Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΑιγαίο: Ερχεται έκτακτη ενίσχυση έως 15 εκατ. ευρώ σε κάθε ακτοπλοϊκή

Αιγαίο: Ερχεται έκτακτη ενίσχυση έως 15 εκατ. ευρώ σε κάθε ακτοπλοϊκή

|

Ανάλογα με το στόλο που έχει κάθε ακτοπλοϊκή εταιρεία, θα λάβει και οικονομική επιχορήγηση που θα φτάσει ακόμη και στα 15 εκατομμύρια ευρώ – Ποιοι είναι οι άξονες που αναμένεται να κινηθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας 

Νέο πακέτο μέτρων για την ακτοπλοΐα, που ενδέχεται να περιλαμβάνει έκτακτη οικονομική ενίσχυση έως και 15 εκατ. ευρώ, ανάλογα με την κάθε επιχείρηση, αξιολογεί το υπουργείο Ναυτιλίας. Ειδικότερα, η δεύτερη δέσμη μέτρων του σχεδίου του υπουργού Γιάννη Πλακιωτάκη έχει τρεις άξονες:

Πρώτον, την προαναφερθείσα εμπροσθοβαρή έκτακτη ενίσχυση, που συνολικά μπορεί να αγγίξει τα 30 εκατ. ευρώ, εφόσον ολοκληρωθούν οι σχετικοί υπολογισμοί που γίνονται σε συνεννόηση με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Δεύτερον, θα προχωρήσει η επέκταση του προγράμματος δρομολογίων δημοσίων υπηρεσιών καθώς πολλές από τις μέχρι πρότινος εμπορικές γραμμές είναι πλέον de facto άγονες και υπό κανονικές συνθήκες τα πλοία θα δέσουν. Οπως σκωπτικά αναφέρουν οι επαΐοντες της ακτοπλοΐας, «αυτές τις μέρες μόνο γλάρους κουβαλάμε».

Το πόσα πλοία και ποιων επιχειρήσεων θα δρομολογηθούν είναι κατ’ αρχήν αντικείμενο διαβούλευσης μεταξύ των ακτοπλοϊκών. Η πρώτη ευρεία τηλεδιάσκεψη για το θέμα έλαβε χώρα χθες το απόγευμα και μένει να διερευνηθούν ακόμα αρκετές πτυχές. Οπως το τι θα γίνει με τις γραμμές της Κρήτης, οι οποίες επί του παρόντος εξυπηρετούνται από επτά μεγάλα πλοία, και εκτιμάται πως μπορεί να εξυπηρετηθεί χωρίς προβλήματα με τέσσερα ή πέντε. Οταν όλα αυτά συμφωνηθούν –και αξιολογηθούν από τις υπηρεσίες του υπουργείου τα δηλωθέντα έξοδα των πλοίων–, τότε μπορεί να έρθουν και οι νέες αναθέσεις δημοσίων υπηρεσιών.

Τρίτον, γίνεται ευρεία προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο να διασφαλιστεί μια ευρύτερη βοήθεια του κλάδου, ο οποίος καλείται να στηρίξει τις θαλάσσιες μεταφορές από τις οποίες εξαρτάται ο ομαλός εφοδιασμός πολλών ευρωπαϊκών περιοχών εν μέσω κρίσης, με μεγάλες ζημίες. Αυτή η ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη όμως μπορεί να έρθει μόνον απολογιστικά, αφού δηλαδή προσμετρηθούν οι ζημίες.

Να σημειωθεί πως ήδη, εδώ και μερικές ημέρες, η Interferry, η διεθνής ένωση της ακτοπλοϊκής βιομηχανίας, κάλεσε τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε οικονομική βοήθεια, άτοκη χρηματοδότηση και απαλλαγή από τους φόρους και τα λιμενικά τέλη, όπου είναι δυνατόν, για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Τα δρομολόγια σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν πληγεί από μερικές ή γενικές απαγορεύσεις στις μετακινήσεις επιβατών, ενώ γραμμές σε ορισμένα κράτη έχουν επίσης δει τις εμπορευματικές κινήσεις να βυθίζονται λόγω της μειωμένης ζήτησης.

Εξαίρεση η Αδριατική

Αυτή δεν είναι, ακόμα, η περίπτωση με τα δρομολόγια της Αδριατικής, όπου εποχικά τα καράβια μεταφέρουν σχεδόν αποκλειστικά φορτηγά. Η κίνηση των φορτηγών εκεί δεν έχει υποχωρήσει περισσότερο από 5% με 10% έναντι 90% και πλέον στο Αιγαίο για τους επιβάτες και περίπου 50% σε φορτηγά.

Σημειώνεται πως το υπουργείο νομοθέτησε ήδη τη μείωση των λιμενικών τελών των πλοίων, καθώς και την παράταση των υποχρεώσεων χειμερινής περιόδου σε γραμμές που είναι πιο ευέλικτες ώστε να επιτρέπουν μειωμένες υπηρεσίες και μικρότερο πλήρωμα του προσωπικού. Η ισχύς των πιστοποιητικών σκαφών έχει επίσης επεκταθεί για επιπλέον τρεις μήνες, ενώ οι ναυτικοί που δεν θα απασχοληθούν εξαιτίας αυτών των μέτρων θα είναι επιλέξιμοι για την ευρύτερη εφάπαξ ενίσχυση της κυβέρνησης ύψους 800 ευρώ ανά εργαζόμενο, την κάλυψη των υποχρεώσεων κοινωνικής ασφάλισης και την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νότιο Αιγαίο – Αστυνομία: Καλό Πάσχα μέσα από ένα υπέροχο video

"Καλό Πάσχα" μας εύχεται η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου με ένα ιδιαίτερο video

Νάξος – “Στο Λαδόχαρτο”: Πασχαλινός διαγωνισμός με κέρδος το Αρνί του Πάσχα (photo)

Ενας ξεχωριστός διαγωνισμός από το βραβευμένο κρεατοφαγείο "Στο Λαδόχαρτο" - Ποια είναι η διαδικασία

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Το “ευχαριστώ” στον Βασίλη Ορφανό για ένα υπέροχο τριήμερο σεμινάριο (photos)

Μέσω ανακοίνωσης η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) ευχαριστεί τον πρωταθλητή Βασίλη Ορφανό για το τριήμερο σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης

Naxos Medical: Πρωτομαγιά με επίσκεψη από τον Πνευμονολόγο Νίκο Κουφό

Την Πρώτη Μαϊου θα βρίσκεται στη Νάξο, ο πνευμονολόγος Νίκος Κουφός και θα δεχτεί επισκέψεις στο Naxos Medical

Ελλάδα, η χώρα της αμφισβήτησης, άνευ ουδεμίας αντίρρησης. Αλλά σε λάθος κατεύθυνση

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από τις συνεντεύξεις στη τηλεόραση έως τις εκθέσεις που δείχνουν την αλήθεια για την σκληρή πραγματικότητα στην Ελλάδα Και καταλήγει με νόημα "Αν θες να μάθεις για το νερό, μη ρωτάς τα ψάρια"

Νάξος: Πασχαλινό τραπέζι με βάση την παράδοση στον «Φάρο» Αλυκού (video – photos)

Πάσχα στο «Φάρο» Αλυκού σημαίνει πάνω απ’ όλα απόλαυση … Προστάσεις που αιχμαλωτίζουν τον ουρανίσκο .... (photos)

Νάξος: Τι κάνει στο νησί μας η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού Marie Claire Greece;

Με πρωτοβουλία της Μαρίας Πολυκρέτη και του Γιάννη Μαργαρίτη η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικύ Marie Claire Greece είναι στη Νάξο. Ποιος ο λόγος;

Σύλλογος Μονιατών Νάξου “Η Τέχνη”: Πρόσκληση να “ασβεστώσουμε τους δρόμους όπως παλιά”

Ομορφή δράση σήμερα Σάββατο του Λαζάρου από το Σύλλογο Μονιατών Νάξου "Η Τέχνη"

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιαννακά και Σέργης στην Μύκονο για συναντήσεις

Στην Μύκονο βρίσκονται σήμερα η Κατερίνα Γιαννακά και ο Αντώνης Σέργης για συναντήσεις ενόψει ευρωεκλογών

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο