Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Συρμαλένιος: "Μην φορτώνουμε με επιπλέον γραφειοκρατία τους συμπολίτες μας"

Κυκλάδες – Συρμαλένιος: “Μην φορτώνουμε με επιπλέον γραφειοκρατία τους συμπολίτες μας”

|

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερώτηση στη Βουλή με θέμα τις άδικες αναδρομικές φορολογικές επιβαρύνσεις σε φορολογουμένους με αναπηρία και σε συνταξιούχους.

“…Επειδή οι πολίτες με αναπηρία και οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να επιφορτίζονται με γραφειοκρατικά βάρη από την διοίκηση και επειδή οι καθυστερήσεις απόδοσης των επιδομάτων αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ και συντάξεων από τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι δυνατόν να οδηγούν, λόγω αγκυλώσεων του συστήματος, σε άδικους καταλογισμούς φόρων, το υπουργείο θα πρέπει να αποστείλει άμεσα οδηγίες στις ΔΟΥ της χώρας, ώστε τα αναδρομικά που έλαβαν πολίτες με καθυστέρηση, εξαιτίας των μακρών διαδικασιών βεβαίωσης της αναπηρίας τους ή του υπολογισμού της σύνταξής τους, να επιμερίζονται ως φορολογητέο εισόδημα στα έτη που τους αναλογούν”.

Αυτό αναφέρεται ανάμεσα στα άλλα, στην ερώτηση στη Βουλή με θέμα τις άδικες αναδρομικές φορολογικές επιβαρύνσεις σε φορολογουμένους με αναπηρία και σε συνταξιούχους συνυπέγραψε ο Βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

“Ως γνωστόν, τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους, έλαβαν ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις από την εφορία πολίτες με αναπηρία, οι οποίοι είχαν ολοκληρώσει την διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας τους τα έτη 2012 και 2013. Στους πολίτες αυτούς είχε βεβαιωθεί την εποχή εκείνη το επίδομα αναπηρίας, μετά από την εξέταση τους από τα ΚΕΠΑ, αλλά η απόδοση του επιδόματος είχε καθυστερήσει σημαντικά. Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και συνταξιούχοι των οποίων η έκδοση της σύνταξης καθυστέρησε. Οι άνθρωποι αυτοί έλαβαν αναδρομικά τα ποσά του επιδόματος ή της σύνταξής τους μετά από ένα και πλέον έτος. Σήμερα, η εφορία τους αποστέλλει αναδρομικό φόρο, καθώς υπολογίζει τα αναδρομικά ποσά ως εισόδημα της επόμενης χρονιάς, με αποτέλεσμα για το συγκεκριμένο έτος το εισόδημα των ανθρώπων να εμφανίζεται υψηλότερο από το αφορολόγητο όριο. Παρόλο που οι εν λόγω πολίτες προσκομίζουν βεβαιώσεις των ασφαλιστικών τους ταμείων, ότι τα ποσά τους καταβλήθηκαν αναδρομικά κι αφορούν οφειλές αναπηρικών επιδομάτων ή συντάξεων της προηγούμενης χρονιάς, οι ΔΟΥ αδυνατούν να επιμερίσουν τα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να βεβαιώνεται άδικα φόρος.

Επειδή οι πολίτες με αναπηρία και οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να επιφορτίζονται με γραφειοκρατικά βάρη από την διοίκηση και επειδή οι καθυστερήσεις απόδοσης των επιδομάτων αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ και συντάξεων από τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι δυνατόν να οδηγούν, λόγω αγκυλώσεων του συστήματος, σε άδικους καταλογισμούς φόρων, το υπουργείο θα πρέπει να αποστείλει άμεσα οδηγίες στις ΔΟΥ της χώρας, ώστε τα αναδρομικά που έλαβαν πολίτες με καθυστέρηση, εξαιτίας των μακρών διαδικασιών βεβαίωσης της αναπηρίας τους ή του υπολογισμού της σύνταξής τους, να επιμερίζονται ως φορολογητέο εισόδημα στα έτη που τους αναλογούν”.

Συνημμένη ακολουθεί η ερώτηση:

Τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους, έλαβαν ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις από την εφορία πολίτες με αναπηρία, οι οποίοι είχαν ολοκληρώσει την διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας τους τα έτη 2012 και 2013. Στους πολίτες αυτούς είχε βεβαιωθεί την εποχή εκείνη το επίδομα αναπηρίας, μετά από την εξέταση τους από τα ΚΕΠΑ, αλλά η απόδοση του επιδόματος είχε καθυστερήσει σημαντικά. Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και συνταξιούχοι των οποίων η έκδοση της σύνταξης καθυστέρησε. Οι άνθρωποι αυτοί έλαβαν αναδρομικά τα ποσά του επιδόματος ή της σύνταξής τους μετά από ένα και πλέον έτος. Σήμερα, η εφορία τους αποστέλλει αναδρομικό φόρο, καθώς υπολογίζει τα αναδρομικά ποσά ως εισόδημα της επόμενης χρονιάς, με αποτέλεσμα για το συγκεκριμένο έτος το εισόδημα των ανθρώπων να εμφανίζεται υψηλότερο από το αφορολόγητο όριο. Παρόλο που οι εν λόγω πολίτες προσκομίζουν βεβαιώσεις των ασφαλιστικών τους ταμείων, ότι τα ποσά τους καταβλήθηκαν αναδρομικά κι αφορούν οφειλές αναπηρικών επιδομάτων ή συντάξεων της προηγούμενης χρονιάς, οι ΔΟΥ αδυνατούν να επιμερίσουν τα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να βεβαιώνεται άδικα φόρος.

Επειδή οι πολίτες με αναπηρία και οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να επιφορτίζονται με γραφειοκρατικά βάρη από την διοίκηση.

Επειδή οι καθυστερήσεις απόδοσης των επιδομάτων αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ και συντάξεων από τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι δυνατόν να οδηγούν, λόγω αγκυλώσεων του συστήματος, σε άδικους καταλογισμούς φόρων.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

Προτίθεται να αποστείλει άμεσα οδηγίες στις ΔΟΥ της χώρας, ώστε τα αναδρομικά που έλαβαν πολίτες με καθυστέρηση, εξαιτίας των μακρών διαδικασιών βεβαίωσης της αναπηρίας τους ή του υπολογισμού της σύνταξής τους, να επιμερίζονται ως φορολογητέο εισόδημα στα έτη που τους αναλογούν;

Οι ερωτώντες βουλευτές:  Μάλαμα Κυριακή / Αβραμάκης Ελευθέριος / Αμανατίδης Ιωάννης /  Αναγνωστοπούλου Αθανασία / Αυγέρη Θεοδώρα / Βαρδάκης Σωκράτης /  Βασιλικός Βασίλης / Βέττα Καλλιόπη / Γιαννούλης Χρήστος / Γκαρά Αναστασία / Ελευθεριάδου Σουλτάνα / Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος / Καλαματιανός Διονύσιος / Καρασαρλίδου Ευφροσύνη / Κασιμάτη Νίνα /  Λάππας Σπυρίδων / Μαμουλάκης Χαράλαμπος /  Μεϊκόπουλος ΑΛέξανδρος / Μουζάλας Ιωάννης / Μπαλάφας Ιωάννης /  Μπάρκας Κωνσταντίνος /  Μπουρνούς Ιωάννης /  Μωραΐτης Αθανάσιος /  Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα / Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος / Πέρκα Θεοπίστη / Σαντορινιός Νεκτάριος /  Συρμαλένιος Νικόλαος /  Σκουρλέτης Παναγιώτης /  Σκουρολιάκος Παναγιώτης /  Σκούφα Ελισάβετ / Τζάκρη Θεοδώρα /  Τζούφη Μερόπη /  Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος / Τελιγιορίδου Ολυμπία /  Φάμελλος Σωκράτης /  Φίλης Νικόλαος /  Χαρίτου Δημήτριος /  Χρηστίδου Ραλλία /  Ψυχογιός Γεώργιος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δημογραφικός «Αρμαγεδδών»: 700 σχολεία κλειστά λόγω έλλειψης μαθητών

Μειώθηκαν κατά 111.000 οι μαθητές στα δημοτικά την τελευταία επταετία – Χτυπάει «καμπανάκι» και στην Αττική.

Έρχονται εκπτώσεις και δωρεάν ακτοπλοϊκά εισιτήρια για κατοίκους σε 77 άγονες γραμμές

Δωρεάν μετακινήσεις για ΑμεΑ, νεφροπαθείς και καρκινοπαθείς, αθλητικά σωματεία και λιμενικούς – 50% έκπτωση σε τρίτεκνους και συνταξιούχους του ΝΑΤ – Σταθερές οι τιμές των εισιτηρίων και το 2025.

Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου: Τρεις γαλλικές ταινίες μικρού μήκους με φόντο τη Νάξο

Η καλλιτεχνική ομάδα KineKima επιστρέφει με το πρότζεκτ Moïra, ένα κινηματογραφικό τρίπτυχο που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στο νησί και θα προβληθεί απόψε, Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου, στο Κάστρο της Χώρας.

Θεατρική παράσταση «Η Σταχομαζώχτρα» στο Φιλώτι – Μια ζωντανή αναβίωση του Παπαδιαμάντη

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί το κοινό την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου στο Αθλοθέατρο Φιλωτίου, για να παρακολουθήσει ένα έργο βαθιά ανθρώπινο και διαχρονικό.

Βαλέρια Κουρούπη: «Ανυπότακτη Ναξάρα» – Οι διακοπές της στη Νάξο

Η αγαπημένη ηθοποιός μοιράστηκε φωτογραφίες από το νησί και εντυπωσίασε με το καλλίγραμμο κορμί της στα 51 της.

Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων: 10 χρόνια «ελληνικού ήχου» και συναυλία στην Κέρο

Από τις 20 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2025, το φεστιβάλ γιορτάζει τη δεκαετία του με επτά συναυλίες και αποκορύφωμα τη μυσταγωγική βραδιά στην Κέρο.

Εκδήλωση Κλασικής Μουσικής στην Παναγία Εκατονταπυλιανή για τα 100 χρόνια του Συλλόγου Παρίων – Αντιπαρίων

Με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου και του κουαρτέτου εγχόρδων «Αέναο», τιμήθηκε η ιστορία και η προσφορά του Συλλόγου «Η Εκατονταπυλιανή»

ΕΕΕΕΚ Νάξου: Καταγγελίες για ακατάλληλες εγκαταστάσεις, απαντήσεις on camera από τον Φώτη Μαυρομμάτη (video)

Στο προσκήνιο οι συνθήκες φοίτησης μαθητών με αναπηρία στη Νάξο – Τι καταγγέλλει η αντιπολίτευση, τι απαντά ο αντιδήμαρχος Παιδείας. (video)

Νάξος: Πρόσκληση στους κατόχους voucher για εγγραφή στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Ανακοίνωση – Πρόσκληση για εγγραφές με voucher στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και τις Δομές ΚΔΑΠ

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος – “Στου Βασιλαρακιού”: 3 γενιές, dry-aging κρέατα και «ωραιότερο επιδόρπιο του γαλαξία»

Στην καρδιά του ορεινού Κυνίδαρου, μια χασαποταβέρνα από το 1931 συνεχίζει να μαγεύει γαστρονομικά τους επισκέπτες.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου