Δευτέρα, 11 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΜ. Βρετανία - Ελισάβετ: "Ενωμένοι θα νικήσουμε την πανδημία..."

Μ. Βρετανία – Ελισάβετ: “Ενωμένοι θα νικήσουμε την πανδημία…”

|

Το έκτακτο διάγγελμα της Βασίλισσας Ελισάβετ (5ο στα 68 χρόνια της Βασιλείας της) στο βρετανικό λαό: “Θα νικήσουμε – και αυτή η νίκη θα ανήκει σε καθέναν από εμάς” 

Το μήνυμα ότι θα ξεπεραστεί το ξέσπασμα του κορωνοϊού εάν οι πολίτες επιδείξουν αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά τα μέτρα περιορισμού και απομόνωσης, επικαλούμενη μάλιστα το πνεύμα του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, έστειλε η βασίλισσα Ελισάβετ με το σημερινό έκτακτο διάγγελμά της προς τον βρετανικό λαό.

«Αντιμετωπίζουμε μαζί αυτή την ασθένεια και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αν παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι, τότε θα το ξεπεράσουμε», δήλωσε η 93χρονη Ελισάβετ από το κάστρο του Γουίνσδορ, όπου διαμένει με τον σύζυγό της Πρίγκιπα Φίλιππο.

«Ενώ έχουμε αντιμετωπίσει κι άλλες προκλήσεις στο παρελθόν, αυτό είναι κάτι διαφορετικό, αυτή τη φορά ενωνόμαστε με όλα τα έθνη σε ολόκληρο τον κόσμο σε μια κοινή προσπάθεια, χρησιμοποιώντας τις μεγάλες προόδους της επιστήμης και την ενστικτώδη συμπόνια μας για να επουλώσουμε τις πληγές. Θα τα καταφέρουμε και αυτή η επιτυχία θα ανήκει στον καθένα από εμάς».

Η βασίλισσα ευχαρίστησε όσους παραμένουν στο σπίτι βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο κάποιους να γλιτώσουν από τον πόνο της απώλειας που έχουν ήδη βιώσει κάποιες οικογένειες και απέτισε επίσης φόρο τιμής στο ιατρικό προσωπικό.

Οπως ανέφερε, η κατάσταση της θύμισε το πρώτο της διάγγελμα το 1940 όταν η ίδια και η αδερφή της Μάργκαρετ μίλησαν σε παιδιά που είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους για να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς των αεροσκαφών των Γερμανών ναζί. 

«Αυτοί που θα έρθουν μετά από εμάς θα λένε ότι οι Βρετανοί αυτής της γενιάς ήταν δυνατοί όσο κανείς άλλος κι ότι η αυτοκυριαρχία και η συμπόνοια για τους συμπολίτες μας εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν αυτή τη χώρα. Η υπερηφάνεια για αυτό που είμαστε δεν είναι μόνο κομμάτι του παρελθόντος αλλά ορίζει το παρόν και το μέλλον μας», συνέχισε. 

Το σημερινό ήταν το πέμπτο έκτακτο διάγγελμά της στα 68 χρόνια που βρίσκεται στο θρόνο και βιντεοσκοπήθηκε κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες.

Τη λήψη έκανε ένας και μόνο κάμεραμαν, ο οποίος φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό, με όλα τα άλλα μέλη του τεχνικού συνεργείου να βρίσκονται σε άλλα δωμάτια.

Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα της βασίλισσας.

«Απευθύνομαι σε εσάς σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Σε μια χρονική στιγμή που έχει διακοπεί η ζωή στη χώρα μας. Μια διακοπή που έφερε θλίψη σε ορισμένους, οικονομικές δυσκολίες σε πολλούς και τεράστιες αλλαγές στην καθημερινή ζωή όλων μας.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους της πρώτης γραμμής του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς και τους εργαζόμενους στον τομέα της περίθαλψης και εκείνους που εκτελούν ουσιαστικούς ρόλους, οι οποίοι ανιδιοτελώς συνεχίζουν τα καθημερινά καθήκοντά τους εκτός του σπιτιού για να στηρίξουν όλους εμάς. Σίγουρα το έθνος θα συμφωνήσει μαζί μου ότι αυτό που κάνετε εκτιμάται από όλους και πως κάθε ώρα της σκληρής σας δουλειάς μας φέρνει πιο κοντά στην επιστροφή σε πιο φυσιολογικές περιόδους.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όσους από εσάς μένετε στο σπίτι, βοηθώντας έτσι να προστατέψουμε τους ευάλωτους και να σώσουμε πολλές οικογένειες από τον πόνο που αισθάνονται ήδη όσοι έχουν χάσει τους αγαπημένους τους. Μαζί αντιμετωπίζουμε αυτή την ασθένεια και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αν παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι, τότε θα το ξεπεράσουμε.

Ελπίζω ότι τα επόμενα χρόνια όλοι θα μπορούν να υπερηφανεύονται για το πώς ανταποκρίθηκαν σε αυτή την πρόκληση και όσοι έρθουν μετά από μας θα λένε ότι οι Βρετανοί αυτής της γενιάς ήταν πολύ ισχυροί. Κι ότι τα χαρακτηριστικά της αυτοπειθαρχίας, της ηρεμίας και της προσήλωσης στο κοινό καλό εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν αυτή τη χώρα. Η υπερηφάνεια για το ποιοι είμαστε δεν είναι μέρος του παρελθόντος μας, καθορίζει το παρόν και το μέλλον μας.

Οι στιγμές που το Ηνωμένο Βασίλειο ενώθηκε για να χειροκροτήσει όσους μας φροντίζουν θα μείνουν στη μνήμη ως έκφραση του εθνικού μας φρονήματος και το σύμβολό του θα είναι τα ουράνια τόξα που θα ζωγραφίζουν τα παιδιά.

Σε ολόκληρη την Κοινοπολιτεία και σε όλο τον κόσμο, έχουμε δει ιστορίες που ζεσταίνουν την καρδιά των ανθρώπων που ενώνονται για να βοηθήσουν τους άλλους, είτε μέσω της παράδοσης τροφίμων και φαρμάκων, είτε με τη μορφή της έγνοιας για τον γείτονά μας ή με την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας επιχειρήσεων για να βοηθήσουν στην προσπάθεια ανακούφισης.

Αν και η απομόνωση μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολη, πολλοί άνθρωποι όλων των θρησκειών αλλά και καμίας θρησκείας ανακαλύπτουν ότι πρόκειται για μια ευκαιρία να μειώσουμε ταχύτητα, να κάνουμε μια παύση και να συλλογιστούμε, μέσω της προσευχής ή του διαλογισμού.

Αυτό το διάγγελμα μου θυμίζει το πρώτο που έκανα το 1940, με τη βοήθεια της αδελφής μου. Εμείς, σαν παιδιά, μιλούσαμε από εδώ στο Γουίνσδορ σε παιδιά που είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους για δική τους ασφάλεια. Και σήμερα, για ακόμα μια φορά, πολλοί θα αισθανθούν μια οδυνηρή αίσθηση αποχωρισμού από τους αγαπημένους τους. Αλλά τώρα, όπως και τότε, γνωρίζουμε βαθιά, ότι αυτό είναι το σωστό να πράξουμε. Αυτή τη φορά γινόμαστε ένα με όλα τα έθνη ανά την υφήλιο σε μια κοινή προσπάθεια, χρησιμοποιώντας τις μεγάλες προόδους της επιστήμης και την ενστικτώδη μας συμπόνια για να επουλώσουμε τις πληγές. Θα πετύχουμε – και αυτή η επιτυχία θα ανήκει σε όλους μας.

Θα πρέπει να βρούμε παρηγοριά στο γεγονός ότι ενώ ίσως θα χρειαστεί να υπομείνουμε ακόμη πολλά, οι καλές μέρες θα επιστρέψουν. Θα είμαστε και πάλι μαζί με τους φίλους μας, θα είμαστε και πάλι με τις οικογένειές μας, θα συναντηθούμε και πάλι».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φεστιβάλ Νάξου: Ο Ross Daly με το μοναδικό κουαρτέτο του στον Πύργο Μπαζαίου

Τέσσερις σπουδαίοι μουσικοί συναντιούνται για μια βραδιά που υπερβαίνει τον χρόνο και τα όρια των παραδόσεων – Τετάρτη 13 Αυγούστου

Φιλώτι Νάξου, 62η Εθελοντική Αιμοδοσία: Γίνε ο ήρωας κάποιου!

Τρεις ημέρες προσφοράς ζωής στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου Φιλωτιτών – Στηρίξτε την τράπεζα αίματος του χωριού

Γλινάδο Νάξου – Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο Μονύδριο των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων: Μια νέα σελίδα πίστης και ιστορίας

Με λαμπρότητα και συγκίνηση τελέστηκαν τα θυρανοίξια του ιστορικού μοναστηριακού συγκροτήματος, παρουσία πλήθους πιστών και επισήμων

Βασίλης Φλεριανός: «Η Πορτάρα είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας – Χρειάζεται φύλαξη, σεβασμό και θεσμική συνεργασία»

Η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Πολιτισμού Νάξου για την περίφραξη του μνημείου και η πρόταση για μια θεσμική, μόνιμη λύση.

ΑΠ.Α.Σ. Νάξου: Ο Γιώργος Ντούσιας, η νέα μεταγραφική προσθήκη στο ρόστερ

Ο ταλαντούχος γκαρντ ενισχύει την περιφερειακή γραμμή της ομάδας – Εμπειρία και φρεσκάδα για τη νέα σεζόν

Κατανυκτικός εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Φανερωμένης Νάξου

Η Μονή προσκαλεί τους πιστούς να ζήσουν το «Πάσχα του Καλοκαιριού» σύμφωνα με το Αγιορειτικό τυπικό – Το αναλυτικό πρόγραμμα των ακολουθιών 14 & 15 Αυγούστου

Νέος γύρος συγκέντρωσης στα σούπερ μάρκετ: Εξαγορές που αλλάζουν τον χάρτη

Από τη «Μασούτης» και την «Κρητικός» μέχρι τη Retail & More και τον «Γαλαξία» – Το 2025 διαμορφώνει νέες ισορροπίες στο οργανωμένο λιανεμπόριο

Ανείπωτη θλίψη – Έφυγε από τη ζωή (πνίγηκε) η σπουδαία ηθοποιός Σοφία Σεϊρλή στους Φούρνους Ικαρίας

Η αγαπημένη ηθοποιός πνίγηκε τραγικά ενώ κολυμπούσε – Μια καριέρα γεμάτη σπουδαίους ρόλους στο θέατρο και την τηλεόραση

Δραματική διάσωση ανοιχτά της Μυκόνου – Σώοι οι δύο επιβαίνοντες του ιστιοφόρου

Με σπασμένο κατάρτι και εν μέσω ισχυρών ανέμων, το σκάφος εξέπεμψε SOS – Σημαντική η συνδρομή του “Blue Star Delos”

Απινιδωτές σε 10.000 σχολεία: Σχέδιο σωτηρίας ζωών από το Υπουργείο Παιδείας

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ανακοινώνει 10 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό και εκπαίδευση μαθητών και εκπαιδευτικών σε ΚΑΡΠΑ και πρώτες βοήθειες – Στο σχέδιο και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Επίκαιρο ερώτημα αφελούς πολίτη: Ο τουρίστας βεβήλωσε την Πορτάρα; ή, οι αρχαιολόγοι την βεβηλώνουν διαχρονικά;

Εμείς βλέπουμε να εξαφανίζεται όλο  και πιο πολύ, από την αιολική ενέργεια, το κονίαμα της λιθοδομής θεμελίωσης. Μπορεί να μας διαβεβαιώσει η αρχαιολογική υπηρεσία ότι αδίκως ανησυχούμε;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς–Πάρος–Νάξος–Κουφονήσια–Κατάπολα για 6 & 13 Αυγούστου

Το “HIGHSPEED 4” θα εκτελέσει τα δρομολόγια του “HELLENIC HIGHSPEED” – Δείτε τις ώρες αναχώρησης και άφιξης

Συρματόπλεγμα στην Πορτάρα: «Έκνομη ενέργεια» λέει ο Δήμαρχος Νάξου Δ. Λιανός (video)

Αντιδράσεις για την πρόχειρη περίφραξη στο εμβληματικό μνημείο – Τι είπε ο Δήμαρχος στην εκπομπή του OPEN και ποια μέτρα ζητά να ληφθούν άμεσα. (video)