Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΕλλάδα - Τηλεπικοινωνίες: Αύξηση 15% στην διαδικτυακή κίνηση

Ελλάδα – Τηλεπικοινωνίες: Αύξηση 15% στην διαδικτυακή κίνηση

|

Σύμφωνα με στελέχη του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΥΤΕ), η πρωτοβουλία «Μένουμε Σπίτι» έχει επιφέρει αύξηση της τάξης του 10% έως 15% στη διαδικτυακή κίνηση – Σενάρια για την επόμενη ημέρα και ο οδηγός της Ιταλίας 

Σενάρια περιορισμού του εύρους ζώνης ή ακόμη και ιεράρχησης της κίνησης έχουν εκπονήσει οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη. Μέχρι στιγμής, παρόλο που η κίνηση στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα έχει αυξηθεί, παραμένει ελεγχόμενη. Στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση, χωρίς ωστόσο αυτή να είναι τέτοια που να απαιτεί τη λήψη ειδικών μέτρων.

Σύμφωνα με στελέχη του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΥΤΕ), η πρωτοβουλία «Μένουμε Σπίτι» έχει επιφέρει αύξηση της τάξης του 10% έως 15% στη διαδικτυακή κίνηση. Αυτό φαίνεται στον κόμβο διασύνδεσης όλων των διαδικτυακών παρόχων της χώρας, Greek Internet Exchange, γνωστότερο ως GR-IX. Αν και η κίνηση που περνάει από τον συγκεκριμένο κόμβο δεν είναι η συνολική στο ελληνικό Διαδίκτυο, είναι ενδεικτική της συνολικής κατάστασης που επικρατεί σε αυτό.

Σύμφωνα με τα στατιστικά του GR-IX, η κίνηση σε ώρες αιχμής (12 το μεσημέρι) ανέρχεται σε περίπου 140 Gbps και σε ώρες μη αιχμής (5 το πρωί) σε 40 Gbps. Aξίζει να σημειωθεί ότι την προτελευταία εβδομάδα, πριν δηλαδή από την έναρξη του «Μένουμε Σπίτι», η κίνηση αυξανόταν τις απογευματινές ώρες, ενώ την περασμένη Δευτέρα, εμφανίζεται αυξημένη κατά τις πρωινές ώρες.

Επίσης, σύμφωνα με στελέχη των εταιρειών κινητής, καθώς παραμένουν όλοι στα σπίτια αυξάνονται υπέρμετρα οι συνομιλίες στα κινητά. Επιστρέφει δηλαδή η κίνηση στο παραδοσιακό δίκτυο δεύτερης γενιάς (2G), καθώς η μια τηλεφωνική γραμμή σταθερής δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των μελών της οικογένειας. Πάντως, όλοι σημειώνουν ότι τη μεγάλη πίεση θα δεχθούν τα δίκτυα σταθερής, όπως συνέβη στην Ιταλία και στο Βέλγιο.

Υπερφόρτωση

Στην Ιταλία το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο υπερφόρτωσε όταν η συνδρομητική υπηρεσία Amazon Prime άφησε ελεύθερη τη μετάδοση περιεχομένου στους Iταλούς. Επίσης, στo Βέλγιο υπάρχει σιωπηλή συμφωνία να μη γίνονται κλήσεις βιντεοδιάσκεψης, αλλά τηλεδιάσκεψης, δηλαδή χωρίς τη μετάδοση εικόνας, προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις συμφόρησης στο Διαδίκτυο.

Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι τεχνολογικές και συνδρομητικές πλατφόρμες για πρώτη φορά καταρρέουν, καθώς αυξάνεται υπέρμετρα η ζήτηση. Αυτό συνέβη στην πλατφόρμα διασκέδασης Xbox Live την περασμένη Κυριακή, ενώ προχθές Δευτέρα κατέρρευσε για τουλάχιστον δύο ώρες η συνεργατική πλατφόρμα Microsoft Teams, καθώς εκατομμύρια χρήστες συνωστίζονται για να λάβουν υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι επιχειρούν να αποτρέψουν φαινόμενα συμφόρησης στο εθνικό δίκτυο. Ενα μέτρο θα είναι ο περιορισμός του εύρους ζώνης του χρήστη, που είναι γνωστό ως throttling. Hδη το μέτρο αυτό εφαρμοζόταν σε χρήστες κινητής τηλεφωνίας που ξεπερνούσαν την κατανάλωση δεδομένων από ένα μέγεθος και πάνω, π.χ. πάνω από 20 Gb. Μόλις ο χρήστης περνούσε το όριο, η δυνατότητα μετάδοσης μειωνόταν σε χαμηλά επίπεδα, π.χ. 1 Mbps.

To δεύτερο μέτρο, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν τα δίκτυα, είναι η ιεράρχηση της κίνησης (prioritization). Στην προκειμένη περίπτωση οι πάροχοι «κόβουν» συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως π.χ. το video streaming, ή ακόμη και συγκεκριμένους κόμβους που προκαλούν τη μεγάλη κίνηση. Πάντως, τα στελέχη των παρόχων τηλεπικοινωνιών κάνουν λόγο για πρωτόγνωρες καταστάσεις, οι οποίες δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλείς εκτιμήσεις και προβλέψεις.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νέο Διαδραστικό Εκπαιδευτικό Εργαλείο στο Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου (video)

Η καινοτομία συναντά τις γεωεπιστήμες στη Νάξο – Εκπαιδευτική επένδυση με τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας για μικρούς και μεγάλους (video)

Ευη Νομικού: “Ο σεισμός μεταξύ Κάσου και Καρπάθου δεν σχετίζεται με τη Σαντορίνη”

Η γεωλόγος Εύη Νομικού αναλύει τον σεισμό 6,1 Ρίχτερ μεταξύ Κάσου και Καρπάθου – Δεν συνδέεται με τη Σαντορίνη. Ιστορικό προηγούμενο ο σεισμός του 1303.

Παννελλαδικές 2025: Τελευταίο κουδούνι της χρονιάς για τα Λύκεια την Πέμπτη

Πανελλήνιες 2025: Ανακοινώθηκε ο αριθμός εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Σαντορίνη: Νομική δράση από την Ένωση Ξενοδόχων κατά ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος

Από τον Ιούλιο του 2024 έχουν κινηθεί με ασφαλιστικά μέτρα – Ζητούν αποζημίωση για τις ζημιές που προκαλούνται στις τουριστικές επιχειρήσεις

Unesco: Η 9η Φεβρουαρίου προ των πυλών ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Πανηγυρική συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού Διασποράς για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας - Τι δήλωσε ο Φίλιππος Φόρτωμας

Πρόταση Ημέρας: Μαυρομάτικα φασόλια με σπανάκι

Με την αρωγή του "Γαστρονόμου" έχουμε πρόταση με βάση τα φασολάκια...

Σαντορίνη: Επίσκεψη Κεφαλογιάννη για την Καλντέρα και τα έργα υποδομής – Προσεχώς νέα ΚΥΑ

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης επισκέφθηκε τη Θήρα, προήδρευσε σύσκεψης για την Καλντέρα και δεσμεύτηκε για στήριξη σε κρίσιμα έργα όπως το Ηφαιστειακό Παρατηρητήριο και η αναθεώρηση της ΚΥΑ.

Η Θηρασιά αγκαλιάζει την Ομάδα Αιγαίου

Στην τρίτη στάση του 31ου Διάπλου, η Ομάδα Αιγαίου μετέτρεψε τη μικρή Θηρασιά σε σημείο αναφοράς για την πρόληψη, τη φροντίδα και την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας

Κίνδυνος νέου μπλάκ άουτ;

Απειλείται η Ελλάδα με μπλακ άουτ λόγω κρίσης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση

Νάξος: Η Δανάη Κουτελιέρη στο “Cash or Trash” με το αντικείμενο-κληρονομιά του πατέρα της (video)

Μια ξεχωριστή εμφάνιση με άρωμα Νάξου και ιστορία από την Πλάκα – Όταν η παράδοση συναντά την τηλεόραση και συγκινεί (video)