Τρίτη, 29 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΑνδρος - Κ. Χατζηδάκης: "Να μετατρέψουμε μια εθνική ντροπή σε διαχείριση ορθής...

Ανδρος – Κ. Χατζηδάκης: “Να μετατρέψουμε μια εθνική ντροπή σε διαχείριση ορθής περιβαλλοντικής πρακτικής”

|

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης υποσχέθηκε στην ομάδα πρωτοβουλίας ότι το Υπουργείο θα στηρίξει με κάθε μέσο – συμπεριλαμβανομένου και του Πράσινου Ταμείου- την αποκατάσταση του πυθμένα της θάλασσας

Κάποια στιγμή δεν πρέπει να βρεθεί λύση; Μέχρι στο Χόλιγουντ έχει φτάσει η κατάσταση στο βυθό της νότιας περιοχής της Ανδρου.. Ο Οσκαρικός ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο μας … έκραξε πριν από μερικούς μήνες και ίσως ήρθε η ώρα να ξεπλύνουμε την … εθνική ντροπή όπως ανέφερε σε δελτίο ενημέρωσης ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης…  TΤι είχε αναφέρει τότε ο Ντι Κάπριο, ο οποίος έχει πάθος με το περιβάλλον; ““Πλαστικές σακούλες και καθίσματα τουαλέτας. Εκατοντάδες πεταμένα αλιευτικά δίχτυα. Όλα αυτά ήταν κολλημένα στον βυθό της θάλασσας στο νησί της Άνδρου στην Ελλάδα. Οι εθελοντές συγκέντρωσαν περίπου 300 κιλά πλαστικών σκουπιδιών. Κάποιοι λένε ότι τα μικροπλαστικά αφήνουν αόρατες επιπτώσεις στο περιβάλλον και εμάς επίσης. Μπορούν να καταναλωθούν από τα ψάρια και μετά να γίνουν μέρος της τροφής μας”.

Και τώρα έχουμε την… απάντηση.  Οπως διαβάζουμε… Μετά από συνάντηση για την ανάληψη πρωτοβουλίας καθαρισμού υποθαλάσσιας περιοχής στην  Άνδρο  υπό την την αιγίδα του ΥΠΕΝ εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία των εταίρων που έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία καθαρισμού του πυθμένα στη νότια περιοχή της Άνδρου.

 Ο κ. Χατζηδάκης, κατά τη συνάντηση με τους εταίρους – εθελοντές, τους διαμήνυσε ότι ο μηχανισμός, οι δομές και η αιγίδα του Υπουργείου βρίσκονται στη διάθεσή τους, καθώς όπως δήλωσε:«Εμείς είμαστε εδώ και προσπαθούμενα μετατρέψουμε μια εθνική ντροπή σε μία περίπτωση καλής περιβαλλοντικής πρακτικής. Οφείλουμε να ξεπλύνουμε αυτή την ντροπή. Με όλα τα μέσα του Υπουργείου».

Γι’ αυτό ο κ. Χατζηδάκης υποσχέθηκε στην ομάδα πρωτοβουλίας ότι το Υπουργείο θα στηρίξει με κάθε μέσο- συμπεριλαμβανομένου και του Πράσινου Ταμείου- την αποκατάσταση του πυθμένα της θάλασσας.

Η ομάδα των εταίρων  αποτελείται από την Aegean Rebreath, την Andros Maritime Association και την ALS Maritime Consultants. Εντός των επόμενων ημερών ξεκινούν οι επιχειρήσεις για την πραγματοποίηση μελέτης με τρισδιάστατη αποτύπωση του προβλήματος, η οποία και θα οδηγήσει στην ενδεδειγμένη επιχειρησιακή αντιμετώπιση της απορρύπανσης. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει ήδη πραγματοποιήσει υποθαλάσσιους καθαρισμούς σε νησιά του Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011 στην Άνδρο λόγω πολύ έντονων βροχοπτώσεων,τόνοι απορριμμάτων κατρακύλησαν στη θάλασσα,με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια υποθαλάσσια χωματερή στον πυθμένα της.

Τα συσσωρευμένα απορρίμματα– άγνωστα μέχρι σήμερα πόσα–προκάλεσαν το περασμένο καλοκαίρι ντροπιαστικά σχόλια, καθώς έκαναν τον γύρο του κόσμου εικόνες σκουπιδιών και ογκωδών αντικειμένων στον πυθμένα της θάλασσας. Η ανάδειξη του θέματος από τον τηλεοπτικό φακό διεθνών πρακτορείων ειδήσεων προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση ακόμη και διάσημων καλλιτεχνών. 

Να σημειωθεί ότι στο νησί το ΥΠΕΝ έχει στόχο τη δημοπράτηση μέσα στο 2020 μιας από τις νέες 17 σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου προχωρά με πράξεις στην αντιμετώπιση κάθε φαινομένου, που εκφυλίζει και ντροπιάζει κάθε περιοχή της χώρας”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Σημαντικές παρεμβάσεις στα γήπεδα Φιλωτίου και Αγερσανίου – Έτοιμα για τη νέα σεζόν

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης στους συνθετικούς χλοοτάπητες – Έρχεται και νέα περίφραξη στο Φιλώτι

Η Σαντορινιά κυρία της μουσικής στη Μάνη: Ένα ταξίδι με τη Μαρίζα Κωχ

Μια μουσική συνάντηση καρδιάς με τη Σαντορινιά δημιουργό, γεμάτη τραγούδια, παραδόσεις και μνήμες από όλη την Ελλάδα.

Από τα πεύκα στο… τσιμέντο: Η περιβαλλοντική κατάρρευση των νησιών μας σε 30 χρόνια

Μέσα σε τρεις δεκαετίες, το Αιγαίο έχασε πάνω από 138.000 στρέμματα δάσους και απέκτησε 85.000 στρέμματα δόμησης – δραματικά ευρήματα για την αστικοποίηση, τη βιοποικιλότητα και το μέλλον του τουρισμού

Ποιος είναι ο άνθρωπος που καθαρίζει κάθε μέρα, εδώ και 20 χρόνια τη γειτονιά του

Ο “αθόρυβος ήρωας” μιας γειτονιάς στο Ηράκλειο που δίνει μάθημα πολιτισμού με τις πράξεις του.

Ορεινός Αξώτης: «Δούλες» της ξενιτιάς, η σκοτεινή πορεία των Ναξιωτισσών κοριτσιών προς την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη

Μια άγνωστη, σκληρή ιστορία: Από τις ελπίδες για δουλειά και πρόοδο, στις εξαφανίσεις, τις αρπαγές και τα δίκτυα εκμετάλλευσης – μέσα από αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του 1902.

World Travel Awards: Ποια είναι η Ευρωπαϊκή πόλη που αναδείχθηκε για 2η χρονιά κορυφαίος πολιτιστικός προορισμός

Ξεπέρασε το Παρίσι, τη Λισαβόνα και την Αθήνα, χάρη στην πολιτιστική της ενέργεια, την αρχιτεκτονική της και τα θρυλικά φεστιβάλ της.

Φορολογικές Υποχρεώσεις Ιουλίου: Η «τελευταία προθεσμία» χτυπά στις 31 του μήνα

Εισόδημα, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ρυθμίσεις και εκπτώσεις: Όλα όσα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.

Μηλώσια 2025: Το Φιλώτι τιμά με σεβασμό τη Μαριάνθη Βασιλάκη

Μια συγκινητική αθλητική εκδήλωση γεμάτη ενέργεια, μνήμη και συμμετοχή, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Φιλωτίου – Παρασκευή 1 Αυγούστου 2025.

8 Καλοκαίρια φεστιβάλ Στρογγύλη: Η τέχνη απλώνεται στη Σαντορίνη

Αγαπημένοι καλλιτέχνες, συγκινητικά αφιερώματα, γέλιο και μουσικές βραδιές σε όλο το νησί – με ελεύθερη είσοδο για όλους

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Ανυπόφορη η “ανάσα” στις Κυκλάδες, ο καύσωνας “έγραψε” 40 βαθμούς στη Μέση της Νάξου (!!!)

Ακραίες θερμοκρασίες σάρωσαν το Αιγαίο: 40άρια σε Μέση Νάξου, Δαμαριώνα, Κουφονήσια – Πνιγηρές συνθήκες ακόμα και στις πιο δροσερές νησιωτικές ανάσες

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Νάξος: Παραίτηση Φλεριανού από τη θέση του Αντιδημάρχου Ισότητας, ποιους λόγους επικαλείται (έγγραφο παραίτησης)

Ο Βασίλης Φλεριανός παραιτήθηκε από την προεδρία της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, επικαλούμενος αντικειμενική αδυναμία άσκησης των καθηκόντων του – Συζητείται η αντικατάστασή του στο σημερινό (23/07) Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»