Τετάρτη, 2 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Η λίστα αυτών που θα εισπράξουν 800 και 600 ευρώ αντίστοιχα

Ελλάδα: Η λίστα αυτών που θα εισπράξουν 800 και 600 ευρώ αντίστοιχα

|

Αίτηση στο σύστημα “Εργάνη” είχαν κάνει μέχρι χθες 212.059 επιχειρήσεις, καλύπτοντας περίπου 321.860 εργαζόμενους – Ποίοι θα πάρουν τα χρήματα .

Τα εκατοντάδες χιλιάδες ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με την καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ (που χορηγείται σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους), αλλά και του επιδόματος των 600 ευρώ που μπορεί να δοθεί σε επιστήμονες, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα συμμετάσχουν σε πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Κατά δεκάδες χιλιάδες, οι εργοδότες προσπαθούν να ενταχθούν στο σύστημα Εργάνη προκειμένου να διασφαλίσουν το επίδομα των 800 ευρώ για τους εργαζομένους τους (αλλά και την απαλλαγή καταβολής της υποχρέωσης πληρωμής μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για τους ίδιους). Ωστόσο, συναντούν εμπόδια κυρίως εξαιτίας του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας.

Η κυβέρνηση, ανακοίνωσε χθες ότι μπορεί να γίνει χρήση και του δευτερεύοντος ΚΑΔ, εφόσον αυτός αποδίδει τα περισσότερα έσοδα. Ωστόσο, αυτό, προς το παρόν ισχύει μόνο για την παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων και για κανένα άλλο από τα ευνοϊκά μέτρα (π.χ παράταση ασφαλιστικών εισφορών, ή δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας η οποία με τη σειρά της οδηγεί και στη διασφάλιση του επιδόματος των 800 ευρώ).

Το Σάββατο, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ANT1, ο υπουργός Οικονομικών συνέστησε υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα, καθώς θα δοθεί νέος κατάλογος με ΚΑΔ στη δημοσιότητα ο οποίος θα καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Να σημειωθεί ότι με τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι και χθες το απόγευμα, αίτηση στο σύστημα Εργάνη είχαν κάνει 212.059 επιχειρήσεις καλύπτοντας περίπου 321.860 εργαζόμενους.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ

Με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, το επίδομα των 800 ευρώ δικαιούνται:

1. Οι εργαζόμενοι στους οποίους έχει γίνει προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας από τις επιχειρήσεις είτε διότι οι επιχειρήσεις έχουν κύριο ΚΑΔ που υπάγεται σε αυτούς που θεωρείται ότι πλήττονται είτε επειδή η επιχείρηση έχει κλείσει. Υπάρχουν πολλά προβλήματα σε αυτό το “μέτωπο” καθώς πολλά μαγαζιά που έχουν κλείσει υποχρεωτικά, δεν έχουν ΚΑΔ που να περιγράφεται στη λίστα οπότε δεν μπορούν να δηλώσουν στο ΕΡΓΑΝΗ ότι βάζουν τον εργαζόμενο σε καθεστώς αναστολής.

2. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι πέντε άτομα προσωπικό, επίσης μπορούν να εισπράξουν την αποζημίωση των 800 ευρώ όχι μόνο για το προσωπικό τους αλλά και για τους ίδιους. Δεν εντάσσονται μέτοχοι νομικών προσώπων (ΙΚΕ, ΕΠΕ, ΑΕ κλπ) ακόμη και αν απασχολούν λιγότερα από πέντε άτομα προσωπικό.

Για όσους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους κατατάσσονται στους επιστημονικούς κλάδους (π.χ γιατροί, δικηγόροι, οικονομολόγοι, λογιστές κλπ) δεν προβλέπεται δυνατότητα είσπραξης των 800 ευρώ αλλά δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμμα κατάρτισης με “αντάλλαγμα” τα 600 ευρώ.

Ποιοι θα λάβουν τις επιταγές κατάρτισης των 600 ευρώ

Όσον αφορά το πρόγραμμα που συμπληρωματικά θα ενισχύσει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας με ποσό 600 ευρώ καθαρά ανά δικαιούχο, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε σήμερα με συνέντευξή του στο ΑΠΕ ότι θα υλοποιηθεί μέσα από μία προαιρετική διαδικασία συμμετοχής σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων τους και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου τους.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η λήψη του ποσού των 600 ευρώ θα καθίσταται δυνατή με την ολοκλήρωση του προγράμματος τηλεκατάρτισης, ενώ οι δικαιούχοι θα λάβουν και πιστοποίηση, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, προς επιβεβαίωση της αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους.

“Η συμμετοχή όλων των δικαιούχων θα γίνει με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης συμμετοχής στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων” εξήγησε ο κ. Βρούτσης, σημειώνοντας ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει με απλό, γρήγορο και απολύτως διαφανή τρόπο. Τονίζει δε ότι ο ίδιος ο δικαιούχος θα μπορεί να ενεργοποιεί την επιταγή κατάρτισής του απολύτως ελεύθερα, σε όποιο από τα 2.500 πιστοποιημένα από το υπουργείο Παιδείας Κέντρα Διά Βίου Μάθησης 1 και 2 αυτός επιλέξει.

“Η διαδικασία της επιταγής κατάρτισης voucher ως μέσο υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων έργων ΕΣΠΑ για εργαζόμενους, επαγγελματίες, ανέργους, είναι θεσμοθετημένη διαδικασία από το 2011. Μία διαδικασία, ακολουθούμενη από τη συντριπτική πλειοψηφία των υλοποιούμενων έργων, μέχρι σήμερα, με κύριο χαρακτηριστικό την απόλυτη διαφάνεια και ελευθερία που έχει ο ωφελούμενος στην εφαρμογή της”, υπογραμμίζει ο υπουργός Εργασίας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παραλίες υπό παρακολούθηση: Αυστηροί έλεγχοι, drones και πρόστιμα για τους παραβάτες

Με περισσότερες από 2.600 καταγγελίες τον Ιούνιο και νέα εργαλεία όπως το MyCoast και τα drones, το κράτος εντείνει τη μάχη για την προστασία του αιγιαλού – ποιες περιοχές συγκεντρώνουν τις περισσότερες παραβάσεις

Νάξος: Πρωταγωνίστρια για δεύτερη μέρα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Από την Απείρανθο στη σμύριδα και από το κίτρο στη νέα γενιά – Ανθρώπινες ιστορίες, μνήμες και έμπνευση σε ένα ξεχωριστό οδοιπορικό της Νάξου. (video)

Α’ Φινλανδία: Ελσίνκι – Γιάρο, η νεοφώτιστη δίνει ρυθμό και… γκολ!

Η επιστροφή της Γιάρο στη μεγάλη κατηγορία συνοδεύεται από επιθετικό ποδόσφαιρο, ενώ η Ελσίνκι ψάχνει απαντήσεις και επανεκκίνηση – μια αναμέτρηση με πολλές υποσχέσεις.

«Μνήμες Αλλοτινών Εποχών» στη Σέριφο, αναβίωση παραδοσιακού γάμου με άρωμα Κρήτης

Το Σάββατο 5 Ιουλίου στις 19:00, η Κάτω Χώρα Σερίφου ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, μέσα από τη λαογραφική αναπαράσταση ενός γνήσιου παραδοσιακού γάμου.

Στη Μήλο η πρώτη μοτοσυκλέτα ΕΚΑΒ, ταχύτητα και ζωή στα κρίσιμα περιστατικά

Μέσο άμεσης ανταπόκρισης αποκτά για πρώτη φορά το Κέντρο Υγείας Μήλου – Καθοριστική η συμβολή του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής, Μάρκου Μάλλη.

Τήνος δίνει Ζωή: 282 Εθελοντές τίμησαν την 52η Αιμοδοσία στη μνήμη του Νικολάου Κορνάρου

Σε τρεις διαφορετικές κοινότητες του νησιού, πολίτες κάθε ηλικίας ένωσαν τις δυνάμεις τους, προσφέροντας αίμα και ελπίδα, ενώ για πρώτη φορά προωθήθηκε και η δωρεά μυελού των οστών.

«Κέντρο Ερευνών Ρίζες» για μια ζωή με αγάπη: Η φωνή των παιδιών έξω από τα ιδρύματα

Ο οργανισμός Κέντρο Ερευνών Ρίζες δίνει ελπίδα σε εκατοντάδες παιδιά που ζουν σε ιδρύματα, διεκδικώντας μια κοινωνία όπου κάθε παιδί μεγαλώνει σε οικογένεια — όχι σε δομή.

Ευρωπαϊκή vs Αμερικάνικη Ρουλέτα: Ποια συμφέρει τους παίκτες

Σύγκρινε τις δύο δημοφιλέστερες παραλλαγές ρουλέτας και ανακάλυψε ποια προσφέρει τις καλύτερες πιθανότητες.

Εμίρ Κουστουρίτσα: Επίτιμος Δημότης Σίφνου, γέφυρα Πολιτισμού στις Κυκλάδες

Ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης και μουσικός αναγνωρίζεται από τον Δήμο Σίφνου για το έργο του και τη βαθιά σχέση του με το νησί – Η τελετή ανακήρυξης θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Cozy Festival.

FPT Paros 2025 – Ημέρα 3: Άνεμος-έκπληξη, χαοτικές beachstarts και νικητή τον Lennart Neubauer (video)

Η 3η ημέρα του Freestyle Pro Tour στην Πάρο απογειώθηκε απρόσμενα με μια νέα καινοτόμα μορφή αγώνα – οι 9 κορυφαίοι freestylers πάλεψαν δίπλα-δίπλα με θέα τον Παριανό ορίζοντα!

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

BLUE STAR 1: Με καθυστέρηση και αλλαγές το αποψινό δρομολόγιο, χωρίς προσέγγιση στην Ανάφη

Λόγω του απαγορευτικού απόπλου, το πλοίο αναχωρεί τελικά στις 22:00 από Πειραιά, με τροποποιημένες ώρες άφιξης και χωρίς στάση στην Ανάφη

Fast Ferries: Λόγω καιρικών συνθηκών “δεμένα” αύριο τα πλοία…

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθηλώνουν τα πλοία της Fast Ferries και το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ – Αναλυτικά τα ακυρωμένα δρομολόγια για την Κυριακή 29 Ιουνίου