Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΕλλάδα: Αντέχει το διαδίκτυο με ελάχιστη μείωση στην ταχύτητα (!!!)

Ελλάδα: Αντέχει το διαδίκτυο με ελάχιστη μείωση στην ταχύτητα (!!!)

|

Μπράβο αντοχή το ελληνικό δίκτυο;  στα σταθερά δίκτυα η μέση ταχύτητα λήψης δεδομένων (download) την τελευταία εβδομάδα ήταν 24,55 Mbps (έναντι 25,92 Mbps) –  μέση ταχύτητα αποστολής δεδομένων (upload) διαμορφώθηκε στα 5,08 Mbps (έναντι 5,84 Mbps) και τι γίνεται στα κινητά τηλέφωνα 

Ανθεκτικά αποδεικνύονται μέχρι στιγμής τα ελληνικά δίκτυα παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες στις οποίες καλούνται να ανταπεξέλθουν κατά την πανδημία του κορονοϊού και την απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα και σύμφωνα με στοιχεία της Ookla που έχει στη διαθεσή του το insider.gr, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μία μικρή μείωση στη μέση ταχύτητα, όσον αφορά τη λήψη και αποστολή δεδομένων στις ευρυζωνικές συνδέσεις στη χώρα, εξέλιξη που θεωρείται αναμενόμενη λόγω των πολλών επιχειρήσεων που έχουν επιλέξει την τηλεεργασία και τους αμέτρητους χρήστες που στρέφονται στις streaming υπηρεσίες για να ψυχαγωγηθούν.  Να υπενθυμίσουμε ότι η Ookla διαχειρίζεται το www.speedtest.net, το site που χρησιμοποιείται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο για να τεστάρουν οι χρήστες τις πραγματικές ταχύτητες σύνδεσης τους. Όσο για τα στοιχεία που παρέχει προέρχονται από τις δοκιμές των χρηστών, οι οποίες καταγράφονται ιδιαίτερα αυξημένες παγκοσμίως τις τελευταίες εβδομάδες. 

Τι δείχνουν τα νούμερα 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla, στα σταθερά δίκτυα η μέση ταχύτητα λήψης δεδομένων (download) μέσω σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων, ήταν την τελευταία εβδομάδα 24,55 Mbps, ελαφρά μειωμένη σε σχέση με τα 25,92 Mbps της αμέσως προηγούμενης (9 – 15/3) αλλά και της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου όπου διαμορφώθηκε στα 27,01 Mbps. Να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο, η μέση ταχύτητα λήψης δεδομένων κινήθηκε μεταξύ 26,59 Mbps και 27,24 Mbps.

Αντίστοιχη παρουσιάζεται και η εικόνα όσον αφορά στη μέση ταχύτητα αποστολής δεδομένων (upload) μέσω σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων, η οποία την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκε στα 5,08 Mbps, ελαφρώς μειωμένη από τα 5,84 Mbps και 6,07 Mbps που ήταν τις προηγούμενες εβδομάδες. Τον Φεβρουάριο, η μέση ταχύτητα αποστολής δεδομένων κινήθηκε μεταξύ 5,79 Mbps και 6,28 Mbps.

Μικρή πτώση καταγράφηκε και στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας την εβδομάδα που μας πέρασε (16-22/3), όπου η μέση τιμή της ταχύτητα λήψης δεδομένων (download) μέσω κινητών δικτύων έφτασε τα 33,71 Mbps, σε αντίθεση με τα 38,77 Mbps και τα 39,28Mbps που ήταν την εβδομάδα 9-15 Μαρτίου και την εβδομάδα 2-8 Μαρτίου αντίστοιχα. Τον Φεβρουάριο, κινήθηκε μεταξύ 41,88 Mbps και 36,42 Mbps.

Τέλος, η μέση ταχύτητα αποστολής δεδομένων (upload) μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας ήταν την περασμένη εβδομάδα 11,82 Mbps σε σχέση με τα 13 Mbps και 13,52 Mbps που ήταν τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου. Τον Φεβρουάριο, η μέση ταχύτητα αποστολής δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής κινήθηκε μεταξύ 14,07 Mbps και 13,5 Mbps.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν τις μέχρι στιγμής πληροφορίες των στελεχών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που τονίζουν ότι παρά την σημαντική αύξηση που παρατηρείται στην κίνηση δεν υπάρχει ζήτημα ούτε με τη χωρητικότητα που είναι διαθέσιμη. 

Να υπενθυμίσουμε ότι τόσο οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας μας και τα αρμόδια στελέχη των τεχνικών τμημάτων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων όσο και οι αρμόδιες αρχές στην Ευρώπη βρίσκονται σε επιφυλακή το τελευταίο διάστημα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν αλλά και να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο χωρίς προβλήματα παρά τις έκτακτες συνθήκες και τις αυξημένες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού. 

Η εικόνα των δικτύων στην Ευρώπη

Επιπτώσεις και στις ταχύτητες πρόσβασης στο Internet φαίνεται να έχουν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης ή αποκλεισμού κυκλοφορίας που έχουν εφαρμοστεί σε πολλά κράτη της Ευρώπης ενόψει της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δημοσίευσε η γνωστή εταιρεία Ookla. Η μαζική αύξηση στη χρήση του Internet η οποία είναι αποτέλεσμα του εγκλεισμού πολλών ατόμων σπίτι, έχει μειώσει τις ταχύτητες πρόσβασης.

Ειδικότερα, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της Ookla από 8 ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία) ιδιαίτερα την εβδομάδα 16 έως 22 Μαρτίου καταγράφηκε σημαντική πτώση στις ταχύτητες, αποτέλεσμα λογικά των μέτρων απομόνωσης του πληθυσμού, που έλαβαν οι παραπάνω χώρες.

Ειδικότερα, σημαντική μείωση στις ταχύτητες download από δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας παρατηρείται σε πέντε από τις οκτώ χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία και Ισπανία), ενώ σχετικά σταθερές παρέμειναν οι ταχύτητες στην Αυστρία, την Αγγλία και την Ολλανδία.

ookla

Παρόμοια είναι η εικόνα και σε επίπεδο latency (καθυστέρηση), όπου παρατηρούμε ανοδικές τάσεις στις χώρες που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο τα δίκτυα σταθερής.

Το ακριβώς αντίθετο φαινόμενο καταγράφηκε στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας της Αγγλίας, όπου οι ταχύτητές τους αυξήθηκαν. Ωστόσο σημαντική μείωση καταγράφηκε σε Αυστρία, Γαλλία, Ελβετία και Ισπανία. Στην περίπτωσης της Ιταλίας τώρα η οποία χτυπήθηκε από την πανδημία με αποτέλεσμα οι νεκροί της να αυξάνουν κατά εκατοντάδες όσο περνούν οι μέρες, η μείωση στην ταχύτητα πρόσβασης προηγείται κατά μία εβδομάδα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάσχα: ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση στη παράδοση της Νάξου

ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση με το Πάσχα στη παράδοση της Νάξου

Νάξος: Εορτασμός της Κυριακής των Βαΐων (video)

Κυριακή των Βαϊων ... Θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, «καθήμενος επί πώλου όνου». «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου», αναφωνούσε το πλήθος, που τον υποδέχθηκε με «τα βαΐα των φοινίκων»...

Νότιο Αιγαίο – Αστυνομία: Καλό Πάσχα μέσα από ένα υπέροχο video

"Καλό Πάσχα" μας εύχεται η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου με ένα ιδιαίτερο video

Νάξος – “Στο Λαδόχαρτο”: Πασχαλινός διαγωνισμός με κέρδος το Αρνί του Πάσχα (photo)

Ενας ξεχωριστός διαγωνισμός από το βραβευμένο κρεατοφαγείο "Στο Λαδόχαρτο" - Ποια είναι η διαδικασία

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Το “ευχαριστώ” στον Βασίλη Ορφανό για ένα υπέροχο τριήμερο σεμινάριο (photos)

Μέσω ανακοίνωσης η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) ευχαριστεί τον πρωταθλητή Βασίλη Ορφανό για το τριήμερο σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης

Naxos Medical: Πρωτομαγιά με επίσκεψη από τον Πνευμονολόγο Νίκο Κουφό

Την Πρώτη Μαϊου θα βρίσκεται στη Νάξο, ο πνευμονολόγος Νίκος Κουφός και θα δεχτεί επισκέψεις στο Naxos Medical

Ελλάδα, η χώρα της αμφισβήτησης, άνευ ουδεμίας αντίρρησης. Αλλά σε λάθος κατεύθυνση

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από τις συνεντεύξεις στη τηλεόραση έως τις εκθέσεις που δείχνουν την αλήθεια για την σκληρή πραγματικότητα στην Ελλάδα Και καταλήγει με νόημα "Αν θες να μάθεις για το νερό, μη ρωτάς τα ψάρια"

Νάξος: Πασχαλινό τραπέζι με βάση την παράδοση στον «Φάρο» Αλυκού (video – photos)

Πάσχα στο «Φάρο» Αλυκού σημαίνει πάνω απ’ όλα απόλαυση … Προστάσεις που αιχμαλωτίζουν τον ουρανίσκο .... (photos)

Νάξος: Τι κάνει στο νησί μας η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού Marie Claire Greece;

Με πρωτοβουλία της Μαρίας Πολυκρέτη και του Γιάννη Μαργαρίτη η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικύ Marie Claire Greece είναι στη Νάξο. Ποιος ο λόγος;

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο