Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚυκλάδες - Καθολική Αρχιεπισκοπή: Το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Νικολάου για την ημέρα...

Κυκλάδες – Καθολική Αρχιεπισκοπή: Το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Νικολάου για την ημέρα του Πάσχα

|

Νύκτα του Πάσχα 2020 και η ομιλία του Σεβασμιωτάκου π. Νικολάου κατά την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία: ” το φετινό μήνυμα της αναστάσεως βασίζεται στο άγγελμα του ουρανού και στους  αυτόπτες μάρτυρες της γης που μέσω της Εκκλησίας μας αναγγέλλουν το:  «Χριστός Ανέστη» και η πίστη μας απαντά με το «αληθώς ανέστη».

“… Η Εκκλησία, αυτή τη βραδιά φωτισμένη από το ανέσπερο φως του Αναστημένου Υιού του τρέφεται  από το Λόγο Θεού, αγιάζεται με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, και γίνεται αυθεντικός μάρτυρας της Αναστάσεως του Κυρίου της. Είναι η μοναδική ιστορική είδηση που διαχέει στον κόσμο το σωτήριο άρωμα του Ευαγγελίου Του. Είναι η είδηση που τώρα σιγά- σιγά θα μετατρέψει το κάθε λογής σκοτάδι σε αυγή και θα ξημερώσει η ημέρα η λαμπρή. Ο σημερινός μας κόσμος έχει επείγουσα ανάγκη να ακούσει τις μυροφόρες όλων των εποχών που αναγγέλλουν το χαρμόσυνο της αναστάσεως κήρυγμα. Με αυτό το κήρυγμα η πίστη μας η φετινή ζωντανή και αληθινή, διότι απαλλάχτηκε από συναισθηματισμούς και άλλα ανούσια στοιχεία έγινε πιο γνήσια και πιο αγνή κι βιώνεται για πρώτη φορά τόσο δυνατά και στην «κατ’ οίκον εκκλησία»…”

Αυτό αναφέρει ανάμεσα στα άλλα ο Σεβασμιώτατος π. Νικόλαος της Καθολικής Αρχιεπίσκοπος Νάξου, Τήνου, Ανδρου και Μυκόνου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία τη νύκτα του Πάσχα… Και καταλήγει με την ευχή ” ενωμένοι  όλοι μαζί με όλα τα μέλη των ενοριών μας, με ανανεωμένη την πίστη μας που δοκιμάστηκε μα δεν κλονίστηκε, αλλά αντιθέτως ενισχύθηκε, μαζί με τους μαθητές της Εμμαούς να του επαναλαμβάνουμε, και τη λαμπρή αυτή βραδιά:Μείνε μαζί μας Κύριε. Αμήν…”

Αναλυτικά η ομιλία του πατέρα Νικόλαου, Αρχιεπισκόπου της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου, Τήνου, Ανδρου και Μυκόνου.. 

“Αδελφοί μου και αδελφές μου,

Χριστός Ανέστη!

Μέσα σ’ αυτή την εξωτερική και εσωτερική νύκτα που βιώνουμε, η Εκκλησία με χαρά αναγγέλλει και ψάλλει  το «Χριστός Ανέστη»!

Ζούμε στιγμές μοναδικές, διαφορετικές, πρωτόγνωρες αλλά εξ ίσου σημαντικές και δυνατές. Όλα μέσα στο Ναό τελούνται στο χώρο του Ιερού, διότι ο κυρίως ναός είναι άδειος,  άδειος όπως και ο τάφος του Χριστού.

 Άγγελος όμως του Κυρίου απευθύνεται στις φοβισμένες μυροφόρες αλλά και σε όλους μας και μας καθησυχάζει λέγοντας: «εσείς μη φοβάστε,  γνωρίζω ότι αναζητάτε τα εσταυρωμένο. Δεν είναι εδώ, αναστήθηκε, όπως το είχε πει».

Αυτή είναι η ουρανόσταλτη είδηση η οποία αποτελεί την εγγύηση και το θεμέλιο  της χριστιανικής πίστης μας. Είναι η είδηση που φέτος περισσότερο παρά ποτέ χρειάζεται να την ακούσουμε με ιδιαίτερη χαρά. Είναι η μόνη είδηση, που μπορεί να διώξει, κάθε φόβο, αμφιβολία, θλίψη και κατάθλιψη και να φέρει και πάλι την αληθινή χαρά.

Ο Αναστημένος Χριστός συναντά τις μυροφόρες και όλους μας και μας απευθύνει εκείνο το θεϊκό «χαίρετε» που ακούσαμε λίγο πριν στην ευαγγελική περικοπή και μας πλημμύρισε από  χαρά.

Είναι αυτή χαρά που τόσο έχουμε ανάγκη αυτή τη χρονιά. Δυστυχώς έλειψε και λείπει σε πολλούς διότι ασθενούν, διότι υποφέρουν, διότι πενθούν τα αγαπητά τους πρόσωπα τα οποία έφυγαν απρόσμενα.

Πυκνό το φετινό σκοτάδι της φετινής νύκτας, όμως έχουμε ενώπιον μας την αναμμένη Πασχαλινή Λαμπάδα που συμβολίζει τον Αναστημένο Χριστό, που είναι το φως το αληθινό. Ακολουθώντας αυτό το φως θα οδηγηθούμε στο ξέφωτο της «εν Χριστώ ζωής» με τη σιγουριά ότι όλα θα γίνουν καλύτερα τόσο στην πνευματική όσο και τη φυσική ζωή μας.

Φωτισμένοι από το φως του Αναστημένου Χριστού θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, να εργαζόμαστε και προπάντων να προσευχόμαστε για να διαλυθεί το σκοτάδι που απρόσμενα σκέπασε  στη γη με κίνδυνο να παρατείνει τη θλίψη μας και να επισκιάσει τη χαρά της Αναστάσεως.

Προς Θεού αδελφοί μου και αδελφές μου, μη συμβεί αυτό. Μη υποταχθούμε σε μία τέτοια παρατεταμένη και καταστρεπτική θλίψη. Μη περιοριστούμε στο να παρηγορούμε ο ένας τον άλλο, αλλά ας στραφούμε προς τον Αναστημένο Κύριο, που με την ανάστασή του μας ξαναδίνει την ευτυχία που χάσαμε από δική μας υπαιτιότητα. Η ευτυχία που μας προσφέρει ο Κύριος δεν είναι προσωρινή αλλά αιώνια και παντοτινή. Διότι είναι δώρο της άπειρης  αγάπης του Θεού για όλα τα παιδιά του. Ο Θεός δεν μας έδωσε κάτι αλλά μας κάποιον τον ίδιο τον Υιό του, τον ίδιο τον εαυτόν του.

Η Εκκλησία, αυτή τη βραδιά φωτισμένη από το ανέσπερο φως του Αναστημένου Υιού του τρέφεται  από το Λόγο Θεού, αγιάζεται με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, και γίνεται αυθεντικός μάρτυρας της Αναστάσεως του Κυρίου της. Είναι η μοναδική ιστορική είδηση που διαχέει στον κόσμο το σωτήριο άρωμα του Ευαγγελίου Του. Είναι η είδηση που τώρα σιγά- σιγά θα μετατρέψει το κάθε λογής σκοτάδι σε αυγή και θα ξημερώσει η ημέρα η λαμπρή.

Ο σημερινός μας κόσμος έχει επείγουσα ανάγκη να ακούσει τις μυροφόρες όλων των εποχών που αναγγέλλουν το χαρμόσυνο της αναστάσεως κήρυγμα.

Με αυτό το κήρυγμα η πίστη μας η φετινή ζωντανή και αληθινή, διότι απαλλάχτηκε από συναισθηματισμούς και άλλα ανούσια στοιχεία έγινε πιο γνήσια και πιο αγνή κι βιώνεται για πρώτη φορά τόσο δυνατά και στην «κατ’ οίκον εκκλησία».

Και το φετινό μήνυμα της αναστάσεως βασίζεται στο άγγελμα του ουρανού και στους  αυτόπτες μάρτυρες της γης που μέσω της Εκκλησίας μας αναγγέλλουν το:  «Χριστός Ανέστη» και η πίστη μας απαντά με το «αληθώς ανέστη».

Εύχομαι, φέτος όλοι να νιώσουμε την παρουσία του Κυρίου, εσταυρωμένου και αναστημένου, πιο δυνατά από κάθε άλλη χρονιά. Τώρα Εκείνος μας συνοδοιπορεί, όπως τότε τους μαθητές της Εμμαούς, μας κατηχεί και μας προετοιμάζει για τον τεμαχισμό του άρτου, που εύχομαι σύντομα να τελέσουμε και πάλι, αδελφοί μου και αδελφές μου με τη δική σας ευλογημένη φυσική παρουσία. Έτσι ενωμένοι  όλοι μαζί με όλα τα μέλη των ενοριών μας, με ανανεωμένη την πίστη μας που δοκιμάστηκε μα δεν κλονίστηκε, αλλά αντιθέτως ενισχύθηκε, μαζί με τους μαθητές της Εμμαούς να του επαναλαμβάνουμε, και τη λαμπρή αυτή βραδιά:Μείνε μαζί μας Κύριε. Αμήν”.

Από την σελίδα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής (kantam.gr) 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νότιο Αιγαίο – Αστυνομία: Καλό Πάσχα μέσα από ένα υπέροχο video

"Καλό Πάσχα" μας εύχεται η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου με ένα ιδιαίτερο video

Νάξος – “Στο Λαδόχαρτο”: Πασχαλινός διαγωνισμός με κέρδος το Αρνί του Πάσχα (photo)

Ενας ξεχωριστός διαγωνισμός από το βραβευμένο κρεατοφαγείο "Στο Λαδόχαρτο" - Ποια είναι η διαδικασία

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Το “ευχαριστώ” στον Βασίλη Ορφανό για ένα υπέροχο τριήμερο σεμινάριο (photos)

Μέσω ανακοίνωσης η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) ευχαριστεί τον πρωταθλητή Βασίλη Ορφανό για το τριήμερο σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης

Naxos Medical: Πρωτομαγιά με επίσκεψη από τον Πνευμονολόγο Νίκο Κουφό

Την Πρώτη Μαϊου θα βρίσκεται στη Νάξο, ο πνευμονολόγος Νίκος Κουφός και θα δεχτεί επισκέψεις στο Naxos Medical

Ελλάδα, η χώρα της αμφισβήτησης, άνευ ουδεμίας αντίρρησης. Αλλά σε λάθος κατεύθυνση

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από τις συνεντεύξεις στη τηλεόραση έως τις εκθέσεις που δείχνουν την αλήθεια για την σκληρή πραγματικότητα στην Ελλάδα Και καταλήγει με νόημα "Αν θες να μάθεις για το νερό, μη ρωτάς τα ψάρια"

Νάξος: Πασχαλινό τραπέζι με βάση την παράδοση στον «Φάρο» Αλυκού (video – photos)

Πάσχα στο «Φάρο» Αλυκού σημαίνει πάνω απ’ όλα απόλαυση … Προστάσεις που αιχμαλωτίζουν τον ουρανίσκο .... (photos)

Νάξος: Τι κάνει στο νησί μας η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού Marie Claire Greece;

Με πρωτοβουλία της Μαρίας Πολυκρέτη και του Γιάννη Μαργαρίτη η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικύ Marie Claire Greece είναι στη Νάξο. Ποιος ο λόγος;

Σύλλογος Μονιατών Νάξου “Η Τέχνη”: Πρόσκληση να “ασβεστώσουμε τους δρόμους όπως παλιά”

Ομορφή δράση σήμερα Σάββατο του Λαζάρου από το Σύλλογο Μονιατών Νάξου "Η Τέχνη"

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιαννακά και Σέργης στην Μύκονο για συναντήσεις

Στην Μύκονο βρίσκονται σήμερα η Κατερίνα Γιαννακά και ο Αντώνης Σέργης για συναντήσεις ενόψει ευρωεκλογών

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο