Ο Νίκος Μποζιονέλος μας ταξιδεύει στην άλλη άκρη του κόσμου και μας μιλάει για τα παράδοξα των χωρών (βλ εθνικές ομάδες) που μετέχουν σε διαφορετικά πρωταθληματα από την φυσική τους έδρα… Τα παραδείγματα του Ισραήλ, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας
«Αλλού τρώει, αλλού πίνει…», αποφώνηση σήμερα με bonus θέμα: περιπτώσεις, σε εθνικό επίπεδο όπως και σε διεθνές. Εκ των κυριότερο, το Ισραήλ που ως και τις αρχές της δεκαετίας του ’70 μετείχε στις ασιατικές διοργανώσεις. Λογικό, μιας και γεωγραφικά υπάγεται στην Ασία. Και, μάλιστα, κατέκτησε το Asian Cup το 1964, χρονιά που το διοργάνωσε. Εφτασε ως τον τελικό το 1956 και το 1960 και τερμάτισε τρίτο το 1968. Πλέον, ως γνωστόν, καθότι «ευρωπαϊκό μέλος», μετέχει στα προκριματικά του Euro και το Μουντιάλ ως «κομμάτι» της UEFA. Η αλλαγή είχε να κάνει βέβαια ελέω θρησκείας και μάλιστα κατόπιν αιτήματος, το 1973, του Κουβέιτ, μια πρόταση που πέρασε τότε με ψήφους 17-13… Γενικώς το Ισραήλ αποτελούσε «όχληση» ωσάν αθλητική παρουσία στην ήπειρο και το ζήτημα λύθηκε με τη… μετακόμισή του στην ευρωπαϊκή.
Η περίπτωση του Ισραήλ δεν είναι μοναδική. Για εμπορικούς λόγους, το 2006 η Αυστραλία εγκατέλειψε δια παντός τη ζώνη της Ωκεανίας, όπου βρίσκεται, για χάρη της πιο «εμπορικής» Ασίας. Καλά τα δέκα γκολ στα Φίτζι και τα 15 στα Νησιά Σολομώντα (χώρες γνωστές και από το στοίχημα ποδόσφαιρο) αλλά αναζητούσε ανταγωνισμό – και έσοδα. Και, το 2015 η Αυστραλία όχι μόνο διοργάνωσε αλλά κατέκτησε το Κύπελλο Ασίας!
Γεωγραφικές… ανωμαλίες έχουν λάβει χώρα όμως και αλλού. Στο Copa America έχουν λάβει κατά καιρούς το Μεξικό, η Κόστα Ρίκα, η Ονδούρα, οι ΗΠΑ και η Τζαμάικα. Κομμάτια να γίνει, αμερικάνικες ομάδες ήταν ωστόσο σε Copa America έχουν μετάσχει και… ασιατικές: το 1999 η Ιαπωνία και το 2019 το Κατάρ. Το οποίο Κατάρ είχε εξασφαλισμένη συμμετοχή για το 2020 αλλά ελέω της κατάστασης μετατέθηκε για το 2021. Εκτός του Κατάρ, για το αναβληθέν φετινό είχε πάρει… license και η Αυστραλία, η οποία με αυτή τη συμμετοχή θα γινόταν η μόνη εθνική ομάδα παγκοσμίως με συμμετοχή σε τελικές φάσεις διοργανώσεων… τριών ηπείρων (!).
Και στις διεθνείς διοργανώσεις συναντάς ανάλογα παραδείγματα. Όπως στη λίστα των νικητών του Champions League Ασίας, μιας διοργάνωση που ξεκίνησε το 1967, υπάρχει και η… Μακάμπι Τελ Αβίβ, καθώς τότε το Ισραήλ ανήκε ποδοσφαιρικά στην ασιατική ζώνη. Και μάλιστα πήρε τα τρία από τα πρώτα τέσσερα τρόπαια του τουρνουά.
Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr