Κυριακή, 3 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΑιγαίο - Κάλυμνος: "Πέταξε" τον Ιανουάριο το αεροδρόμιο του νησιού με +242%

Αιγαίο – Κάλυμνος: “Πέταξε” τον Ιανουάριο το αεροδρόμιο του νησιού με +242%

|

Αύξηση 5,4% επιβατών και 0,4% πτήσεων τον Ιανουάριο στα ελληνικά αεροδρόμια – Ποια ήταν τα αεροδρόμια εντός συνόρων που λόγω εσωτερικών πτήσεων είχαν την μεγαλύτερη ανάπτυξη

Αύξηση 5,4% επιβατών και 0,4% πτήσεων σημείωσαν τον Ιανουάριο τα ελληνικά αεροδρόμια. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια ανήλθε στις 22.307 (από τις οποίες 12.392 εσωτερικού και 9.915 εξωτερικού), παρουσιάζοντας αύξηση 0,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, όπου είχαν πραγματοποιηθεί 22.219 πτήσεις.

Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών τον Ιανουάριο του 2020 έφθασε τα 2.250.518, παρουσιάζοντας αύξηση 5,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, όπου είχαν διακινηθεί 2.135.674 επιβάτες. Συγκεκριμένα οι διακινούμενοι επιβάτες για τον πρώτο μήνα του χρόνου φέτος, σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, είναι περισσότεροι κατά 114.844 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Όσον αφορά την διακίνηση επιβατών εξωτερικού (αφίξεις/αναχωρήσεις) για τον Ιανουάριο του ΄20 είχαμε αύξηση 11,5% που αναλογεί σε 1.278.129 επιβάτες σε σχέση με τον Ιανουάριο του ΄19 που οι αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών εξωτερικού ήταν 1.146.530

Τα αεροδρόμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», Ηρακλείου, Ρόδου και Χανίων, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση για τον φετινό Ιανουάριο.

Αντίστοιχα, τα αεροδρόμια που είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης διακίνησης επιβατών ήταν:

– Το αεροδρόμιο της Καλύμνου με άνοδο 262,1% (από 116 επιβάτες το Ιανουάριο του ‘19 διακίνησε 420 τον Ιανουάριο του ’20).

– Το αεροδρόμιο της Καστοριάς με άνοδο 256,4% (από 78 επιβάτες το Ιανουάριο του ‘19 διακίνησε 278 τον Ιανουάριο του ’20).

– Και το αεροδρόμιο της Κοζάνης με άνοδο 230 % (από 73 επιβάτες το Ιανουάριο του ‘19 διακίνησε 241 τον Ιανουάριο του ’20). 

ΣΕΤΕ: Αύξηση 8,3% στις αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα

Σε υψηλούς ρυθμούς κινήθηκαν τόσο οι διεθνείς αεροπορικές, όσο και οι οδικές αφίξεις στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, με βάση τα στοιχεία των αεροδρομίων που δημοσιοποίησε σήμερα το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Συγκεκριμένα, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα στον πρώτο μήνα του έτους ανήλθαν σε 407.000, καταγράφοντας άνοδο 8,3%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 31.000 επιπλέον επιβάτες, σε σχέση με πέρυσι. Η παρούσα αύξηση, όπως τονίζεται σχετικά, οφείλεται στη μεγάλη άνοδο των αεροπορικών αφίξεων στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, πάντα για τον μήνα Ιανουάριο. Ειδικότερα, στην Αθήνα καταγράφεται αύξηση 5,6% (15.000 αεροπορικές αφίξεις) και στη Θεσσαλονίκη αύξηση 16,9% (17.000 διεθνείς αεροπορικές αφίξεις).

Σε ό,τι αφορά τις οδικές αφίξεις του Ιανουαρίου, αυτές κατέγραψαν αύξηση 35,6% και ανήλθαν σε 626.000.

Στον αντίποδα, οι αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού παρουσίασαν μείωση κατά 4%, δηλαδή ήταν λιγότερες κατά 19.000. Στην Αθήνα καταγράφηκαν 221.000 επιβάτες, ήτοι οριακή μείωση 3,6%, ενώ στα περιφερειακά αεροδρόμια καταγράφηκαν 237.000 αεροπορικές αφίξεις, δηλαδή μείωση 4,4%.

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες ποιότητας ξενοδοχείων, που δημοσιοποιεί το ΙΝΣΕΤΕ, τον Ιανουάριο του 2020 η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στον γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) των ξενοδοχείων με 87,5%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κροατία με 86,3%, ενώ ακολουθούν η Κύπρος και η Ισπανία με 85,9% και 85,3%, αντίστοιχα. Την υψηλότερη θέση ικανοποίησης για τη νησιωτική Ελλάδα κατέχουν οι Κυκλάδες με GRI 91,4% και την υψηλότερη θέση ικανοποίησης για την ηπειρωτική Ελλάδα η Ήπειρος με 89,9%.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Το ζητήσατε… το επαναλαμβάνουν – Εργαστήριο καλαθοπλεκτικής στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» (video)

Μετά τη μεγάλη συμμετοχή του Ιουλίου, το εργαστήριο καλαθοπλεκτικής διοργανώνεται ξανά στις 9 & 10 Αυγούστου 2025, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν από κοντά μια παραδοσιακή τέχνη της Σαντορίνης

«Δεν μεγαλώσαμε παίζοντας»: Μνήμες από τις στοές της Σερίφου

Παιδιά που μπήκαν στις «στοές του θανάτου» για να ζήσουν. Μεταλλωρύχοι που διεκδίκησαν αξιοπρέπεια με αίμα. Μαρτυρίες που δεν πρέπει να χαθούν. Η Αλεξάνδρα Χριστακάκη και ο Νίκος Μπελαβίλας ζωντανεύουν την ιστορία της Σερίφου

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία…» – Η Νάξος γίνεται μια χορευτική αλυσίδα!

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καλεί κατοίκους και επισκέπτες να ενώσουν τα βήματά τους στον παραδοσιακό Συρτό, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

“HELLENIC HIGHSPEED” – Αμοργός: Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού, πότε σταματάει για αντικατάσταση καταπέλτη

Το ταχύπλοο συνεχίζει κανονικά τα δρομολόγιά του έως τις 5 Αυγούστου – Πώς εξελίχθηκε το περιστατικό και πότε προγραμματίζονται οι εργασίες αποκατάστασης

Symi On The Rocks: Το σπιτάκι του ψαρά που έγινε viral φαντασίωση του ελληνικού καλοκαιριού

Ένα λευκό σπίτι πάνω στα βράχια στη Σύμη έγινε παγκόσμια φαντασίωση – από τους influencers του Instagram μέχρι τους ρομαντικούς ταξιδιώτες που αναζητούν γαλήνη.

Η λαβή Χάιμλιχ μπορεί να σώσει μια ζωή – Δες πώς (video)

Μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού εκπαιδεύουν το κοινό στη σωστή εφαρμογή της λαβής Χάιμλιχ – Μαθήματα και οδηγίες διαθέσιμα στο www.samarites.gr

Attica Group: Εκπτώσεις για τους νέους φοιτητές – Ταξίδια με έκπτωση έως 50% για την πρώτη μετακίνηση

Μέχρι 31 Οκτωβρίου 2025, ο Όμιλος Attica στηρίζει τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών με σημαντικές εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια – Ισχύει και για τους συνοδούς τους.

Δήμος Τήνου: Μήνυση κατά ΔΕΔΔΗΕ για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος

Αντιδράσεις, ζημιές και απελπισία στην Τήνο – Εικόνες ντροπής με κατοίκους και επιχειρήσεις στο σκοτάδι για ώρες, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Μιτάτοι: Πέτρινοι φύλακες της παράδοσης στην Κρήτη και τη Νάξο (video)

Στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Ψηλορείτη και στη Νάξο, οι μιτάτοι στέκουν ως ζωντανά σύμβολα κτηνοτροφικής σοφίας και βιώσιμης ζωής. Είναι ώρα να τα προστατεύσουμε και να τα αναδείξουμε.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.