Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΕλλάδα - Νάξος: Χελιδόνια, θύματα των ιδιαίτερων συνθηκών, έκκληση για προσοχή

Ελλάδα – Νάξος: Χελιδόνια, θύματα των ιδιαίτερων συνθηκών, έκκληση για προσοχή

|

«Μην ενοχλείτε και μην ταΐζετε τα χελιδόνια» αναφέρει η έκκληση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας – Ανάλογη κίνηση και από το Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου 

Και ξαφνικά, το πρωί της Δευτέρας, ο τόπος γέμισε χελιδόνια. Από την Κρήτη έως τη Μακεδονία, οι κάτοικοι πολλών, κυρίως παραλιακών, περιοχών βρήκαν εκατοντάδες χελιδόνια συνωστισμένα σε κάθε εσοχή, στα μπαλκόνια, στις πέργκολες, σε υδρορροές, αεραγωγούς, ακόμη καθισμένα και στην άσφαλτο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με εκατοντάδες φωτογραφίες από όλη τη χώρα. Δυστυχώς, πολλά από τα πουλιά είχαν βρει τον θάνατο, είτε από την εξάντληση ή από γάτες ή διερχόμενα αυτοκίνητα.

Και η Νάξος δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση με σημείο αναφοράς την περιοχή της Αλυκής γύρω από το αεροδρόμιο.. Και όπως διαβάζουμε στην σελίδα του Συλλόγου Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου ” αρκετά πτηνά, κυρίως χελιδόνια, λόγω των χαμηλών για την εποχή θερμοκρασιών και της εξάντλησης τους από το μακρύ ταξίδι, κάθονται στο οδόστρωμα καθιστώντας τα εύκολα θύματα. Παρακαλούμε τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί ,ιδιαίτερα στη ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου (Naxos Camping). Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου παραμένει ενεργός για την παραλαβή τραυματισμένων άγριων ζώων και συμβουλευτικά σε όποια σχετική βοήθεια”. 

Τι είχε συμβεί; «Την περίοδο αυτή και μέχρι το τέλος του μήνα τα χελιδόνια ξεκινούν από την υποσαχάρια Αφρική προς την Ευρώπη», εξηγεί ο Φίλιος Ακριώτης, καθηγητής ορνιθολογίας στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. «Πέρασαν πάνω από τη Σαχάρα και μετά διέσχισαν τη Μεσόγειο με νοτιάδες, πολύ ευνοϊκούς ανέμους για το ταξίδι τους, αλλά φθάνοντας στην Ελλάδα, από την πλευρά του Αιγαίου, έπεσαν επάνω σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες: τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τη βροχή. Ο αέρας δεν τα επηρεάζει τόσο όσο η βροχή, καθώς τα πουλιά αυτά είναι εντομοφάγα και δεν μπορούσαν να βρουν τροφή. Πολλά, ήδη εξαντλημένα από το ταξίδι, δεν άντεχαν περισσότερο από δύο ημέρες χωρίς φαγητό».

«Λάβαμε δεκάδες τηλεφωνήματα και μηνύματα τόσο εμείς όσο και τα κέντρα περίθαλψης από ανθρώπους που εντόπιζαν στις αυλές τους δεκάδες χελιδόνια. Ο κόσμος αισθάνεται ότι πρέπει να κάνει κάτι, όμως το καλύτερο είναι… να μην κάνει τίποτα», εξηγεί η Ρούλα Τρίγκου, συντονίστρια επικοινωνίας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. «Δεν πρέπει ούτε να τα πλησιάζουμε ούτε να τα ενοχλούμε, γιατί είναι ήδη αποδυναμωμένα και κάθε σπατάλη ενέργειας μπορεί να είναι μοιραία. Επίσης, δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να τα ταΐσουμε γιατί τρέφονται με έντομα που πιάνουν στον αέρα και δεν δέχονται σπόρους, ψίχουλα ή άλλες τροφές. Καλό θα ήταν βέβαια να κρατήσουμε μέσα στο σπίτι τις οικόσιτες γάτες μέχρι να αναχωρήσουν. Και να είμαστε προσεκτικοί στην οδήγηση, καθώς πολλά από αυτά αναζητούν ζεστασιά στην άσφαλτο. Είναι κρίμα ένα πουλί που έχει διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα από τη Σαχάρα στη Μεσόγειο να καταλήξει κάτω από τις ρόδες ενός αυτοκινήτου. Τέλος, για όσα χρειάζονται περίθαλψη, επικοινωνούμε για οδηγίες με ένα σύλλογο περίθαλψης άγριων ζώων».

Τα περισσότερα από τα πουλιά που κατά εκατοντάδες αναζήτησαν καταφύγιο κοντά σε σπίτια στην ανατολική Ελλάδα ανήκουν σε τρία από τα πέντε είδη χελιδονιών. «Είδα σε πολλές φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σταβλοχελίδονα, μιλτοχελίδονα και σπιτοχελίδονα, καθώς και σταχτάρες που μοιάζουν με χελιδόνια αλλά δεν είναι», εξηγεί ο κ. Ακριώτης. «Το σπιτοχελίδονο, μαύρο από πάνω με ένα άσπρο σημάδι στη βάση της ουράς του, είναι το πιο κοινό στις πόλεις. Στα σχολικά βιβλία, βέβαια, θα δείτε το σταβλοχελίδονο, με τη χαρακτηριστική μακριά ψαλιδωτή ουρά». Τα πουλιά αυτά δεν είναι απειλούμενα και είναι συνήθως περαστικά από τη χώρα μας. «Ξεκινούν από την υποσαχάρια Αφρική· ειδικά για τα σταβλοχελίδονα γνωρίζουμε ότι ξεκινούν ακόμη και από τη Νότια Αφρική και μεταναστεύουν στη βόρεια Ευρώπη, έως τη Ρωσία και τη νότια Φινλανδία. Είναι άτυχα που βρέθηκαν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, οι οποίες ευτυχώς ήδη υποχωρούν».  

Με πληροφορίες από την “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – “Κάτω από την Ελιά”: Μία φιλόξενη γιορτή για ντόπιους και ξένους

Μια φιλόξενη γιορτή για ντόπιους και ξένους στη Νάξο, «κάτω από την ελιά» - Τι αναφέρει η κα Πολυκρέτη και ποιο είναι το πρόγραμμα

Κυκλάδες – Κτηματολόγιο: Τα στοιχεία για έλεγχο στον αέρα για 16 δήμους

Κτηματολόγιο: Προανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων για 16 δήμους των Κυκλάδων - Χρονοδιάγραμμα

Εκλογικοί Κατάλογοι: Δέκα χιλιάδες ψηφοφόροι 116 ετών (!!!)

Σε έλεγχο για υποβολή φορολογικής δήλωσης 1.145.000 εκλογέων άνω των 80 ετών, η ΑΑΔΕ κατάφερε να εντοπίσει 700.000 εξ αυτών.

Νάξος – Γυμνάσιο & Λύκειο Τραγαίας: Τοποθετήθηκαν νέες μπασκέτες

Στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου και Λυκείου Τραγαίας τοποθετήθηκαν νέες μπασκέτες - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κος Μαυρομμάτης

Νάξος – ALTERSHOPS: Ζητείται άτομο για μόνιμη απασχόληση

Αγγελία από το κατάστημα AlterShops για πρόσληψη ατόμου για μόνιμη απασχόληση

Λίβανος: Νεκρός ο ηγέτης της Χεζπολάχ Χασάν Νασράλα

Την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα κατά τη διάρκεια των χθεσινών βομβαρδισμών στη Βηρυτό, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός το πρωί του Σαββάτου.

Νάξος – ΔΑΚ: Εγκρίθηκε η οικοδομική άδεια για την ανάπλαση του χώρου

Οι κινήσεις που έρχονται για την οριστική ανάπλαση του χώρου ανάμεσα στο κλειστό και το ανοιχτό γήπεδο στο ΔΑΚ Νάξου

Santorini Experience 2024: Το πρόγραμμα των δράσεων στο .. πιάτο σας (video-photo)

Ποιες είναι οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο φετινό Santorini Experience 2024

Νάξος – Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου: Συνδύασαν οι μαθητές αθλητικές και περιβαλλοντικές δράσεις

11η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού: Τι έκαναν οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Φιλωτίου (φωτογραφίες)

Αιγαίο – ΑΔΜΗΕ: Έως το 2030 θα ολοκληρωθούν οι δύο νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Έως το 2030 θα ολοκληρωθούν οι δύο νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις στο Αιγαίο - Ποια νησιά εμπλέκονται

Fast Ferries: Μία ανάσα από την αγορά των “Διονύσιος Σολωμός” και “Αδαμάντιος Κοραής”

Αλλαγές στην Ελληνική Ακτοπλοία .. Το μπάσιμο της Fast Ferries. Σήμερα Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται το deal...

Εκτακτο – Νάξος: Πρόκληση πυρκαγιάς σε περιοχή των Τριπόδων (video)

Φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Ορκού στην Νάξο - Παρουσία και ελικοπτέρων (video)

Airbnb 2023 – Νάξος και Μικρές Κυκλάδες: Εφτασαν τις 12.000 κλίνες έναντι 8 χιλιάδων κλινών στα ξενοδοχεία (!!!)

Εννέα νησιά στην Ελλάδα που διέλυσαν κάθε έννοια ανταγωνισμού στη σχέση Airbnb και ξενοδοχεία (!!!)

TasteAtlas – Σκληρά τυριά: Στη 2η θέση του κόσμου η Γραβιέρα Νάξου

Ανάμεσα στο 100 κορυφαία τυριά του κόσμου, το ταξιδιωτικό site TasteAtlas συγκαταλέγει 12 ελληνικά τυριά διαφορετικών ειδών και προελεύσεων - Ποια είναι από τις Κυκλάδες

16ο Φεστιβάλ “Ν. Τσελεμεντές”: Τα φώτα έσβησαν, μα η Σίφνος πάντα λάμπει..!! (video & photos)

Η Σίφνος κάθε χρόνο καλεί τα υπόλοιπα νησάκια των Κυκλάδων, καλεί φίλους από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό να παντρέψουν γεύσεις και παραδόσεις, να γίνουν ένα, να περάσουν ένα τριήμερο αφιερωμένο στη φιλοξενία, τα ήθη, τα έθιμα.

Zante Ferries: “Επεισοδιακή” συνεδρίαση και αναμονή για την πώληση των “Σολωμός” και “Κοραής”

Η παρέμβαση της Levante ferries με ανεβασμένη προσφορά κατά 3 εκατ. ευρώ ανέβασε τους τόνους στην γενική συνέλευση

Αμοργος – Ενωση Ξενοδόχων: Εντονη γραπτή διαμαρτυρία για τα δρομολόγια

Επιστολή διαμαρτυρίας για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από την Ένωση Ξενοδόχων Αμοργού

Σίφνος: Ληστεία στο κέντρο της Απολλωνίας (!!!)

Πρωτοφανές για την Σίφνο η ληστεία που έγινε σήμερα το μεσημέρι στη Σίφνο και συγκεκριμένα στο κέντρο της Απολλωνίας κοντά στον χώρο στάθμευσης από...