100 ml ελαιόλαδο+50 ml
  • αλάτι, πιπέρι

Για την κρέμα λεμονιού

  • 500 ml ζωμός από το βράσιμο των λαχανοντολμάδων
  • χυμός από ½ λεμόνι
  • 3- 4 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • αλάτι, πιπέρι λευκό


Διαδικασία

Αφαιρούμε τα πρώτα εξωτερικά φύλλα του λάχανου, κόβουμε τη ρίζα και την αφαιρούμε κυκλικά μπήγοντας το μαχαίρι έτσι ώστε να αφαιρεθεί όλη. Το βάζουμε στην κατσαρόλα σε νερό αλατισμένο που βράζει, με τη ρίζα προς τα κάτω. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος αφαιρούμε σταδιακά τα εξωτερικά φύλλα που μαλακώνουν, έτσι ώστε μετά, στο τύλιγμα, να μπορούμε να τα διπλώνουμε.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 100 ml ελαιόλαδο με όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Παίρνουμε τα ζεματισμένα φύλλα του λάχανου, αφαιρούμε το κεντρικό νεύρο –που είναι σκληρό και το τοποθετούμε στη βάση της κατσαρόλας. Βάζουμε σε κάθε φύλλο γέμιση, περίπου μια μεγάλη κουταλιά σούπας και τυλίγουμε ρολάροντας και διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα.

Στρώνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα τα πιο σκληρά φύλλα από το λάχανο και τα «νεύρα» που αφαιρέσαμε προηγουμένως, όπως επίσης και διάφορα κοτσάνια από τα μυρωδικά και ξεκινάμε να στρώνουμε κυκλικά τους λαχανοντολμάδες. Θα πάρει περίπου δύο στρώσεις, ή ίσως και λίγο παραπάνω. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε με μεγάλα φύλλα λάχανου αν έχουν περισσέψει, ρίχνουμε τα 50 ml ελαιόλαδο και καλύπτουμε με νερό.

Τοποθετούμε ένα μεγάλο πιάτο ανάποδα να τους σκεπάσει για να μην σκορπίσουν με το βράσιμο, σκεπάζουμε με το καπάκι και τους βάζουμε στο μάτι. Βάζουμε αρχικά σε δυνατή φωτιά, και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε περίπου στο μισό και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα.

Για την κρέμα λεμονιού σουρώνουμε το ζουμί από τους έτοιμους λαχανοντολμάδες, σε ένα μικρότερο κατσαρολάκι, και φέρνουμε σε βρασμό. Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο κρύο νερό, το χυμό από το λεμόνι και διαλύουμε το κορν φλάουρ.

Αδειάζουμε το μείγμα στο ζωμό που βράζει και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δέσει ο ζωμός και να γίνει μια λεπτόρρευστη κρέμα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και αν χρειαστεί προσθέτουμε λεμόνι, δοκιμάζοντας κι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο άνηθο ή/και φρεσκοσπασμένο μαύρο πιπέρι. Είναι μια νόστιμη επιλογή για τη νηστείας της Σαρακοστής αλλά και ως πρόταση για vegetarian, vegan, gluten free και χωρίς λακτόζη πιάτο.

Στα ποτήρια μας: Μια καλή εμφιαλωμένη Ρετσίνα, ξανθιές μπίρες, ξηρά Riesling και Μαντινείες. 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Με στιλ και καρδιά: “The Distinguished Gentleman’s Ride” ένωσε ξανά τη Σαντορίνη για καλό σκοπό

Κλασικές μηχανές, καλοντυμένοι αναβάτες και 520€ για την ανδρική υγεία – Η 8η διοργάνωση του DGR στη Σαντορίνη άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις

ΕΛΙΜΕ – Σαντορίνη: Γενική Συνέλευση παρουσία και του Δημάρχου Τήνου

Στη Σαντορίνη ο Δήμαρχος Τήνου στην Έκτακτη Συνεδρίαση της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ)

ΠΑΣΟΚ – Αεροδρόμια: Χωρίς ηλεκτρονικό μηχανικό και με μονή βάρδια (!!!)

«Νέα ‘’Τέμπη’’ στα σκαριά»: Αεροδρόμια της χώρας χωρίς ηλεκτρονικό μηχανικό και με μονή βάρδια!, τι ισχύει στις Κυκλάδες

ΠΝΑΙ: Δράσεις 1,6 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας στα νησιά

Δράσεις 1,6 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας στα νησιά

Μέση Ανατολή – Γάζα: Παιδιά και ηλικιωμένοι πεθαίνουν από την πείνα

Είκοσι εννέα άνθρωποι, παιδιά και ηλικιωμένοι, πέθαναν από την πείνα στη Γάζα τις τελευταίες δύο ημέρες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής

Η δύναμη της Νάξου είναι οι άνθρωποί της. Ένα ευχαριστώ στους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας

Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που προσφέρουν σιωπηλά. Και είναι εδώ, ανάμεσά μας, με αγάπη για τον τόπο και τον συνάνθρωπο.

Σύρος: Ανέλαβε τη διεξαγωγή του πανελλήνιου πρωταθλήματος υποβρύχιας αλιείας

Mtc Group: Στη Σύρο η διεξαγωγή του πανελλήνιου πρωταθλήματος υποβρύχιας αλιείας

Printec: Έκλεισε το deal για τα non-core ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς

Printec: Έκλεισε το deal για τα non-core ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς – Με την επωνυμία Cashflex η νέα εταιρεία

ΔΕΔΔΗΕ: Νέα διακοπή ρεύματος στην Κωμιακή Νάξου το Σάββατο 24 Μαΐου, πέντε ώρες χωρίς ηλεκτρικό

Εργασίες συντήρησης από τον ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο της πρόληψης για την καλοκαιρινή περίοδο – Τι πρέπει να προσέξουν οι κάτοικοι

Τραγωδία στο λιμάνι της Νάξου: 70χρονος τουρίστας άφησε την τελευταία του πνοή εν πλω

Πολωνός επιβάτης τουριστικού σκάφους υπέστη αδιαθεσία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού – Κατέληξε στο Νοσοκομείο Νάξου παρά τις άμεσες προσπάθειες διάσωσης

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

Οδός Παπαβασιλείου: Ένας δρόμος που περνάει από την καρδιά της Νάξου

Μια βιωματική αφήγηση για τη γλυκιά καθημερινότητα, τις μνήμες, τις ευγένειες και τις αξίες που ζουν ακόμη σ’ έναν δρόμο φτιαγμένο στο μέτρο του ανθρώπου

FNL Best Restaurant Awards 2025: Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος (πίνακας)

Τιμητική Παρουσία των Κυκλάδων στα FNL Best Restaurant Awards 2025 - Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος