Τετάρτη, 7 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΠΝΑΙ - Μικρές Κυκλάδες: Εντάσσονται στο δίκτυο τηλεϊατρικής

ΠΝΑΙ – Μικρές Κυκλάδες: Εντάσσονται στο δίκτυο τηλεϊατρικής

|

Είκοσι επιπλέον νησιά (ανάμεσά τους κι αυτά των Μικρών Κυκλάδων) προστίθονται στο δίκτυο τηλεϊατρικής στο Νότιο Αιγαίο – Δείτε ποια είναι στις Κυκλάδες –  Το έργο χρηματοδοτείται με 1 εκατ. € από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Την αντιμετώπιση της πιεστικής ανάγκης για βελτίωση της πρόσβασης των νησιωτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και την άρση της υγειονομικής απομόνωσης, λόγω του πολυνησιωτικού χαρακτήρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έχει σκοπό το έργο της επέκτασης του εθνικού δικτύου τηλεϊατρικής στα νησιά της Περιφέρειας, του οποίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία δημοπράτησης, με την προέγκριση της υπογραφής σύμβασης με τον ανάδοχο και περνά στο στάδιο της υλοποίησης.
 
Ειδικότερα, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενέκρινε το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του υποέργου «Επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔιΤ) στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου»,  συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 999.400 ευρώ.
 
Το έργο περιλαμβάνει είκοσι (20) νέους Σταθμούς Τηλεϊατρικής, που θα αναπτυχθούν σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα  στα νησιά Αγαθονήσι, Ανάφη, Αντίπαρο, Κύθνο, Κέα, Κίμωλο, Λειψούς, Σέριφο, Σίκινο, Φολέγανδρο, Χάλκη, Κω, Δονούσα, Ηρακλειά, Θηρασιά, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Τέλενδο, Ψέριμο και Αρκιούς, βάσει  της σχετικής πρότασης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου.
 
Οι νέοι σταθμοί θα διασυνδεθούν σε επίπεδο φυσικής και δικτυακής αρχιτεκτονικής με το υφιστάμενο Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής (ΕΔιΤ), ολοκληρώνοντας την κάλυψη του δικτύου σε ολόκληρη την Περιφέρεια. Με τον τρόπο αυτό, τα νέα σημεία του ΕΔιΤ στο Νότιο Αιγαίο θα λειτουργούν εντελώς αυτόνομα και θα διαλειτουργούν  πλήρως με τα υπόλοιπα 43 υφιστάμενα σημεία του ΕΔιΤ καθώς και με εκείνα που θα αναπτυχθούν στο μέλλον.
 
Στα νησιά στα οποία δεν λειτουργεί υγειονομικός σταθμός (Τέλενδο, Ψέριμο και Αρκιούς), ο σταθμός τηλεϊατρικής θα εγκατασταθεί σε χώρο που παραχωρεί ο οικείος Δήμος και θα χρησιμοποιείται από τους γιατρούς των  όμορων νησιών, στο πλαίσιο των επισκέψεών τους. Ο σταθμός τηλεϊατρικής στην Κω θα εγκατασταθεί στο Κατάστημα Κράτησης.
 
Ο εξοπλισμός σε κάθε σταθμό συνοπτικά περιλαμβάνει: Ευρυζωνική πρόσβαση στο δίκτυο τηλεϊατρικής μέσω του δικτύου κορμού, δικτυακό και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, σύστημα εικονοδιάσκεψης υψηλής ευκρίνειας, διαγνωστικό εξοπλισμό, ηλεκτρονικό υπολογιστή και εφαρμογή τηλεϊατρικής που υποστηρίζει τον εξοπλισμό και τον διασυνδέει με το σύστημα τηλεδιάσκεψης και τηλεϊατρικής του ΕΔιΤ.
 
Επίσης το έργο περιλαμβάνει Σύστημα Κατ΄ Οίκον Παρακολούθησης (ΣΚΟΠ) σε 50 διαφορετικά σπίτια ασθενών ή χρονίως πασχόντων με άμεση διασύνδεση με το ΕΔιΤ.
Τα βασικά λειτουργικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες του συστήματος τηλεϊατρικής είναι η Τηλεδιάγνωση, η Τηλε-εκπαίδευση, η Τηλεδιάσκεψη και η κατ’ οίκον μέριμνα και παρακολούθησης.
 
Σημειώνεται ότι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου λειτουργούν σήμερα 23 σταθμοί τηλεϊατρικής που βρίσκονται σε Ρόδο (2 σταθμοί), Σύρο, Πάτμο, Αστυπάλαια, Σύμη, Μεγίστη, Νίσυρο, Σίφνο, Ίο, Αμοργό, Κάσο, Κάλυμνο, Νάξο, Κω, Λέρο, Κάρπαθο, Άνδρο, Μήλο, Μύκονο, Πάρο, Τήνο και Τήλο. Με την ολοκλήρωση της επέκτασης του Συστήματος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα διαθέτει σταθμούς ΕΔιΤ πλήρως διασυνδεδεμένους και απόλυτα δια-λειτουργικούς με το υπόλοιπο δίκτυο.

Το έργο, με απόφαση του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, έχει ενταχθεί στον  Άξονα «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας», του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νότιο Αιγαίο, ο οποίος συγχρηματοδοτείται από  το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
 
Το Γραφείο Τύπου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: Μαύρος καπνός στην “Καπέλα Σιξτίνα”, άκαρπη η πρώτη συνεδρίαση για εκλογή Πάπα

Άκαρπη η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Πάπα - Οι Καρδινάλιοι θα συνεχίσουν με απόλυτη μυστικότητα την Πέμπτη τη διαδικασία

Τήνος: Την ανακύκλωση ρούχων προωθεί ο Δήμος με τους μωβ κάδους Recycom

O Δήμος προχώρησε στην δημιουργία ενημερωτικού βίντεο με χιουμοριστικό χαρακτήρα, με στόχο την πιο άμεση και φιλική προσέγγιση των πολιτών.

Μεγάλες ανισότητες στους κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Eurostat «ακτινογραφεί» τους μισθούς και καταγράφει το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών

Έγινε η πρώτη ρομποτική υποδόρια μαστεκτομή στην Ελλάδα

Έγινε από διεπιστημονική ομάδα ειδικών υπό τον συντονισμό της Κλινικής Γυναικολογικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν»

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2025-2026

Η πλατφόρμα αιτήσεων για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2025-2026 άνοιξε. Μπορείτε να υποβάλετε την αίτησή σας ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ

Stoiximan AegeanBall Festival: Moneke, Διαμαντίδης και Παπαλούκας φέρνουν λάμψη στη Σύρο

Το φετινό φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου 2025 στο κέντρο της Ερμούπολης, αποτελώντας ένα τριήμερο αθλητικής δράσης

31 Χρόνια Ομάδα Αιγαίου – Ένα ταξίδι προσφοράς και ανθρωπιάς (video)

Κάθε χρόνο, αυτή η ξεχωριστή παρέα εθελοντών, με την ανεκτίμητη στήριξη των υποστηρικτών της, ξεκινά ένα ταξίδι γεμάτο ανθρωπιά, συγκίνηση και ουσιαστική προσφορά

Νάξος: Εκρηκτικός Πανναξιακός ΑΟΚ ισοπέδωσε τον Ιωνικό και ισοφάρισε τη σειρά!

Με την καλύτερη φετινή του εμφάνιση, μπροστά στο κοινό του, ο Πανναξιακός ΑΟΚ επικράτησε άνετα με 95-69 του Ιωνικού Νικαίας και έκανε το 1-1 στη σειρά των τελικών των play off της National League 2.

Πάτμος: Βοηθούσε συγγενείς του στην επιβίβαση του πλοίου, πήδηξε στη θάλασσα για να μην ταξιδέψει (!!!)

Ένας 34χρονος έπεσε στη θάλασσα την ώρα που το «Δωδεκάνησος Εξπρές» αναχωρούσε – Ευτυχώς, όλα έληξαν χωρίς τραυματισμούς

Νάξος: Στο επίκεντρο ευρωπαϊκής πανεπιστημιακής γνώσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (Photos)

Δύο ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης και πεδίου πραγματοποιήθηκαν στο νησί, συνδυάζοντας επιστήμη, βιωματική εμπειρία και πολιτισμική ανταλλαγή στο πλαίσιο της συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Civis.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού