Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα - Κορωνοϊός: Τα 46 νέα κρούσματα και οι ελπίδες της επόμενης...

Ελλάδα – Κορωνοϊός: Τα 46 νέα κρούσματα και οι ελπίδες της επόμενης ημέρας

|

Σαράντα έξι είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα και 464 συνολικά, όπως ανακοίνωσε κατά την ημερήσια ενημέρωση ο αρμόδιος εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας. – “Το πιο δύσκολο είναι όταν κάποιοι συμπολίτες εμφανίζονται αιφνιδιαστικά να μπλέξουν την επιστήμη με την πολιτική. Κοιτάμε μπροστά. Ο μαραθώνιος είναι στην 9 εβδομάδα. Ο αγώνας συνεχίζεται”. 

Μία ακόμη ανακοίνωση… Μία ακόμη φορά για πολύ κουβέντα καθότι ο αρμόδιος εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας είπε πολλά και σημαντικά… δεν έμεινε μόνο στην καταγραφή των γεγονότων αλλά έδωσε και υποσχέσεις για την επόμενη ημέρα… Για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η πανδημία και για το εμβόλιο που αναμένεται να είναι έτοιμο σε τρεις μήνες στην Αμερική… Και επέμεινε στην “ατομική ευθύνη” και βέβαια στο γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας έναν μαραθώνιο… 

Σαράντα έξι είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα και 464 συνολικά, όπως ανακοίνωσε κατά την ημερήσια ενημέρωση ο αρμόδιος εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας.  Από αυτά, 72 είναι απροσδιόριστης πηγής, ενώ 78 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, 16 εκ των οποίων διασωληνωμένοι, ενώ 19 ασθενείς πήραν εξιτήριο.

Οπως είπε ο κ. Τσιόδρας, ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων είναι τα 68 έτη, ενώ των ο μέσος όρος όσων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση είναι τα 69 έτη. Τα περισσότερα κρούσματα παραμένουν στην Αθήνα. Η θνητότητα στον γενικό πληθυσμό είναι κάτω από 1%, ενώ έως και δεκαπλάσια είναι σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ.Τσιόδρας, σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι καταγράφεται περίπου των 15% των πραγματικών κρουσμάτων. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, καταγράφηκε ο έκτος θάνατος στη χώρα, καθώς κατέληξε ένας 70χρονος στην Καστοριά. 

Από εκεί και πέρα… Αναφέρουμε τι είπε ανάμεσα στα άλλα ο κος Τσιόδρας..

– Tα σημερινά δεδομενα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι τουλάχιστον 2 με 3 χιλιάδες έχουν μολυνθεί από τον ιό.

– Παρακολουθούμε την επιδημία όσο πιο καλά μπορούμε.

– Η καταγραφή των σοβαρών κρουσμάτων είναι εξαντλητική, όχι δειγματοληπτικά. Από μόνο του ένα τέτοιο σύστημα μας δίνει καλή εικόνα της εξέλιξης της επιδημίας. Επενδύουμε περισσότερο στην ενίσχυση αυτής της στρατηγικής. Αυτό είναι το ορθό επιστημονικά.

– Από αύριο θα αναρτάται καθημερινά, λεπτομερής αναφορά για τις περιπτώσεις της νόσου. Η στρατηγική μας έχει ως θεμέλιο λίθο τη διαφάνεια, την αλήθεια, την αλληλεγγύη με τον κόσμο.

– Θέλω να εκφράσω τα συλληπητήρια στις οικογένειες αυτών που έχασαν τους δικούς τους.

– Στην Κίνα ο συνολικός αριθμός θανάτων είναι πάνω από 3.000 όπως και στην Ιταλία. Από τις 16 Μαρτίου και μετά οι θάνατοι εκτός Κίνας είναι περισσότεροι. Στην μεγαλύτερη κλινική μελέτη, η νόσος κατάληξε σε θάνατο σε 2% των περιπτώσεων. Τα ποσοστά θανάτων φαίνεται να είναι υψηλότερα για τους άνδρες από οτι για τις γυναίκες.

– Όλα αυτά δεν αλλάζουν πως στη συντριπτική πλειοψηφία θα είναι μια ήπια νόσος. Η εμφάνιση δύσπνοιας είναι το κύριο κλινικό σύμπτωμα που οδηγεί προς πνευμονία. Είμαστε προσηλωμένοι σε 2 στόχους: να προφυλάξουμε τους ευπαθείς και να κολλήσουμε όσο το δυνατόν λιγότεροι ταυτόχρονα.

– Όσον αφορά τα αισιόδοξα μηνύματα για τη θεραπεία που πήραμε χθες, υπάρχουν επαρκείς ποσότητες φαρμάκων για τους ασθενείς. Τα σοβαρά περιστατικά απαιτούν συνδυασμένη θεραπεία. Ειδική ομάδα εξετάζει την πιθανή χορήγηση ορού από ανθρώπους που έχουν αναρρώσει.

– Ξεκίνησε η πρώτη πειραματική κλινική έρευνα για εμβόλιο στις ΗΠΑ. Ήδη 4 εθελοντές έχουν πάρει την πρώτη δόση. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε 3 μήνες. Δεν περιμένουμε μαζική παραγωγή εμβολίο πριν περάσει το καλοκαίρι.

– Αύριο ανακοινώνται ειδικές οδηγίες για νεφροπαθείς. Θα πρέπω να τονίσω την ασφάλεια του αίματος και την απόλυτη ανάγκη για συνέχιση της αιμοδοσίας.

– Το πιο δύσκολο είναι όταν κάποιοι συμπολίτες εμφανίζονται αιφνιδιαστικά να μπλέξουν την επιστήμη με την πολιτική. Κοιτάμε μπροστά. Ο μαραθώνιος είναι στην 9 εβδομάδα. Ο αγώνας συνεχίζεται.

– Διευρυμένο πρόγραμμα ελέγχων σε δύο κατηγορίες. Σε άτομα που έχουν βήχα και πυρετό. Για αυτό ήδη έχει προβλεφθεί η διαδικασία με κλιμάκια που θα παίρνουν δειγματοληπτικά δείγματα. Η δεύτερη κατηγορία ανθρώπων θα αφορά επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ώστε με τη βοήθεια της Πολιτικής Προστασίας να ιχνηλατούμε τα περιστατικά. Και οι δύο στόχοι πολύ σημαντικοί.

– Ακούσατε χτες ότι έχουμε ένα διπλό συνδυασμό που δίνει καλά αποτελέσματα. Αυτό θα δοθεί σε όλους τους ασθενείς που μπαίνουν στα νοσοκομεία. Είμαστε ακόμη στην αρχή. Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε τίποτα αν δεν το ελέγξουμε. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε διπλή, τριπλή ή και τετραπλή θεραπεία.

– Αναφορικά με το ενδεχόμενο χορήγησης ορού από αυτούς που έχουν αναρρώσει ανέφερε: Περίπλοκη διαδικασία, μια ομάδα αιματολόγων έχει εμπλακεί , θα συζητηθεί αυτή η διαδικασία στην επιτροπή. Αφορά ασθενείς που είναι πολυ βαριά, για να πάρουν τα ανιτσώματα από αυτούς που είναι καλά. Αντίστοιχη εμπιερία υπάρχει, στο παρελθόν σε άλλους ιούς είχε αποτελέσματα σε δύσκολες περιπτώσεις. Αυτό είναι τελικό μέτρο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Σε κάποιες χώρες έχει δοκιμαστεί. 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα thetoc.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κλιματική κρίση: Οι έξι πληγές του Αιγαίου, μπορούν να επουλωθούν;

Ποιες είναι οι έξι πληγές του Αιγαίου; Πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

Νάξος – Κωμιακή (Σύλλογος Γυναικών): Η διαδρομή του Επιταφίου φωτισμένη με αυτοσχέδια φαναράκια

Μεγάλη Παρασκευή και ο Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής θα φωτίσει τη διαδρομή με αυτοσχέδια φαναράκια για την περιφορά του Επιτάφιου

Κυκλάδες: Μηχανική βλάβη για το “Power Jet”, τι συνέβη;

Μηχανική βλάβη στο Power Jet – Συνεχίζει με μειωμένη ταχύτητα για τα νησιά των Κυκλάδων

Πένυ Ρόγκα: Ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο και σημειώνει “Η μάχη μόλις ξεκίνησε”

Η λίμπερο του Παναθηναϊκού, Πέννυ Ρόγκα, γνωστοποίησε ότι έχει καρκίνο και έχει ξεκινήσει χημειοθεραπεία

Πάσχα χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές στη νησιωτική χώρα

Παρά τα όποια κίνητρα που ανακοινώνονται τα νησιά στην Ελλάδα δεν έχουν επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό - Τι φταίει;

Εκτακτο – Κυριακή Πάσχα: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Naxos από τον Πειραιά

Το Blue Star Naxos αναμένεται να αναχωρήσει από τον Πειραιά την Κυριακή του Πάσχα στις 20:30 το βράδυ για Σύρο - Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου

Νάξος – Μεγάλη Πέμπτη: Η Κωμιακίτισσα θα κάνει το βάψιμο των αυγών με ρίζες από το Καψάλι

Μικρές ιστορίες από την Μεγάλη Εβδομάδα μέσα από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

Play Offs: Ε όχι έτσι, να αποκλειστείς από τον τελικό Πανναξιακέ (!!!)

Απίστευτη εξέλιξη στον σημερινό αγώνα με τον Ηλυσιακό... Δέχτηκε σερί 12 -1 στις τελευταίες φάσεις και έχασε 67-65... Με ψηλά το κεφάλι αποχαιρετά τα πλέι οφ η ομάδα του Πανναξιακού ΑΟΚ

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Πάσχα: ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση στη παράδοση της Νάξου

ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση με το Πάσχα στη παράδοση της Νάξου

Πάσχα – Ταξίδι: Στη Νάξο η πληρότητα εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 90%

Που θα τα ταξιδέψουν για το Πάσχα οι Ελληνες; Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση - Τα νησιά και πάλι κέρδισαν τις υπηρωτικές περιοχές

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα