Δευτέρα, 28 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΑμοργός: Ο Δήμαρχος Λευτέρης Καραΐσκος δίνει το παράδειγμα και ... μένει...

Αμοργός: Ο Δήμαρχος Λευτέρης Καραΐσκος δίνει το παράδειγμα και … μένει σπίτι

|

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Αμοργού σχετικά με την παραμονή στο σπίτι για τους επισκέπτες και το παράδειγμα που έδωσε πρώτος το Δήμαρχος Λευτέρης Καραΐσκος  μετά από ταξίδι στην Νάξο 

Ο πρώτος πολίτης ενός Δήμου, οφείλει να δίνει το καλό παράδειγμα.. Η Αμοργός ήταν από τα πρώτα νησιά που όρθωσαν το ανάστημά τους και εξήγησαν γιατί πρέπει οι επισκέπτες να μείνουν μακριά από το νησί των Ανατολικών Κυκλάδων Αρκετοί ήταν αυτοί που δυσφόρησαν και ο Δήμαρχος Λευτέρης Καραΐσκος προσπάθησε μέσω μηνυμάτων αλλά και δηλώσεων στα ΜΜΕ να εξηγήσει για το νησί του παίρνει αυτή τη στάση… Τώρα, ο Δήμαρχος προχωρά ακόμη περισσότερο. Και όπως ανακοίνωσε μέσω της προσωπικής του ιστοσελιδας θα ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες που εξέδωσε νωρίτερα η Τοπική Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμοργού. Και σύμφωνα με τις οποίες “όσοι φτάνουν στο νησί είτε από τον Πειραιά είτε από κοντινά νησιά θα παραμένουν σε .. απομόνωση στο σπίτι τους επί 14 ημέρες”.. Ε από σήμερα και ο Καραϊσκος είναι σε κατ΄οίκον περιορισμό λόγω ταξιδιού στην Νάξο… Τι αναφέρει; “14 μέρες σπίτι? Μετά από το σημερινό ταξίδι μου στη Νάξο για ανάγκες του Δήμου μας, πρέπει να ακολουθήσω την διαδικασία που επιβάλλεται για την πρόληψη κατά του κορονοϊου. Για 14 μέρες θα είμαι σε καραντίνα και θα εκπληρώνω τα καθήκοντα μου από το σπίτι. Η ευθύνη όλων μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο είναι τεράστια και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η Αμοργός μας παραμένει απρόσβλητη και είναι στο χέρι μας να συνεχίσει να είναι. Η αγάπη για τους ανθρώπους μας και το νησί μας είναι ο λόγος να ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!!!”

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η Τοπική Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αμοργού

Όπως είναι γνωστό σε όλους, η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση διασποράς του κορονοϊού και κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει αυτή η φάση. Επί του παρόντος, παρ΄ όλες τις καθημερινές τηλεοπτικές ενημερώσεις για τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό ασυμπτωματικών φορέων δηλαδή ατόμων που έχουνε τον ιό χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα αλλά μπορούνε να τον μεταδώσουν γιατί δεν πραγματοποιούνται διαγνωστικά τεστ στον γενικό πληθυσμό αλλά μόνο σε ορισμένους συμπτωματικούς ασθενείς (όχι σε όλους) σύμφωνα με οδηγία του ΕΟΔΥ.

Ως αποτέλεσμα αυτού θα ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΔΗ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΥΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΜΕΤΑΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.

Βάσει των παραπάνω, η Τοπική Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας Αμοργού, με μοναδικό σκοπό την προστασία των κατοίκων του νησιού, ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΟΣΟΥΣ ΚΑΤΑΦΘΑΝΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ Ή ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΚΟΝΤΙΝΑ ΝΗΣΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ 14 ΗΜΕΡΕΣ. Η περίοδος των 14 ημερών αφορά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αν δεν είναι εφικτή η διαμονή σε διαφορετικό χώρο.

Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:

  • Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.
  • Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).
  • Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2μ από το άτομο.
  • Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.
  • Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
  • Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
  • Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
  • Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
  • Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Σωστή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών.
  • Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ασθενούς όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
  • Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ασθενούς καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:50, αν χρησιμοποιείται χλωρίνη αρχικής αραίωσης 5%.
  • Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.
  • Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
  • Η προμήθεια τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης να γίνεται με κατ΄ οίκον παράδοση χωρίς να έρθετε σε επαφή με το άτομο που παραδίδει τις προμήθειες.
  • Να γίνεται θερμομέτρηση 2 φορές την ημέρα και επί συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλέστε άμεσα τον ιατρό της περιοχής σας ή το ΚΥ για να λάβετε οδηγίες.

Παρακαλούμε κατά την άφιξή σας στην Αμοργό να ενημερώνετε το Αστυνομικό Τμήμα (22850 71210) ή το Κέντρο Υγείας Αμοργού (22850 71207)

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Επιστροφή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά: Αίτημα ζωτικής σημασίας από το Επιμελητήριο Κυκλάδων

Ο Γιάννης Ρούσσος ζητά την άμεση επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ από 1/1/2025, βάσει της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας – Τα νησιά του Αιγαίου δεν αντέχουν άλλη καθυστέρηση

Αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ: Τέλος στις υπέρογκες χρεώσεις, tι αλλάζει από 11 Αυγούστου

Μετά από δεκαεπτά χρόνια παρεμβάσεων και διαμαρτυριών, οι νέες ρυθμίσεις για τις χρεώσεις στα ΑΤΜ επιχειρούν να βάλουν τέλος στις υψηλότερες προμήθειες της Ευρώπης.

Το γραβιεροπιτάκι, οι Ιταλοί και η ουρά στον φούρνο

Μια καλοκαιρινή σκηνή από την καθημερινότητα της Νάξου: Ιταλοί τουρίστες, πολύβουες αναμονές και το αθάνατο γραβιεροπιτάκι πρωταγωνιστούν στο νέο χρονογράφημα του Γιώργου Καστελλάνου.

Η συνήθεια του καλοκαιριού που έγινε λατρεία: Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης στη Βρύση του Δανακού!

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός Δημήτρης Ζερβουδάκης επιστρέφει στη Νάξο για μια μοναδική καλοκαιρινή συναυλία την Τετάρτη 30 Ιουλίου – Μουσική, συναίσθημα και λαϊκή παράδοση σε μια βραδιά-θεσμό στη Βρύση του Δανακού.

ΔεΔΔΗΕ – Διακοπή ρεύματος στη Νάξο την Τρίτη 29 Ιουλίου, ποιες ώρες και σε ποια περιοχή

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης στον Δαμαριώνα, από τον Πύργο Μπαζαίου έως την τοποθεσία Αθαλάσσου, λόγω τεχνικών εργασιών στο δίκτυο.

Κρητικό σφουγγάτο με κολοκυθάκια και στάκα, γεύση καλοκαιριού με ρίζες στην παράδοση

Ένα αυθεντικό και βαθιά γευστικό πιάτο από τον Ρεθυμνιώτη μάγειρα Μιχάλη Χάσικο που παντρεύει τα «ξενικά» κολοκυθάκια με τη βελούδινη στάκα, σε μια συνταγή που μυρίζει Κρήτη

Τρίποδες: Πίστη και παράδοση στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο Παρεκκλήσι της οικογένειας Λαγογιάννη

Με τη συγκινητική παρουσία πλήθους πιστών και την πνευματική καθοδήγηση του Μητροπολίτη Παροναξίας Καλλινίκου, τελέστηκε με μεγαλοπρέπεια και ταπεινότητα ο Εσπερινός στη μνήμη της Αγίας, στο αφιερωμένο εκκλησάκι της οικογένειας Λαγογιάννη.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.

Αμοργός: Όχι στον διχασμό, ναι στην παράδοση – Σαφές μήνυμα ενότητας από τον Δήμο

Καθαρό μήνυμα από τον Δήμο Αμοργού μετά την ένταση στο πανηγύρι της Ψημένης: "Δεν έχουν θέση διχαστικά φαινόμενα στον πολιτισμό μας"

Τραγωδία στη Μύκονο: 34χρονος βρέθηκε νεκρός στην παραλία “Βίδα”

Άμεση κινητοποίηση του Λιμεναρχείου – Διακομιδή στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου – Διερευνώνται τα αίτια του θανάτου

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Ανυπόφορη η “ανάσα” στις Κυκλάδες, ο καύσωνας “έγραψε” 40 βαθμούς στη Μέση της Νάξου (!!!)

Ακραίες θερμοκρασίες σάρωσαν το Αιγαίο: 40άρια σε Μέση Νάξου, Δαμαριώνα, Κουφονήσια – Πνιγηρές συνθήκες ακόμα και στις πιο δροσερές νησιωτικές ανάσες

Νάξος: Παραίτηση Φλεριανού από τη θέση του Αντιδημάρχου Ισότητας, ποιους λόγους επικαλείται (έγγραφο παραίτησης)

Ο Βασίλης Φλεριανός παραιτήθηκε από την προεδρία της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, επικαλούμενος αντικειμενική αδυναμία άσκησης των καθηκόντων του – Συζητείται η αντικατάστασή του στο σημερινό (23/07) Δημοτικό Συμβούλιο.

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων