Παρά την ακύρωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων η κίνηση του τριημέρου ήταν ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και έδειξε μείωση επισκεψιμότητας σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 5% – Μήπως η ομαδική εξοδος των επισκεπτών προς τα χωριά δείχνει τον τρόπο που πρέπει να κινηθεί η δημοτική αρχή τα επόμενα χρόνια όσον αφορά τις αποκριάτικες εκδηλώσεις;
Θυμάμαι τέτοιες ημέρες πέρυσι που έγραψα …. Πόσο μακρινή φαντάζει εκείνη η έκφραση που μου είχε πει φίλος επιχειρηματίας λίγο πριν την έναρξη του τριημέρου των Αποκριών εν έτη 2013… «ο γιός μου είναι στη Πάτρα και μιλάνε εκεί για τις λαμπαδηφορίες της Νάξου»… Τότε…. Τώρα; Αλήθεια, μετά απ’ αυτό το τριήμερο, υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που να μην γνωρίζει το τριήμερο της Νάξου; Πέρυσι, η Νάξος βίωσε μία πρωτόγνωρη εμπειρία… Ξεπέρασε το όριο των 3000 επισκεπτών για το τριήμερο των Αποκριών (από 9 – 11 Μαρτίου) και έγραψε ιστορία… Δεν ήταν λίγοι αυτοί που πέρυσι έγραψαν ότι βρέθηκαν στη Νάξο για τις Λαμπαδηφορίες κοντά στα 1500 άτομα (!!!). Και μόνο που το σκέφτεσαι, λες “μα είναι δυνατόν”; Κι όμως είναι… Στα 25 χρόνια ζωής των Λαμπαδηφοριών (από εκείνο το βράδυ του 1995) έχουμε δει αρκετές δράσεις, όμως καμία δεν έμοιαζε με την περσινή, με τα παιδιά της Κινηματογραφικής Λέσχης να είναι ενθουσιασμένα… Αναπολούσαν τις πρώτες εκείνες ημέρες της δεκαετίας του 90, που δεν έχουν καμία σχέση με το σήμερα…
Σήμερα όμως είπαμε ε; Ε φτάνουμε και στο σήμερα… Εν έτη 2020. Ένα τριήμερο που σημαδεύτηκε από την απόφαση της Κυβέρνησης να ακυρώσει όλες τις αποκριάτικες εκδηλώσεις. Δύο μόλις ημέρες πριν από την έναρξη του τριημέρου. Κίνηση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, αλλά με τους Δήμους και τους περισσότερους συλλόγους να ακολουθούν τις άνωθεν εντολές καθότι δεν μπορούσαν να πουν και “όχι”… Όμως, υπήρξαν και τα παιδιά που αντιστάθηκαν… Με σύνθημα που έχει να κάνει με τη νίκη επί του Κορωνοϊού, αρκετά ήταν και πάλι τα παιδιά που φόρεσαν το άσπρο σεντόνι, έβαψαν τα πρόσωπα τους, άναψαν τις δάδες και πήραν το δρόμο από το Κάστρο της πόλης προς τη παραλία και την τελική παρουσία τους στη πάλαι ποτέ πλατεία Δημαρχείου…
Και η φετινή εκδήλωση ενδεχομένως να έδειξε και το μέλλον. Αρκεί να πάρουμε το σωστό μήνυμα… τι θέλουμε να πούμε; Καταρχήν δεν είχαμε δρώμενο τη Παρασκευή. Κακά τα ψέματα, τα δέκα τελευταία χρόνια έχουμε δει αρκετές παραλλαγές μύθων που έχουν σχέση με την αρπαγή της Αριάδνης, όμως καμία δεν κράτησε … δεύτερη χρόνια. Οπότε; Γιατί το κάνουμε αλήθεια; Το δυνατό σημείο του τριημέρου είναι οι λαμπηδοφορίες. Και φέτος όπως κινήθηκαν οι ομάδες καθότι γέμισαν τα στενά από το Κάστρο προς την παραλία και όχι από την κεντρική οδό, έδειξαν ότι ενδεχομένως αυτή να είναι και η ιδανική πορεία… Ομάδες από όλα τα σημεία του Κάστρου με τελικό προορισμό τη παραλία.. Και όλη η πόλη να είναι στο πόδι από τα τύμπανα, τις τσαμπούνες ή ότι άλλο κρουστό έχουν στα χέρια τους οι σάτυροι και οι λαμπαδηφόροι.. Μάλιστα, η κάλυψη από ψηλά έδειξε ότι αυτά τα …video στο youtube μπορούν να γίνουν viral δείχνοντας ένα κάστρο, μία πόλη στις …φλόγες. Κακά τα ψέματα, η τεχνολογία πάντα πρέπει να είναι οδηγός μας…
Όσο για τη Κυριακή; Ώρα να τελειώσει αυτό το αστείο με την παρέλαση… Και το λέμε “αστείο” γιατί προκαλεί περισσότερα ζητήματα απ ότι λύνει. Θέλετε ένα παράδειγμα; Κάθε φορά έχουμε θέμα με την ώρα έναρξής του. Από τις 11 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι. Ο λόγος; Τα “παιδιά είναι κουρασμένα από το προηγούμενο βράδυ”, να μην συμπέσουν με τις “δράσεις στα χωριά”, να μην “συμπέσει στην ώρα φαγητού των επισκεπτών”,,, Δικαιολογίες για μικρά παιδιά. Αποδείχτηκε αυτή την Κυριακή ότι τα χωριά της Νάξου αποτελούν την μεγάλη δύναμη της Νάξου… Απείρανθος με Κουδουνάτους, Τρίποδες με Κορδελάτους, Αγερσανί με Καρναβάλι και Κορδελάδες… Κυνίδαρος με Φουστανελάδες… Φιλώτι με Κουδουνάτους… Ουκ ολίγες επιλογές με βάση την ανάδειξη της παράδοσης των χωριών και όχι μία παρέλαση που απλά έρχεται από το …πουθενά και για να κάνει το χατίρι σε ποιους άραγε; Στους επιχειρηματίες της παραλίας; Ούτε και οι ίδιοι ενδεχομένως να μην το θέλουν αυτό…
Ας σταματήσει η καραμέλα της παραλίας και της δύναμης που έχει και την ανάγκη να την κρατήσουμε ζωντανή εις βάρος των υγιών σημείων του νησιού… Οφείλει η δημοτική αρχή να πάρει το φετινό μήνυμα… Να δει ότι τα χωριά την Κυριακή γέμισαν ασφυκτικά από επισκέπτες που ήθελαν να περάσουν όμορφα και να βρεθούν κοντά σε έθιμα και δράσεις που έχουν υπόβαθρο, έχουν σχέση με τη Νάξο και δεν είναι απλά ένα ξενόφερτο έθιμο (βλ παρέλαση καρνάβαλου) που μπορούν να το βρουν και σε άλλες πόλεις… Ακόμη και το καρναβάλι στα Κουφονήσια που έχει μόλις δύο χρόνια ζωής είναι πιο παραδοσιακό από αυτό της Χώρας της Νάξου…
Η Δημοτική Αρχή, οι άνθρωποι που δίνουν κατευθύνσεις για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, οφείλουν να φτιάξουν ένα πρόγραμμα που θα έχει ως βάση την Λαμπηδοφορία, τις δράσεις στα χωριά τόσο την Κυριακή όσο και τη Καθαρή Δευτέρα (βλ Κόρωνος – Φιλώτι).. Να δείξουν ότι ενδιαφέρονται για το σύνολο του νησιού και του δήμου και όχι μόνο της πόλης ή της περίφημης παραλίας…
Όσο για την κίνηση του τριημέρου; Το είπαμε και νωρίτερα. Η Νάξος κράτησε δυνάμεις Είχε απώλειες σε επίπεδο μόλις 5%… Πέρυσι έσπασε τα κοντέρ με 3058 επισκέπτες από τη Πέμπτη έως το Σάββατο. Φέτος; Οριακά έφτασε τους 3000. Και με ένα πλοίο λιγότερο και με κακές καιρικές συνθήκες και δέκα μέρες νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι… Οι 2.884 επισκέπτες (οι 1503 την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου) σίγουρα δείχνουν τη δυναμική της Νάξου… Μακάρι να πατήσουμε πάνω σ αυτό και να αποκτήσουμε ευρύτητα πνεύματος στο σχεδιασμό των δράσεων… Και επειδή αρκετοί θα μιλήσουν για αριθμούς και ταμεία, να σημειώσουμε ότι μιλάμε πάντα για την κίνηση επισκεπτών μέσω του λιμανιού της Νάξου (σ.σ. ευχαριστούμε το Λιμεναρχείο Νάξου που για μία ακόμη φορά μας βοήθησε στην συγγραφή του άρθρου παρέχοντας μας τα σχετικά στοιχεία) και τα τελευταία χρόνια όλοι μας είμαστε σφικτοί όταν βγαίνουμε έξω. Και σίγουρα η Κυβέρνηση που προχώρησε σε εξαγγελίες για χορήγηση βοήθειας σε δήμους που είχαν πρόβλημα με τις ακυρώσεις, μας έκανε να γελάσουμε με την αναγγελία αυτής της απόφασης…
Δείτε πως κινήθηκε η επισκεψιμότητα στη Νάξο το τριήμερο των Αποκριών από το 2010 έως το 2020