Σάββατο, 23 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΕλλάδα: Οι Αμερικανοί εξυμνούν τους Ελληνες γιατί κάποια πράγματα τα κάνουμε καλύτερα

Ελλάδα: Οι Αμερικανοί εξυμνούν τους Ελληνες γιατί κάποια πράγματα τα κάνουμε καλύτερα

|

Από τις ουκ ολίγες ευχές που απευθύνουμε με κάθε ευκαιρία ακόμη και για το ίδιο γεγονός, τις δυνατές φωνές που συνήθως χρησιμοποιούμε όταν μιλάμε,  μέχρι τη φιλοξενία και το …φραπέ, το φαγητό και τον εορτασμό του Πάσχα, το αμερικανό CNN αποκαλύπτει γιατί οι Ελληνες ξεχωρίζουν… Απολαύστε αυτόν τον δεκάλογο

Ξέρετε ότι μπορούμε να πούμε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές ευχές στη διάρκεια ενός γάμου; Γνωρίζετε ότι είμαστε οι μόνοι που με μία απλή κίνηση (βλ φραπέ) φτιάχνουμε τον ωραιότερο καφέ στο κόσμο; Έχετε σκεφτεί ότι παραμένουμε πιστοί στο κάπνισμα όταν όλος ο πλανήτης το έχει περιορίσει εδώ και μία δεκαετία; Αμ το φαγητό; Αμ τις φωνές όταν συναντάμε κάποιο γνωστό στο δρόμο; Μπορεί κι άλλοι λαοί (ακόμη και οι γείτονες είτε στα αριστερά είτε στα δεξιά του χάρτη) να έχουν ανάλογες συνήθειες, αλλά τόσες μαζεμένες όχι… Και το CNN – το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο – ελέω και της 25ης Μαρτίου, σκέφτηκε να παρουσιάσει σε ένα άρθρο του, τον δεκάλογο των συνηθειών που κάνουν την Ελλάδα ξεχωριστή ως χώρα προορισμού για διακοπές… Άλλωστε, όλος ο χρόνος (πριν την εκδήλωση της πανδημίας) για τους Έλληνες (σ.σ. όπως μας βλέπουν ακόμη οι Αμερικανοί) είναι μία γιορτή… 

«Ακόμη και οι καθημερινές υπηρεσίες που σηματοδοτήσουν την περίοδο πριν από το Πάσχα έχουν καταργηθεί, ενώ οι γάμοι και τα βαπτίσματα έχουν αναβληθεί» αναφέρει το CNN, με την πένα ενός Έλληνα. «Όμως όσοι γνωρίζουν καλά τη χώρα δεν εκπλήσσονται από την προσαρμογή τους στα περιοριστικά μέτρα – επειδή εμείς οι Έλληνες είμαστε μερικοί από τους ανθρώπους με τον πιο υγιεινό τρόπο στον πλανήτη. Για να βοηθήσετε να φέρουμε λίγο φως σε σκοτεινές στιγμές και να γιορτάσετε την ιδιαίτερη μέρα της χώρας, εδώ είναι μια διασκεδαστική ματιά στα άλλα πράγματα που κάνει η Ελλάδα καλύτερα», αναφέρει το άρθρο.

Ευχές

Οι Έλληνες έχουν μια επιθυμία για κάθε περίσταση, τόσο πολύ ώστε οι ξένοι να χάνονται συχνά στο λαβύρινθο της εθιμοτυπίας. Στις περισσότερες χώρες, ένα ξερό συγχαρητήρια αρκεί για την πλειονότητα των περιστάσεων. Αντιθέτως, στην Ελλάδα δείχνουμε μία προτίμηση στις εξατομικευμένες ευχές. Μία για κάθε περίσταση. «Να ζήσετε» και «Βίον ανθόσπαρτον», λέμε στους γάμους. Σαν να μην έφτανε αυτό υπάρχει και ευχή για τους καλεσμένους των γάμων που τυχαίνει να είναι ελεύθεροι: «και στα δικά σας». «Καλή πρόοδο» ευχόμαστε σε ό,τι έχει να κάνει με την εκπαίδευση ή μία καινούρια δουλειά. «Πολύχρονος» σε όσους γιορτάζουν. «Καλή λευτεριά» στις εγκυμονούσες. «Άξιος» για τους κουμπάρους.

«Καλορίζικο», όταν κάποιος αγοράζει κάτι, από κινητό, μέχρι αυτοκίνητο. Αυτό, όμως, που μοιάζει να μπερδεύει τους ξένους περισσότερο είναι ότι πρωτοτυπήσαμε και στον θάνατο, εδραιώνοντας και σε αυτή την ατυχή-τουλάχιστον- περίσταση μία πρέπουσα ευχή: «καλό παράδεισο».

Η ιστιοπλοΐα

Παρά το γεγονός ότι είναι διάσημος για έναν ναύτη που έχασε τον δρόμο του για 10 χρόνια – ο Όμηρος και η θρυλική του «Οδύσσεια» – η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη πλοιοκτήτρια στον κόσμο με συνολική αξία πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εν τω μεταξύ, ο Πειραιάς, κοντά στην Αθήνα, είναι το μεγαλύτερο λιμάνι επιβατών στη Μεσόγειο με ετήσιο μέσο όρο 7,1 εκατομμύρια επιβάτες. Σε κανονικές περιόδους, διακοπές κάνοντας ιστιοπλοΐα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξερευνήσετε το αρχιπέλαγος της Ελλάδας, ιδιαίτερα αν είστε κουρασμένοι να μείνετε σε ένα μέρος και προτιμάτε να κολυμπήσετε σε μοναχικούς κολπίσκους και όχι να βρεθείτε σε παραλίες με ξαπλώστρες.

Οι φωνές στο δρόμο 

Χμμ Τί σχέση μπορεί να έχουν οι φωνές με την χώρα; Προφανώς, όταν επισκέπτεται κάποιος την Ελλάδα, παρατηρεί ότι οι κάτοικοί της είναι θορυβώδεις. Απευθύνονται ο ένας τον άλλον σε υψηλούς τόνους. Αν και συνομιλούν φιλικά, ένα απαίδευτο αυτί θα συμπέραινε ότι καυγαδίζουν.

Εκτός ελληνικού εδάφους, έχει κυριαρχήσει η άποψη ότι η συνήθεια αυτή προέρχεται ίσως από τους ναυτικούς που έπρεπε να φωνάζουν ο ένας στον άλλον. Άλλοι ενοχοποιούν μία παρεξηγημένη επίδειξη ανδρισμού. Δίχως αμφιβολία, όμως, η ερμηνεία αυτή δεν εξηγεί γιατί οι γυναικείες φωνές συνήθως υπερτερούν των ανδρικών.

Ο κρύος καφές (φραπέ) 

Ξεχάστε το μουσακά, το γιαούρτι ή το τζατζίκι: η πιο σημαντική μας συνεισφορά στη διεθνή κουζίνα είναι ο φραπές.
Δεν απαιτούνται ειδικά μηχανήματα, γιατί είναι ένας θρίαμβος της απλότητας έναντι της τεχνολογίας.

Η ιστορία μας

Κανείς δεν αμφισβητεί το παρελθόν της χώρας, αλλά μάλλον οι ξένοι μας αντιμετωπίζουν ως ιδιαίτερα κολλημένους σε αυτό. Το άρθρο υποστηρίζει πως οι κάτοικοί της Ελλάδας διδάσκονται αρχαία ιστορία, βυζαντινή και ούτω καθεξής. Ως εκ τούτου, συνειδητοποιούν από νωρίς ότι το παρελθόν της χώρας είναι πιο λαμπρό από των άλλων.  Η φράση «όταν εμείς κάναμε πολιτισμό εσείς κρεμόσασταν από τα δέντρα» έχει κυκλοφορήσει και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Οι καπνιστές

Το CNN αναφέρεται στην υποτιθέμενη προτίμηση που δείχνουν οι Έλληνες στο τσιγάρο. Μάλλον δεν έχουν ενημερωθεί στο εξωτερικό για τον καθολικό αντικαπνιστικό νόμο και την αισθητή μείωση των καπνιστών στην χώρα, η οποία πλέον συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Παρ’ όλα αυτά, το CNN αναφέρεται στην υποτιθέμενη προτίμηση που δείχνουν οι Έλληνες στο τσιγάρο, επικαλούμενο το ποσοστό του 37%, ως το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Πάσχα

Όπως και να έχει, το δημοσίευμα αναγνωρίζει τα έθιμα του Πάσχα και τη μοναδικότητά τους. Κάθε μέρα της μεγάλης εβδομάδας έχει τη σημασία της, τη διατροφή της, ενώ η εκκλησία και η τελετή σε αυτήν πρωταγωνιστεί στην καθημερινότητα των Ελλήνων.

Η κατάνυξη της μεγάλης Παρασκευής, ο ενθουσιασμός του Μεγάλου Σαββάτου και το γλέντι της Κυριακής του Πάσχα είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία για τους τουρίστες, ενώ το άρθρο δεν θα μπορούσε να παραλείψει την «mageiritsa».

Η φιλοξενία

Στην Αρχαία Ελλάδα η φιλοξενία εθεωρείτο πράξη αρετής. Τους ξένους προστάτευαν ο Ξένιος Δίας και η Αθηνά η Ξενία. Υπήρχε θεία απαίτηση για την περιποίηση των ξένων και εθεωρείτο αμάρτημα η κακή αντιμετώπισή τους. Το εθνικό αυτό χαρακτηριστικό, συγκαταλέγεται ακόμα στα προτερήματα των ντόπιων. Γίνεται, μάλιστα, ξεχωριστή αναφορά στο κέρασμα.

Σπουδές στο εξωτερικό

Περισσότεροι από 38 χιλιάδες Έλληνες σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πολλοί από τους οποίους συνεχίζουν αξιοθαύμαστες καριέρες στο αντικείμενό τους, επιλέγοντας να μην επιστρέψουν στην μαμά πατρίδα.

Καλό φαγητό

Συνήθως στα σούπερ μάρκετ και αγοράζουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε μία από τις χιλιάδες αγορές αγροτών που αναδύονται στους δρόμους κάθε χωριού και πόλης – ακόμα και στην πρωτεύουσα. Τα μενού εστιατορίων είναι γεμάτα με κρέας και ψάρια, των οποίων τα συστατικά έχουν καταψυχθεί και δεν αγοράζονται νωπά από τον τοπικό κρεοπωλείο ή τον ιχθυοπαραγωγό.

Η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές κρίσεις στην ιστορία της και όταν τελειώσει η σημερινή, η σκηνή των φαγητών θα είναι η πρώτη που θα αναπηδήσει αμέσως – γι ‘αυτό είμαι βέβαιος, καταλήγει ο αρθρογράφος.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα protothema.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΜΗΛΩΣΙΑ 2025: Τέλος δράσεων με οδοιπορικό στο Ζα τα ξημερώματα της Κυριακής

Με την κορυφαία εκδήλωση της ανάβασης στο Ζα ολοκληρώνονται οι φετινές αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του ΑΜΣ Φιλωτίου

Κέα: Σε ύφεση η γαστρεντερίτιδα, τι έδειξε η επίσκεψη του ΕΟΔΥ

Περίπου 30 περιστατικά ημερησίως στην κορύφωση της έξαρσης – Διερευνώνται τα αίτια, με έλεγχο νερού και περιβαλλοντικών δειγμάτων.

Πανναξιακός AOK: Συνεχίζει με τον Ανδρέα Καρακατσάνη στον πάγκο για μία ακόμη χρονιά

Ο προπονητής που οδήγησε πέρυσι την ομάδα σε σπουδαία πορεία στη National League 2 παραμένει στο τιμόνι – Διπλός ρόλος και στις ακαδημίες

Εντατικοί έλεγχοι στα τουριστικά ημερόπλοια, «Προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή» τονίζει ο Β. Κικίλιας

Με απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας εντείνονται οι αστυνομικοί έλεγχοι σε όλα τα τουριστικά ημερόπλοια της χώρας – Έμφαση στην τήρηση κανόνων ασφαλείας και πληρωμάτων.

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια Μουσικής: «Η Παρέλαση των Παιχνιδιών» απόψε στο Θέατρο Καμπανέλλη

Η Παιδική Χορωδία των Θερινών Εργαστηρίων Μουσικής συνεργάζεται με τη συμφωνική ορχήστρα Cappella Atenea και παρουσιάζουν ένα διαδραστικό μουσικό παραμύθι για τη διαφορετικότητα και τη δύναμη της αγκαλιάς.

Γυναικομαστία: Αίτια, Διάγνωση και Χειρουργική Αντιμετώπιση

Η διάγνωση της γυναικομαστίας πραγματοποιείται από τον πλαστικό χειρουργό. Αρχικά λαμβάνεται λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και ακολουθεί κλινική εξέταση.

Με λαμπρότητα τα Εννιάμερα της Παναγίας στις Τρίποδες Νάξου (photos)

Πλήθος πιστών συμμετείχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία και τη λιτανεία της Παναγίας Τριποδιώτισσας

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Κατ. Γιαννακά: Αμοργός, από νησί εξορίας αγωνιστών σε νησί φίμωσης φωνών;

Αντιδράσεις για τη στάση του Δημάρχου Αμοργού απέναντι σε ειρηνική διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης. - τι αναφέρει η Κατερίνα Γιαννακά

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι