Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Το «Eξ Οικονομώ» γίνεται μόνιμο και αγκαλιάζει όλα τα κτήρια

Ελλάδα: Το «Eξ Οικονομώ» γίνεται μόνιμο και αγκαλιάζει όλα τα κτήρια

|

Έρχεται μόνιμο «Εξοικονομώ» με επιδότηση για σπίτια και επιχειρήσεις – Σε αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Μέχρι τώρα ξέραμε το Εξοικονομώ 1 ή το Εξοικονομώ 2… Κάτι σαν τις ταινίες του Ράμπο δηλαδή… Και περιμέναμε με αγωνία πότε θα έρθει το Νο 3 ή το Νο 4 μέσα από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα… Ε, φαίνεται ότι η Κυβέρνηση το πήρε απόφαση και ετοιμάζεται για τη δημιουργία μιας νέας ξεχωριστής και μόνιμης υπηρεσίας η οποία διαχειρίζεται όλες τις αιτήσεις του καινούργιου προγράμματος «Eξοικονομώ» προσανατολίζονται τα συναρμόδια υπουργεία σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News. Βάσει των εκτιμήσεων το νέο «Eξοικονομώ» μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μία δεκαετία με το συνολικό κονδύλι για κατοικίες, δημόσια κτήρια, βιομηχανίες και επιχειρήσεις να προσδιορίζεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Η έναρξη της επόμενης φάσης του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων αναμένεται για τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ωστόσο, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι φαίνεται πως έχουν ήδη καταλήξει στη διαμόρφωση ενός συστήματος επιχορήγηση εργασιών το οποίο θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και πολύ μεγαλύτερα κονδύλια. Μέσα στη δεκαετία τα κονδύλια που θα διατεθούν ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και τα 5 δις ευρώ, ενώ οι εργασίες ενεργειακής οικονομίας θα περιλαμβάνουν εκτός από τις κατοικίες, δημόσια κτήρια και κτήρια επιχειρήσεων και βιομηχανιών.

Η πρώτη από τις αποφάσεις που φαίνεται να έχει ήδη ληφθεί αφορά στην κατάργηση της διαδικτυακής πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων που λειτούργησε κατά την προηγούμενη φάση του «Eξοικονομώ». Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η βασική πρόταση που υπάρχει τουλάχιστον μέχρι στιγμής αφορά την αντικατάσταση της σχετικής πλατφόρμας από υπηρεσία μιας στάσης η οποία θα λειτουργήσει στα πρότυπα της αντίστοιχης υπηρεσίας που έχει δημιουργηθεί για τη σύσταση των εταιρειών.

Η υπηρεσία μιας στάσης για το «Eξοικονομώ» θα περιλαμβάνει ένα δίκτυο από συνεργαζόμενα γραφεία, τα οποία ενδέχεται να συμμετάσχουν τα κατά τόπους τεχνικά επιμελητήρια αλλά και τα επιλεγμένα ΚΕΠ.

Η αλλαγή στη δομή της διαχείρισης των αιτήσεων γιατί για δύο λόγους:

– Ο πρώτος αφορά στην αποφυγή των προβλημάτων που προκλήθηκαν κατά τη λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας η οποία ετίθετο συχνά εκτός λειτουργίας λόγω της υπερφόρτωσης του συστήματος. Με τη νέα υπηρεσία που θα διαχειριστεί τις αιτήσεις και τις χρηματοδοτήσεις απαλείφεται το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας. Αυτό σημαίνει πως οι αιτήσεις δεν θα εγκρίνονται βάσει του χρόνου που κατατέθηκαν αλλά μόνο βάσει των κριτηρίων που θα τεθούν.
– Ο δεύτερος λόγος της δημιουργίας ΚΕΠ για το  «Eξοικονομώ» αφορά την χρονική και οικονομική διεύρυνση του προγράμματος. Η εξοικονόμησης ενέργειας που καταναλώνεται από τα κτίρια αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και βασικός μοχλός επίτευξης των στόχων μείωσης των εκπομπών ρύπων που έχουν τεθεί για το 2030. Κατά συνέπεια, υπάρχουν ήδη διαθέσιμα ευρωπαϊκά ταμεία άντλησης κονδυλίων, από τα οποία εκτιμάται ότι η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει έως και 500 εκατομμύρια τον χρόνο, έναντι 292,5 που ήταν ο προϋπολογισμός του προηγούμενου προγράμματος.

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση για τα ακριβά κριτήρια επιλογής των δικαιούχων επιδότησης εργασιών. Θεωρείται όμως δεδομένο ότι το ετήσιο εισόδημα θα αποτελέσει και πάλι τη βάση της επιλεξιμότητας των αιτήσεων με αυξημένη ωστόσο την ανώτερη εισοδηματική κατηγορία. Στο προηγούμενο «Eξοικονομώ» ιδιοκτήτες κατοικιών με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ετησίως ή οικογενειακό εισόδημα έως και 20.000 ευρώ ελάμβαναν ποσοστό επιδότησης εργασιών έως και 70%. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση του ανώτατου εισοδήματος των ιδιοκτητών που κρίνονται δικαιούχοι των επιδοτήσεων, το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 70.000 ευρώ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή του μεγαλύτερού ποσοστού των ελλήνων ιδιοκτητών κατοικιών σε δικαιούχους του προγράμματος.

Αναβάθμιση των ενεργειακών επιθεωρητών

Πριν από το Σεπτέμβριο δηλαδή το μήνα που αναμένεται να ξεκινήσει το νέο «Eξοικονομώ», το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση η οποία θα προσθέτει αρμοδιότητες στους ενεργειακούς επιθεωρητές και θα τους μετατρέπει σε βασικούς παράγοντες για την αξιολόγηση των εργασιών που θα επιδοτηθούν.

Το πρόγραμμα για τα δημόσια κτήρια

Το πρώτο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων που πρόκειται να ξεκινήσει μέχρι το 2020 αφορά τα δημόσια κτήρια. Το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον προσεχή Ιούνιο και έχει ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους. Περιλαμβάνοντας όλα τα κτήρια της γενικής Κυβέρνησης η «Ηλέκτρα» στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση του 3% της συνολικής επιφάνειας των δημοσίων κτηρίων σε ετήσια βάση. Αν και δεν αφορά ιδιώτες, η κυβέρνηση θεωρεί ότι το πρόγραμμα για τα δημόσια κτήρια αναμένεται να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στο σύνολο του κλάδου των κατασκευών. 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα greenagenda.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάσχα: ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση στη παράδοση της Νάξου

ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση με το Πάσχα στη παράδοση της Νάξου

Νάξος: Εορτασμός της Κυριακής των Βαΐων (video)

Κυριακή των Βαϊων ... Θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, «καθήμενος επί πώλου όνου». «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου», αναφωνούσε το πλήθος, που τον υποδέχθηκε με «τα βαΐα των φοινίκων»...

Θηρασιά: Κατολίσθηση που προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές (video)

βίντεο από τη στιγμή thw κατολίσθησης στη Θηρασία - Τι αναφέρουν κάτοικοι (video)

Νότιο Αιγαίο – Αστυνομία: Καλό Πάσχα μέσα από ένα υπέροχο video

"Καλό Πάσχα" μας εύχεται η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου με ένα ιδιαίτερο video

Νάξος – “Στο Λαδόχαρτο”: Πασχαλινός διαγωνισμός με κέρδος το Αρνί του Πάσχα (photo)

Ενας ξεχωριστός διαγωνισμός από το βραβευμένο κρεατοφαγείο "Στο Λαδόχαρτο" - Ποια είναι η διαδικασία

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Το “ευχαριστώ” στον Βασίλη Ορφανό για ένα υπέροχο τριήμερο σεμινάριο (photos)

Μέσω ανακοίνωσης η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) ευχαριστεί τον πρωταθλητή Βασίλη Ορφανό για το τριήμερο σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης

Naxos Medical: Πρωτομαγιά με επίσκεψη από τον Πνευμονολόγο Νίκο Κουφό

Την Πρώτη Μαϊου θα βρίσκεται στη Νάξο, ο πνευμονολόγος Νίκος Κουφός και θα δεχτεί επισκέψεις στο Naxos Medical

Ελλάδα, η χώρα της αμφισβήτησης, άνευ ουδεμίας αντίρρησης. Αλλά σε λάθος κατεύθυνση

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από τις συνεντεύξεις στη τηλεόραση έως τις εκθέσεις που δείχνουν την αλήθεια για την σκληρή πραγματικότητα στην Ελλάδα Και καταλήγει με νόημα "Αν θες να μάθεις για το νερό, μη ρωτάς τα ψάρια"

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο