Κυριακή, 8 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΣτοίχημαΣτοίχημα: Οταν οι Αγγλοι έπαιζαν μπάλα εν μέσω… πολέμου

Στοίχημα: Οταν οι Αγγλοι έπαιζαν μπάλα εν μέσω… πολέμου

|

Μια ξεχασμένη ιστορία και ο Νίκος Μποζιονέλος μας την θυμίζει … Η Αγγλία στον πόλεμο, οι ποδοσφαιριστές στο μέτωπο

Το αγγλικό πρωτάθλημα της Division 1 του 1915-16 δεν έμελλε να διεξαχθεί ποτέ, ελέω της εμπλοκής της Βρετανίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την κήρυξη του πολέμου κατά της Γερμανίας στις 4 Αυγούστου 1914. Ωστόσο, για μια σεζόν (1914-15), ποδόσφαιρο παίχτηκε κανονικά ύστερα από πίεση των ομάδων που επιβίωναν οικονομικά χάρη στα έσοδα από τα εισιτήρια. Δεκάδες παίκτες πήγαν στα μέτωπα του πολέμου και τα ρόστερ των συλλόγων «διαστρεβλώθηκαν» και άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό. Και εν μέσω μιας σεζόν που οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες, με το επιχείρημα ότι το ποδόσφαιρο απέτρεπε την προσοχή του κόσμου από τον πόλεμο, είχε γράψει μάλιστα και άρθρο ο Αρθουρ Κόναν Ντόιλ, συγγραφέας των περιπετειών του Σέρλοκ Χολμς.

Στη δε ηπειρωτική Ευρώπη, δημιουργήθηκαν δύο «Footballers Battalion», ήτοι τάγματα στελεχωμένα αποκλειστικά από ποδοσφαιριστές. Όχι πάντως ότι είχαν ευνοϊκή μεταχείριση καθώς το δεύτερο εξ αυτών έλαβε μέρος στην πολύνεκρη μάχη του Σομ. Και δεκάδες ποδοσφαιριστές δεν έμελλε να γυρίσουν ποτέ.

Το αγγλικό ποδόσφαιρο επέστρεψε ξανά από τη σεζόν 1919-20 και τη μεγαλύτερη… κουβέντα σήκωσε το πόσες και ποιες ομάδες θα έπρεπε να συμμετέχουν. Χαμένη βγήκε η Τότεναμ, ουραγός το ’15 και έπαιξε στη β’ κατηγορία ενώ η Λίγκα, κατόπιν πιέσεων, αύξησε τις ομάδες από τις 20 στις 22, την άνοδο έλαβαν Ντέρμπι Κάουντι, Πρέστον αλλά και η Αρσεναλ αν και είχε τερματίσει 5η στη β’ κατηγορία, σε μια σκανδαλώδη απόφαση. Βεβαίως, κουπόνι στοιχήματος υπήρχε και από τότε. Και το ντέρμπι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Λίβερπουλ του 1915 αποδείχθηκε στημένο από τους παίκτες των δύο ομάδων για να μην υποβιβαστεί η Γιουνάιτεντ!

Στη φωτογραφία, Βρετανοί και Γάλλοι στρατιώτες παίζουν ποδόσφαιρο έξω από τη Θεσσαλονίκη, η οποία μόλις το 1912 είχε γίνει μέρος της Ελλάδος. Τότε, αγγλογαλλικά στρατεύματα είχαν αποβιβαστεί στη συμπρωτεύουσα ύστερα πρόσκληση του Ελευθέριου Βενιζέλου, παρά την ουδετερότητα και την αντίθεση της τότε ελληνικής Κυβέρνησης, δημιούργησαν περιχαρακωμένο στρατόπεδο και κατέλαβαν ελληνικά οχυρά στην ελληνοσερβική μεθόριο.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Τιμή στους Lord Colin Renfrew και Dr. Michael Boyd

Αναγνώριση δύο κορυφαίων αρχαιολόγων για τη συμβολή τους στην ανάδειξη του Κυκλαδικού Πολιτισμού – Τελετή μνήμης και τιμής στις 11 Ιουνίου στο Κουφονήσι

Αντίπαρος: Νία Βαρντάλος και Κατερίνα Μονογυιού με καλοκαιρινή διάθεση

Η παγκοσμίου φήμης Ελληνοκαναδή ηθοποιός και η Βουλευτής Κυκλάδων απαθανατίστηκαν χαμογελαστές στο νησί των εκπλήξεων

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Στοίχημα – Nations League: Μικρός τελικός και προβάδισμα Γερμανίας

Η πρόταση της ημέρας μας έρχεται από τον μικρό τελικό στο Nations league ... Τι θα .. δούμε;

Ο Κύκλωπας της Ηρακλειάς… διαβάζει Ομήρου Οδύσσεια

Στην καρδιά των Μικρών Κυκλάδων, ένας μονόφθαλμος ήρωας του μύθου επανέρχεται με μαγιό και βιβλίο — γιατί και οι Κύκλωπες έχουν δικαίωμα στη δεύτερη ανάγνωση.

Η Αμοργός στην 4η Attica Green Expo: Πράσινη μετάβαση και σύγχρονη ακτοπλοΐα στο επίκεντρο

Ο Δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος εκπροσώπησε το νησί σε μία από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές διοργανώσεις, τονίζοντας την ανάγκη για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και λειτουργική ακτοπλοϊκή διασύνδεση.

ΕΛΜΕ Νοτίου Αιγαίου: Ψήφισμα και κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση Αλληλεγγύης στη Νάξο

Μπροστά στη γενοκτονία που εκτυλίσσεται στη Γάζα, οι εκπαιδευτικοί του Νοτίου Αιγαίου σηκώνουν φωνή αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς — Κυριακή 8 Ιουνίου, 11:00, Πλατεία Μανδηλαρά στη Νάξο.

Νάξος – “Emerald Azzurra”: Η πολυτέλεια “έδεσε” στο νησί των Κυκλάδων

Με 110 μέτρα μήκος και 50 πολυτελείς καμπίνες, το υπερσύγχρονο "Emerald Azzurra" πραγματοποιεί μία ακόμη επταήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο και φέρνει τη Νάξο στο χάρτη των VIP προορισμών

Νάξος: Συγκέντρωση Αλληλεγγύης (08/06) για την Παλαιστίνη

«Η σιωπή μας είναι συνενοχή» – Ένα κάλεσμα για ζωή, ειρήνη και δικαιοσύνη από την Πρωτοβουλία Πολιτών Νάξου

Βλάβη σε κινητήρα αεροσκάφους της Olympic Air κατά την απογείωση από τη Νάξο (video)

Με ψυχραιμία και επαγγελματισμό, το πλήρωμα της πτήσης ΟΑ17 επέστρεψε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο. Οι επιβάτες αποβιβάστηκαν χωρίς τραυματισμούς (video)

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση

Η Νάξος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις σε Xώρα και Απείρανθο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραμύθια, τέχνη και τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους στη Χώρα και την Απείρανθο