Κυριακή, 18 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΚόσμος: Τα άγρια ζώα επιστρέφουν στις μεγάλες πόλεις και διεκδικούν την ......

Κόσμος: Τα άγρια ζώα επιστρέφουν στις μεγάλες πόλεις και διεκδικούν την … θέση τους

|

Η επανάσταση ή η επιστροφή στη κανονικότητα… τα άγρια ζώα εκμεταλλεύονται την καραντίνα και επιστρέφουν στις έρημες πόλεις… Απίστευτες εικόνες με ζώα να κυκλοφορούν στους δρόμους 

Η πανδημία που έχει προκαλέσει  δεκάδες χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως, πιθανώς να δημιούργησε τις συνθήκες ώστε να πάρει η Φύση την εκδίκησή της, διεκδικώντας τους βιοτόπους που κάποτε κατείχε. Οπως αποκαλύπτεται, σε ολόκληρη την υφήλιο, είδη που παρέμεναν μακριά από τα αστικά κέντρα, επιστρέφουν χάρη στην πρωτοφανή ερήμωση που έχουν προκαλέσει τα μέτρα περιορισμού της μετακίνησης. Ισως αυτές οι εικόνες να μας αφυπνίσουν: μοιραζόμαστε τον πλανήτη με άλλα είδη.

Η σκληρά πληγείσα από τον κορωνοϊό Βενετία, παραδείγματος χάρη, όπου όλες οι μετακινήσεις, με την εξαίρεση της βόλτας του σκύλου ή της αγοράς προμηθειών πρώτης ανάγκης, απαγορεύθηκαν, μεταμορφώθηκε κυριολεκτικά μέσα σε ένα βράδυ. Η διαύγεια των υδάτων στα κανάλια είναι εντυπωσιακή και επέστρεψαν στη Γαληνοτάτη οι κορμοράνοι, που μπορεί κανείς να τους απολαύσει ενώ βουτούν στα νερά για να ψαρέψουν, ενώ σε κεντρική στάση πλωτών λεωφορείων, πάπιες έχτισαν τη φωλιά τους. Βέβαια, τα δελφίνια δεν επέστρεψαν στο Κανάλ Γκράντε, όπως διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά φαίνεται ότι η πόλη έγινε πιο φιλική στην άγρια ζωή.

Η Βενετία, όμως, δεν είναι ένα μεμονωμένο παράδειγμα. Καθώς οι κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης μεταβάλλουν τους ρυθμούς της καθημερινότητας στα αστικά κέντρα, πολλά από τα ζώα που ζουν στην περιφέρεια, άδραξαν την ευκαιρία να τα διεκδικήσουν. Στη Βαρκελώνη αγριογούρουνα περιδιάβαζαν στους έρημους δρόμους, ενώ ακόμα και στο κέντρο του Παρισιού, κοντά στην Κομεντί Φρανσέζ, κοπάδια πάπιες έκαναν τη βόλτα τους αμέριμνες. Σε πολλά λιμάνια της Μεσογείου επέστρεψαν τα δελφίνια που ενθουσιάζουν όσους τα βλέπουν με τα παιχνίδια τους. 

Στη Νάρα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Κανσάι της Ιαπωνίας, ελάφια Σίκα, πριν από λίγες ημέρες, «έκαναν τουρισμό» στους έρημους δρόμους, χωρίς να παραλείψουν και μία επίσκεψη στους άδειους από κόσμο σταθμούς του μετρό. Στο Σαν Φελίπε του Παναμά, τα ρακούν έστησαν παιχνίδι στην παραλία, ενώ στο Οκλαντ της Καλιφόρνιας έκαναν την εμφάνιση τους άγριες γαλοπούλες. Στους έρημους δρόμους της Αρκάντια, περίπου 20 χλμ. από το κέντρο του Λος Αντζελες, μία μαύρη αρκούδα αναζήτησε τροφή στους κάδους απορριμμάτων της γειτονιάς, ενώ κογιότ είναι πλέον συχνό θέαμα στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο.


Μια αμερικανική γερακίνα στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης. REUTERS / MIKE SEGAR

Πάρτι έκαναν τα άγρια ζώα και στους δρόμους της Ινδίας. Στην Κοζικόντε της Κεράλα εθεάθη μία μεγαλόστικτη μοσχογαλή του Μαλαμπάρ, ένα απειλούμενο με αφανισμό είδος, που είχε να κάνει την εμφάνισή του από το 1990, ένα μοναχικό ελάφι περιδιάβαζε στους δρόμους της Ντεχράντουν στην επαρχία Ουταραχάντ στον βορρά της χώρας και κοπάδι διάστικτων ελαφιών κατέβηκε στην Τιρουπάτι. Στην πόλη Νοϊντάμ, δε, έκανε την εμφάνιση ένα βίσονας.

Τις τελευταίες ημέρες επίσης, ένα μεγάλο πούμα έφτασε μέχρι το κέντρο του Σαντιάγο, την πρωτεύουσα της Χιλής. Ο Μαρτσέλο Τσιανόνι, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αγροκτηνοτροφίας της χώρας, δεν εξεπλάγη από την απρόσμενη επίσκεψη. «Αυτός είναι ο βιότοπος που κάποτε είχαν και τους στερήσαμε», δήλωσε.

Ασφαλώς, το όνειρο ότι όλα αυτά τα είδη θα ανακτήσουν την κυριαρχία και στα αστικά κέντρα είναι μία πλάνη. Ισως, όμως, η παρουσία τους στις πολύβουες και πολυσύχναστες πόλεις μας, τους καιρούς της πανδημίας, να μας επιτρέψουν να αντιληφθούμε μία πολύ παράδοξη αλήθεια: Οτι ακόμα και οι πόλεις μας αποτελούν μέρος της Φύσης.

Ο Ρομέν Ζουλιάρ, καθηγητής Οικολογίας και Βιοποικιλότητας και επικεφαλής του γαλλικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, επισημαίνει ότι στην εμπροσθοφυλακή των άγριων ειδών που εξελίχθηκαν σε ατρόμητους εξερευνητές των αστικών κέντρων, χάρη τους περιορισμούς των μετακινήσεων, βρίσκονται οι αλεπούδες, που μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες τάχιστα. «Μόλις ένας τόπος ησυχάζει και ηρεμεί, αμέσως εμφανίζονται αλεπούδες», τονίζει. Η καραντίνα των ανθρώπων, επίσης, αποτελεί ιδιαίτερα καλή είδηση και για τα βατράχια και τις σαλαμάνδρες, επισημαίνει ο Ζουλιάρ, καθώς στο άμεσο μέλλον δεν κινδυνεύουν να συνθλιβούν από τα τροχοφόρα στις ερωτικές τους περιπλανήσεις προς αναζήτηση συντρόφου.

Στο εθνικό πάρκο Καλάνκ, κοντά στη Μασσαλία, η άγρια ζωή φαίνεται να διεκδικεί τον φυσικό της βιότοπο, με εξαιρετικά υψηλή ταχύτητα, παρατηρεί ο πρόεδρός του, Ντιντιέ Ρεόλ. «Οι φρατέρκουλες, παπαγάλοι της θάλασσας που παρέμεναν σε απομονωμένες νησίδες, στα πιο προστατευμένα σημεία του πάρκου, κινούνται σε διαρκώς μεγαλύτερες αποστάσεις καθώς δεν υπάρχουν πλέον περιπατητές, ποδηλάτες ή σκάφη», εξηγεί.

Τα φυτά

Ο Ζαν Ριεφέλ, της γαλλικής Υπηρεσίας Βιοποικιλότητας, επισημαίνει ότι από την απαγόρευση της μετακίνησης και τον κατ’ οίκον περιορισμό θα ωφεληθούν, όχι μόνο τα ζώα, αλλά ακόμα και τα φυτά. Οι περιπατητές, εξηγεί, συνήθως μαζεύουν τις άγριες ορχιδέες όταν ανθίζουν στη Γαλλία, στα τέλη Απριλίου και τον Μάιο, παρότι θεωρητικά βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας. Φέτος, όμως, η μοίρα τους θα είναι διαφορετική και μάλλον θα γλιτώσουν από αυτή την ιδιότυπη «γενοκτονία». «Επίσης, στα αστικά κέντρα και στα περίχωρα, οι κήποι που δεν θα κουρευτούν, θα μεταβληθούν σε επίγειους παραδείσους για μέλισσες, μπάμπουρες και πεταλούδες», τονίζει.

Ωστόσο, η ανάπαυλα της Φύσης δεν θα διαρκέσει όσο θα επιθυμούσαμε, αλλά μόνο όσο ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα. «Τα πουλιά που έκτισαν φωλιές σε εγκαταλελειμμένα σχολεία και εργοστάσια θα εξωθηθούν γρήγορα», τονίζει ο Ριεφέλ. Ας ελπίσουμε ότι η πρωτοφανής κατάσταση που επικρατεί θα μας κάνει να αναγνωρίσουμε ότι γύρω μας αφθονεί η άγρια φύση και λίγο απέχει από τα κέντρα των πόλεων.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Φιλοξενεί το 6ο Περιφερειακό Συνέδριο της ΠΟΞ, πρώτη φορά στις Κυκλάδες

Η καρδιά του ελληνικού τουρισμού χτυπά στα Φηρά στις 4 Ιουνίου – Ενώνουν τις φωνές τους ξενοδόχοι, φορείς και επιχειρηματίες για τη βιωσιμότητα και το μέλλον του τουρισμού

Επακούμβηση του “SAONISOS” στη Λέρο χωρίς τραυματισμούς

Κατά τη διάρκεια της πρυμνοδέτησης στο λιμάνι της Λέρου, το πλοίο “SAONISOS” προσέκρουσε ελαφρά στην προβλήτα. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ρύπανση – Το πλοίο απέπλευσε κανονικά για Λειψούς.

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας στη Ναυτιλία: Ένας Ωκεανός Ευκαιριών για τις Γυναίκες της Θάλασσας

Η ΣΕΕΝ τιμά τις γυναίκες της ελληνικής ναυτιλίας και αναδεικνύει τη συμβολή τους στον πιο δυναμικό κλάδο της χώρας – Με το βλέμμα στην ισότητα και τη βιωσιμότητα.

Κρήτη: Το Κουφονήσι δεν είναι μόνο παραδείσιες παραλίες, είναι και ένας αρχαιολογικός θησαυρός

Από ρωμαϊκά θέατρα και δημόσια λουτρά μέχρι ψηφιδωτά και λατρευτικά αγάλματα: Το ακατοίκητο νησί Λεύκη κρύβει στα σπλάχνα του έναν εντυπωσιακό αρχαίο πολιτισμό

Ώρα Τελικού στη Νίκαια: Ο Πανναξιακός ΑΟΚ διεκδικεί άνοδο στη National League 1! (video)

Σήμερα στις 13:30 ο Πανναξιακός δίνει τον υπέρτατο αγώνα κόντρα στον Ιωνικό Νίκαιας, με φόντο την άνοδο και τον τίτλο στη National League 2 – Όλοι στο πλευρό της ομάδας των Κυκλάδων!

Express Skopelitis: Ξεκίνησε το κυριακάτικο δρομολόγιο Αμοργός – Σαντορίνη

Το αγαπημένο πλοίο των Μικρών Κυκλάδων ενώνει ξανά την Αμοργό με τη Σαντορίνη κάθε Κυριακή μέχρι τα τέλη Αυγούστου

Στοίχημα – Premier League: Μπορεί η Νιούκαστλ να κάνει την υπέρβαση;

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από την Αγγλία: Άρσεναλ - Νιούκαστλ: «Κλείνει» εισιτήριο για τα... αστέρια στο 3.75!

Πρόταση Ημέρας: Κατσικομακαρονάδα διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Κατσικομακαρονάδα. Στη παρασκιά γιατί το καλεί η παράδοση. Η πρόταση της ημέρας από την Μαριέττα Γαλάνη

Γιορτή Μνήμης και Γεύσης στη Σαντορίνη: Δωρεάν είσοδος στο Μουσείο Τομάτας για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Την Κυριακή 18 Μαΐου, το μοναδικό Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» ανοίγει τις πόρτες του για όλους με ελεύθερη είσοδο, προσφέροντας μια βιωματική εμπειρία πολιτισμού, ιστορίας και τοπικής παραγωγής

Η Ερμούπολη τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με τις ιστορίες των υφαντριών

Το Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης γιορτάζει την Κυριακή 18 Μαΐου με δωρεάν δράσεις, αναδεικνύοντας την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τη φωνή των γυναικών που εργάστηκαν στο εργοστάσιο Ζησιμάτου.

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.