Τρίτη, 12 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΓερμανία: Διπλασιάζει τις ΜΕΘ και δίνει κίνητρο στα νοσοκομεία να αδειάσουν κρεβάτια...

Γερμανία: Διπλασιάζει τις ΜΕΘ και δίνει κίνητρο στα νοσοκομεία να αδειάσουν κρεβάτια (!!!)

|

Φρένο στην απότομη αύξηση των κρουσμάτων μετά τα αυστηρά μέτρα – Στοιχεία για την άμβλυνση της επιδημικής καμπύλης στην Γερμανία – Το κίνητρο στα νοσοκομεία για να αδειάσουν κρεβάτια 

Τα πρώτα στοιχεία για άμβλυνση της εκθετικής ανοδικής καμπύλης χάρη στα μέτρα κοινωνικού περιορισμού, ανακοίνωσε σήμερα ο Λόταρ Βίλερ επικεφαλής του Robert Koch Institute.

“Βλέπουμε τα πρώτα στοιχεία ότι η εκθετική ανοδική καμπύλη των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Γερμανία αμβλύνεται ελαφρά. Αλλά θα είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω οριστικά την τάση αυτή την Τετάρτη”, είπε ο Λόταρ Βίλερ εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής στην Γερμανία, στα οποία περιλαμβάνεται το κλείσιμο των σχολείων, οι οδηγίες προσωπικής υγιεινής και οι αυστηρές προειδοποιήσεις για τις δημόσιες συγκεντρώσεις, φέρνουν ήδη αποτελέσματα.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στη Γερμανία έχει αυξηθεί στα 22.672 και 86 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την ασθένεια, σύμφωνα με καταμέτρηση της δημόσιας υπηρεσίας υγείας, Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI), σήμερα Δευτέρα.

Συγκριτικά, 18.610 κρούσματα και 55 θάνατοι είχαν ανακοινωθεί χθες, Κυριακή, όταν το RKI προειδοποίησε πως ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανόν υψηλότερος καθώς δεν έχουν υποβάλει τα στοιχεία τους για το Σαββατοκύριακο όλες οι τοπικές υγειονομικές αρχές. Δραματικές παραμένουν οι εκκλήσεις πολιτικών και επιστημόνων, με την Άγγελα Μέρκελ να διανύει την δεύτερη μέρα προληπτικού κατ’ οίκον περιορισμού της.

Τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, την Κυριακή καταγράφηκαν 1.948 νέα κρούσματα, ενώ την προηγουμένη είχαν διαπιστωθεί 2.705. Το Ινστιτούτο επισημαίνει ωστόσο ότι λόγω του Σαββατοκύριακου ενδεχομένως να μην έχουν αναφερθεί όλα τα κρούσματα από τα κατά τόπους κέντρα και παραπέμπει στα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν σήμερα και αύριο προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία της επιδημίας.

Την ίδια ώρα η Διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου του Βόλφσμπουργκ Μπερναντέτ Έρντμαν, μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή του ARD, εξέφρασε τον φόβο ότι η απόφαση που ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ για περαιτέρω περιορισμούς “ήρθε πολύ αργά” και προειδοποίησε ότι “βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν από την κατάρρευση” του συστήματος υγείας. “Εάν οι αριθμοί αυξηθούν τόσο όσο προβλέπουν οι επιδημιολόγοι, τότε δεν θα μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος”, ξεκαθάρισε η κυρία Έρντμαν, κάνοντας λόγο για ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό προστασίας. Η γιατρός επισήμανε ακόμη ότι αυτού του είδους οι περιορισμοί πιθανότατα δεν μπορούν να γίνουν για πολύ καιρό ανεκτοί από τους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, ο οποίος συμμετείχε στην εκπομπή με ζωντανή σύνδεση από το Μόναχο, εξήγησε την απόφασή του το κρατίδιό του να εφαρμόσει αυστηρότερους κανόνες από αυτούς που ανακοίνωσε η καγκελάριος. “Η μοναδική σύσταση που έχουμε από τους ειδικούς, η μοναδική δυνατότητα να κάνουμε κάτι αυτή τη στιγμή, είναι ο περιορισμός των επαφών”, δήλωσε ο κ. Σέντερ, ο οποίος ανακοίνωσε ήδη την Παρασκευή ότι δεν επιτρέπεται να συναντάται κανείς με οποιονδήποτε άλλον εκτός από τα άμεσα μέλη της οικογένειάς του, με τα οποία ζει κάτω από την ίδια στέγη. Η κυρία Μέρκελ από την πλευρά της, έπειτα από τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων, αναφέρθηκε σε απαγόρευση συνάντησης τριών ατόμων και άνω.

“Η Γερμανία δεν επιτρέπεται να φθάσει στο σημείο καταστροφής που βρίσκεται η Ιταλία, όπου γιατροί καλούνται να αποφασίσουν ποιος θα ζήσει και ποιος όχι”, δήλωσε ο κ. Σέντερ και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως εκτός από τον περιορισμό των επαφών, “ο κόσμος μπορεί μόνο να ελπίζει και – όποιος είναι πιστός – να προσεύχεται, ότι η Γερμανία δεν θα χτυπηθεί τόσο βαριά”. Τόσο ο κ. Σέντερ όσο και ο υπουργός Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν που συμμετείχαν στην ίδια εκπομπή απέφυγαν να προσδιορίσουν πόσο θα μπορούσαν να κρατήσουν αυτοί οι περιορισμοί.

“Είναι κάτι που μπορεί να κάνει κανείς μόνο για περιορισμένο χρόνο”, σημείωσε πάντως ο κ. Μπράουν, ο οποίος είναι ιατρός. “Εάν είμαστε σοβαροί, θα μπορούμε να πούμε πως συνεχίζουμε, μόνο όταν θα έχει καταστεί σαφές το αποτέλεσμα αυτών των περιορισμών, σε διάστημα 10-14 ημερών”, εξήγησε ο ίδιος, διότι τότε θα γνωρίζουμε πόσο επιβαρύνεται το σύστημα υγείας. Εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την επάρκεια υλικών στα νοσοκομεία, αναφέροντας ότι έχουν γίνει παραγγελίες για “τεράστιες ποσότητες”, οι οποίες έχουν αρχίσει να φθάνουν στους προορισμούς τους, καθώς, όπως είπε, εξομαλύνεται πλέον η κατάσταση με την μεταφορά αγαθών στο εσωτερικό της ΕΕ, αφού έχουν επιβληθεί αυστηροί περιορισμοί μεταξύ των χωρών.

Αισιόδοξη σχετικά με την προοπτική απόδοσης των νέων μέτρων εμφανίστηκε την ίδια ώρα η ιολόγος Μέλανι Μπρίνκμαν, η οποία, μιλώντας επίσης στο ARD, προέβλεψε ότι οι νέοι περιορισμοί θα αποδώσουν, αλλά το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση θα είναι διαφορετικό κατά τόπους, καθώς κάποια κρατίδια, όπως είπε, βρίσκονται πιο μπροστά, ενώ κάποια ξεκινούν μόλις τώρα.

Κίνητρα για κρεβάτια και ΜΕΘ 

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, ενημέρωσε τη Δευτέρα τα νοσοκομεία ότι όσο περισσότερα κρεβάτια και προσωπικό «απελευθερώσουν», τόσο περισσότερα χρήματα θα τους παραχωρήσει η κυβέρνηση.  Τα γερμανικά νοσοκομεία που χρειάζονται περισσότερα κρεβάτια και προσωπικό για να αντιμετωπίσουν το ξέσπασμα του κορωνοϊού, θα λάβουν οικονομική βοήθεια, είπε ο Σπαν.

«Αν χρειάζεστε περισσότερα κρεβάτια, προσωπικό και εξοπλισμό για την φροντίδα των ασθενών του κορωνοϊού, θα αποζημιωθείτε οικονομικά», ανέφερε.

«Ειδικότερα, θα έχετε ένα ημερήσιο μπόνους 560 ευρώ ανά κρεβάτι που θα ελευθερώνεται ή που δεν θα χρησιμοποιείται για σχεδιασμένες επεμβάσεις. Για τα νέα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας με ανεμιστήρες, θα υπάρξει επιχορήγηση από τα ταμεία υγειονομικής ασφάλισης, της τάξεως των 50.000 ευρώ», πρόσθεσε.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να διπλασιαστεί ο αριθμός των κρεβατιών στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Γερμανίας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ / Reuters


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Κακολύρι: Το νέο μαρτυρικό χωριό της Ελλάδας, δικαίωση μνήμης και ιστορίας

Μετά από χρόνια αγώνων, το Κακολύρι Εύβοιας εντάσσεται επίσημα στο δίκτυο μαρτυρικών χωριών, τιμώντας τη θυσία των 30 εκτελεσθέντων κατοίκων στις 24 Μαΐου 1944.

Γιώργος Αγγελόπουλος στη Νάξο, στα «Palatia» της Αγίας Άννας για αξώτικες γεύσεις και ερυθρόλευκες στιγμές

Ο πρόεδρος του μπασκετικού Ολυμπιακού επιστρέφει για ακόμη ένα καλοκαίρι στο "νησί-φρούριο" των ερυθρόλευκων, μοιράζοντας χαμόγελα και φωτογραφίες με φίλους και οπαδούς.

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου καλωσορίζει τον 18χρονο Γιάννη Νικολάου!

Ο νεαρός αθλητής ύψους 2,02 μ. ενισχύει τη ρακέτα της ομάδας – Προέρχεται από την ΑΕΚ με εμπειρία στη Stoiximan GBL.

Αιγαίο: Εκτακτα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 αύριο Τετάρτη (13/08)

Έκτακτα δρομολόγια HIGHSPEED 3 & 4 στις 13 Αυγούστου μετά την άρση απαγορευτικού - Αναλυτικά οι ώρες αναχώρησης και άφιξης για την εξυπηρέτηση των νησιών

Β. Κικίλιας: 103 έργα για το νερό σε απομακρυσμένα και μικρά νησιά

Το Υπουργείο Ναυτιλίας ενισχύει την υδροδότηση 61 νησιωτικών δήμων με έργα αφαλάτωσης και τεχνική υποστήριξη

Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου: Καμπανάκι για τα τροχαία στο νησί

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου καλεί σε υπευθυνότητα, πρόληψη και αιμοδοσία για την προστασία της ανθρώπινης ζωής

Νάξος – Τα παλαιά πιάνα κελαηδούν ξανά, Ρεσιτάλ πιάνου και τραγουδιού στο Πολιτιστικό Κέντρο

Μια βραδιά γεμάτη μουσική και τέχνη στο Κάστρο της Χώρας Νάξου, με είσοδο ελεύθερη. (πρόγραμμα)

Το «μυστικό» πίσω από τον ήχο της θάλασσας στα κοχύλια

Οι επιστήμονες εξηγούν γιατί αυτό που ακούμε δεν είναι ο ωκεανός, αλλά ενισχυμένοι ήχοι του περιβάλλοντος

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες