Κυριακή, 6 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΑμοργός: Ενταξη 4 έργων προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ σε χρηματοδοτικά προγράμματα

Αμοργός: Ενταξη 4 έργων προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ σε χρηματοδοτικά προγράμματα

|

Ο Δήμος Αμοργού έκανε γνωστό ότι τέσσερα έργα με συνολικό προϋπολογισμό άνω του 1,3 εκατομμύρια ευρώ έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα – Ποια είναι και τι δηλώνει ο δήμαρχος Λευτέρης Καραΐσκος 

Δράσεις και έργα που είναι έτοιμα και έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα… Ο Δήμος Αμοργού σήμερα προχώρησε σε ανακοίνωση των τεσσάρων έργων που έχουν ενταχθεί σ’ αυτά τα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού ύψους 1,3 εκατομμύρια ευρώ. Και μιλάμε για βυθιζόμενα συστήματα αποθήκευσης απορριμμάτων, για την επέκταση του νηπιαγωγείου Καταπόλων, το αθλητικό κέντρο Αμοργού και τέλος την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών στην Αιγιάλη.. Και ο Δήμαρχος  Λευτέρης Καραΐσκος στο δελτίο ενημέρωσης από το Δήμο Αμοργού αναφέρει ανάμεσα στα άλλα: ”  Ο στόχος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού μας και η αναβάθμιση της καθημερινότητας όλων των δημοτών μας και των επισκεπτών που φιλοξενούμε κάθε χρόνο. Σύντομα αναμένουμε την ένταξη κι άλλων έργων που θα συμβάλλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου σε τομείς όπως η διαχείριση των αποβλήτων, οι υποδομές ύδρευσης, η πολιτική προστασία, η αναβάθμιση των λιμενικών μας υποδομών, η παιδεία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός”. Και ευχαρίστησε όσους βοηθούν για την επίτευξη αυτών των στόχων.. 

Αναλυτικά το δελτίο Ενημέρωσης από το Δήμο Αμοργού αναφέρει: 

Ο Δήμος Αμοργού βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την ένταξη τεσσάρων έργων – μελετών σε χρηματοδοτικά προγράμματα:

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ

Το Δ.Σ του Πράσινου Ταμείου με την 174.7/2020 απόφασή  του  στις 10 Μαρτίου 2020 ενέταξε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα το έργο: «Προμήθεια και εγκατάσταση βυθιζόμενων συστημάτων αποθήκευσης απορριμμάτων με κάδους συμβατούς με τα κοινά απορριμματοφόρα των Ο.Τ.Α» προϋπολογισμού  138.740,00 €. Το έργο αφορά στην προμήθεια και τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων σε διάφορες περιοχές του Δήμου μας για την άμεση  και πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση των κατοίκων και των παραθεριστών του νησιού μας και το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης υποβλήθηκε στις 06/05/2019.

ΕΣΠΑ –  ΕΠ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 846/21-3-2020 απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκου Γεώργιου εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΠ ΄΄Νότιο Αιγαίο΄΄ το έργο «Επέκταση νηπιαγωγείου Καταπόλων Αμοργού» προϋπολογισμού 332.550,00 ευρώ. Στα πλαίσια του έργου προβλέπεται η προσθήκη νέων χώρων κατ’ επέκταση του υφιστάμενου κτιρίου που στεγάζει το νηπιαγωγείο Καταπόλων Αμοργού, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του, τη βελτίωση της λειτουργικότητάς του, την αύξηση του δυναμικού του και γενικά την ευθυγράμμισή του με ό,τι θεωρείται νέα αντίληψη για τα Νηπιαγωγεία.

Το εμβαδόν των προσθηκών είναι 138,72τμ, έτσι ώστε το τελικό εμβαδόν να ανέρχεται σε 197,81τμ. Το Νηπιαγωγείο στη νέα του μορφή θα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 50 μαθητές. Το σχετικό δελτίο για την ένταξη του έργου υποβλήθηκε στις 14/12/2019. 

ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ

Με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 23884/15-04-2020 απόφαση του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Τοπ. Αυτ/σης και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κ. Θεοδωρόπουλο εντάχθηκε το έργο «Υπαίθριο Aθλητικό Kέντρο Καταπόλων Αμοργού» στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ. Ο προϋπολογισμός ένταξης και δημοπράτησης του έργου ανέρχεται σε 468.719,87 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Με την υλοποίηση του εν λόγω έργου, η περιοχή των Καταπόλων, θα αποκτήσει ένα πλήρες αθλητικό κέντρο που οι εγκαταστάσεις του θα συμπληρώσουν το υπάρχον γήπεδο ποδοσφαίρου 7*7 που κατασκευάστηκε πρόσφατα. Το αίτημα ένταξης του έργου εστάλει στις 31-07-2019. 

ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ

Με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 24474/16-04-2020 απόφαση του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Τοπ. Αυτ/σης και Αναπτυξιακής Πολιτικής κ. Κ. Θεοδωρόπουλο εντάχθηκε η χρηματοδότηση για την «Σύνταξη μελετών και παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για την αναβάθμιση υποδομών Λιμένα Αιγιάλης» στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ. Ο προϋπολογισμός ένταξης ανέρχεται σε  366.509,637 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και δικαιούχος φορέας είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αμοργού.  Το αίτημα ένταξης εστάλει στις 25-11-2019 σύμφωνα με τις προτάσεις του μελετητικού γραφείου του κ. Σ. Γουλουμή, τις παρατηρήσεις που καταγράφηκαν στην ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2019 στον Όρμο Αιγιάλης και την σχετική απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αμοργού.

Η εν λόγω πράξη προβλέπει την επέκταση της κεφαλής του μόλου στο λιμένα Αιγιάλης κατά 25μ. x 40μ., για την εξυπηρέτηση των μεγάλων πλοίων τροφοδοσίας και της ακτοπλοΐας, και την διευκόλυνση ελιγμών των οχημάτων και διαχείρισης των μεταφερόμενων φορτίων.

Επίσης για την ασφαλή προσόρμιση των αλιευτικών σκαφών προτείνεται η διαμόρφωση αλιευτικού καταφυγίου στην νοτιοδυτική πλευρά του υφιστάμενου μόλου, με την κατασκευή τοξωτού προσήνεμου μόλου και κρηπιδωμάτων μήκους 70 + 40 + 30 = 140 μ. όπου θα πρυμνοδετούν 40 σκάφη διαφόρων μεγεθών. Οι σχετικές μελέτες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Η δημοπράτηση των έργων θα γίνει κανονικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΣΗΔΗΣ, αμέσως μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί για την πρόληψη της διάδοσης του κορωνοϊού.

Σχετικά με τις νέες εντάξεις ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος  δήλωσε:

«Δουλεύουμε όλοι μαζί, υπεύθυνα και συστηματικά, με γνώση και όραμα, υλοποιούμε  σειρά έργων και μελετών που έχουν ενταχθεί και συνταχθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή και άλλων νέων που εξαγγείλαμε στο πρόγραμμα μας και δρομολογήσαμε από τον Σεπτέμβρη του 2019. Ο στόχος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού μας και η αναβάθμιση της καθημερινότητας όλων των δημοτών μας και των επισκεπτών που φιλοξενούμε κάθε χρόνο. Σύντομα αναμένουμε την ένταξη κι άλλων έργων που θα συμβάλλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου σε τομείς όπως η διαχείριση των αποβλήτων, οι υποδομές ύδρευσης, η πολιτική προστασία, η αναβάθμιση των λιμενικών μας υποδομών, η παιδεία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.

Ευχαριστώ, τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και τους ιδιώτες μελετητές, για την προσπάθεια που κατέβαλαν και την συμβολή τους στην ένταξη των έργων, με την εμπεριστατωμένη έρευνα και την αρτιότητα των μελετών τους.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω :

–τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο και τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Τοπ. Αυτ/σης και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κ. Θεοδωρόπουλο καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών για την συνεργασία σε όλα τα μέχρι τώρα στάδια ένταξης των έργων που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών.

–τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο και τις υπηρεσίες της διαχειριστικής αρχής της περιφέρειας μας που στηρίζουν εμπράκτως την ένταξη και ολοκλήρωση έργων με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ στα νησιά μας

–το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου και τον Πρόεδρο του κ. Ε. Σταθόπουλο. Την Διοίκηση του Πράσινου Ταμείου επισκεφθήκαμε τον Νοέμβριο του 2019 συνοδευόμενοι από τον βουλευτή Κυκλάδων κ. Φ. Φόρτωμα τον οποίο και ευχαριστούμε, προκειμένου να συζητήσουμε τις προοπτικές χρηματοδότησης έργων και μελετών για την Αμοργό. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και η ολοκλήρωση του ΣΧΟΟΑΠ, το Β1 Στάδιο του οποίου πρόσφατα φέραμε σε δημόσια διαβούλευση για την πλήρη παραλαβή του και αποστολή του για γνωμοδοτήσεις και η ανάπλαση της δυτικής εισόδου της Χώρας, της όποιας την μελέτη αναθέσαμε πρόσφατα και θα υποβάλουμε για χρηματοδότηση έως τα τέλη Ιουνίου.

Τέλος θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το αίτημα μας για τροποποίηση του άρθρου 28 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών “Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις”, η οποία θα έδινε την δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης μέρους του κατασχεθέντος την 01 Απριλίου 2019 από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ποσού 623.271,40 ευρώ από τα ταμειακά μας διαθέσιμα, παρά την υποστήριξη που έλαβε από τον Υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση, τους βουλευτές Κυκλάδων κ. Α. Μονογυιού και κ. Φ. Φόρτωμα και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δ. Παπαστεργίου, τους οποίους και ευχαριστώ ιδιαιτέρως, δεν κατέστη δυνατόν να ικανοποιηθεί και να συμπεριληφθεί στο ψηφισθέν νομοσχέδιο. Ο Δήμος Αμοργού αναμένει τα αποτελέσματα των δύο αιτήσεων ανακοπής που έχουν κατατεθεί κατά της κατάσχεσης και της αρχικής απαίτησης προκειμένου να αξιοποιήσει τα χρήματα αυτά των δημοτών μας για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Αμοργού». 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Αμοργός καθαρίζει τα μονοπάτια της: Ολοκληρώθηκε η 14η δράση του συλλόγου “Νήσος Αμοργός”

Με τη δύναμη των εθελοντών, καθαρίστηκε πλήρως το μονοπάτι Άγιος Ιωάννης Λευκών – Κάτω Ακρωτήρι Καταπόλων. Έρχεται οργανωμένος περίπατος για την ανάδειξή του.

Απεραθίτικοι σκοποί και τραγούδια της πατινάδας: Ένα βιωματικό μουσικό δρώμενο στην αυλή της Παναγιάς

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025, η Απείρανθος γεμίζει νότες και μνήμες – Τρεις γενιές μουσικής παράδοσης ζωντανεύουν σε μια βραδιά αφιερωμένη στους σκοπούς της πατινάδας.

Ευρωπαϊκό κύμα επενδύσεων 5,5 δισ. ευρώ για τα νησιά: Διασυνδέσεις, «πράσινη» ενέργεια και ανανέωση στόλου στο επίκεντρο

Από τη Νάξο μέχρι το Αγαθονήσι και από τη Σίφνο έως την Ικαρία, η νησιωτική Ελλάδα προετοιμάζεται για μια μεγάλη «πράσινη» μετάβαση με τρία νέα ευρωπαϊκά ταμεία που φέρνουν έργα 8 δισ. ευρώ – με έμφαση στις διασυνδέσεις, τις ΑΠΕ και την ακτοπλοΐα.

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Νάξος – Η Πηγή του Ακεψιμά: Το νερό που “μίλησε” στην ιστορία του νησιού

Ένα ταξίδι στο Φυλλαδάκι, στην ξεχασμένη πέτρινη πηγή του Αγίου Ακεψιμά, μέσα από τη μαρτυρία του Αντώνη Σαλτερή και την ευαισθησία του Γιώργου Καρνέζη.

Διακοπές στην Ευρώπη; Πρόσεξε τι φοράς, πού καπνίζεις και… πού πατάς!

Από το Πορτοφίνο μέχρι την Πράγα, νέοι κανόνες και τσουχτερά πρόστιμα περιμένουν τους απρόσεκτους ταξιδιώτες του καλοκαιριού.

Νάξος – Απείρανθος: Εθελοντική αιμοδοσία τη Δευτέρα 11 Αυγούστου, δώσε ζωή με μια πράξη αγάπης

Στο Δημοτικό Σχολείο Απειράνθου από τις 18:00 έως τις 21:00 – Πολύτιμη η συμμετοχή όλων για τη στήριξη της Τράπεζας Αίματος του νησιού.

Μικροπλαστικά στις κορυφές της Πίνδου: Η πρώτη έρευνα σε αλπικές λίμνες της Ελλάδας

Το LiMnADs Project χαρτογραφεί για πρώτη φορά την παρουσία μικροπλαστικών σε λίμνες της Τύμφης, ερευνώντας τη ρύπανση σε υψόμετρα πάνω από 2.000 μέτρα.

Στη σκιά των καλωδίων, οι ήρωες του ΔΕΔΔΗΕ παλεύουν με το σκοτάδι της Νάξου

Όταν το τοπικό δίκτυο λυγίζει από την παλαιότητα, είναι οι εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ που σκαρφαλώνουν στα καλώδια και κρατούν το νησί φωτισμένο.

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης από 9 έως 11 Ιουλίου

Διακοπή ρεύματος από την Τετάρτη 9 έως την Παρασκευή 11 Ιουλίου λόγω τεχνικών εργασιών στη Σαντορίνη

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο θρυλικός Σκοπελίτης: Το πλοίο που δεν ξέχασε ποτέ τις Μικρές Κυκλάδες (video)

Από το 1956 μέχρι σήμερα, ο Σκοπελίτης συνεχίζει να συνδέει ζωές και νησιά, με κάθε καιρό και σε κάθε ανάγκη – ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

Η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Ηρακλειά στο φως του ΣΚΑΪ – Εκεί που «υπάρχει Ελλάδα» (video)

Η εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ταξιδεύει ξανά στις Μικρές Κυκλάδες με ζωντανές εικόνες, ιστορίες ανθρώπων και χρώματα Αιγαίου που συγκινούν.

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή